Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Měření napětí na Li-pol baterii
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 19:23 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2008
Příspěvky: 5
Zdravím,
mám problém buď s balancerem a nebo byla vadná baterie a potřeboval bych pomoci s odhalením viníka.

Nabíjel jsem asi po třetí li-pol baterii od Esky 11.1V, ale nechal jsem ji nabíjet přes noc bez dozoru. Ráno jsem ji našel nafouklou.
Stejným balancerem jsem nabíjel i druhou (11.1V 1500mAh) baterii a zjistil, že všechny články mají napětí 4,52V. Měřeno přímo voltmetrem bez zátěže.

Je chyba v balanceru, který nabíjí články na moc vysoké napětí? Myslím si správně, že maximalní napětí by mělo být 4.2V bez zátěže?

Jedná se o balancer http://www.rczona.cz/index.php?page=sho ... 26&lang=cz
a když jsem změřil vstupní napětí ze zdroje do balanceru, tak bylo 13.5V. Což by vycházelo, že balancer pral do článků celé vstupní napětí. Je vůbec možné, že by to byl takový šmejd?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 19:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2008
Příspěvky: 305
Bydliště: Otrokovice-Baťov
Napětí by mělo být 4,2V bez zátěže. Záleží také čím měříš. Přesnost většiny levných voltmetrů je taková, že tomu vůbec nemůžeš věřit. Sám mám jeden který po nabití naměří 4,4V, další na těch samých baterkách naměřím 4,0V. Ale jestli se ti baterky nafoukly při nabíjení, tak je na 99% procent chyba nabíječe a balancer tomu nezabránil. Bylo by dobré změřit napětí na aku při nabíjení nějakým nejlépe ocejchovaným voltmetrem.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 19:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Můžeš mi říci na co takovýto "multimetry" vůbec máš?

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 19:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8609
Inu co vic jeste rict na tema balancery :D

Asi je zrejme vadny, zbav se ho a porid jako pojistku zajicovadlo...coz mi pripomina ze uz mi davno melo prijit :? asi Ceska Posta no...Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 19:53 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.2.2006
Příspěvky: 163
Nechápun ale jak si můžeš dovolit nechat nabíjet LiPo baterii přes noc a to ještě bez dozoru. Jinak můžeš být rád, že se jen nafoukla. Viděl jsem už u nás přímo na letišti,jakpři nabíjení baterie vybuchla a shořel od ní celý model. Jinak pokud začínáš, přečti si články o nabíjení LiPO a dodržuj dané zásady.Stačí nabíjet 1 hod 1 C-máš nabito na 90%.
Pro běžné použití ti stačí obyčejný Zajíc-používáme 4 roky bez problému.

_________________
Flash AXI 2212/26
Obrázek
zoom F5D
Sprint F5D-400
Top line motor Webra 20 ccm
Diablotin DA-50R
Funtana S 90 - Laser 150 (25 ccm)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 20:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2008
Příspěvky: 305
Bydliště: Otrokovice-Baťov
Měřím s ním všechno, jenom ne napětí na svorkách li-pol baterek. Tam věřím nabíječi a balancerům. Znám tak 2-3 lidi co mají přístup ke slušnému voltmetru a to většinou v práci. Jestli nemáš doma voltmetr za několi tis. Kč. tak máš doma co já. Počítej se mnou, přesnost takového levnějšího votmetru je tak kolem 3% při napětí 4,2v to je asi +-0.126V to je celkem dost na to, že tady máme hlídat setiny voltu.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 20:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Udávanou přesnost mám na rozsahu 8V i 80V +-(0,05%) :wink:

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 20:26 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.5.2007
Příspěvky: 139
Bydliště: Buštěhrad
Tak to jseš kaskader nabi :P jet lipol bez dozoru.Dalši čekatel na přispěvek do BLESKU.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 20:50 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.2.2008
Příspěvky: 26
Bydliště: Šumperk
Proč pořád někdo nesnáší balancery? Mám Lipocard od Schulze, několikrát jsem mluvil s Bídou ze Satrie a on sám říká,že v poho. Nic neměřím multimetrem. Mám program Akusoft2 a ten valí na tisíciny. Bída říkal, že setinám bez problémů můžu věřit. Balancer za 320,- Kč, to je snad sranda.Nekupujte srajdy a nemáte problémy. Baterky mám Kokamy EHD a Wide Energy od p. Dvorského, zatím bez problémů.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 21:17 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.7.2005
Příspěvky: 713
Bydliště: ČR
Kollis píše:
Mám Lipocard od Schulze, několikrát jsem mluvil s Bídou ze Satrie a on sám říká,že v poho.
LipoCard neni jenom balancer, ale jedna se o kombinaci nabijece a balanceru, coz lze odvodit primo jiz z pripojeni a opravdu se jedna o to lepsi v nabijecich.

jijik píše:
mám problém buď s balancerem ...
Pokud to zarizeni neumoznuje pripojit jednotlive clanky vlastnimi vodici, nebude se jednat o balancer, ale o pouhy zdroj CV napeti a dle Tebou namerenych udaju jeste spatneho, protoze pro 3SLiPol nesmi celkove napeti z nabijece prekrocit <b>12.6V</b> !!!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 21:22 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2008
Příspěvky: 5
Moc díky za všechny reakce.

Jsem úplný začátečník a k vrtulníku jsem všechno potřebné dostal. Představoval jsem si to asi moc jednoduše, že prostě zapojím balancer a ten to všechno za mě ohlídá.

Každopádně to s touhle nabíječkou asi ještě zkusím, ale budu ji pořádně hlídat. To napětí na té druhé baterce je na všech článcích úplně identické, což je podle mě dobrý signál. Zkusím to někde nechat přesně přeměřit, při toleranci +-5% a rozsahu na který měřím 0-20V se na můj multimetr opravdu spolehnout nemůžu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 21:32 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2008
Příspěvky: 5
jijik píše:
mám problém buď s balancerem ...
Pokud to zarizeni neumoznuje pripojit jednotlive clanky vlastnimi vodici, nebude se jednat o balancer, ale o pouhy zdroj CV napeti a dle Tebou namerenych udaju jeste spatneho, protoze pro 3SLiPol nesmi celkove napeti z nabijece prekrocit <b>12.6V</b> !!![/quote]

O balancer se jedná, nabíjení probíhá přes servisní konektor, který má 4 piny a může tak nabíjet jednotlivé články. Napětí 13.5V je výstupní napětí ze síťového adaptéru, který se připojuje k balanceru.

Začínám ale o těchto hodnotách pochybovat, budou způsobeny nepřesností mého multimetru a spíš byl problém v tom, že jsem tu baterku nechal připojenou na balancer moc dlouho a on ji za tu noc nějak odrovnal. Kdybych ho odpojil hned po tom co se rozblikal, že je dobito, možná by to bylo OK.... :?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 21:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Pánové nepleťte Lipocard mezi tupé balancery anebo dokonce toto.On má taky svý muchy dané konstrukcí ,ale je to to nejlepší co se dá koupit za rozumný peníze pokud chci balancovat a mít nabíječ s balancerem kompaktní.

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 21:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.7.2005
Příspěvky: 713
Bydliště: ČR
jijik píše:
Začínám ale o těchto hodnotách pochybovat, budou způsobeny nepřesností mého multimetru a spíš byl problém v tom, že jsem tu baterku nechal připojenou na balancer moc dlouho a on ji za tu noc nějak odrovnal. Kdybych ho odpojil hned po tom co se rozblikal, že je dobito, možná by to bylo OK.... :?


1. <b>nikdy LIxxx nenabijet bez dozoru !!!</b>
2. balancer to nemusel ubalancovat, protoze on se snazi napeti udrzet na urcite mezi, ale pokud to bylo nad jeho sily, tak se stalo, co se stalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 31.03.2008 21:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Pokud je to nad jeho síly-musí vypnout-jinak je to na nic. Ale tohle nabíjí přez servisák a nebo jen přes silový?

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz