Model do větru

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
RedAce

Re: Model do větru

#31 Příspěvek od RedAce »

Jakýkoliv Spit bude dost záludný - stejně jako předloha. Ale DF neni maketa žádného warbirda...právě proto, aby se to vyhnulo jiejch neduhům. S nějakým lidovým pohonem a nízkou váhou to bude v pohodě. Zvlášť s tou jejich sklopkou.
HonzaS

#32 Příspěvek od HonzaS »

miťo píše:DF nemám, ale...myslíš že bude hodnější než Spit od Pelikána? Rozpětí 800 -> 880mm. Napiš, jak se ti s ním létá, kolik ti váží, pohon, atd. Sbíráme tu info na model do větru, tak se každý názor hodí :-) Dík.
P.S.: zakladatel příspěvku létá s Alphou 1500, teoreticky se domnívám, že DF je trochu větší skok v pilotáži a -teoreticky- mi cesta dál přes např.Foxe přijde schůdnější než plácat DF o zem a opravovat a opravovat... Stačí si uvědomit, jaké má reakce na řízení Alpha a DF či podobný malý dolnoploch. Bohužel nevíme, jestli zmíněná Alpha létá v sestavě RTF. Pak bych třeba o kombinaci Kadet soupravy a divočejšího modelu ani neuvažoval. Chybi zde dalši potřebná data...

Hmotnost nevím, je v recenzi co jsem vloni napsal do rcmodelů. Doma se podívám. 40A regl, 3s 2200mAh, 3x HXT 900 (už několikátý, odcházejí), Duplex R5, Axi 2808/20, APC style 8/6 (za dolar, neřešim...).

Je to o dost lehčí pohon než doporučuje výrobce, ale kamarád se dost divil, že se to natažené dá držet vedle jeho Alphy a nespadne to. Neuvěřitelně nezálutné letadlo, jak na rychlosti tak při pomalém letu. Pokud to nepřeženeš s výchylkama vop, nedá se utrhnout ať děláš co děláš. On totiž Multiplex narozdíl od číňanů ví moc dobře, jaký zvolit profil, jak to křídlo nakroutit a tak. Když bude s lehkým pohonem (aby lítal sám pomalu), tak se dá velmi snadno házet a lítání zvládne kdokoliv kdo už křidýlkama řídil. Přistává to podobně, klouže to docela dlouho a nechá se přitáhnout vop na doraz.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
miťo

#33 Příspěvek od miťo »

Díky Honzo za podrobné info o DF. Těžiště vyšlo v poho s tím lehčím pohonem? Dovažovals předek?
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

HonzaS píše:... dá držet vedle jeho Alphy a nespadne to. Neuvěřitelně nezálutné letadlo, jak na rychlosti tak při pomalém letu. Pokud to nepřeženeš s výchylkama vop, nedá se utrhnout ať děláš co děláš. On totiž Multiplex narozdíl od číňanů ví moc dobře, jaký zvolit profil, jak to křídlo nakroutit a tak. Když bude s lehkým pohonem (aby lítal sám pomalu), tak se dá velmi snadno házet a lítání zvládne kdokoliv kdo už křidýlkama řídil. Přistává to podobně, klouže to docela dlouho a nechá se přitáhnout vop na doraz.

Já jsem taky napsal, že DF nemám a vím o něm jen to co se píše v popisech na webu. Taky věřím Tvým zkušenostem. Jenže Ty jsi zřejmě pilot v trochu jiném levelu než zakladatel vlákna (tím nechci jeho schopnosti nijak shazovat) a proto i tvé vnímáni "hodného" modelu versus "mrchy" bude mít trochu jiné hranice než u něho. A nemůžeš popřít fakt, že ten DF vzhledem k malému rozpětí bude ve vzduchu vždy míň čitelný než Alfa neřku Fox.

Taky vím že DF není přímo warbird, ale jen něco na způsob warbirdů a jak jsem koukal půdorysný tvar křídel (žádná elipsa) a zřejmě i profil bude asi vhodnější. Nicméně je to malý model co začátečníkům obecně nedoporučuji ani já ani nikdo jiný.

Já preferoval vždy větší modely, ale mám (resp měl), BF-109G od Alfa-Modelu, taky 1:12. Létal hezky, ale dost jsem si s ním užil a ne jednou spravoval. A to jsem si myslel, že jsem dobrý pilot. Jenže zpočátku byl na vině levný regler a BECem, který vypínal pohon naráz. No a když Ti to udělá v stoupavé části lopingu 5m nad zemí, tak tu vývrtku jen těžce vybereš. Pronikavost proti větru byla sice výborná (taky jsem to měl řádně přemotorované 150W motor na 450g hmotnosti - na plný plyn šel do nebes jak raketa), ale poryvy větru a turbulence si s tím hrály dost výrazně. Rozhodně se musí neustále řídit, co pro začátečníky moc není. Prostě trochu adrenalín. A taky jsem s ním v silném větru posledně praštil. Ne moc, na plocho, přičemž jen povolil plastový šroub a křídla ležela vedle trupu připojena na kabelech serv. Jak jsem němu přišel a chytil trup, že vypnu baterky, tak jsem asi nějak nešťastně zaclonil 2,4 GHz signál z vysílače, motor se najednou roztočil na plné obrátky a jak ta křídla jak visela pod tím trupem na kabelech, tak se zatočila a vrtule jim rozmixovala oba konce tak, že jsou na vyhození. :cry: :mrgreen: Prostě blbá smůla, modelu dohromady nic nebylo (oprava na 15 minut). Teď mám trup a uvažuji postavit konstrukční křídla s tím, že když už budu stavět, tak z něj asi udělám verzi BF-109H - výškový stíhač se zvětšeným rozpětím (při 1:12 to vychází asi na 1 m). Věřím, že to bude pak i hodnější a létavější. :)
Vím, že modeláři co létají RC combaty mohou mít jiný názor, ja ale patrně úroveň jejich pilotáže nedosahuji.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Snakeater

#35 Příspěvek od Snakeater »

Caute, docela dobra debata se tu rozjela :)
takže rád bych upřesnil některé informace.
1. kam se chci dostat? - no určitě časem zkusit nějakého elektro akrobata. přitom mít něco hodnýho na relax, a na zimu vrtulovníka :)

2. na setové sestavě už nelétám. mám asi měsíc optica 6. a zatím spokojenost (mimochodem už jsem se tady ptal v jednom vláknu co vše nastavit optic + alfa ale nikdo neodpověděl :(, tak mám zatím nastaveno mix křidélka + směrovka, a pak jsem nastavil přepínač který mi obě křidélka otočí dolů - dobře se s tím pak plachtí...
pokud má někdo další návrh budu rád :)
Hitec Optic 6; Alfa 1500, Toro 900, Pitts 380, Sprint
HonzaS

#36 Příspěvek od HonzaS »

Pokud chceš časem lítat akrobaty, tak navrhuji, aby sis ten mix křidýlka směrovka vypnul.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

Snakeater píše:...no určitě časem zkusit nějakého elektro akrobata. přitom mít něco hodnýho na relax, a na zimu vrtulovníka :)

Fox je dobrý na akrobacii. Krom stoupavých výkrutů a obratů které je obsahují se s ním dá zalétat v podstatě jakýkoli obrat. Ty základní všechny. Navíc, proti malým citlivým akrobatům, je vzhledem k dost velkému rozpětí jeho chování podstatně plynulejší a pokojnější.
...tak mám zatím nastaveno mix křidélka + směrovka

Jí bych to taky vypnul. Je třeba se naučit používat směrovku nezávisle. S mixem nedokážeš udělat souvrat, hezkej rovnej výkrut a v letu na zádech ani hezkou obyčejnou zatáčku. Ten mix je vhodný jen na svahové létáni (a ani tam ne vždy) a na točení v termice.
, a pak jsem nastavil přepínač který mi obě křidélka otočí dolů - dobře se s tím pak plachtí...

Na to taky pozor. Určitě se tím zvýší prohnutí profilu a tím i vzroste vztlak, čili to má menší opadavost, ale má to pak mnohem větší sklon k padání po křídle při přetažení (do vývrtky). :!:
Jde o to, že pokud se proudnice utrhnou dříve na koncích křídel než u kořenů, pak se model letadla stává nestabilní vzhledem k podélné ose. A když se to s tím vyklopením křidélek dolů přežene, tak se může stát i to, že model na jejich rychlou velkou výchylku bude reagovat obráceně (na křídle s výchylkou dolů, kde by měl vzrůst vztlak a které by mělo jít nahoru se naopak utrhne proudění a to padne dolů). Na eliminaci toho a zvýšení stability při přetažení se často zejména u modelů maket a polomaket warbirdů s lichoběžníkovými a eliptickými křídly naopak neutrály obou křidélek posouvají nahoru (tím se udělají na koncích křídel de facto negativy). A i u větroňů používaná diferenciace výchylek křidélek je taky z toho důvodu. Jen při diferenciaci u akrobatického větroně pozor! Když je velká, tak při letu na zádech působí kontraproduktivně a taky se to může chovat tak, že se proudnice utrhnou a reaguje to obráceně (mám odzkoušeno na Foxovi, kde jsem nakonec kvůli tomu diferenciaci omezil jen na 1:1,5)
Snakeater

#38 Příspěvek od Snakeater »

Ahoj, tak jsem dnes dokončil úpravu Alfy 1500. dodělal jsem klapky viz obr. lital jsem s tím a přišlo mi to dost dobry i kdyz dnes bylo krasne bezvetri.... tak uvidim co to bude delat az trochu foukne
jelikoz jsem zacatecnik poradi nekdo pripadne uskali klapek a nebo na co si dat pozor?
dík Michal
Přílohy
P7160229.JPG
P7160228.JPG
P7160227.JPG
VTjr

#39 Příspěvek od VTjr »

Snakeater píše:... dodělal jsem klapky...

OK, je to dobrý nápad, jen nechápu proč jsi ty klapky maximálně nerozšířil a nenátáhl je až po křídélka? To, že jsi nechal kus pevné odtokovky u trupu docela chápu, ale k čemu je ten 20mm kousek mezi křidélky a klapkami?
Zkus si nastavit ve vysílači aerodynamické brždění, tedy režim butterfly, kdy se klapky vychýlí naplno dolu a křidélka mírně nahoru + případná kompenzace změny klopivého momentu mírnou korekcí neutrálu výškového kormidla. Je to ale třeba pak vyzkoušet a doladit za letu, nejlépe vyzkoušet sestupování ve větší výšce (zejména s tou mírou korekce výškovky je třeba se trochu pohrát). I jinak při menších výchylkách klapek je dobré k tomu přimixovat korekci výškovky. Taky se dají klapky mixovat i jako flaperony, čili budou pomáhat křidélkam, ale to není nutné, protože jsou blízko trupu a tudíž jejich účinnost jako křidélek je malá. A taky se dá výchylka klapek přimixovat do křidélek, že se taky bude hýbat jejich neutrál spolu s klapkami. Ale s tím opatrně, mělo by to být v menší míře než u klapek, zejména při výchylce dolů. Je totiž třeba zamezit tomu, aby se na koncích křídel odtrhlo proudění, to by pak mohl model na výchylku křidélek zareagovat obráceně. Při příliš velké výchylce křidélka dolu se odtrhne mezní vrstva proudění a vztlak konce křídla nenaroste, ale naopak klesne a zároveň i dramaticky vroste odpor, a tak to křídlo, které mělo jít nahoru naopak klesne dolu - tahle obrácená reakce může nezkušeného pilota dost zaskočit a v malé výšce způsobit havárii. Jinak tohle se stává často zejména při letu na zádech když je nesouměrný profil a velká diferenciace výchylek křidélek. Takže pokud se při létání počítá i s nějakou akrobacií, tak diferenciaci zvolit raději menší, nebo žádnou. No a samozřejmě při souhlasné funkci klapek a křidélek je korekce klopivého momentu změnou neutrálu výškového kormidla nutnost.
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 17.07.2013 11:57, celkem upraveno 2 x.
Snakeater

#40 Příspěvek od Snakeater »

VTjr píše:OK, je to dobrý nápad, jen nechápu proč jsi ty klapky maximálně nerozšířil a nenátáhl je až po křídélka? To, že jsi nechal kus pevné odtokovky u trupu docela chápu, ale k čemu je ten 20mm kousek mezi křidélky a klapkami?

Nu dobrovolně se přiznám, že mě to jaksi nenapadlo... jak říkám stále jsou to mé začátky :/
ale těch 20mm jsi odhadl přesně.... moh jsme mít klapky o 4cm delší...
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Snakeater píše:Nu dobrovolně se přiznám, že mě to jaksi nenapadlo... jak říkám stále jsou to mé začátky :/
ale těch 20mm jsi odhadl přesně.... moh jsme mít klapky o 4cm delší...

To nic, příště to uděláš lépe :wink:
Koukám, že se v posledním příspěvku dost opakuji a znovu píšu to, co jsem před měsícem v tom předešlém už napsal. Inu skleróza a taky jsem nečetl to co jsem psal. Ale opakování matka moudrosti :lol:
Snakeater

#42 Příspěvek od Snakeater »

Oki ten butterfly určo zkusim. jinač dík za rady :)
zdekar

#43 Příspěvek od zdekar »

Dobrý letadlo do větru, pokud bys chtěl EPP, je třeba Parabolic od Robbe https://www.youtube.com/watch?v=1ChnRQ6HIVs Mám ho už několik let a pořád se s ním parádně vyblbnu. Důležitý je ale pak i pohon. Abys mohl lítat ve větru, je důležité, aby bylo letadlo schopné proti větru letět a nestálo jen na místě. Čím silnější vítr, tím víc ti s tím bude házet, ale hlavní je, aby ses dokázal vrátit, pokud ti to kousek dál odfoukne. Řekl bych, že v takových 8-10 m/s s tím ještě můžu lítat, ale je to pak sbíš boj o přežití než pěkné polítání. :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
miťo

#44 Příspěvek od miťo »

Lítá moc pěkně. Vypadá to v letovém projevu jako Xeno od Multiplexu, ale je to klasické konstrukce :wink:
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“