Nabíjení NiMH 4,8V (Rx pack) a 9,6V (Tx pack) / 1300mAh

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nabít NiMH 9,6V / 1300mAh?

#31 Příspěvek od jyrry »

JosefSvejk píše:.... předřadit rezistor nebo třeba žárovku.....

nebo třeba tohle http://www.volny.cz/zelena.prisera/Sche ... ulator.gif
mám a spokojeně používám asi 15 let... mám nabku s 10-ti výstupy, s různými proudíky 10mA-150mA.
Dá se to ulepit i s minimálními zkušenostmi.
jyrry.webnode.cz
Drondys

Re: Nabíjení NiMH 4,8V (Rx pack) a 9,6V (Tx pack) / 1300mAh

#32 Příspěvek od Drondys »

Tomin píše:Díky všem za rady :)
Koupím tu nabíječku z odkazu, to bude aspoň jistota...

Dobrá volba. Při ceně pouhých 99 Kč za hotovou nabíječku + 59 Kč poštovné a vzhledem k tomu jak si sám zmínil, že nejsi žádný bastlíř dle mého názoru pro tebe v tomto případě není co řešit. Navíc ta nabíječka umí nejen ten aku co máš do vysílačky, ale umí i přijímačovky kdybys do budoucna potřeboval.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak nabít NiMH 9,6V / 1300mAh?

#33 Příspěvek od mirek100 »

Drondys píše:Hlídej si teplotu aku při nabíjení a když bude kolem 40°C tak nabíjení ukonči.

Takže pokud se nezvyšuje teplota baterie, můžu pořád nabíjet? Na baterii (4x NiMH přijímačovky 2,3Ah) ukazuje nabíječka 5,9V při nabíjení, to nevadí? Kolik je bezpěčné maximum?
Abych předešel efektu líné baterie, mám nabíjet 0,5C, tedy 2300/2 = 1150mA?
Když nabíječ má delta peak třeba 5mV, tak to je 5mV na článek? Takže mám nastavit 5mV x 4 = 20mV?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíjení NiMH 4,8V (Rx pack) a 9,6V (Tx pack) / 1300mAh

#34 Příspěvek od Doktor »

mirek100 píše:Takže pokud se nezvyšuje teplota baterie, můžu pořád nabíjet? Na baterii (4x NiMH přijímačovky 2,3Ah) ukazuje nabíječka 5,9V při nabíjení, to nevadí? Kolik je bezpěčné maximum? Předpokládám že těch 5,9V je na počátku nabíjení. Postupem času poroste jak napětí tak i teplota výš. Konečné napětí závisí na odporu aku a nabíjecím proudu. Takže to můžeš dotlačit klidně i na 1,9Včl. s parádním ohřevem aku.
Abych předešel efektu líné baterie, mám nabíjet 0,5C, tedy 2300/2 = 1150mA? Předpokládám že se jedná o aku velikosti AA a to se obávám že je příliš. Pokud to jsou aku AA tak budou mít odpor jak prase a rychlonabíjení nebudou schopny bez patřičného ohřevu. Tyhle aku je vhodné nabíjet proudem ideálně 0,1 - max. 0,2C. Nevim co máš za nabíjedlo, ale pokud máš něco inteligentního co dávkuje nabíjecí proud v automatickém režimu na základě odporu aku, tak bys zjistil co si můžeš při nabíjení dovolit.
Když nabíječ má delta peak třeba 5mV, tak to je 5mV na článek? Takže mám nastavit 5mV x 4 = 20mV? Nikoli. Ta hodnota se udává pro celou sadu bez ohledu na počet článků.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“