Výběr a výměna oleje v tlumičích
Výběr a výměna oleje v tlumičích
Hledal jsem na fórech, ale nikde jsem nenašel nějakej blbuvzdornej postup, jak vyměnit olej v tlumičích. Chápu, že musím odšroubovat víčko a vylejt starej, ale netušim, čim bych měl tlumiče vypláchnout, jestli vůbec. Taky kolik tam toho noveho oleje ma byt, vadí když tam bude nějaka bublina?
Pak samozřejmě potřebuju nějakej olej. Jestli se nepletu, tak původní olej má hustotu 30W (doufam ze je to nejaka jednotka). Poradte prosím o kolik hustsi olej si muzu dovolit do bugginy co vazi 500g? Bude mít vliv na vlastnosti když bude vepředu jina hustota nez v zadu? Jaký?
Omlouvám se za hloupé dotazy, ale v tomhle se fakt nevyznám. Díky za každou radu a zkušenost, kterou nebudu muset získávat sám. ametis
Pak samozřejmě potřebuju nějakej olej. Jestli se nepletu, tak původní olej má hustotu 30W (doufam ze je to nejaka jednotka). Poradte prosím o kolik hustsi olej si muzu dovolit do bugginy co vazi 500g? Bude mít vliv na vlastnosti když bude vepředu jina hustota nez v zadu? Jaký?
Omlouvám se za hloupé dotazy, ale v tomhle se fakt nevyznám. Díky za každou radu a zkušenost, kterou nebudu muset získávat sám. ametis
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary, and those who don't.
- darth.hokro
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr a výměna oleje v tlumičích
jen vylejt starý olej nestačí, tlumiče jdou většinou rozebrat uplně, do mrtě. Pak vše dobře umejt. Já používám čistič na brzdy. Pak teprve znovu poskládat, když budou krásně čisté můžeš ohalit případné trhlinky na těsnících kroužkách a podobně. Plnění, jsem si všimnul že dělá taky každý jinak. Já plním až po okraj, pak dám silikonovej balónek, či co to je, dotlačím čepičku zašroubuji, co vyteče, to vyteče. Pak, když zatlačím píst, tak by měl jen pozvolna vyplavat ven, Hustotu si musíš vyzkoušet sám co ti sedne. Záleží na hodně faktorech, jak jezdíš, jaký povrch, skákání, atd. atd..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UxFH73Qx0iY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fyoXwsrEl84[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UxFH73Qx0iY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fyoXwsrEl84[/youtube]
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
- Xenomorfus
Zdravim, olej (pokud neni vylozene tmavy, silne znecisteny (tedy ze ho nemenis vzhledem k opotrebeni, ale pro zmenu vlastnosti) staci vylit a nechat vykapat. Pri silneji znecistenem naplnit tak do poloviny cistym zasroubovat, parkrat protlumit a vylit a nechat vykapat. Pripadne cele tlumice rozebrat a vycistit (pouzivat jen prostredky, ktere nenarusuji pryz). Pokud menis olej protoze si to dlouho nedelal a je opotrebeny, byva dobre vymenit i vnitrni pryzove casti. Viskozita oleje 30W (odpovida cca 300cSt) ma vliv na utlum (rychlost pohybu tlumice), predpeti pak muzes resit zmenou typu (tuhosti , progrese) pruziny. Tlumice obecne maji ten nejvetsi vliv na chovani auticka, predni a zadni (vzhledem k rozdilum zatizeni na jednotlive napravy) mohou mit jak ruzne zdvihy, pruziny, tak i olej. Dale muzes vlastnosti tlumice zmenit vymenou pistu, ktery ma dve/tri dirky (zmeni se mnozstvi protekaneho oleje za jednotku casu). Co se tyce naplneni, ja to delam tak, ze naplnim tlumic skoro do plna (plne vytazena pistnice), lehce zasroubuji zatku (nedotahuji) a pomalu, opatrne zatlacim tak asi do poloviny zdvihu (trocha prebytecneho oleje vytece) a pak dotahnu. Vzduchova kapsa v gumicce zatky (prostor nad gumickou) pak zabezpeci, aby se vyrovnal tlak v krajnich polohach. Pak vyzkousim chod, pokud se pri plnem stlaceni stane, ze ke konci odpor vzroste, je tam moc oleje a je potreba zatku lehce povolit a odpustit. Kdyz zustave v prostoru olejove naplne vzduch, dojde pri jizde k jeho promiseni s olejem a ke zmene vlastnosti tlumice.
Co se tyce viskozity oleje, je to o zkouseni. Vyrobce pro dany model vetsinou da nejake optimalni nastaveni, pak je dobre si poridit ridsi a hustsi (mensi/vetsi viskozita) a zkouset si namichat svuj olej. Obecne s teplotou okoli se zmensuje viskozita oleje, uhel ramen a uchyceni tlumice k ose pohybu taky hraje roli. Budes-li mit moc viskozni (husty) olej pri vetsich skocich se muze stat, ze se ti ohne tyc tlumice, pripadne zlomi ulozeni (nebo jina destrukce), pri ridkem oleji zase jde snadno a rychle na doraz, takze o velkou hodnotu nahoru/dolu ve viskozite bych nesel (obecne tak maximalne po 50 cSt krocich). Pripadne pouzit viceotvorovy pist pri hustsim oleji. To je tak na rychlo, co mne napada.
Edit: koukam, ze mezitim, co sem to datloval byl kolega rychlejsi
.
Co se tyce viskozity oleje, je to o zkouseni. Vyrobce pro dany model vetsinou da nejake optimalni nastaveni, pak je dobre si poridit ridsi a hustsi (mensi/vetsi viskozita) a zkouset si namichat svuj olej. Obecne s teplotou okoli se zmensuje viskozita oleje, uhel ramen a uchyceni tlumice k ose pohybu taky hraje roli. Budes-li mit moc viskozni (husty) olej pri vetsich skocich se muze stat, ze se ti ohne tyc tlumice, pripadne zlomi ulozeni (nebo jina destrukce), pri ridkem oleji zase jde snadno a rychle na doraz, takze o velkou hodnotu nahoru/dolu ve viskozite bych nesel (obecne tak maximalne po 50 cSt krocich). Pripadne pouzit viceotvorovy pist pri hustsim oleji. To je tak na rychlo, co mne napada.
Edit: koukam, ze mezitim, co sem to datloval byl kolega rychlejsi
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
- darth.hokro
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že teď má opravdu dostatek informací.
- Xenomorfus
Tak to sme radi
. Pak dej vedet, jak se to chova
.
Xenomorfus
Díky moc za informace. V pondeli pojedu do prahy, tak koupim olej, urcite napisu, jak to dopadlo. Omlouvam se ze jsem tak dlouho nereagoval, ta rychlost odpovedi me prekvapila. Díky moc
There are 10 types of people in this world. Those who understand binary, and those who don't.
- Xenomorfus
Za malo. Neni proc se omlouvat, nehrozi nebezpeci z prodleni
. Hlavne,at je to ok a uzijes si jezdeni.
Xenomorfus
- darth.hokro
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně ať to jezdí, lítá, plave 
Tak jsem se k tomu konečně dostal. Nakonec jsem zůstal na zadku s 350Cst a ve předu asi 420Cst. Auto se teď mírně nedotáčí, což jsem chtěl, protože předtím jsem se podíval na plyn a byl jsem ve smyku
Jezdí skvěle, lítá a hlavně přistává mnohem líp, už nechytam při přistání za spodek. Plavat jsem s nim zatím nebyl, ale včera jsem zabíhal nový motor, jestli se to dá za lekci plavání považovat
Jenom mi nejde do hlavy, jak ten olej po půl roce - jezděni asi tak měsíc, protože jsem pořád jenom opravoval - zčernal 
To je jeste cajicek tohleto, mel jsem mnohem horsi (hnus fialovej) matros uvnitr.
K tlumicum toliko:
Chovani auta na silnici predurcuji PREDEVSIM dobre tlumice a pneumatiky. Brzdy bud funguji nebo nefunguji. Mas-li spatne pneu, klouzes. Mas-li spatne tlumice, je bidna prilnavost, zase klouzes. Z toho plyne, ze na tlumicich se nevyplati setrit = vyhod plastove a dej tam kovove (pokud nemas). Trvalo mi 2 modely, nez jsem to pochopil. Je to jedna z prvnich veci, kterou jsem vzdy vymenil. Vysledek je vzdy az ohromujici.
Strucne k vymene oleje:
1. Vylej stary, vyplachni vodou, vycisti hadrikem. Nejlepe rozebrat tlumic uplne.
2. Zkontroluj tesneni, vrchni gumovou cepicku apod.
3. Pistnici vytlac ven. Nalej olej dovnitr, az po okraj.
4. Zahybej pistnici nahoru a dolu, vylezou bublinky! Trpelivost v tomto kroku.
5. Nasad gumovou cepickou a kulatym predmetem ji uprostred zmackni tak, aby byla zarovnana. Tedy aby sedela na tlumici tak, jak ma. Prebytecny olej utri, ale davej pozor, at cepicku nezvednes.
6. Zasroubuj vrchni kovovy dil.
7. Zamackni pistnici, mela by se aspon kus vratit. Pokud ano, je vse ok.
Chvili mi trvalo, nez jsem se naucil poradne olej vymenovat. U plastaku jsem to delal kazdy mesic/dva. Po investici do kovovych jsem to delal maximalne za pul roku. Nekrouti se, drzi, lepe tesni. To poznas hlavne za jizdy.
K tlumicum toliko:
Chovani auta na silnici predurcuji PREDEVSIM dobre tlumice a pneumatiky. Brzdy bud funguji nebo nefunguji. Mas-li spatne pneu, klouzes. Mas-li spatne tlumice, je bidna prilnavost, zase klouzes. Z toho plyne, ze na tlumicich se nevyplati setrit = vyhod plastove a dej tam kovove (pokud nemas). Trvalo mi 2 modely, nez jsem to pochopil. Je to jedna z prvnich veci, kterou jsem vzdy vymenil. Vysledek je vzdy az ohromujici.
Strucne k vymene oleje:
1. Vylej stary, vyplachni vodou, vycisti hadrikem. Nejlepe rozebrat tlumic uplne.
2. Zkontroluj tesneni, vrchni gumovou cepicku apod.
3. Pistnici vytlac ven. Nalej olej dovnitr, az po okraj.
4. Zahybej pistnici nahoru a dolu, vylezou bublinky! Trpelivost v tomto kroku.
5. Nasad gumovou cepickou a kulatym predmetem ji uprostred zmackni tak, aby byla zarovnana. Tedy aby sedela na tlumici tak, jak ma. Prebytecny olej utri, ale davej pozor, at cepicku nezvednes.
6. Zasroubuj vrchni kovovy dil.
7. Zamackni pistnici, mela by se aspon kus vratit. Pokud ano, je vse ok.
Chvili mi trvalo, nez jsem se naucil poradne olej vymenovat. U plastaku jsem to delal kazdy mesic/dva. Po investici do kovovych jsem to delal maximalne za pul roku. Nekrouti se, drzi, lepe tesni. To poznas hlavne za jizdy.