Swift II

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: Swift II

#16 Příspěvek od RiMr »

Doporučuju to jak popisoval JMalik, taky jsem to tak dělal - uhl. trubku do náběžky. Ta skelná páska je takový rozšířený nešvar... (i když ji sem tam taky použiju :) )
V tahu (na spodní straně profilu při namáhání při přitažení) dobrý, v tlaku (na horní straně profilu) neudělá pevnostně NIC.
Na náběžce to zpevní, ale ve srovnání s trubkou bídně. A když budeš hodně lítat. tak to časem opadá, protože to lepidlo na běžně prodávaných páskách není "UV Stable" a časem se změní doslova v prach.

#17 Příspěvek od cofe »

Díky za odpověď.
Můžeš ještě přidat odkaz na nějaký osvědčený web, kde se dá ta uhlíková trubka koupit - nemám s tím zkušenosti.
Děkuji
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od RiMr »

...v každém mod. obchodě :)

#19 Příspěvek od Romis »

RiMr píše:Když prudce zvýšíš otáčky, tak točivý moment vzroste okamžitě, ale rychlost-vztlak až za "chvilku". Schválně zkus přidávat plyn plynule. S tím pohonem, aby to neklesalo, musí stačit i kousek plynu... a pak to zkoušej rozjet. Tráva je vysoká a míč je kulatý, tak by to mělo být (kór se Swiftem) bezbolestné.
Šak víme, je to častý důvod držkopádu při přistání. Pilot jde s érem nataženým na přistání, ledva to leze, už se to klepe že se to užuž sesype, pilot si to rozmyslí, hrkne rázem plný kotel a bžum, éro se překotí a je čuňou v zemi.

Ale křivé to můžeš mít taky, jak píše JMalik. To, že tam máš uhlíkové výztuhy neznamená, že jimi nevyztužils křivé křídlo :)

Ok, díky za radu, příště vyzkouším pomalu přidávat plyn. Jo takové přistání už jsem taky viděl :-)
A jak se to pozná, že to křídlo mám křivé? Respektive, na kterou stranu ho mám zkusit překroutit zpět? Když padá po levém křídle - koukáno ve směru letu.
To mě vůbec nenapadlo, že jde vyztužit křivé křídlo :( "Příště" tam asi dám taky uhlíkovou trubku...

Jinak jsem Swifťáka vyfotil...aspoň trochu..
https://copy.com/A10bBhGvklZW
Turnigy 9 V2 + Beta 1400 & SWIFT II

Bad news is time flies.Good news is you are the pilot.
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

Romis píše:...A jak se to pozná, že to křídlo mám křivé? Respektive, na kterou stranu ho mám zkusit překroutit zpět? Když padá po levém křídle - koukáno ve směru letu.

Když se na to podíváš zepředu, tak musí být obě poloviny symetrické, nesmí být jedna z nich přizvedlá, nebo pokleslá na odtokovce. Pro tenhle účel kontroly si dej křidélka do osy křídla, ne přizvednuté, lépe se to kontroluje.
Jestliže ti to padá vlevo, přetrimuj napřed křidélka tak, aby pravé bylo lehce výše než levé. Až to zalétáš, tak potom případně překruť křídlo tak, aby jsi dostal křidélka zpátky do symetrického přizvednutí.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Tchor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Tchor »

Romis píše:Mě se pořad nedaří toho Swifta rozlítat ;( Mám ho vyváženého, takze když ho klouznu bez motoru, letí rovně, ale když přidám plyn, padá na levé křídlo...čím by to mohlo být? :(

mne neco podobnyho delal dokud jsem nezpevnil jak kridlo tak ovladaci klapky uhlikovejma pasnicema(3x1mm na vejsku u kridla z obou stran u klapek jen ze zhora). Do 3/4 plynu lital v pohode na plnej plyn se zacal kroutit (nejen pri startu). Po zpeveneni lita bez problemu
toty

#22 Příspěvek od toty »

Ahoj,
chci se optat, jak Vám vyšla letovka a težiště ?
Nějak jsem to asi při stavbě přehnal s uhlíkem a po kompletním sestavení mě to vyšlo na 400g, ale težiště bylo stašně vzadu. Šlo s tím lítat, ale bylo to hrooozně houpavý.
Když jsem se to snažil vyvážit na težiště, tak jsem musel na špičku dát dalších 40g zátěže (schodou okolností má mobius přesně 40g). Pak mám těžiště přesně a létá to lépe rovně, ale je to větší kámen...
Použil jsem vpředu nahoře pásky cca 5mm a ze spodu tyče cca 2mm. Vzadu jsem dal tenčí tyče, jak ze zhora tak ze spodu. Je to sice pevné, ale fakt těžké...
Zatím lítám s Lipo 2S (80g) a chci objednat 3S (120g), ale kolmé stoupání je obtížné....láme se to na strany...
Takže pro další stavitele...pozor.,...s uhlíkem to nepřehnat...uhlík je těžký a lepidlo taky.
btw, čím řežete EPP ? Klasickým kobercákem (planžetový nůž), mě to šlo řezat, ale "rýha" byla celkem široká a tím pádem sežrala hodně lepidla....
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
toty

#23 Příspěvek od toty »

Tak musím ještě jeden příspěvek. Včera jsem šel lítat, celkem hodně foukalo při zemi a nahoře to bylo ještě horší. Swift měl letovku tech 420g včetně kamery), vyvážení bylo perfektní a v tom větru to bylo "uříditelné". Nemohu sice srovnat jak by se choval lehčí swift, ale mám z toho dobrý dojem. A když jsem s ním jednou fakt silně praštil o zem, nic se mu nestalo. Jen start bez motoru nějak nezvládám, ale naučil jsem se startovat s plynem, jen to člověk musí za to křídlo hodit rovně, jinak jde do oblouku a do země...
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
toty

#24 Příspěvek od toty »

A jeste jedna rada pro stavitele, vyprdnete se na gumickovy unasec. Mel jsem ho tam a hned prvni ne zcela povedene pristani mi useklo kus EPP. Vrtule se proste vyosila a kousla do epp. A to netesim fakt, ze ty gumicky praskaj jak o zavod...
S pevnym unasecem neni problem, ja se bal ze by to mohlo odlomit to motorove loze, ale to je bez sance. To se spis ta vrtule zareje do zeme...
toty

#25 Příspěvek od toty »

Tak dnes jsem si ověřil, že Swift, z kousne skoro všechno. Blbnul jsem s ním ve vzduchu, a najednou se uvolnila baterka ze sucháče....sledoval jsem to a zatrnulo mi...ale to nebyl ještě konec...baterie vytrhla regl a vše viselo pod swiftem.
Křídlo se změnilo na těžko řiditelný padák, ale šlo to trochu ovládat, jen to prostě rovně klesalo....
Pláclo to uprostřed pole a žádné škody...prostě odolný stroj....
toty

#26 Příspěvek od toty »

Tak crash testy Swifta pokračují. Dnes mi za letu prasklo motorové lože na půl a motor vyseknul v křídle pěknou skobu. Se Swiftem šlo i tak letět (ale jen plachtit :) ). Teď jsem to poslal na výrobce a sem zvědavý jak se k tomu postaví. Lože je rozpůlený a zásek v křídle je až po uhlíkovou výztuhu. Co myslíte, uzná výrobce reklamaci nebo mě smete ? Mám dokonce video, když to prasklo, ale kamera byla na špičce a směřovala dopředu a tak je tam slyšet jen lupnutí a pak celkem pohodové plachtění a přistání.
Ale nečekal jsem, že by to ustálo a šlo to řídit. Udělal jsem celou jednu otáčku a přistál cca 10m od nohy....
[album]4883[/album]
btw. přesně v tom místě záseku byla nalepená uhlíková tyčinka,ale je pryč...
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“