Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: čtv 23.09.2021 10:32 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7404
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
_ Dia pivo - existuje? Tady tvrdí, že komerčně jsou dostupná jen bez cukru nebo nealko
Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky

_ DIY kolona na 40°C, jen nástřel: el. plotýnka s termostatem, na ní upravený papiňák
co moc nevím je kondenzační sekce (spirálový chladič) a) chlazení jen vzduch b) protékající voda c) jinak
d) průtok media prostorem mrazáku staré chladničky
(Nejdřív: Ježkovy oči, jak to asi chutná. Za další, vznikne tak:
pivní pálenka, destilát, pivovice, whiskey - second life of beer, ethanol pro kámoše?)
Jde na kondenzační sekci něco koupit? Laboratorní potřeby?

_ Chladiče: Dimrothův, Browin, Liebigův, Westův, ...
_ DESTILACE Úspěsné provedení destilace
_ Univerzální zařízení s funkcí destilátoru a tlakového/papinova hrnce o objemu 7 litrů cca 3kKč


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: čtv 23.09.2021 11:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1870
Bydliště: Blatnica, SR
Možno by išlo použiť aj niečo takéto.
Kód:
https://diolut.sk/destilan-zariadenie-na-vodu-hr-1-4l-750w-p-19474.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: čtv 23.09.2021 21:48 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 5.4.2011
Příspěvky: 109
Bydliště: Jindřichův Hradec, ČR
guchar píše:
_ Dia pivo - existuje? Tady tvrdí, že komerčně jsou dostupná jen bez cukru nebo nealko
...
Jde na kondenzační sekci něco koupit? Laboratorní potřeby?

...


Ahoj,
to diapivo dělají v podstatě kompletním vykvašením cukrů, tak aby v hotovém pivu nezbyly.
Nealkoholické pivo se dá udělat (jedna z metod) odstraněním alkoholu destilací za sníženého tlaku. Koupit zařízení jde. Hledej rotační vakuovou odparku (angl. rotavapor) a připrav si na ní zhruba 100kKč a ještě k tomu budeš potřebovat vakuový systém se stabilizací "vakua" za obdobnou cenu. A stejně to bude nepitelné :-)

Jirka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: pát 24.09.2021 4:55 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1870
Bydliště: Blatnica, SR
Raz som videl nejaký dokument a celkom ma prekvapilo, že aj nealkoholické víno sa vyrába tak, že najskôr sa "urobí" alkoholické a potom sa z neho nejakým spôsobom alkohol extrahuje preč. Som si myslel, že je to proste niečo na spôsob muštu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: pát 24.09.2021 5:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7404
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
@Medved74 Dík za reakci. Vidím, že jsem si redukci alkoholu v dia pivu představoval jako Hurvínek válku.
A asi po destilaci alkoholu z (nespotřebovaného) piva zbude odpad, který nemá cenu sytit CO2?
_ Ten tlak se asi snižuje pro odpar lihu za nižší teploty. A i když jde o obrácený cílový produkt
nejde mi o frakci se zvýšeným podílem alkoholu, ale o zbytek suroviny se sníženým alkoholem,
asi bych měl začít čtením o destilaci ovocných kvasů (vhodné a nevhodné materiály):
popis destilačních přístrojů pro ovocné kvasy

_ Gambrinus Dry (0.3g místo 4g cukru) Recenze: Pokud je to DIA pivo, tak asi v pohodě, ale chuťové
je to podprůměrné géčko s šílenou pěnou, která okamžitě zmizela a z piva byl pohledově čaj.
Gambrinus Dry - světlé výčepní pivo
Jak se tak dívám, byla by to nejspíš parketa, výzkumu potravin pro soudruhy v bývalé NDR


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: pát 24.09.2021 5:13 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7404
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
_ Nízkoalkoholické (Nealko) pivo výroba
Vytváří se pomocí fyzikálně-chemických procesů, například destilací, osmózou, dialýzou, extrakcí fluidním ¨
oxidem uhličitým, frakční krystalizací a podobně. Výhodou je, že nealkoholické pivo obsahuje látky
v klasickém pivě, které vznikají během kvašení. Nevýhodou, že fyzikální procesy mohou ovlivnit chuť piva.
WIKI kvašené nápoje z obilného sladu s nízkým obsahem alkoholu
METODY I. typu "například různé způsoby destilace (obvykle vakuové)"
METODY II. typu "Pito se vyrábělo metodou řízeného kvašení spočívající v tom, že kvasný proces
byl přerušen už v rané fázi, takže při něm vzniklo jen zanedbatelné množství alkoholu. Dodnes (2020)
se tak vyrábí většina nealkoholických piv v České republice."


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: pát 24.09.2021 23:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 5.4.2011
Příspěvky: 109
Bydliště: Jindřichův Hradec, ČR
quote="guchar"]...
_ Ten tlak se asi snižuje pro odpar lihu za nižší teploty.
...
[/quote]

Ano, při nižším tlaku dochází k varu za nižších teplot. Použití nižší teploty má vliv jednak na chuťové vlastnosti produktu a předpokládám ze dost nezanedbatelný bude ekonomický vliv: snížit tlak + zahřívat pivo po dobu destilace na 40°C je mnohem levnější, než zahřívat na 76°C.

Ale, jak i ostatně v dalším příspěvku píšeš, je to jen jedna z metod výroby nealko piva.
Spíš jsem reagoval na dotaz jestli jde zařízení koupit. Běžně destiláky koupíš v laboratorních potřebách, jen musíš vědět co chceš. Například velice výkonná destilační kolona ( ve smyslu separace) ti oddělí od sebe téměř všechny složky a to určitě nepotřebuješ. Ale to je trošku jiná kategorie, než kotlové destiláky v palírnách, příp různé hrncové destiláky na samohonku. Pokud bys potřeboval nasměrovat na nějaké prodejce laboratorního vybaveni, tak pošli SZ. Nevím jestli by to jinak nebyla neoprávněná reklama, byť na tom nejsem vůbec zainteresovaný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DESTIL. kolona 40°C
PříspěvekNapsal: ned 26.09.2021 17:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7404
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
Snížení obsahu alkoholu podtlakovou destilací POPIS postupu
... s použitím vakuové odparky (Rotovapour R-3, Buchi, Itálie) ...
Bylo poté karbonizováno oxidem uhličitým za využití jedné bombičky s obsahem stlačeného oxidu uhličitého.
„ideální“ pivo pro diabetiky
Podařilo se vyrobit 1000 ml dia-piva se sníženým obsahem alkoholu s maximálním obsahem
sacharidů 0,75 g/100 ml a s maximálním obsahem alkoholu pod 1,2 % objemu.

ebay BUCHI ROTAVAPORs /-/ Rotavapor® R-300
LabWrench - BUCHI Corporation - Rotavapor® R-3, Manufactured by BUCHI, This product is Discontinued


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: proline a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz