Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: openXsensor
PříspěvekNapsal: ned 06.01.2019 22:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Občas se tu o tom někdo zmíní, ale nijak uceleně jsem to tu nenašel - a vzhledem k tomu, že openXsensor umí spolupracovat jak s Frsky, tak s Multiplexem, Jeti, nebo HoTT, tak se mi to nikam nehodí.

Moje varianta je pro Frsky - mám pár přijímačů D8R a pořád jsem měl takovej pocit, že se v té krabičce zbytečně vozí vzduch, a že by se možná dovnitř to nejmenší Arduino vešlo.

No a co byste řekli - měl ho tam! :)

Nakonec ta konverze nebyla nijak složitá - v podstatě jediná zásadní úprava byla vytažení těch bočních pinů a jejich nahrazení něčím jiným. Jen jsem se k tomu odhodlával snad tři měsíce, no a v průběhu tejdne jsem to teď popájel, včera dokalibroval - a dneska jsem v průběhu asi čtyř hodin udělal druhý :)

Jelikož jsem větroňář, chtěl jsem primárně vario - tedy samozřejmě to přesnější, s MS5611. Ale zase, když už to tam mám zadlabat, tak by bylo škoda mít tam jenom vario, takže jsou tam ještě dva analogové vstupy, jeden jako emulace VFAS, druhý pro připojení proudového čidla s Allegro 758. A víc vlastně nepotřebuju - možná časem do některého vestavím ještě jeden analog pro měření rychlosti Ventruriho trubicí, akcelerometr (spíš pro zajímavost) a GPS (zase spíš jen proto, abych tušil, kde se vlastně lítalo), rychlý teploměr a tak podobně, prostě samý neužitečný kraviny :)

Připadá mi to, že v projektu openXsensor je "trochu" binec:

Aktuální verze (teda doufám, že aktuální, 8.2.12, já z ní vycházel) je tady:
https://github.com/openXsensor/openXsensor

Vtip je v tom, že wiki píše o verzi 8.1 a vyplivne na ní rovnou odkaz, takže záleží na to, kam vás hodí google - ale ta wiki je zase užitečná v dokumentaci, každopádně FW je neaktuální:
https://github.com/openXsensor/openXsensor/wiki/OXS_Downloads

Existuje k tomu celá větev na openrcforums:
https://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=86

a hromada vláken na rcgroups.

Já jsem nafotil aspoň výsledek - tak jak to je na fotkách, tak to chodí. Arduino Mini Pro má připájený programovací konektor, pro ten je v krabičce propilovaný zářez, aby se to dalo dolaďovat i zavřené (díky tomu mi seděj hodnoty děličů a napětí i proud to vysílá už správně, bez nějakých dalších koeficientů v rádiu).

Pro měření napětí uvažuju jen a pouze tříčlánek, pro něj je dělič na A0 poskládaný z 8k2 (RESISTOR_TO_VOLTAGE) a 680R+33R v sérii jako RESISTOR_TO_GROUND.

Pro měření proudovou sondou na A1 je to 4k7 k baterce a 1k1 (resp 1k+ 100R) k zemi. Obojí platí PRO INTERNÍ REFERENCI!

Vstupy pro měření analogů jsem přesunul tam, kde byl na D8R původně sériák a vstupy A1 a A2 (A1 jsem na desce propojil na 5V napevno a A2 nepoužívám), a protože nemám rád, když z přijímače kabely trčej do strany, dal jsem tam úhlový pinheader, takže kabely odcházejí směrem dozadu.

No a to je vlastně všechno - pokud byste k tomu měl nějaké připomínky nebo dotazy, sem s nimi. A chlubte se, co a jak máte nadrátováno vy.


Přílohy:
2019-01-06-20.36.jpg
2019-01-06-20.36.jpg
[ 57.58 KiB | Zobrazeno 2090 krát ]

2019-01-06-20.37.jpg
2019-01-06-20.37.jpg
[ 56.38 KiB | Zobrazeno 2090 krát ]

2019-01-06-20.37.38.jpg
2019-01-06-20.37.38.jpg
[ 91.01 KiB | Zobrazeno 2090 krát ]

2019-01-06-20.38.jpg
2019-01-06-20.38.jpg
[ 98.6 KiB | Zobrazeno 2090 krát ]

2019-01-06-20.38a.jpg
2019-01-06-20.38a.jpg
[ 105.87 KiB | Zobrazeno 2090 krát ]

2019-01-06-20.41.jpg
2019-01-06-20.41.jpg
[ 73.92 KiB | Zobrazeno 2090 krát ]


_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Naposledy upravil bitovod dne pon 07.01.2019 1:38, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: ned 06.01.2019 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Asi bych poprosil adminy, jestli by to nepřehodili do "palubní", nějak mi ujela ruka :(

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 1:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 10.4.2008
Příspěvky: 5004
Bydliště: CA
bitovod píše:
Asi bych poprosil adminy, jestli by to nepřehodili do "palubní", nějak mi ujela ruka :(

Delic na trojclanok je 1/4... Cize povedzme 10 k/ 3k3 na zem ...
Neviem aky mas snimac prudu....

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 1:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
lubo1 píše:
Delic na trojclanok je 1/4... Cize povedzme 10 k/ 3k3 na zem ...
Neviem aky mas snimac prudu....


Ano, ale jen za předpokladu, že nepoužíváš interní 1V1 referenci (zvýraznil jsem to teď v původním textu). Pak už to vychází trochu jinak (viz hodnoty mnou uvedené - ověřeno, oměřeno, zkalibrováno). Co se týká děliče pro snímání proudu - Allegro, 2.5V v klidu, 40mA/A, jestli mne teď paměť neklame. Dělič tedy zhruba 1:5, maximální přenášená hodnota teoreticky tedy 62.5A. Opět nasimulováno, oměřeno, nakalibrováno (samozřejmě jsem tam jen připojil jen kalibrační normál, nepouštěl jsem tam skutečný senzor), uvedené hodnoty odporů sedí.

Co se mi ale líbí míň - dá se někde nějak vydyndat vyšší rozlišení měření? Ta ATmega v Arduinu má 10bit AD převodník, teoreticky by tedy na 13V měla být schopna plivat data s krokem po cca 13mV. OK, ale ať dělám, co chci, v rádiu se mi to zobrazuje na desetiny, i když mám tedy nastavenou přesnost na dvě místa, jen to pak to místo 9.73V napíše 9.70V. Je to vlastnost Taranisu, nebo to někde zlobí v kódu při měření? Na to se ještě budu muset podívat přes debug. Nehraje to roli, ale co se týká měření, trpím už takovou obsesí :)

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 10:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1067
Bydliště: Vysočina
bitovod píše:
... ale ať dělám, co chci, v rádiu se mi to zobrazuje na desetiny, i když mám tedy nastavenou přesnost na dvě místa, jen to pak to místo 9.73V napíše 9.70V. Je to vlastnost Taranisu, nebo to někde zlobí v kódu při měření? ...
Pěkná práce! Překvapuje mě, že se to tam vešlo. Já ten RX nemám ale doma bych nesvedl tak pěknou destičku děliče. A k měření napětí, na Horusu X10 (OTX2.2.2) to ukazuje i setiny (interní ref. nepoužita).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 11:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
Pěkná práce! Překvapuje mě, že se to tam vešlo. Já ten RX nemám ale doma bych nesvedl tak pěknou destičku děliče. U toho měření napětí to bude v Taranisu, na Horusu X10 (OTX2.2.2) to ukazuje i setiny (interní ref. nepoužita).


Ta destička děliče naopak vůbec není pěkná, to tak jenom vypadá - je to proužek, odříznutý z oboustranné dírkované univerzálky (z nějaké takovéhle), na ni se SMD odpory pájej přímo luxusně a s 0603 je tam ještě spousta místa (jo, jeden je v 0805, nějak mi v 0603 došly), stejně, jako ten boční vstup. Toho bohdá nebude, abych si dělal doma desky :) No a na arduinu to drží připájené přes pinheader, tedy jen 2x1 pin na každé straně, jen se sníženým kouskem toho plastu.

Co se týká měření - jo, mě to taky na X7 ukazuje dvoumístně, jen to má háček v tom, že na druhé pozici je vždycky nula. Teda vždycky - vždycky ne, jen pokud nepoužívám přepočítávání přes koeficienty a offset v rádiu, když posílám "čistou" hodnotu rovnou už telemetrií. Pokud v rádiu nějaký výpočet udělám, tak to samozřejmě dvoumístně zobrazí, jen to ani tak nejde s menším krokem. Asi se pozeptím v rcstudiu, jak to vlastně počítá.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 11:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1067
Bydliště: Vysočina
bitovod píše:
Ta destička děliče naopak vůbec není pěkná...Co se týká měření - jo, mě to taky na X7 ukazuje dvoumístně, jen to má háček v tom, že na druhé pozici je vždycky nula....
No já už blbě vidím ale i tak je to pěkná práce. A napětí to ukazuje takto:
Příloha:
Vfas.jpg
Vfas.jpg
[ 84.93 KiB | Zobrazeno 1684 krát ]


(Narychlo vloženo do cvičného nastavení, teď používám UniSens. Původní řešení s OpenXsensor jsem vyhrabal z krabice jen pro tento obrázek)


Naposledy upravil ellet dne pon 07.01.2019 14:41, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 11:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
... A napětí to ukazuje takto: ...


A to máš v rádiu bez těch přepočítávacích koeficientů, takhle to posílá rovnou senzor? Tak to se budu muset do toho kódu fakt zahrabat nějak hlouběji, já tam ty setiny prostě chci :)

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 11:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1067
Bydliště: Vysočina
bitovod píše:
A to máš v rádiu bez těch přepočítávacích koeficientů, takhle to posílá rovnou senzor? Tak to se budu muset do toho kódu fakt zahrabat nějak hlouběji, já tam ty setiny prostě chci :)
Jo, nic nepřepočítávám, mám přesně vybraný odpory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 13:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 10.4.2008
Příspěvky: 5004
Bydliště: CA
ellet píše:
Jo, nic nepřepočítávám, mám přesně vybraný odpory.

Neviem, či je podstatné to, že pohonný aku má 12.25, alebo 12.2V. Po zapnutí motora ti to aj tak spadne povedzme o volt...Čo sa týka merania prúdu, tak rozmerovo vyjde lepšie modul APM, ako Allegro.
povedzme tento...
https://www.ebay.com/itm/APM2-8-2-6-2-5 ... :rk:3:pf:0
Z modulu vykucháš BEC, doplníš dva odpory, dosku je ešte možné orezať.....
Dosť na túto tému má na stránke Jurej.jurej....
porovnanie veľkosti modulu APM a obvodu Allegro
Příloha:
DSC01926.JPG
DSC01926.JPG
[ 84.92 KiB | Zobrazeno 1563 krát ]


umiestnenie snímača teploty....
Aôe aj samotný výškomer má v sebe meranie teploty - len to treba SW ošetriť.....
Příloha:
DSC01991.JPG
DSC01991.JPG
[ 65.28 KiB | Zobrazeno 1563 krát ]


merač prúdu v Soliuse...
Příloha:
DSC02089.JPG
DSC02089.JPG
[ 59.87 KiB | Zobrazeno 1563 krát ]


V modeloch ich mám cca 5 kúskov.....

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 13:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1067
Bydliště: Vysočina
lubo1 píše:
...Neviem, či je podstatné to, že pohonný aku má 12.25...
Otázka nestojí jestli je to podstatné, ví že to podstatné není, protože to sám píše ale chce to :) A co může být důležitější...
A jestli to 2 desetiný místa zobrazuje, mělo by to umět taky je "obsloužit".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 15:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
Otázka nestojí jestli je to podstatné, ví že to podstatné není, protože to sám píše ale chce to :) A co může být důležitější...
A jestli to 2 desetiný místa zobrazuje, mělo by to umět taky je "obsloužit".


Přesně tak, nutnost to není a desetiny stačí - ale když to jde (nebo by mělo jít), tak proč to nevyužít. Už jen pro hladší logy :)

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 15:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
lubo1 píše:
... Čo sa týka merania prúdu, tak rozmerovo vyjde lepšie modul APM, ako Allegro. povedzme tento...
https://www.ebay.com/itm/APM2-8-2-6-2-5 ... :rk:3:pf:0
Z modulu vykucháš BEC, doplníš dva odpory, dosku je ešte možné orezať.....


Díky, tohle mi uniklo, to vpadá zajímavě rozměrově i cenově, kouknu na to. Ta Allegra mám "ve skladu", takže proto předpokládám jejich nasazení a nastavuju to především pro ně, ale tohle může být zajímavé.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 15:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1407
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
lubo1 píše:
Ale aj samotný výškomer má v sebe meranie teploty - len to treba SW ošetriť.....


S tím snímačem - chci použít TMP112 od TI, ona termická bublina je potvora opravdu teplejší než okolí, tak bych to chtěl zkusit detekovat i vnějším reploměrem, rychlé je to dost (ale to je fakt na poli experimentální fyziky :) ) a jsem zvědavý, jestli to bude ve variu slyšet.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 15:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1067
Bydliště: Vysočina
Nasadil jsi mně brouka do hlavy. Hledám, jakou mám vlastně verzi OpenXsensor a nikde žádný čísla nevidím. A u odkazů cos dal je soubor README u všech from may 2015.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz