Turnigy be found lost model beeper (dohledání modelu)

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Turnigy be found lost model beeper (dohledání modelu)

#31 Příspěvek od JMalik »

petrovo píše:Po delším čekání mi byl včera doručen ............... k dohledání modelu letadla.
.....Tedy suma sumárum (tak, jak jsem si sám otestoval) - tento modul bude nejspíše ztrátovou investicí.

Když ti to éro uletí a ty ho budeš dohledávat, tak snad jde jednoduše vypnout vysílač :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Drondys

#32 Příspěvek od Drondys »

Případně si někdo může dobastlit k levnému modulu viz tento odkaz (pozn. tento modul detekuje ztrátu spojení Rx/Tx i když je aktivní fail safe) navíc sepnutí nějaké výkonnější sirénky jako je třeba viz tento odkaz, která má 115 dB.
Drondys

#33 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Když ti to éro uletí a ty ho budeš dohledávat, tak snad jde jednoduše vypnout vysílač :wink:

Jenže zrovna ten modul, o kterém petrovo psal v úvodu neumí vyhodnotit ztrátu spojení pokud je aktivní fail safe na základě času kdy se stav na výstupu nemění a o to mu právě šlo, aby to detekovalo ztrátu spojení Rx/Tx i když bude aktivní fail safe. Pokud vypne vysílačku tak mu přijímač přejde do fail safe, ale signál na výstupu přijímače nezmizí a ten modul díky tomu vůbec nezjistí, že došlo ke ztrátě spojení Rx/Tx a nic nebude signalizovat.
JMalik

#34 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:Jenže zrovna ten modul, o kterém petrovo psal v úvodu neumí vyhodnotit ztrátu spojení pokud je aktivní fail safe na základě času kdy se stav na výstupu nemění a o to mu právě šlo, aby to detekovalo ztrátu spojení Rx/Tx i když bude aktivní fail safe. Pokud jen vypne vysílačku tak mu přijímač přejde do fail safe, ale signál na výstupu přijímače nezmizí a ten modul díky tomu vůbec nezjistí, že došlo ke ztrátě spojení Rx/Tx a nic nebude signalizovat.

Protože už to řešíte zabezpečovacími systémy jako kdyby to byl Boeing. V letadlech kde je plný FS tohle dohledávátko nepotřebuješ, protože to sebereš pár metrů od sebe do igelitky. Tam kde to potřebuješ, tak buď není FS, nebo je jen na plynu, případně to dáš na takový kanál, kde FS nepoužiješ.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#35 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:Případně si někdo může dobastlit k levnému modulu viz tento odkaz, který je funkční i s fail safe navíc sepnutí nějaké výkonnější sirénky jako je třeba viz tento odkaz, která má 115 dB.

Teď ještě napiš konkrétní model kam by jsi to dal.
( to úplně pomíjím, že 115dB to má při 12V a máš kupu starostí jak to nabastlit na napájení.)
mhabr

#36 Příspěvek od mhabr »

JMalik píše:
Protože už to řešíte zabezpečovacími systémy jako kdyby to byl Boeing. V letadlech kde je plný FS tohle dohledávátko nepotřebuješ, protože to sebereš pár metrů od sebe do igelitky. Tam kde to potřebuješ, tak buď není FS, nebo je jen na plynu, případně to dáš na takový kanál, kde FS nepoužiješ.

Asi tak. Uletel mi vetron, protoze jsem zprasil napajeni prijimace nasla ho po tydnu pani v lese, asi 5km od mista, kde jsem ho jeste videl.
Kdyz mi upadne akrobat, udelam Max. 40 kroku a seberu ho.
Jedine, kde vidim vyuziti, je svahovy kombat. V obili jsem kridlo hledal i dve hodiny.
Drondys

#37 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:Protože už to řešíte zabezpečovacími systémy jako kdyby to byl Boeing. V letadlech kde je plný FS tohle dohledávátko nepotřebuješ, protože to sebereš pár metrů od sebe do igelitky. Tam kde to potřebuješ, tak buď není FS, nebo je jen na plynu, případně to dáš na takový kanál, kde FS nepoužiješ.

Dle mého skromného názoru kdyby to nechtěl vůbec provozovat s fail safe tak by to sem asi nepsal. Jen odhaduji, že zřejmě má přijímač, na kterém si může zvolit buď žádné fail safe což nechce nebo fail safe aktivní na všech kanálech což je s tímto modulem nepoužitelné. Varianty použít buď jen fail safe a nepoužít zvukovou signalizaci nebo naopak nepoužít fail safe a použít zvukovou signalizaci z toho co dosud uvedl asi rovněž zavrhuje.

Nicméně byly zde uvedeny odkazy na různé jiné moduly, které pracují i s aktivním fail safe. Takže může zvolit jiný modul a může mít v podstatě to co chce tj. jak aktivní fail safe tak i funkční zvukovou signalizaci výpadku spojení s podobným modulem. Nakolik mu to v tom či onom případě pomůže to už si musí zhodnotit sám až taková situace nastane.
JMalik

#38 Příspěvek od JMalik »

mhabr píše:
Asi tak. Uletel mi vetron, protoze jsem zprasil napajeni prijimace nasla ho po tydnu pani v lese, asi 5km od mista, kde jsem ho jeste videl.
Kdyz mi upadne akrobat, udelam Max. 40 kroku a seberu ho.
Jedine, kde vidim vyuziti, je svahovy kombat. V obili jsem kridlo hledal i dve hodiny.

Je to zhruba tak jak píšeš. Na to aby jsi našel takhle ulétnuté éro je třeba GPS lokalizaci. V tom kombatu, nebo RC parašutistovi stačí pípák, protože víš přibližně kam to spadlo. Když se létá na malé posekané ploše a všude kolem je vysoké obilí, tak snad to má smysl začátečníkovi to tam dát, ale ten zase nepotřebuje FS......
JMalik

#39 Příspěvek od JMalik »

petrovo píše:......................

Napiš prosím do jakého modelu to budeš instalovat.
Drondys

#40 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:...ale ten zase nepotřebuje FS...

Na to se dá odpovědět citací z jedné reklamy.

"Prodavač: a potřebujete ho vůbec..."
"Kupující: ne, ale chci ho."

I v oblasti použití/nepoužití fail safe řada lidí preferuje pro lepší pocit raději ho mít i když ho třeba z pohledu jiných nepotřebují.
petrovo

#41 Příspěvek od petrovo »

Safra, tady se to "kroutí" všemi možnými směry .... :D :D

Typ modelu je v tomto případě to nejnepodstatnější. Úvahy o nepotřebě signalizace ztraceného modelu akrobata jsou liché, protože jsem zde chtěl vyřešit nefunkční modul (a jak jsem zjistil, zdaleka nejsem sám - asi všichni něco děláme špatně ...), kterému je šuma fuk, je-li v akrobatu, větroni, či (s nadsázkou :wink: ) automatické pračce ... Ale jo - motorový větroň.

A teď jedna malá drobnůstka - neuvědomil jsem si, že jsem bral z Jino nový přijímač a na něm nemám funkci fail safe aktivovanou ... Přijímač je Optima 6 od Hitec-u.

Tento můj problém se tu horko-těžko vyřeší. Vždy bude hrát roli více faktorů. Spíše by mne zajímalo, jestli někomu tento konkrétní modul pracuje tak, jak má. Mohu +/- vyloučit i vadný kus z výroby, protože jsem bral víc než jen jeden a nespolupracuje žádný.
zdzd

#42 Příspěvek od zdzd »

petrovo píše:Tento můj problém se tu horko-těžko vyřeší. Vždy bude hrát roli více faktorů. Spíše by mne zajímalo, jestli někomu tento konkrétní modul pracuje tak, jak má. Mohu +/- vyloučit i vadný kus z výroby, protože jsem bral víc než jen jeden a nespolupracuje žádný.

Pracuje. Tobě. Vždyť jsi to popsal hned v prvním příspěvku...
Drondys

#43 Příspěvek od Drondys »

petrovo píše:>> Má-li někdo něco k "rozhýbání", či své praktické zkušenosti, sem s nimy...

Spíše by mne zajímalo, jestli někomu tento konkrétní modul pracuje tak, jak má.

Provedené testy

Tebou v úvodu tohoto tématu zmíněný modul Turnigy be found lost model beeper mám také a otestoval jsem ho s 8-mi kanálovým přijímačem Turnigy V2 (2,4Ghz), který nemá nastavitelné fail safe a při ztrátě spojení Rx/Tx není na jeho výstupech 1 až 3 a 6 až 8 žádný signál pro serva zatímco na výstupech 4 a 5 je fail safe režim hold tj. trvale držen signál v pozici/stavu jako byl těsně před ztrátou spojení.

Test s modulem připojeným na výstup přijímače bez fail safe
Pokud je tento modul zapojen na výstup 1 zmíněného přijímače pak když za provozu vysílačky i přijímače vypnu vysílačku tak dojde ke ztrátě spojení mezi Rx/Tx a na výstupu 1 přijímače není žádný signál pro servo. Modul signalizuje ihned po vypnutí vysílačky tj. při ztrátě signálu pro servo na výstupu přijímače je odezva modulu prakticky okamžitá.

Test s modulem připojeným na výstup přijímače s fail safe hold
Pokud je tento modul zapojen na výstup 4 zmíněného přijímače pak když za provozu vysílačky i přijímače vypnu vysílačku tak dojde ke ztrátě spojení mezi Rx/Tx, ale na výstupu 4 přijímače je hold tj. trvale držen signál v pozici/stavu jako byl těsně před ztrátou spojení. Modul nesignalizuje vůbec ani když počkám třeba několik minut.

Test s modulem připojeným na servotester
Kromě výše uvedených testů se zmíněným přijímačem jsem dále tento modul otestoval i na servotesteru GWS MT-1 s tím, že jsem nastavil signál v jednom případě na 1500 us a ve druhém případě na 1400 us a v obou případech jsem čekal několik minut zda modul bude detekovat stále stejný signál jako výpadek, ale ani v jednom případě modul nesignalizoval ani při čekání několik minut. Jakmile jsem na servotesteru vypnul výstupní signál pro servo tak modul začal ihned signalizovat.

Test signalizace modulu při poklesu napětí
Nakonec jsem provedl i test signalizace poklesu napájecího napětí modulu pod 4V. Modul, který jsem testoval signalizuje už při poklesu napětí pod cca 4,1V.

Tip ohledně intenzity zvuku

Pokud jde o intenzitu zvuku tak tento modul má sirénku překrytou dost masivní průhlednou smršťovací bužírkou v níž je pouze malý otvor. Po odstranění bužírky tak, aby byla celá horní část sirénky volná se intenzita zvuku pocitově zlepšila. Ukázka původního stavu (vlevo) a stavu po odstranění části bužírky (vpravo) je na obrázku viz tento odkaz. Další vylepšení může být třeba v tom, že se těch modulů na model umístí víc třeba dva nebo tři. Připojení k přijímači může být přes Y kabely na jeden kanál. Moduly mohou být na modelu v různých pozicích tak, aby sirénky mířily různými směry.

Závěr

Z výše uvedeného je patrné, že modul Turnigy be found lost model beeper, který mám signalizuje při poklesu napájecího napětí viz výše zmíněný test a kromě toho signalizuje při výpadku spojení mezi Rx/Tx pouze pokud na příslušném výstupu přijímače, na který je zapojen není žádný signál pro servo. Při aktivním fail safe ať už plném nebo hold na příslušném výstupu dle mého názoru tento modul nedetekuje žádný výpadek spojení ani když je po několik minut trvale držen stejný signál. Totéž potvrzují i někteří další uživatelé tohoto modulu v diskusi k němu přímo na webu Hobbykingu. Dle mého názoru to není závada, ale vlastnost tohoto modulu.

Pokud chceš tento modul použít v modelu na výstupu přijímače, na kterém při ztrátě spojení Rx/Tx nebude žádné fail safe tj. ani nastavená pozice ani hold, ale pouze ztráta signálu pro servo, pak bude k aktivaci modulu za provozu vysílačky i přijímače stačit vypnout vysílačku a modul by měl ihned začít signalizovat a stejné by to mělo být i pokud by došlo ke ztrátě spojení třeba zastíněním přijímače tj. pokud by model třeba zalétl někam mimo dohled.

Pokud chceš tento modul použít v modelu a mít současně i nastavitelnou pozici fail safe jen na některých kanálech, ale tvůj přijímač to neumožňuje tj. má možnost jen fail safe zcela vypnout a nebo jej mít na všech kanálech aktivní pak použij přijímač s deaktivovaným fail safe a na jeden z výstupů přijímače, na kterém nebude použito externí fail safe zapoj tento modul. Pak na některé jiné výstupy kde chceš mít fail safe např. křidélka, směrovka, výškovka zapoj externí fail safe moduly třeba viz tento odkaz a teprve na ně příslušná serva. Pokud jde o kanál plynu a jde-li o elektropohon tak většina současných regulátorů sama odstaví motor při ztrátě signálu na výstupu přijímače tj. fail safe s odstavením elektromotoru by ti měl při výpadku signálu na výstupu přijímače do réglu fungovat přímo v réglu bez nutnosti ho řešit externím fail safe. K aktivaci modulu za provozu vysílačky i přijímače bude také stačit vypnout vysílačku a modul by měl ihned začít signalizovat a stejné by to mělo být i pokud by došlo ke ztrátě spojení třeba zastíněním přijímače tj. pokud by model třeba zalétl někam mimo dohled. Přitom pokud dojde ke ztrátě spojení ve vzduchu tak externí fail safe moduly zapojené na ostatních kanálech zabezpečí funkci fail safe i když samotný přijímač ji bude mít zcela deaktivovánu.
JMalik

#44 Příspěvek od JMalik »

petrovo píše:............motorový větroň..............
........... nový přijímač a na něm nemám funkci fail safe aktivovanou ... Přijímač je Optima 6 od Hitec-u.

Potom ti stačí udělat co jsem psal na začátku = vypnout vysílač.
Můžeme tady teoreticky pitvat co a jak, když to bude na RX s plným FS, ale to bude pořád dokola o tom jak a na co je to vůbec vhodné použít. I na ten motorový větroň ti to pomůže v jediném případě - spadne to do vysokého obilí, kukuřice, do lesa...... a ty budeš dost přesně vědět to místo. Jestli to ulétne, tak už jen GPS lokalizace.
zdzd

#45 Příspěvek od zdzd »

Drondys píše:Z výše uvedeného je patrné, že modul Turnigy be found lost model beeper, který mám signalizuje při poklesu napájecího napětí viz výše zmíněný test a kromě toho signalizuje při výpadku spojení mezi Rx/Tx pouze pokud na příslušném výstupu přijímače, na který je zapojen není žádný signál pro servo.

Je od tebe pěkné a chvályhodné, že ji si s tím dal takovou práci, ale pořád nechápu, proč už jsou tu tři stránky řečí o ničem.

Prodejce jasně píše:
"This Handy unit will emit a loud beep if your reciever loses radio signal or when the voltage of your models radio system drops below 4v."

Tazatel jasně píše:
"Spolehlivý je pouze jako oznámení vypnutého vysílače při zapnutí samotného přijímače."

Ty píšeš:
"Test s modulem připojeným na servotester
Kromě výše uvedených testů se zmíněným přijímačem jsem dále tento modul otestoval i na servotesteru GWS MT-1 s tím, že jsem nastavil signál v jednom případě na 1500 us a ve druhém případě na 1400 us a v obou případech jsem čekal několik minut zda modul bude detekovat stále stejný signál jako výpadek, ale ani v jednom případě modul nesignalizoval ani při čekání několik minut. Jakmile jsem na servotesteru vypnul výstupní signál pro servo tak modul začal ihned signalizovat."

Už po třetí totéž. Nikde žádný rozpor. Co se tu vlastně řeší?
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“