Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: ned 12.01.2020 21:34 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.11.2013
Příspěvky: 115
Bydliště: Veltruby u Kolína
Nitro monster trucky 1/8 už dnes asi nikdo nový nepěstuje. Já ho nikdy neměl a ačkoliv duší letadýlkář jsem ho teď starší pořídil. Po krátkém zápase s motorem v teplotách lehce nad nulou jsem se ho jal projet. Tušil jsem, že by to chtělo soupravu 2.4 Ghz místo původní volantovky na 27 MHz, ale chtěl jsem model jen vyzkoušet. Jezdil jsem asi dvě minuty po letišti sem a tam, když jsem auto třikrát otočil přes střechu. Co se dělo potom, se nedá ani popsat. Bez ohledu na moje pokyny nabralo auto s plným plynem směr přes letiště na pole a silnici s auty, za kterou je dlouhá rovinka do vesnice. Tak rychle jsem už roky neběžel! To auto s motorem 4.6 kubíků asi fakt jede padesát, jak slibují. Jenže teď jsem to viděl jinak. Chytit ho nebyla šance. Pole přeletěl monster jak fík a nabral směr do vesnice přes silnici. Naštěstí se při jednom skoku uklepal výfuk a těsně před způsobením škody se auto o hmotnosti 4.6 kg a délce půl metru zastavilo v rygolu. Hnedka to jdu předělávat na Auroru 9, kterou používám na letadla. Přijímač od ní má fail safe. A objednám volantovou soupravu na 2.4 Ghz...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 9:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2009
Příspěvky: 704
Mně se takhle vydal člun napříč přes Slapskou přehradu. Hmotnost taky asi 4kg a docela slušná rychlost. Naštěstí zůstalo kormidlo trochu vychýlené a zase se obloukem vrátil zpátky. Přijímač s failsafe tam samozřejmě byl, jiné už ani nevlastním, ale natekla do něj voda.

_________________
https://fokker1.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 10:24 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10779
Bydliště: Břeclav
Jednomu známému podobně emigrovala bugina v Modelcity. Zmizela směr Únanov a už ji nenašel.

Jen si ale nebyl jistý proč - FS prý nastavoval, ale nevyzkoušel. Mohl to mít reverzované na plný plyn. Druhá možnost byla vytřepaný konektor accu. Pak ani FS nepomůže. Serva zůstanou kde byla a plyn taky. Tradá...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 12:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1205
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
peta1 píše:
... A objednám volantovou soupravu na 2.4 Ghz...


Vytáhni z volantovky PPM a přiveď ho do Aurory jako žákovské rádio a nemusíš nic kupovat. Vyzkoušeno s Traxxas 27MHz, dva drátky, vysílací modul bez krystalu ani nepípne...

Jako je to nepohodlné, ale funguje to.:)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 8:49 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.11.2013
Příspěvky: 115
Bydliště: Veltruby u Kolína
To je dobrej tip, díky. Nicméně koukal jsem na HK, že mají za 19 éček volantovku 2.4 GHz i s přijímačem. Asi není co řešit... A u Pecky jsem za 219 Kč koupil fail safe, co se lupne mezi přijímač a servo plynu. Překvapilo mne, že už to nestojí raketu. A baterky omotam lepenkou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 12:00 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1205
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Hotová řešení jsou optimální. A jestli je to FlySky nebo klon, tak ještě navíc nehrozí problém s případným sháněním příslušenství.

.... ještě by se dalo vyrobit něco takového: https://www.thingiverse.com/thing:3819938 ;-)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: úte 14.01.2020 12:58 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.11.2013
Příspěvky: 115
Bydliště: Veltruby u Kolína
Stačí mi základní osvědčené řešení soupravy bez zbytečných funkcí. Auto je pro mne slepá ulička, jen na blbnutí a až děti povyrostou. Zatím bych jim nitromonster beztak nepůjčil do ruky. Je to zbraň... Zlatý letadýlka. I když mi v minulosti už taky dvě polomakety na spalovák chytly vlastní směr letu do pole, než jsem zjistil, že je Hitec Optima náchylná na skokový výpadek napájení způsobený vadným přepínačem...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 8:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 5445
Bydliště: Praha ČR
peta1 píše:
To je dobrej tip, díky. Nicméně koukal jsem na HK, že mají za 19 éček volantovku 2.4 GHz i s přijímačem. Asi není co řešit... A u Pecky jsem za 219 Kč koupil fail safe, co se lupne mezi přijímač a servo plynu. Překvapilo mne, že už to nestojí raketu. A baterky omotam lepenkou.


Jestli myslíš https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-g ... ystem.html , tak to není špatná volba, přenosový protokol velmi slušný a funguje celkem bez výhrad, za ty peníze fajn.
Akorát s tím pro spalováky failsafem to není tak jednoduché, tady se nedá na straně rádia nic nastavit a obávám se, že pokud by se ztratil signál, tak přijímač zůstane v hold (tedy poslední signál) a pak se ti ta pomocná krabička neaktivuje. Ta zafunguje jednak pokud na výstupu začnou létat nějaké totální nesmysly a pak když třeba RX odejde a tudíž PWM výstup zmizí.

On to asi v praxi moc problém nebude, u 2,4GHz je pravděpodobnost výpadku signálu mizivá a pokud by RX totálně selhal, tak pak by nejspíš externí failsafe zabral, jen upozorňuji, že situace, kdy tato "krabička" nepomůže, nastat může :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: stř 15.01.2020 19:08 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.11.2013
Příspěvky: 115
Bydliště: Veltruby u Kolína
Sakra, to mne vůbec nenapadlo. No nic, zapojil jsem krabičku a zatím skvěle obstála ve všech domácích testech. Se zataženou antenou už po třech metrech distance stáhne plyn a zabrzdí auto. Pokud ale zjistím zásadní vadu ve spolehlivosti a dosahu setového FM rádia, vyhodím ho a předělám to celé na zmíněnou soupravu z HK. Mimochodem, že je to tatáž souprava? https://www.conrad.cz/reely-rc-pistolov ... ce.k213958
EDIT: Ta zmiňovaná souprava z HK má na kanálu 2 psaný fail safe...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pát 17.01.2020 7:29 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 240
Bydliště: Hradec Králové
FS je dobrá věc, pokud funguje napájení - jakmile se cokoliv stane s napájecím napětím, tak pak pomůže jen a pouze jediné - gumička nebo pružina zaháklá za šoupě karbecu, co přemůže chod serva bez šťávy (vrátí ho do zavřené polohy)
je to mnohokrát odzkoušené a spolehlivé - používáme to všichni co jezdíme závodně (i nezávodně) s nitro


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pát 17.01.2020 8:12 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1205
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
peta1 píše:
.... Mimochodem, že je to tatáž souprava? https://www.conrad.cz/reely-rc-pistolov ... ce.k213958
EDIT: Ta zmiňovaná souprava z HK má na kanálu 2 psaný fail safe...

Opticky mi přijdou jako kopie/klony FlySky a jestli je přijímač klon FS-GR3E nebo (F), tak tam (v případě funkčního napájení) skutečně na kanále 2 failsafe funguje - vyzkoušeno na stole.
Ostatní kanály zůstávají bez signálu, což by šlo se zmiňovanou FailSafe krabičkou taky nějak ošetřit.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pát 17.01.2020 8:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 10779
Bydliště: Břeclav
Laco píše:
FS je dobrá věc, pokud funguje napájení - jakmile se cokoliv stane s napájecím napětím, tak pak pomůže jen a pouze jediné - gumička nebo pružina zaháklá za šoupě karbecu, co přemůže chod serva bez šťávy (vrátí ho do zavřené polohy)
je to mnohokrát odzkoušené a spolehlivé - používáme to všichni co jezdíme závodně (i nezávodně) s nitro


Chce to ale nějaké coreless servo, ne?

To aby šlo bez napájení celkem lehce protočit. Jinak by tam muselo být péro jako z vagonu...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pát 17.01.2020 8:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 240
Bydliště: Hradec Králové
coreless digital - jiný se snad na plyn ani nepoužívají, když potřebuješ rychlou odezvu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pát 17.01.2020 9:21 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 5.11.2013
Příspěvky: 115
Bydliště: Veltruby u Kolína
Jak se to dělalo v dobách FM souprav bez jakýchkoliv fail safe, coreless a podobných vifikundací? Copak každé auto po vybití baterek ujelo? Nehodlám závodit, jen si sem tam pojezdit bez rizika ujetí autíčka. A bez dalších investic do jinak funkčního modelu jako jsou coreless serva...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bez fail safe už ani ránu...
PříspěvekNapsal: pát 17.01.2020 9:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 240
Bydliště: Hradec Králové
prostě si zkus jaký má to servo odpor bez napájení - zda ho přemůžeš rukou bez větší námahy
jenom jsem napsal jak se to úspěšně řeší a jestli to použiješ je čistě na tobě
jinak obecně autíčka jsou náročné na údržbu a finance - když chceš, aby to fungovalo a nemusel ses s něčím pořád vztekat, což tě poté od tohoto směru modelařiny odradí...
u letadel v low costové rovině v podstatě nic neřešíš, ale u aut to tak nefunguje


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz