Jaké letadlo pro začátečníka Prosím o radu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
2952

Re: Jaké letadlo pro začátečníka ? prosím o radu

#91 Příspěvek od 2952 »

shrubber píše:Souhlas, myslím že dnes už vykrystalizoval všeobecně přijatý nejefektivnější postup.

1. Simulátor - naučí výchylky a nahradí fázi učení s tříkanálem
2. Cvičný větroň s vrtulí nad trupem a rovnou s křidélky - Easystar II, Beta, Bixler...
3. Hornoplošník s podvozkem - Funcub, Pioneer...
4. Dále dle zaměření

A myslím, že i helinářovi prospěje zprovoznit si do začátku nějakého toho Bixlera. Naučí se zacházet s elektropohonem, vysílačem, servy a spoustou věcí okolo, takže mu pak z toho všeho nepůjde hlava kolem, až se pustí do vrtulníku.

Skoro souhlas - snad jen
bod 0/ Pátrání po nějakém modeláři v okolí ! Osobní pokec a pomoc je nejlepší. Google je sice všemocný, ale....
cesta delší a trnitá...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od AR1 »

To sou takový báchorky. Obvykle všichni čekaj, až se na letišti po 101. objeví někdo nový, aby mu mohli zase všechno vysvětlovat. Vlastně ani pro nic jinýho na letiště nechodí. :roll:
http://ar1.rajce.idnes.cz/
2952

#93 Příspěvek od 2952 »

AR1 píše:To sou takový báchorky. Obvykle všichni čekaj, až se na letišti po 101. objeví někdo nový, aby mu mohli zase všechno vysvětlovat. Vlastně ani pro nic jinýho na letiště nechodí. :roll:

Asi jsem měl štěstí na fajn lidi...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od AR1 »

Asi jo. Já jen aby nebyl zklamanej. Pamatuju si, je to tak 15-18 let, jak to bylo na letišti v Hovorčovicích, Klecanech, na Točné nebo i tady jak to je v Letňanech. Jdi si někam zalítat. Možná tě nechají, žádná sláva to nebude. Nakonec, tam kam chodím to není jinak. Rozšiřování klubu není žádoucí. Mohl bych dát k "dobru", jak mi jeden zdejší do našeho klubu "pomáhal".

Ale na druhou starnu, zažil jsem nejednou, jak někdo cizí přijde, mrskne si letadlo do vzduchu. I natažrnou šňůru přes letiště jsem zažil..Nejraději bych toto třičko, ale je to "užší módní styl" takže nic pro mě:

Obrázek
2952

#95 Příspěvek od 2952 »

...blbci jsou všude...s tím nic nenaděláš...Ale , že dobrý člověk ještě žije, o tom svědčí i RCmania.cz :-)
Moc toho neumím, ale v rámci toho mála pomohu každému...jednooký králem...:-)
Honza
AR1
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od AR1 »

Však já jsem taky pomoc původnímu tazateli nabídl, návštěvu u mě doma, předvedení výbavy od malý elektriky po benzín vč. jednoduché stavebnice pro jeho synka zdarma. Ale potom den před tím odřekl a už se neozval.
sidi
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od sidi »

Tak celá diskuze byla na h.......
AR1
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od AR1 »

Možná. Ale tak nevím, co měl skutečně za důvod.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od juraj.jurej »

Sú aj taký, ktorý nemajú s kým chatovať. Na inom fóre som sa raz namotal na jedného (akože začínajúceho modelára) Otravoval ma asi tri dni, aký model, výbavu, okazy atď. Vypracoval som mu celý rozpočet, osadenie kde to kúpi a kopec
iných rád. A nakoniec nič nekúpil a ani na fóre som ho viac krát nevidel.
To netvrdím, že je to tento prípad
FrSky Tandem X20
Cserv

#100 Příspěvek od Cserv »

Ahoj všem, jsem úplně nový začátečník a mám prosbu od odborníků. Původně jsem chtěl koupit Spektrum DX8, jen na to čekám 3 roky, takže na to finance nejspíš nebudu mít :(
Tak nakonec jsem našel pro mě zajímavou vysílačku a má lepší telemetrii než ten Spektrum, spíš takhle, jsou tam důležitější věci s telemetrii, příklad, proud, Variometr atd a cenově to vyjde levněji. 8)
Vysílačka je Graupner MX12 2,4GHz HoTT. Vím, že telemetrii si musím k tomu dokoupit, to až později.
Letadílko pro začátečníka, jak jsem tady prostudoval je nejlepší varianta Beta 1400 ARF s motorem, s vrtulí a se servama.

Ted je otázka, mám jen omezený počet peněz na měsíc, jde mi jen o to, jestli si mám koupit nejdřív vysílačku a nebo letadlo s baterii a nabíječkou? :?

Další věc je to, kdyby jsem koupil první vysílačku, tak by jsem s tím chtěl naučit nejdřív v simulátoru, jestli se to dá jednoduše napojit? Nenašel jsem návod nebo něco takovýho co udělat, aby jsem s tím mohl na simulátoru?
A u letadel, to postavím asi za den vid? :mrgreen:

P.S.: Nejsem až úplný začátečník, mám lod s vysílačkou dvou kanál. Lod jsem sestavil sám,to asi tak před 15 lety :) A vysílačka k tomu byla zvlášt Vím že mám Futabu 2 kanál AM, taky koupená před 15 lety. :lol:
Graupner MX-12 HoTT, Beta 1400, Funcub 1400, T-Rex 450Pro
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Kuba5 »

Cserv píše:Ahoj všem, jsem úplně nový začátečník a mám prosbu od odborníků. Původně jsem chtěl koupit Spektrum DX8, jen na to čekám 3 roky, takže na to finance nejspíš nebudu mít :(
Tak nakonec jsem našel pro mě zajímavou vysílačku a má lepší telemetrii než ten Spektrum, spíš takhle, jsou tam důležitější věci s telemetrii, příklad, proud, Variometr atd a cenově to vyjde levněji. 8)
Vysílačka je Graupner MX12 2,4GHz HoTT. Vím, že telemetrii si musím k tomu dokoupit, to až později.
Letadílko pro začátečníka, jak jsem tady prostudoval je nejlepší varianta Beta 1400 ARF s motorem, s vrtulí a se servama.

Ted je otázka, mám jen omezený počet peněz na měsíc, jde mi jen o to, jestli si mám koupit nejdřív vysílačku a nebo letadlo s baterii a nabíječkou? :?

Další věc je to, kdyby jsem koupil první vysílačku, tak by jsem s tím chtěl naučit nejdřív v simulátoru, jestli se to dá jednoduše napojit? Nenašel jsem návod nebo něco takovýho co udělat, aby jsem s tím mohl na simulátoru?
A u letadel, to postavím asi za den vid? :mrgreen:

P.S.: Nejsem až úplný začátečník, mám lod s vysílačkou dvou kanál. Lod jsem sestavil sám,to asi tak před 15 lety :) A vysílačka k tomu byla zvlášt Vím že mám Futabu 2 kanál AM, taky koupená před 15 lety. :lol:

Ahoj,
taky jsem se takhle rozhodoval cca dva týdny zpátky. Nakonec jsem koupil Betu 1400 RTF a určitě bych ti jí doporučil, je to fakt hodné letadlo, předtím ale nalítej aspoň chvíli na simulátoru, jen aby jsi si byl jistý stranami při ovládání.
Měl jsem taky omezený rozpočet, ale nakonec jsem do toho už dal asi 7000,- Kč. Nejdřív letadlo a k tomu lepidla atd. cca 5k a teď už 5 objednávek na HobbyKingu za skoro 2 tisíce. Počítej s tím, že pokud ty peníze budou, budou se utrácet...
Většina ti tu bude doporučovat koupit nejdříve lepší radio a pak letadlo, ale já se rozhodl pro RTF a myslím, že to bylo lepší. Sice ztratíš tisíc za toho Cadeta, ale naučíš se na tom a potom si můžeš koupit lepší radio.
Já za cca 2 týdny budu kupovat Turnigy 9X.

Hlavně si kup pořádný nabíječ (např. Turnigy Accucell 6 stačí) a baterky do Bety, protože za setová 1300mAh je příšerná. Používám v ní Turnigy
2200mAh a je to o dost lepší. Kup si klidně dvě, jestli je vylítáš.
Hodně štěstí a nezačínej bez simulátoru nebo bez zkušenějšího. Když už vedle sebe nebudeš mít někoho zkušeného, tak se aspoň uč na simulátoru.
Hodně štěstí
Kuba
Swift II | T9X(OpenTX)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od juraj.jurej »

RTF určite nie! Ak ti stačí Tx Kadet kúpiš ho na bazare za 500 k
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne úte 30.07.2013 0:07, celkem upraveno 2 x.
FrSky Tandem X20
hanessh4

#103 Příspěvek od hanessh4 »

Zdravím, připojil bych se k dotazům začátečníků předemnou.

Na úvod - nikdy jsem RC letadlo (ani jiné) ani nedržel v ruce, natož letěl. Před pár dny v Holíči na letišti se mi RC létání zalíbilo a možná ho mám i trochu v krvi, otec před nějakou dobou stavěl spalovací motor. letadla z balzy za dob ještě před RC.

Přečetl jsem tady i jinde kde co a pár rad jsem snad byl schopen nasát:
Jakožto úplný nováček se samozřejmě budu snažit dát do kontaktu s nějakým modelářem v okolí (Ostrava-Poruba).
Došel jsem k tomu, že pro mě snad nejlepší volba do začátku bude letadlo typu Beta 1400 RTF sada včetně setového vysílače - tady se ovšem názory rozchází, protože jedna rada zní koupit komplet sadu - aby člověk vůbec zkusil jestli je RC létání momentální výstřelek, či přiroste k srdci... nicméně téměř každý doporučuje před prvním vlastním letem i cvičného letadla, strávit nějakou dobu na simulátoru -> což ale zase údajně není možné se setovým vysílačem?

Tudíž pro začátek by ideální bylo koupit např. Betu ARF (kompletní sadu letadla) bez TX/RX, baterky a nabíječky s tím, že dokoupit např. Turnigy T9x vysílač (nebo nějaký spektrum?) + akumulátor Rhino 2620mAh, nabíječ Turnigy Accucel-6 50W + zdroj a akumulátory Turnigy 1800mAh 3S 20C Lipo Pack.

Předpokládám, že je tento komplet vhodnou výchozí cestou k RC létání, pokud se pletu tak díky za každou radu..

Jan
Vlado C

#104 Příspěvek od Vlado C »

hanessh4 píše:Zdravím, připojil bych se k dotazům začátečníků předemnou.

Na úvod - nikdy jsem RC letadlo (ani jiné) ani nedržel v ruce, natož letěl. Před pár dny v Holíči na letišti se mi RC létání zalíbilo a možná ho mám i trochu v krvi, otec před nějakou dobou stavěl spalovací motor. letadla z balzy za dob ještě před RC.

Přečetl jsem tady i jinde kde co a pár rad jsem snad byl schopen nasát:
Jakožto úplný nováček se samozřejmě budu snažit dát do kontaktu s nějakým modelářem v okolí (Ostrava-Poruba).
Došel jsem k tomu, že pro mě snad nejlepší volba do začátku bude letadlo typu Beta 1400 RTF sada včetně setového vysílače - tady se ovšem názory rozchází, protože jedna rada zní koupit komplet sadu - aby člověk vůbec zkusil jestli je RC létání momentální výstřelek, či přiroste k srdci... nicméně téměř každý doporučuje před prvním vlastním letem i cvičného letadla, strávit nějakou dobu na simulátoru -> což ale zase údajně není možné se setovým vysílačem?

Tudíž pro začátek by ideální bylo koupit např. Betu ARF (kompletní sadu letadla) bez TX/RX, baterky a nabíječky s tím, že dokoupit např. Turnigy T9x vysílač (nebo nějaký spektrum?) + akumulátor Rhino 2620mAh, nabíječ Turnigy Accucel-6 50W + zdroj a akumulátory Turnigy 1800mAh 3S 20C Lipo Pack.

Předpokládám, že je tento komplet vhodnou výchozí cestou k RC létání, pokud se pletu tak díky za každou radu..

Jan

V Holici som bol aj ja ale medzi organizatormi. :)

Zatial tolko. NEEXISTUJE jedna cesta k nauceniu sa lietania s RC modelmi. (avsak to je aj stavanie, prevadzka, teoria atd.) Skor je mozne tu cestu a sposob navrhnut individualne pre teba. (Preto tie zmatky u zaciatocnikov po poskytnutych roznych radach. :D )Zavisi to napr. od tvojich cielov, motivacie, finacneho rozpoctu. Jedna vec je vsak univerzalna. Celkom urcite potrebujes tutora a to kazdy!. (Ide to aj bez neho ale je to omnoho drahsie, dlhsie a je vyssia pravdepdobnost neuspechu.) Je to v podstate okrem koncepcie postupu aj riesenie odpovedi na min. desiatky skor stovky otazok na velke mnozstvo detailnych a dost rozhodujucich problemov. Ozvi sa na SZ a skusim ti pomoct na dialku mailami. (Zadarmo a predavat ti nebudem tiez nic. :) )
Sposob ktory spominas (Beta ARF) je tiez pouzitelny. Ako RC system by som uvazoval skor Turnigy a Hitec. (Spectrum nie.)To je ale uz na individualizaciu. :) Ozvi sa na SZ.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Jaryn87

#105 Příspěvek od Jaryn87 »

Ahoj, tak po delší odmlce tady (věnoval jsem se autíčku) přijde na řadu letadlo, nevím vůbec které, objevil jsem asi novinku Sky Surfer X8, létal jste někdo sním? je to dobrá volba? Nebo pak EasyStar II,BETA 1400 nebo Sky Scout Hitec 2GO? nebo něco úplně jiného?

PS. u letadel jsem nováček a mam nalítáno jen na simulátoru
EasyStar (osazení Emax), vysílač: Lite4
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“