Lepidlo na vlepeni nylon matic do EPO

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
eddiex

Lepidlo na vlepeni nylon matic do EPO

#1 Příspěvek od eddiex »

Zdravim vsechny.
Prosim potrebuji vlepit nylonove maticky resp. zavitovou podlozku [nevim jak to mam pojmenovat - zvenku sestihranna trubicka se zavitem vevnitr]. Bude to namahano na "vytazeni" a take asi na "protoceni" pri utahovani a povolovani. Jde mi o uchyceni ocasnich ploch k trupu. Vse mam uz pripravene, "vymyslene". Zavitove trubicky mam nasucho osazene ve vertikalni casti ocasu. Jedinou otazkou zustava lepidlo. Mam k dispozici: UHUpor, FOAM2FOAM od Deluxematerials, nejaka vterinova lepidla, a tavnou pistolku. Prosim o nejakou radu.
Pro info uvadim, ze pracuji na letadle BIXLER 2. Kvuli transportnim duvodum nechci ocasni casti napevno prilepit k trupu. Pokud se mi to povede, prilozim fotky.
Diky predem za rady.
Eddie
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
eddiex

Re: Lepidlo na vlepeni nylon matic do EPO

#2 Příspěvek od eddiex »

Bix2_ocas01.JPG

Bix2_ocas02.JPG

Fotky
Fockerr

#3 Příspěvek od Fockerr »

Ahoj,
napadlo mě použít dvousložkové epoxidové lepidlo. 8O
Ahoj a ať se daří
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Dejfak »

Matici lehce zdrsním a přilepim ji na třeba 0,8-1mm překližku, tu pak zalepím do místa co potřebuji. Ten 1mm uberu z EPP nebo tam kam to lepím, aby to bylo zároveň.
Překližkovou část volím co největší, aby přenesla co největší sílu.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
eddiex

#5 Příspěvek od eddiex »

Dekuji za odpovedi.
Dvouslozkove lepidlo mam take, ale myslel jsem, ze to pro EPO neni mozne pouzit. Vyzkousim na vzorku.

Dejfak, diky za navrh reseni. Preklizk mam k dispozici jen 3mm. Tenci tady nikde nemuzu sehnat. Asi zvolim tuto cestu i tak. O vahu ani moc nejde, bude to jen vlastne plocha prurezu svisleho kridla a to ani ne cela.
Prozradil jsi , ze prilepis, ale neprozradil cim prilepis.... :D

K te preklizce jeste jedna otazka. Ta plocha o kterou jde je mirne obla. Neni tedy uplne plocha. Mam se nejak pokusit tu preklizku ohnout [pripadne jak ?], a nebo mam nejak upravit dve EPO plochy mezi kteryma preklizka bude tak, aby to bylo ploche?
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jameson »

Nie som zástancom použitia CA/sekundových lepidiel na EPP, skôr naopak (firma UHU by už mohla poslať nejaké všimné za moju tvrdú propagáciu UHU Poru :lol: ), ale toto je konkrétne prípad, kde je ho použiť najvhodnejšie.

Ja by som to spravil takto: jednu nylonovú skrutku treba obetovať. Zaskrutkovať ho kúsok do tej "matice" a odfiknúť nožíkom. Tým ju z jednej strany zapcháš - a zároveň ochrániš proti zatečeniu lepidla dovnútra, čo by narobilo veľké problémy. Druhá možnosť je jednoducho ten jeden koniec zakvapnúť tavnou pištoľou. Je však náročnejšia na zručnosť - nesmie sa ti toho uliať moc... Ak nemáš prebytočnú nylonovú skrutku, tak držím palce...

Následne len napatleš v okolí "vchodu" do tej diery CA lepidlo a zatlačíš maticu dnu. Tá svojim pohybom pekne rozotrie lepidlo po celej dĺžke - len veľký pozor, aby sa ti nevylialo von a nevniklo do matice! Sekundové lepidlo ten nylon jemne naleptá a to isté spraví s EPP, takže spoj bude pevný ako čert.

K ostatným lepidlám: FOAM2FOAM nepoznám, UHUpor je super, ale spoj je veľmi pružný, matica by mohla mať tendenciu sa pretáčať (každopádne po CA je asi najlepšia voľba). Tavná pištol to neudrží, tá "matica" je moc dlhá, dvojzložkový epoxy je to isté v trošku rozumnejších medziach - v skutočnosti epoxy nedrží poriadne ani na EPP ani na nylone, takže je možné, že po dlhšom používaní by sa matica uvoľnila. Ak by šlo o drevené kolíky, rozhodne by bol výbornou voľbou purex, na nylon však ideálne nechytá...

Takže za mňa ten sekunďák...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
robotmz

#7 Příspěvek od robotmz »

- škoda že nemáš purex...
bundes
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od bundes »

Jameson píše:Nie som zástancom použitia CA/sekundových lepidiel na EPP, skôr naopak (firma UHU by už mohla poslať nejaké všimné za moju tvrdú propagáciu UHU Poru :lol: ), ale toto je konkrétne prípad, kde je ho použiť najvhodnejšie.

Ja by som to spravil takto: jednu nylonovú skrutku treba obetovať. Zaskrutkovať ho kúsok do tej "matice" a odfiknúť nožíkom. Tým ju z jednej strany zapcháš - a zároveň ochrániš proti zatečeniu lepidla dovnútra, čo by narobilo veľké problémy. Druhá možnosť je jednoducho ten jeden koniec zakvapnúť tavnou pištoľou. Je však náročnejšia na zručnosť - nesmie sa ti toho uliať moc... Ak nemáš prebytočnú nylonovú skrutku, tak držím palce...

Následne len napatleš v okolí "vchodu" do tej diery CA lepidlo a zatlačíš maticu dnu. Tá svojim pohybom pekne rozotrie lepidlo po celej dĺžke - len veľký pozor, aby sa ti nevylialo von a nevniklo do matice! Sekundové lepidlo ten nylon jemne naleptá a to isté spraví s EPP, takže spoj bude pevný ako čert.

Viděl jsi někdy že by vteřiňák naleptal EPP? Když přijedeš k nám klidně ti půjčím celého EPP kombata, a můžeš ho ve vteřiňáku klidně i máčet, ale zaručuji ti, že EPP rozhodně vteřiňák neleptá!!!
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

eddiex píše:..........

Jestli je v tom šestihranu díra se závitem skrz, tak to z té strany kterou to tam budeš strkat zaslep kouskem balsy, nebo zbytkem EPP tak, aby nemohlo do závitu zatéct lepidlo.
Použij nejřidší vteřiňák ( vynikající je ten zlatý od BSI, stačí i modrý řídký BSI, v nouzi jakýkoliv řídký trochu slušný).
Nakapej po stěnách EPP dovnitř díry a trochu na začátek toho šestihranu - na ten konec, kterým to tam budeš strkat. Máš jen jeden pokus, protože to musíš dost přesně nasunout, rychle se to chytne a už s tím nehneš. Pokud si na to netroufáš, tak tam zasuň šestihran nasucho a nakapej ten řídký vteřiňák mezi šestihran a EPP. Navzlíná to tam taky. Nepoužívej aktivátor!
Takhle řídký vteřiňák ( musí být skutečně řídký jako voda!) tam navzlíná a nacucne se trochu do EPP. Vytvoří to pevný tvrdý spoj se změkčující se strukturou plynule do přechodu materiálu EPP. Dej pozor kam to křídlo pokládáš, pokud by jsi toho dal hodně je schopné to navzlínat až k povrchu a přilepil by jsi to ke stolu, na sedačku...
(Když použiješ střední, nebo gel CA, tak se to opatlá jen těsně ve styku toho šestihranu a EPP a nebude to tak dobře držet)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Dejfak »

Používám vteřiňák, když matku potřebuji ustředit, dám tam ocel šroub. Na ten se vteřinák nechytne. Nebo jde dobře utrhmout. Do EPP je pak dobré to přilepit to purexem i s ocel šroubem.
Ten jde pak snadno vyšroubovat a udělá dobré zázemí pro plasťák.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Curtiss »

Tak já bych to takhle vůbec neřešil. Ty plastový závitový nesmysly žádný lepidlo pořádně nepřilepí a bude jen otázka času, kdy to povolí v nejméně vhodném okamžiku. Používám v takovýchto případech dřevěnou kulatinu z tvrdého dřeva, do které vyvrtám a vyřežu závit a tu kulatinu pak zalepím kam potřebuji. A přilepit dřevo už není problém. Takto jsem měl např. šroubované křídlo na svém Transallu. Být tebou, tak zaměním ty plasty za dřevo - díry v EPO už máš a rozhodně to bude opravdu držet :wink:
eddiex

#12 Příspěvek od eddiex »

No s tim drevem se to zda byt velmi logicke.
Nicmene uz je hotovo.
MOCKRAT dekuji vsem za rady. Zadna z nich nevysla nazmar. Kazda informace zacatecnika obohati.
Nakonec jsem pouzil dost divokou kombinaci. Plasty jsem si ke drevu prilepil sekundakem a pak prisla na me kriticka operace: Nejdrive jsem nanesl UHUpor na plochy EPO a preklizky a nechal asi 15minut zavadnout. Pak jsem do dir v EPO a na plastove trubicky nanesl sekundak a cele to spojil. Ano mel jsem jen jeden pokus, ale vyslo to excelentne. Jake chemicke souboje se vevnitr dely nevim, ale ted je z toho zcela urcite nerozebiratelny spoj. :D Zda se , ze k utahovani bude mozne pouzit i hasak...

Sbiram zkusenosti jak teoreticke, tak I prakticke. Bavi me to modelareni cim dal vic. Uz jsem vlepil I uhlikovou vyztuhu do ocasniho kridla pomoci sekundaku . Take uspesne. Jeste jednou moc diky.
eddiex

#13 Příspěvek od eddiex »

Jeste prilozim fotky a asi se presunu do vlakna BIXLER 2 at to tu neduplikuji.
Přílohy
Ano a priznavam, ze takovehle riditelne ocasni kolecko tam chci mit.... a bude demontovatelne.
Ano a priznavam, ze takovehle riditelne ocasni kolecko tam chci mit.... a bude demontovatelne.
Uhlikova trubicka jako vyztuha zadniho kridla.
Uhlikova trubicka jako vyztuha zadniho kridla.
Preklizka na EPO drzi na UHUporu a nylonove matice v otvorech na CA. Jsou tri, coz je asi zbytecne, ale puvodne to melo byt troche jinak a diry uz byly hotove, tak jsem usoudil, ze bude lepsi vlepit tam vsechny tri.
Preklizka na EPO drzi na UHUporu a nylonove matice v otvorech na CA. Jsou tri, coz je asi zbytecne, ale puvodne to melo byt troche jinak a diry uz byly hotove, tak jsem usoudil, ze bude lepsi vlepit tam vsechny tri.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Bartn »

Místo termínu "zadní křídlo" používej správné: VOP (vodorovná ocasní plocha nebo zkráceně výškovka). To není výtka, pro začátečníka rada.
eddiex

#15 Příspěvek od eddiex »

Jojo diky.
Ac se to zda jednoduche na prvni pohled, tak opravdu obcas narazim na otazku: jak pojmenovat danou cast. Byl pro mne fakt orisek napr: horizontalni kormidlo, vertikalni kormidlo, horizontalni stabilizator, vertikalni stabilizator... :D :D :D ...no ja se casem zorientuji a usmernim. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“