Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 22:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 429
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Nerad bych vedle desky s tím starým Rx, desky s AVR a baterky ještě bastlil samostatnou desku pro napájení :-). To už bych radši prozkoumal, jestli neukrást nějaké stabilizované napájení zevnitř té vysílačky.
Asi bych uvažoval o napájení 1čl. Lixx a když Arduino, tak 3,3V.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 23:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.5.2008
Příspěvky: 317
Bydliště: Praha
to ellet:Dobrá tedy zkusím to propojit kabelem,protože nikoho kdo by mi to naprogramoval neznám .Jinak tišťák bych si vyrobil klidně sám.Ale ten zbytek neovládám :D .Předpokládám,že ten signál PPM z Cadeta musí jít nějakým stíněným kabelem.Takže stínění připojím na zem a signál dovedu na konektor učitel žák u Optica a stínění zapojím na zem toho konektoru.Nemůžu tam něco odpálit nebo to jen nepůjde pokud ,jak ,píšeš,bude potřeba signál invertovat?Nerad bych měl dva vysílače K.O.Jestli to píšu blbě,tak mě prosím oprav.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 23:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 429
Bydliště: Vysočina
Mosquito píše:
...Nemůžu tam něco odpálit nebo to jen nepůjde pokud ,jak ,píšeš,bude potřeba signál invertovat?Nerad bych měl dva vysílače K.O.
Pokud to uděláš tak jak píšeš neodejde nic, jen to nemusí fungovat. Ale pro sichr (před případným zkratem na konektoru...) bych vyvedl ten signál přes odpor (cca 220 , přesnější hodnotu neodhadnu)


Naposledy upravil ellet dne pát 19.05.2017 23:56, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: pát 19.05.2017 23:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 15.5.2008
Příspěvky: 317
Bydliště: Praha
to ellet:Dík vyzkouzším to a pak dám vêdět jak jsem dopad.Jestě jednou děkuju za pomoc


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: sob 20.05.2017 9:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 429
Bydliště: Vysočina
Mosquito píše:
to ellet:Dík vyzkouzším to a pak dám vêdět jak jsem dopad.Jestě jednou děkuju za pomoc
Není zač. Doplnil jsem předchozí text poznámkou o ochraném odporu. Nevím jak to v tom vysílači vypadá (jestli to budeš brát přímo z vývodu procesoru ....). Já bych asi použil odpor okolo 1k a když to ještě bude fungovat, dal bych 330. Ještě mě tak napadlo, když to ppm z toho Tx vytáhneš, jestli má vůbec vhodnou napěťovou úroveň (aby tam nebylo třeba 8 V). To by se potom muselo ošetřit líp.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: sob 20.05.2017 15:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 250
Bydliště: Brno
ellet píše:
Asi bych uvažoval o napájení 1čl. Lixx a když Arduino, tak 3,3V.

Já k tomu starému Rx nemám žádnou dokumentaci, tak nevím jaký rozdíl napětí proti standardním 5 V je to schopno tolerovat. Ale třeba Rx FlySky iA6-B má ve specifikaci napájení 5 až 8.4 V. Čili bych netipoval, že 1S LiXXX bude použitelné. ProMicro (což pozor - není Arduino(tm) ale SparkFun) mám na 5 V, protože to využiju i jinde. Ale dívám se, že má regulátor na 6-16 V, který umí dávat 500 mA. Tak z toho by se možná to Rx mohlo uživit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: sob 20.05.2017 17:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 429
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Já k tomu starému Rx nemám žádnou dokumentaci, tak nevím jaký rozdíl napětí proti standardním 5 V je to schopno tolerovat. Ale třeba Rx FlySky iA6-B má ve specifikaci napájení 5 až 8.4 V. Čili bych netipoval, že 1S LiXXX bude použitelné. ProMicro (což pozor - není Arduino(tm) ale SparkFun) mám na 5 V, protože to využiju i jinde. Ale dívám se, že má regulátor na 6-16 V, který umí dávat 500 mA. Tak z toho by se možná to Rx mohlo uživit.
Tyhle specifikace nic neříkají o tom, při jakém napětí je Rx schopen pracovat, protože uvnitř nají vlastní stabilizaci (neslouží k napájení serv ale serva to napájet nebude). Proto je nejjednodušší změřit uvnitř Rx napětí za stabilizátorem nebo ověřit to jednoduše pokusem. To co navrhuješ je určitě dobrý a pokud použiješ SparkFun, tak asi optimální.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 25.05.2017 10:45 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 250
Bydliště: Brno
Tak jsem to prověřil - to staré Rx je schopné fungovat i při napájení z ProMicro přes USB (což je cca 4.2 V).

Napsal jsem si konverzi n-krát PWM na PPM pomocí interního Timer/Counteru, běží to celé asynchronně uvnitř přerušení. Tak si myslím, že můžu na jednom hardwaru dělat zároveň konverzi PPM-out na USB-joystick, a zároveň n-krát PWM do PPM-in vysílačky pro rozhraní učitel-žák.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 25.05.2017 14:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 429
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Tak jsem to prověřil - to staré Rx je schopné fungovat i při napájení z ProMicro přes USB (což je cca 4.2 V).

Napsal jsem si konverzi n-krát PWM na PPM pomocí interního Timer/Counteru, běží to celé asynchronně uvnitř přerušení. Tak si myslím, že můžu na jednom hardwaru dělat zároveň konverzi PPM-out na USB-joystick, a zároveň n-krát PWM do PPM-in vysílačky pro rozhraní učitel-žák.
Koukám, že jsi maximalista, držím ti palce! V čem to píšeš?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 25.05.2017 16:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 250
Bydliště: Brno
Normálně v C (s avr-libc). Přijde mi, že to má rozumnou úroveň abstrakce, a přitom to vytahuje ven i ty implementační detaily toho procesoru typu ovladače přerušení, různé typy pamětí, atd., a přitom to skrývá věci, na které zase není potřeba myslet - třeba že nedefinované přerušení způsobí reset programu, že konstrukce typu PORTB |= 1<<4 sám překladač přeloží na instrukci SBI (set bit) a podobně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 25.05.2017 17:28 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 429
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Normálně v C (s avr-libc). Přijde mi, že to má rozumnou úroveň abstrakce, a přitom to vytahuje ven i ty implementační detaily toho procesoru typu ovladače přerušení, různé typy pamětí, atd., a přitom to skrývá věci, na které zase není potřeba myslet - třeba že nedefinované přerušení způsobí reset programu, že konstrukce typu PORTB |= 1<<4 sám překladač přeloží na instrukci SBI (set bit) a podobně.
No, taky je to to nejjednodušší (hrozný slovo) co s tím může udělat, je chatrej :) Tak dej vědět, jak se ten záměr podařil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 01.06.2017 8:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 250
Bydliště: Brno
Tak jo, zbastlil jsem to a nějak to funguje - ze starého Rx čtu 4x PWM a posílám jako PPM do vysílačky, z vysílačky čtu šestikanálový PPM a posílám jako USB joystick do počítače. Obojí funguje zároveň, takže s tím jde lítat i se dvěma vysílačkama v režimu učitel-žák na simulátoru.

Včera jsem to zkoušel se synem, a zjistil jsem, že sice na simulátoru v zásadě létat jde, ale je docela problém uvědomit si sled kroků, které je třeba dělat při převzetí řízení zpět. Což je zase dobré nejdřív trénovat na simulátoru. Máte pro tohle někdo nějaké zkušenosti? Já jsem zatím dospěl k tomu, že i při předaném řízení se snažím sledovat letadlo a "řídit" vypnutými kniply tak, jako bych chtěl letadlo ze současné polohy dostat do roviny. Čili při převzetí řízení už mám předem "rozmyšlené" až na úroveň prstů, co dalšího chci s letadlem udělat. Trochu neergonomické je, že na FlySky i6 se převzetí řízení udělá páčkou od sebe, což je podle mě pomalejší než k sobě.

Teď to celé ještě zabalit do nějaké rozumné krabičky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 01.06.2017 12:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 3785
Obecná poznámka k této diskusi - v kterémkoli starém setovém vysílači FM35MHz je PPM signál snadno vytažitelný.
Takže stačí někde sehnat vysílač třeba ze Skylady od Pelikána (myslím starou verzi, viz třeba tento starý blog http://skylady.blog.cz/0510/sky-lady-rc ... osoucastek ), kdekomu se to doma válí a obvykle ho rád nechá za symbolickou cenu typu "přines pár plechovek piva", z něj vytáhneš krystal a pak najdeš PPM výstup - je hotovo :-)

Tím tvou aktivitu s Arduinem nijak nerozporuji, určitě to je možné a celkem snadné, ryze ekonomicky to ale úplně smysl nedává, jde to i snáze...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 01.06.2017 12:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 250
Bydliště: Brno
tomashr píše:
Obecná poznámka k této diskusi - v kterémkoli starém setovém vysílači FM35MHz je PPM signál snadno vytažitelný.
Takže stačí někde sehnat vysílač třeba ze Skylady od Pelikána (myslím starou verzi, viz třeba tento starý blog http://skylady.blog.cz/0510/sky-lady-rc ... osoucastek ), kdekomu se to doma válí a obvykle ho rád nechá za symbolickou cenu typu "přines pár plechovek piva", z něj vytáhneš krystal a pak najdeš PPM výstup - je hotovo :-)

Tím tvou aktivitu s Arduinem nijak nerozporuji, určitě to je možné a celkem snadné, ryze ekonomicky to ale úplně smysl nedává, jde to i snáze...


Jasně, jen s tím ekonomickým smyslem opatrně :-)

Díval jsem se na RCking a na Reicharda, nejlevnější prodávané pákové Tx je za 1099 Kč, což už se blíží novému FlySky i6 i s přijímačem ia6B z Číny (cca 1200 Kč, Rx samostatně stojí asi 250 Kč). Reálný ekonomický smysl se odvíjí od toho, co člověk má k dispozici a co ne. Já jsem třeba měl k dispozici starší soupravu na 2.4 GHz, tak jsem holt použil tuto. Možná i tahle má někde uvnitř PPM signál. Ale zase mít to bez kabelu mezi učitelem a žákem a mít to s napojením do počítače jako USB joystick má taky cosi do sebe.

Samozřejmě kdybych započítal svůj čas jen pro zprovoznění učitel-žák, tak nedává ekonomický smysl ani shánět něco z druhé ruky (a nevědět jistě, co vlastně dostanu) a hledat uvnitř ten PPM signál, ani něco bastlit nad mikrokontrolerem AVR. To by nejvíc dávalo smysl koupit druhé i6 + ia6B a koupit/vyrobit propojovací kabel.

No a když už do toho investovat svůj čas, tak raději budu budo bastlit program pro AVRko než procházet bazoš nebo co a hledat, kdo mi prodá starou RC soupravu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ovladač pro žáka s PPM výstupem
PříspěvekNapsal: čtv 01.06.2017 13:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 3785
No ale já ti to právě napsal správně - tohle je vysloveně o tom hodit inzerát typu "koupím vyřazený vysílač 35MHz FM/PPM", ono se toho mezi lidmi válí opravdu hodně... Žádné velké prolézání bazoše by nemělo být nutné, tohle je spíš o tom "zeptat se", něco se najde jistě.
A k tomu hledání PPM - právě že u starších vysílačů ještě z doby před nástupem 2,4GHz je to, že bude tento signál dostupný, prakticky 100% jistota. Pokud je vysílač značen "FM", tak to fakticky znamená PPM a nějaký generátor před vf dílem je prostě vždy, k odpojení vysílací části pak stačí vytáhnout krystal. V tomto ohledu je jistota dokonce o něco vyšší než u novějších souprav na 2,4GHz, tam může být výjimečně zpracování z ovladačů ve vf dílu víc zaintegrováno a dostupnost signálu či možnost vypnutí vysílací části může udělat starostí více.

Kupovat za tímto účelem nový (byť levný) vysílač moc smysl nedává, tedy pominu-li to, že by ho následně žák používal už i sám, v tom souhlas.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: darth.hokro, sakulajda, weszter a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz