px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: stř 23.05.2012 23:17 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 2826
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
...ještě pár detailnejších fotek konstrukce vop a náhonu sop.

Pozn. směrovka je nastavená kouskem folie . S původní velikosti směrového kormidla , model při letu po větru vůbec nedokázal zatočit. :(
Příloha:
eglvop007.jpg
eglvop007.jpg [ 163.36 KiB | Zobrazeno 2808 krát ]

Příloha:
eglvop008.jpg
eglvop008.jpg [ 132.89 KiB | Zobrazeno 2808 krát ]

Příloha:
eglvop009.jpg
eglvop009.jpg [ 158.7 KiB | Zobrazeno 2808 krát ]


veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: stř 23.05.2012 23:53 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 2826
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Citace:

...když to nebude nic platné, kuchnu hlavici trupu, kde je, bohužel, všechno pod přilepenými překližkovými bočnicemi, dole mám jen výstup na konektor baterky kvůli nabíjení. Laparoskopické operace do modelářství zatím, bohužel, nepronikly...

Pokud bude čas, přidám i foto (aspoň z mobilu), Andulka-rádiovka je docela sympatické letadlo.

D.


... přístup k všemu vybavení v trupu Eagle ( tlouštka 16mm) mám vyřešený přes držák vlečného háčku.
Při montáži nejdříve zasunu akumulátory, pak upevním serva na speciální lože a zasunu do trupu. Následně nastrkám anténky přijímače do vodících trubiček a zasunu přijímač do trupu .
Pro nabíjení přijímačových akumulátorů mám na horní straně trupu vyvedený upravený konektorek, který současně slouží i jako vypínač (propojka).
Příloha:
egrcv001.jpg
egrcv001.jpg [ 125.4 KiB | Zobrazeno 2806 krát ]

Příloha:
egrcv002.jpg
egrcv002.jpg [ 127.92 KiB | Zobrazeno 2806 krát ]

Příloha:
egrcv003.jpg
egrcv003.jpg [ 164.48 KiB | Zobrazeno 2806 krát ]

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: čtv 24.05.2012 0:02 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 2826
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
...montážní a přístupový otvor k RC vybavení Eagle, uzavřený vyfrézovaným dřevěným hranolem s výřezem pro posuvný vlečný háček.
Příloha:
eglrcv004.jpg
eglrcv004.jpg [ 188.8 KiB | Zobrazeno 2806 krát ]

Příloha:
eglrcv005.jpg
eglrcv005.jpg [ 208.82 KiB | Zobrazeno 2806 krát ]

Příloha:
eglrcv006.jpg
eglrcv006.jpg [ 187.52 KiB | Zobrazeno 2806 krát ]


pozn. Eagle je sice stará A2 ( vyráběla Igra od roku 1964), ale svou stavebnici jsem nakonec "zmodernizoval" až tak, že kromě RC vybavení je možné poletuchu kdykoli omotorovat,viz mé příspěvky v tomto vlákně :
viewtopic.php?f=18&t=47901


veka1


Naposledy upravil veka1 dne čtv 24.05.2012 9:14, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: čtv 24.05.2012 7:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2011
Příspěvky: 394
Bydliště: Praha, ČR
... velmi pekne, zdarile, inspirujici ... to mi pripomina, ze mam porad ta stara A2 kridla ve skrini ... necham to dovykrystalizovat a urcite neco na toto tema podniknu (ale to uz jsem pred nedavnem "vyhrozoval" ze jo?). Jo kdyby tak den mel 48 hodin ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: čtv 24.05.2012 14:58 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2011
Příspěvky: 42
Bydliště: Unhošť
Zdravím,

děkuji přispěvateli Veka1 za popis i vyčerpávající a inspirativní fotografie. Důmyslné uložení RC vybavení i systém vyklápění výškovky svědčí o bohatých modelářských zkušenostech.
Po znovuzrození Andulky jsem se včera pustil i do reinkarnace povedené á-trojky Bubák (navržené, myslím, úspěšným modelářem Širokým). Bubáka mám z gymnaziálních let původního, ale trup udělám nový, s uhlíkovou trubkou a lehce zvětšenou hlavicí, protože to, co jsem nahňácal do Andulky se bude muset vejít i sem, a to už by původní malý trup nedovolil.
Rozebiratelný systém kolegy Veky mne pobízí k tomu, abych někde sehnal nějakého "půdního" Sapéra nebo obdobný větší volný větroň (případně i postavil), jehož větší hlavice by už dovolila velkorysé výřezy, šroubované špalíky, zarážky... Je to fakt pěkná řemeslná a modelářská vychytávka.

D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: stř 14.11.2012 20:32 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.11.2012
Příspěvky: 9
Obrázky: 13
Blog: Zobrazit blog (1)
Zdravím všechny stavitele poletuch,přelousknul jsem debatu o Saperovi 13,dělal jsem ho jako kluk ,no a po pětatřiceti letech jsem ho znovu zakoupil přez modelbazar a postavil ho znovu.Mam nějaký fotky ,jen se musim prokousat návodem jak je sem vložit.Zatím ho mám bez elektroniky .bude ovládaná vop,sop.Zatím špekuluju jak to udělat ,neb jsem stavěl původní stavbu ,ne uhlík ,epp a tak . Ale budu to asi řešit mikroservama do hlavice + přijíma a baterka a schovám to zřejmě do pet krytu který přizpůsobím hlavici.Zatim fakt nevim ,jedná impulsivně -takže až mně to napadene udělám a nafotím.Zatím letu zdar Krab.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: čtv 15.11.2012 9:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2007
Příspěvky: 1033
Bydliště: ŽATEC
Obrázky: 0
Saper 13 v dražbě :wink: http://aukro.cz/saper-13-stavebnice-vetrone-kategorie-a-2-igra-i2784901159.html

_________________
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: stř 28.11.2012 19:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.10.2009
Příspěvky: 756
Bydliště: Ostrava
Netušil jsem, že toto bude mít ještě někdo nepostavené. Já pří nedávné debordelizaci našel krabici a v ní šablony žeber. Bylo to krásné ero a moje první pořádné :-)

_________________
Dareba

90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: stř 28.11.2012 21:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 9902
Bydliště: praha 5
krabathor píše:
Zdravím všechny stavitele poletuch,přelousknul jsem debatu o Saperovi 13,dělal jsem ho jako kluk ,no a po pětatřiceti letech jsem ho znovu zakoupil přez modelbazar a postavil ho znovu.Mam nějaký fotky ,jen se musim prokousat návodem jak je sem vložit.Zatím ho mám bez elektroniky .bude ovládaná vop,sop.Zatím špekuluju jak to udělat ,neb jsem stavěl původní stavbu ,ne uhlík ,epp a tak . Ale budu to asi řešit mikroservama do hlavice + přijíma a baterka a schovám to zřejmě do pet krytu který přizpůsobím hlavici.Zatim fakt nevim ,jedná impulsivně -takže až mně to napadene udělám a nafotím.Zatím letu zdar Krab.


Určitě to nafot, rád zavzpomínám, přez Sapera jsem začínal s RC, když jsem kámošovi ze základky prolezl pudu poté, co jsem se po modelářské odmlce jako dítě k modýlkum vrátil už jako tatínek a s vysílačem na krku---tuším rok 1987 a Saper dostal serva ST1 :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: stř 28.11.2012 22:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2371
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Já jsem v letech 1968 - 1970 lítal A dvojky s větroněm Orion II ze stavebnice Igra. Když jsem s tím přestal, tak jsem předělal 1 kus na 1 kanál, směrovkou hýbal magnet. Mělo to asi 560 g a napájela to tehdy plochá baterka 4,5 V. Pamatuji se, že jedno jsem se dostal s tím do termiky a asi po 5 minutách jsem začal sundavat šturckou, pak jsem chtěl odletět mimo stoupák, trvalo mi asi 40 minut, než jsem to dostal na zem. Celou tu dobu jsem musel mít zmáčknutý palcem knoflík na žhavení elektronek vysilače Gama /2. knoflík byla modulace). Dnes by neměl mít problém udržet váhu na původních 410 g.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: sob 05.01.2013 4:15 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.11.2012
Příspěvky: 9
Obrázky: 13
Blog: Zobrazit blog (1)
Zdar ,chlapi,tak tady je ten Saper,elektrifikaci provedu co nejdřív .Teď zrovna stavím Orion II taky A 2ku a tu už od začátku připravuju na rc ,jako kolega výše Sapera ,až budou fotky ,dám je sem .Zdar Krab. a stejně je to krasavec a ta nostalgie,asi se pujdu večer vopít. :D

212321262127


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2013 12:05 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.2.2013
Příspěvky: 12
Bydliště: Kozomín
Zdravím všechny vespolek, podařilo se mi sehnat zcela kompletní stavebnici Sapera a plánuju jeho stavbu ve dvou exemplářích s konverzí na RC. Jednoho pro sebe a druhého jako dárek pro tátu, kterému původní volný model prý kdysi ulétl při jednom z prvních zalétávacích letů…
Chci stavět co nejvěrněji původní technologii, tedy žádný uhlík apod. Moc se mi líbí řešení hlavice trupu i plovoucí výškovky modelu Eagle od Veka1, které bych rád u Sapera také použil.

K mým dotazům:
• Jakou překližku použít na hlavici? Vychází mi tloušťka střední části 12mm + opláštění 1,5mm. Původní Saper měl hlavici smrkovou 10mm. Hlavici si nechám vyfrézovat, plán postupně překresluji do křivek. Žebra si vypálím laserem.
• Spojení křídel a trupu – použít původní jazyk, nebo dráty? Případně jaké – materiál, průměr, jejich umístění + přizpůsobení konstrukce centroplánu?
• Výškovka – chci udělat plovoucí se zachováním funkce determalizátoru po vzoru Veka1. Výškovku budu muset oproti původnímu Saperovi o trochu nadsadit, plánuji pylon cca 10mm. Možné problémy?
• Napájení 2S LiPo napřímo, nebo nějaké micro NiMH. Jsem ale limitován tloušťkou hlavice 12mm, širší dělat nechci.
• serva Dymond D47 - jsou tenká, HV a mám s nimi dobrou zkušenost v Isis. Budou stačit? Mám strach hlavně o plovoucí výškovku, přeci jenom bude její plocha značná.
• jaký přijímač? Mám FASST… Uvažoval jsem R-6004FF. Nejsem si ale jistý dosahem a 2S LiPo. Robbe píše 3,3-7,4V, všichni ostatní ale 4,8-6,0V.
• Co dalšího byste dnes řešili jinak, než u originálu? Uhlíkový trup a podobné zlepšováky ale dopředu zavrhuju. Potah bude vliesem.
Nerad bych se se stavbou ukvapil, proto dopředu promýšlím jednotlivé detaily. Děkuji za případné připomínky a komentáře ke zvolenému setupu. Lukáš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2013 15:11 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2011
Příspěvky: 42
Bydliště: Unhošť
Zdravím,
snad jen poznámku k uvažované plovoucí výškovce; na svých RC úpravách A1 Andulky a A3 Bubáka jsem k výškovce přidal jen plošku kormidla z plné balzy a jeho účinnost je i tak značná, někdy až nepříjemná. Chce to tedy menší maximálně střední výchylky (to už je na rychlosti loping jak v cirku). Plovoucí výškovku bych tedy zvážil, aby se z éra nestala nepříjemně poskakující mrcha, což letovým vlastnostem a výkonům kliďase (původně volného větroně) moc nepřispívá (viz mé vlastní zkušenosti s cukáním výškovky při rušení, kdy se let změnil v obrovské hupy namáhající drak a dostat letadlo na zem vcelku se stalo pravým dobrodružstvím).
Jinak napájení palubních střev (Rx a dvě mikro či pikoserva) by měla obstarat i 250 mAh NiMH, třebas od Graupnera (mám od Vaňoucha)

Letu zdar
DN


lukaspr píše:
Zdravím všechny vespolek, podařilo se mi sehnat zcela kompletní stavebnici Sapera a plánuju jeho stavbu ve dvou exemplářích s konverzí na RC. Jednoho pro sebe a druhého jako dárek pro tátu, kterému původní volný model prý kdysi ulétl při jednom z prvních zalétávacích letů…
Chci stavět co nejvěrněji původní technologii, tedy žádný uhlík apod. Moc se mi líbí řešení hlavice trupu i plovoucí výškovky modelu Eagle od Veka1, které bych rád u Sapera také použil.

K mým dotazům:
• Jakou překližku použít na hlavici? Vychází mi tloušťka střední části 12mm + opláštění 1,5mm. Původní Saper měl hlavici smrkovou 10mm. Hlavici si nechám vyfrézovat, plán postupně překresluji do křivek. Žebra si vypálím laserem.
• Spojení křídel a trupu – použít původní jazyk, nebo dráty? Případně jaké – materiál, průměr, jejich umístění + přizpůsobení konstrukce centroplánu?
• Výškovka – chci udělat plovoucí se zachováním funkce determalizátoru po vzoru Veka1. Výškovku budu muset oproti původnímu Saperovi o trochu nadsadit, plánuji pylon cca 10mm. Možné problémy?
• Napájení 2S LiPo napřímo, nebo nějaké micro NiMH. Jsem ale limitován tloušťkou hlavice 12mm, širší dělat nechci.
• serva Dymond D47 - jsou tenká, HV a mám s nimi dobrou zkušenost v Isis. Budou stačit? Mám strach hlavně o plovoucí výškovku, přeci jenom bude její plocha značná.
• jaký přijímač? Mám FASST… Uvažoval jsem R-6004FF. Nejsem si ale jistý dosahem a 2S LiPo. Robbe píše 3,3-7,4V, všichni ostatní ale 4,8-6,0V.
• Co dalšího byste dnes řešili jinak, než u originálu? Uhlíkový trup a podobné zlepšováky ale dopředu zavrhuju. Potah bude vliesem.
Nerad bych se se stavbou ukvapil, proto dopředu promýšlím jednotlivé detaily. Děkuji za případné připomínky a komentáře ke zvolenému setupu. Lukáš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2013 17:08 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.2.2013
Příspěvky: 12
Bydliště: Kozomín
O takovém řešení výškovky jsem také uvažoval a asi by bylo i technicky jednodušší. Jak ale v takovém případě řešíte determalizátor? Nebo nemá cenu řešit vůbec?
Lukáš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Saper 13 na RC
PříspěvekNapsal: pát 01.02.2013 17:42 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2011
Příspěvky: 42
Bydliště: Unhošť
lukaspr píše:
O takovém řešení výškovky jsem také uvažoval a asi by bylo i technicky jednodušší. Jak ale v takovém případě řešíte determalizátor? Nebo nemá cenu řešit vůbec?
Lukáš


Determalizátor jsem už neřešil (ačkoli vzhledem k nespolehlivosti přijímače Hitec HFS 05 MS, který mám ještě v Andulce, to možná nebylo úplně od věci). Ale prostě spoléhám na signál a hlídám termiku, abych se nenechal "svést" nebezpečným výtahem...
Takže determalizátor nemám, ale kvůli spolehlivosti rádia jsem už v oné A- trojce vyměnil přijímač HFS 05 za obyčejný Cadet (2,4 GHz) z Alphy, protože s tím "papírovým" od Hitecu se nedalo létat (jiné rx od Hitecu už jsou v pohodě, ale HFS 05 nedoporučuju!). Vámi uváděný Graupner R 600 bude patrně obdoba papíráku od Hitecu, ale věřím, že snad spolehlivější.

DN


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: kozlik327 a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz