Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 22.09.2023 14:55 
Nováček serveru
Nováček serveru

Dobrý den všem. Mám pár otázek ohledně stavby, ale nejdříve, o co se jedná: O stavbu stíhačky Eurofighter Typhoon poháněnou 4S1P 2x70m EDF z rozbitého SebArt MiGu 29, s tahem 3kg celkem. Metoda stavby je následující - vyřezané šablony z překližky, nalepené na EPS pěnu, podle nich vyřezané jak křídla, tak trup. SOP bude 3d tištěná, stejně jako nasávací otvory zespoda, trysky za EDF, EDF držáky, kanardy a další. Budu dělat funkční kachní plochy (kanardy). Váhou bych se chtěl pohybovat někde okolo 2kg. Budu samozřejmě používat značné množství uhlíkových výztuh,aby letadlo co nejvíce vydrželo. Žádné podvozky, chci ho na létaní na louce, jako jswm měl právě zmíněný MiG. Mám ale i tak pár otázek:

Mám laminátový netkaný "papír" 30g/m², z RCProfi. Otázka zní: Laminovat to? Pokud ano, jak? Ještě jsem krom pár výztužných segmentů a ochranných krytů nedělal nic z laminátu, takže bych nerad to zkazil na tomto modelu.

Jaký profil zvolit pro křídla?

Stačí 9g serva která byla v MiGu?

Přidat vektory? Ty bych tam chtěl, a na MiGu byli, ale nevím jak v kombinaci s kanardy a deltou.

Budu moc rád za jakoukoli radu, poznámku nebo doporučení! Díky předem

PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 9:19 
Mazák
Mazák

Ahoj,

konkrétně radit nebudu, jen ale se mi moc nezdá reálná ta váha 2kg při tvé použité konstrukci. Viper od Eflitu má s jedním 70mm dmychadlem a 6S 3300mAh baterkami skoro dvě kila, jejich Sučko se dvěmi 70mm a 6S 5000mah má tuším kolem 3,5kg.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 17:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Ahoj, s váhou si taky jistý nejsem, protože model ještě ani nestavím, ale čekám jí tak. Je samozřejmě možné, že to bude blíže 3kg. Jinak, SU35 od Freewing mám, lítám ho na 6s 6k/5k mAh bateriích z BigHobby, ale váhu opravdu nevím, to bych kecal.

PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 18:30 
Mazák
Mazák

litam Avanti od Freewingu, 80mm EDF na 6S 5ah a je osazen 9g servy. takze 9g serva s kovovymi prevody by mela byt v zasade asi ok.
ale 4S na 2 x 70mm eurofightera se mi zda zoufale malo. jak rika blesk - urcite aspon 6S. Eurofigther je celkem mohutne letadlo - ten od Freewingu lita na jednu 90mm a ma bud 6S nebo 8S setup - a v obou pripadech je to 3,3kg vahy. neverim ze dve 70mm na jednu 4S baterku daji 3kg tahu. A tah je rozhodne neco, co bys rad mel v zasobe.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 19:53 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
Ke hmotnosti - nebudou podvozky, takže nelze porovnávat s modely od Freewingu.
EDF mají malý tah, takže i malou spotřebu, takže i baterka a i dmychadla budou asi lehčí.

Žebra bych nelepil na extruďák. Váha navíc. Vyřezal bych mezi překližkami základní tvar a pak slepil bloky k sobě a dobrousil.
Nelaminoval bych to. Zatřel bych to šlehaným tmelem a obrousil. Pak bych to polepil papírem a akrylátovými barvami dokončil povrch.

Pokud laminovat, tak ne extruďák, ale klasickej polystyren. Nesaje tolik a je lehčí. Hůř se brousí.

Vše je o praxi se zpracováním těchto technologií, takže bych doporučoval vyzkoušet na nějakejch vzorkách a testovat ty postupy.
Rovnou se pustit do modelu není dobrý nápad. Taky bych napřed zkouknul nějaká videa, jak to dělají ostatní.

Ale kdybych neměl doma CNC a další věci, šel bych cestou olaminované konstrukce z 3 mm desek z depronu. Lze ohýbat, lepit, má hladký málo nasákavý povrch, snadno se řeže. Vyztužit uhlíkovými trubkami.

Hmotnost serva nic neřekne. Jde o to, jaké mají síly.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 21:20 
Nováček serveru
Nováček serveru

Kuba78 píše:
litam Avanti od Freewingu, 80mm EDF na 6S 5ah a je osazen 9g servy. takze 9g serva s kovovymi prevody by mela byt v zasade asi ok.
ale 4S na 2 x 70mm eurofightera se mi zda zoufale malo. jak rika blesk - urcite aspon 6S. Eurofigther je celkem mohutne letadlo - ten od Freewingu lita na jednu 90mm a ma bud 6S nebo 8S setup - a v obou pripadech je to 3,3kg vahy. neverim ze dve 70mm na jednu 4S baterku daji 3kg tahu. A tah je rozhodne neco, co bys rad mel v zasobe.

Ja jsem mel tenhle system bez jakychkoli zmen osazeny v MiGu, ktery vazil 3kg, a mel jsem tahu tolik, ze jsem chytil za cumak, dal plny plyn, pustil nos, a letadlo leheli vzhuru nahoru. Krasne startovalo. A i bez nadhozeni, takze si troufnu rict ze 2,8kg z toho dostanu na 100%. Netroufnu si do toho zapojit 6S, na regulatorech neni zadne oznaceni, a s 2.8kg nebudu ESC riskovat. To bude naprosro stačit, timhle si jistý jsem.

I v tom migu, 3kg model, byli plastove 9g serva. Takze s kovovymi to risknu nejspis.

PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 21:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

dudaj píše:
Ke hmotnosti - nebudou podvozky, takže nelze porovnávat s modely od Freewingu.
EDF mají malý tah, takže i malou spotřebu, takže i baterka a i dmychadla budou asi lehčí.

Žebra bych nelepil na extruďák. Váha navíc. Vyřezal bych mezi překližkami základní tvar a pak slepil bloky k sobě a dobrousil.
Nelaminoval bych to. Zatřel bych to šlehaným tmelem a obrousil. Pak bych to polepil papírem a akrylátovými barvami dokončil povrch.

Pokud laminovat, tak ne extruďák, ale klasickej polystyren. Nesaje tolik a je lehčí. Hůř se brousí.

Vše je o praxi se zpracováním těchto technologií, takže bych doporučoval vyzkoušet na nějakejch vzorkách a testovat ty postupy.
Rovnou se pustit do modelu není dobrý nápad. Taky bych napřed zkouknul nějaká videa, jak to dělají ostatní.

Ale kdybych neměl doma CNC a další věci, šel bych cestou olaminované konstrukce z 3 mm desek z depronu. Lze ohýbat, lepit, má hladký málo nasákavý povrch, snadno se řeže. Vyztužit uhlíkovými trubkami.

Hmotnost serva nic neřekne. Jde o to, jaké mají síly.

Slehany tmel pouzivam taky, ale spise jssm cekal, kdy na me vybehne nejaky zkuseny modelar se slovy "co to kur*a delas?!?"

Technologie rezani odporem podle sablon uz si troufnu, to jsem delal posledni model, z toho jsem se poucil ze musim pouzit 2x vice nez si myslim ze je dostatek vyztuh.

Jaky papir mate na mysli?

Jinak proc nelaminovat? Mam lehounke to vlakno, 30g/m², a dostal jsem sikovny tip potrit epoxidem, ale utrit vsechny prebytku, pro co nejvetsi snizeni vahy.

Uvidim, ozvu se jeste po vyrezani a sestaveni modelu, jaka bude vaha a povrch. Jinak jake barvy budou nejbezpecnejsi pro co nejvice typu peny (polystyrenu)? Nejake z barvy-laky, a použít vzduchovou strikaci pistoli?

Lze potovnavat s tim modelem MiGu, ktery jsem zminoval - akro model bez podvozku, klapek, atd.

PříspěvekNapsal: ned 24.09.2023 10:14 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

fs17oldstaj píše:

Slehany tmel pouzivam taky, ale spise jssm cekal, kdy na me vybehne nejaky zkuseny modelar se slovy "co to kur*a delas?!?"

Technologie rezani odporem podle sablon uz si troufnu, to jsem delal posledni model, z toho jsem se poucil ze musim pouzit 2x vice nez si myslim ze je dostatek vyztuh.

.

Evidentně neposloucháš co říkám. Je jedno, jak máš lehký potahový materiál.
Jednak saje extruďák a odsaje vše co tam natřeš. Ten povrch musíš obrousit a v tom okamžiku zničíš takhle tenký matroš. Nemluvím ani o tom, že nic nezpevní. Jsou to křehké materiály s nepatrnou pevností. Minimum smysluplného je sklo 80. Jedna vrstva, obrousit a na to jednu 50 a tu už jemně líznout a nepoškodit.
Pokud nepoužíváš podtlak, stane se, že tkanina bude dutá a nepřilne v mnoha místech k extruďáku. Je opruz to opravovat a hledat.

Výztuhy maximálně v křídle. A ani tam nemají velký smysl, pokud se křídla nerozebírají kvůli přepravě.

Naprosto přesně vím o čem mluvím.
viewtopic.php?f=137&t=65299
Svou už jsem prodal a modely už jen tisknu.
viewtopic.php?f=137&t=89722
Aktuálně tisknu 2m F-16 na turbínu.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: ned 01.10.2023 19:18 
Nováček serveru
Nováček serveru

Klaním se že si troufnete tisknout 2m model, natož na turbínu. Tiskárnu mám, a zhruba tedy vím o čem mluvíte. Dneska jsem zkoušel zpevňovací "kryty" na spodní nasávací šachty na můj Freewing SU35, ale z normálního laminátu, koupeného v barvy laky. Dal jsem 2 vrstvy, ale i tak je to tenké, a nechtěl bych to moc brousit, to máte pravdu. Taky jsem zjistil, že se mám hoooodně co učit. Díky ale moc za to vysvětlení a doporučení. Buď tedy udělám ten papír, jak někdo nebo snad vy jste psal, a nebo nechám jen extruďák. I když teda - na tom SU35 (jsem druhý majitel) jsou 30g/m² laminátem potažené výškovky, a to je model také z EPS, a přitom nejsou o moc těžší než originály, zítra zvážím, originály z druhého modelu tu také mám. Pán co to dělal, ale je dlouholetý modelář, a v tomhle má určitě hodiny a hodiny praxe, né asi tak půl hodiny celkem jako já. Alw někde se to naučit musím no... :D

PříspěvekNapsal: pon 02.10.2023 8:15 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Pokud uděláš výškovku tak, že prosytíš laminát na rovné desce třeba z durofolu a pak zavakuuješ k extruďáku není problém.
Jenže to se dá u ploch zakřivených v jednom směru, právě třeba výškovka.

Taky je rozdíl v CNC opracování a ručním obroušení polystyrenu. Rukama to tak hladký a dokonale rovný bez probrusů neuděláš.

Opravdu to chce vyzkoušet a testovat vzorky. Na modelu to ale často dopadne o něco hůř.

Profil Soukromé album