Gumáček Lerche

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
jmjm

Gumáček Lerche

#1 Příspěvek od jmjm »

Dobrý večer přeji,
mám poněkud nevšední dotaz. Před lety se nám při debordelizaci podařilo náhodou najít plánek na gumáčka Lerche a v současné době si pohrávám s myšlenkou že bych ho postavil, jen nevím jestli to bude vůbec stát za to. Snažil jsem se o tomhle éru najít něco na takřka vševidoucím internetu ale nějak se mi nepoštěstilo.
Není tu tedy prosím někdo kdo slyšel o tom jak to lítalo?
Konstrukce je od Josefa Sperla a plánek je vydán jako IV/50.
Děkuji moc za jakoukoliv odpověď
zz
Kontaktovat uživatele:

Re: Gumáček Lerche

#2 Příspěvek od zz »

Jak ten eroplánek vypadá?
www.rckozmodrom.com
jmjm

#3 Příspěvek od jmjm »

měl by to být tipický hornoplošník své doby, přihodím foto plánku
Přílohy
P080813_21.35.jpg
P080813_21.34.jpg
f1g

#4 Příspěvek od f1g »

Ten si rozhodně postav, vypadá dobře. Jen bych udělal trošku náběh na křídle a dodělal determalizátor.
Nechtěl by si mi udělat kopii a poslat?
Případně si můžeš pro začátek udělat Letnou 1942 a pak vyrazit za námi na soutěž.
Petr
jmjm

#5 Příspěvek od jmjm »

Náběh na křídle je vyřešen podložením 2mm smrkovou lištou, jen to na tom fotu není vidět.
Stavět začnu asi příští měsíc, teď si hraju s A1 větroněm na kterém ukazuji neteři jak se co dělá.
Nevím jak se stavba podaří, nevím jak to dělám ale skoro vždy u gumáků musím vyosit vrtuli až o 10 stupňů dolů aby předvedli něco jako let :? , takže se jim radši poslední dobou vyhýbám :lol:

Ten plán bude asi lepší vyřešit přes sz
jmjm

#6 Příspěvek od jmjm »

Konečně jsem se do něj pustil, přidávám foto před potahováním
Přílohy
P290114_17.08_[01].jpg
jmjm

#7 Příspěvek od jmjm »

Tak jsem dnes zalétával, celkem mě to éro mile překvapilo, na 250 otáček let kolem 20s, dál jsem se žel nedostal protože mě přistávací kotrmelec stál vrtuli (mojí první pracně vykrouhanou) :? .
Také se musím přiznat že jsem udělal oproti plánu nějaké změny, obrys však zůstal nezměněn. Změnou je třeba vyklínkování žbrdlin trupu místo nalepování na překližkové příčky, žebra řídel jsou balsová místo překližkových a použil jsem také balsovou odtokovku místo natupo nalepované smrkové lišty 4*2. Pozměnil jsem také uchycení křídla.
Apropo, nevíte prosím někdo zda tu není v nějakém vláknu zapadlý postup na výrobu dřevěné vrtule? Musím se zlepšit a než to zase dělat metodou pokus-omyl raději si nafackovat pro vlastní blbost. Díky
Přílohy
P070214_09.09.jpg
P070214_09.11.jpg
P070214_09.10_[02].jpg
P070214_09.21.jpg
adamescu

#8 Příspěvek od adamescu »

ahoj,
hladaj
"hand carved propeller"
http://www.endlesslift.com/2013/04/carv ... propeller/

adam
jmjm

#9 Příspěvek od jmjm »

Díky, kupodivu jsem zjistil že to dělám správně, asi talent, jen používám láhev od piva místo pouzdra na košíčky :lol:
Extrenér F1D

#10 Příspěvek od Extrenér F1D »

S lahví od piva jsem to kluky učil v loňském roce na kurzu výroby vrtulí v Terezíně. Ten poloměr prohnutí je tak akorát.
To velké vyosení svědčí většinou o špatné poloze těžiště nebo úhlů seřízení. Já to potlačuju tak o 2, max o 3 stupně. Spíš to mám ale více do zatáčky, než dolů, 3 stupně vpravo. Je to ale vše ode mne děláno u menších a historiků - odhadem, jenom pro F1G mám přípravek na zbroušení čela trupu. Měřím pouze někdy, orientačně přiložením úhloměru, ono je to stejně měřitelný mizerně. Obecně platí - čím je křídlo blíže k ose tahu vrtule, tím to potlačení může být menší. Viz třeba starší motoráky z 50. let měly vysoké pylony a motor 5 až 8 st. potlačený dolů. Naproti tomu F1G seřízené PGI stylem - mají křídlo minus 2 až 3 stupně, a tah vrtule také tak potlačený, tedy v podstatě s rovinou křídla. Odpadá tam pak rozložení tahu na dvě složky a vše je napřeno k co nejvyššímu tahu dopředu a nahoru, ve směru letu.
Celé PGI detailně popsáno ve Volném letu 5/2013.
jmjm

#11 Příspěvek od jmjm »

Ta láhev mne napadla právě pro ty všelijaké zaoblení které se dají využít i jinak. Vyosení mám 1,5 dolů a 2 vpravo, vypadá to sice že tam mám nějaké katastrofální ale z lenosti a spěchu jsem vrtal do hlavice od oka a samozřejmě že křivě :roll: . Plán tohoto modelu vyšel v dubnu 1950.
Nebudeš to o těch vrtulích někdy opakovat? Rád bych to zkusil pod odborným dohledem, pro jistou, a Terezín nemám až ak daleko :wink:
veka1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od veka1 »

....chlapi, by me zajimalo, proc se drbete s lahvemi, krabickama,skalpelem... a k tomu jeste u balsove vrtule. :?
Jakoby nestacila lupenkova pilka, par brusnych valecku z OBI,vrtacka ve stojanu a vysavac. Za pul hodiny mas vrtuli i vylakovanou :) .

veka1
jmjm

#13 Příspěvek od jmjm »

Já se přiznám že mě to "zdlouhavé" vyřezávání vrtule coby "stavěče" baví. Pravdou je, že ta první vrtule sice trvala cca hodinu a půl, druhá cca 40 minut i s centrací, vyvážením a lakováním
veka1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od veka1 »

jmjm píše:Já se přiznám že mě to "zdlouhavé" vyřezávání vrtule coby "stavěče" baví. Pravdou je, že ta první vrtule sice trvala cca hodinu a půl, druhá cca 40 minut i s centrací, vyvážením a lakováním

... jde hlavne o to, ze brusny valec je upnuty ve sklicidle stroje. Pak muzes pouzivat obe ruce k presnemu vedeni spalku z ktereho vrtuli vyrabis.

Je jasne ze nejdrive predvrtany spalek orysujes, nahrubo obrobis (na pasovce,frezce, nebo pomoci lupenkove pilky...) a pote vybrousis spodni plochu.
Merakem proveris stoupani po prumeru a teprve pokacujes horni stranou. Zase nejdrive nahrubo oriznes a pak uz jen brousis a kontrolujes posuvkou, pripade tvarovymi merkami.
U vrtuli z tvrdeho dreva (habr, buk, jasan...) jsem listy doskrabaval tvarovanou skrabkou ,vybrousenou ze stareho frezovaciho kotouce (pr. cca 100mm).

veka1
jmjm

#15 Příspěvek od jmjm »

Vím jak to s tím užitím válečku myslíš, jen to má jeden drobný háček. Ne každý totiž má k dispozici stabilní platformu na kterou by šel ten brusný váleček přidělat.
Odpovědět

Zpět na „Volný let“