Jaké letadlo pro začátečníka Prosím o radu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlado C

Re: Jaké letadlo pro začátečníka Prosím o radu

#136 Příspěvek od Vlado C »

hanessh4 píše:K tomuhle bych chtěl napsat, zatím sem lítal jako nováček na simulátoru a směrovku sem v podstate nepouzil, letadlo chci s kridelkama - takze ocekavam stejny postup

Na hrubo povedane. Cim vacsie lietadlo tym je nevyhnutnejsie pouzivat pre lietanie zatacok smerovku. Ale su modely aj lietadla ktore smerovku nemaju. :) (Samokridla, delty samokridla) Myslim ze z toho netreba robit privelku vedu. Je mozne zacat hocijako a casom podla toho ako vyzera cesta modelara k vacsim a zlozitejsim modelom a vyspelejsiemu lietaniu tak sa problem s pouzivanim smerovky objavi alebo aj nie. V malom percente pripadov je vsak treba pocitat ze si to moze vyziadat svoju dan. (Havaria) Zavisi vsak od modelu a aj pilota.

Ja na RC modeloch smerovku na lietanie zatacok velmi nepouzivam, najma u akrobatickych a fun modeloch. Ono totiz RC modelari kedze v tom nesedia vacsinou s tymito modelmi lietaju len ostre zatacky. A tam paradoxne velmi smerovku netreba, lebo navalim tam kridelka a potom ked je vo velkom naklone tak to utiahnem vyskovkou, ktora uz v podstate pracuje vo funkcii smerovky. (A smerovka vo funkcii vyskovky :) . To je cele.

U FOXaka pri lietani plochejsich zatacok v termike vsak smerovku pouzivam dost intenzivne. :)
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
easystar1

#137 Příspěvek od easystar1 »

Ja by som sa priklonil k ES I :P prečo???
-lebo keď sa začína nevieme či nás to bude baviť po prvom "lete" :lol:
-môžu nás odradiť prvé neúspechy, nečakané pristátia
-na ovládanie je to najjednoduchšie
-je o hodne pevnejší ako ostatné "stary", bixlery, bety... a tá pevnosť húževnatosť, výstuhy sa na začiatku vždy zídu ...
Bixler trup:
http://www.rc-foto.cz/obrazek/2/bixler-2-5-jpg/
Beta trup: hola bosa bez výstuh
http://rcmodely-forum.sk/upload/1289463 ... lovica.jpg
ESII trup:
http://www.nastik.pl/images/products/Mu ... 874c017759
ESI trup:
http://2.bp.blogspot.com/_-zGmNxUAqe0/S ... a+ocas.jpg

Hrúbka steny, kvalita materíalu je tu niekde inde...

a na záver aj to okolo čoho sa svet točí a to je ekonomika:
http://rc-modely.heureka.sk/easystar-stavebnice/

Ak sa lietanie zapáči, krídelká sa dajú dorobiť a je s toho skoro ESII :wink:
... ake každému čo sa páči, niekto holky, iný dolky .... :mrgreen:
Vlado C

#138 Příspěvek od Vlado C »

Taketo prierezove fotky by sa mali dodavat u foamov ku kazdej stavebnici. :) Kde si ich vobec nasiel?

Jedna z mala vyhod tohoto korporatno-partokratickeho kapitalizmu je to ze v modelarine mame neskutocne vela moznosti skoro na vsetko aj na to ako zacat. Snad je vhodne sa zmienit aj o kvalite do foriem vyrabanych foamy modelov. Vyvoj stale zretelnejsie ukazuje ze su firmy ako napr. Parkzone a Eflite kde skutocne vedia dodat kvalitne a ak treba aj vykonne foamy modely. A su ine, kde si tu kvalitu, v tej istej Cine, nevedia ustrazit a potom je z toho take nieco ako FOX 2300 EPP, ktory je sice vzhladny, celkom dobre a prijemne lietajuci, ale najprv ho treba dokoncit ako volakedy za socializmu vyrabane auta a necakat privelku spolahlivost od komponentov. To je podla mna velmi dolezite pre zaciatocnikov. (Ono po totalke sa tazko dokazuje ze nejaky komponent zlyhal. :wink: )

No a potom je tu kategoria velmi jednoduchych stavebnic niektorych ceskych vyrobcov ako Floap alebo Reichardov tusim sa to vola Elektrotrener. Tiez velmi dobra a lacna volba.

Takze prilis nespekulovat a zacat a cim skor lietat! A ak sa da v partii skusenejsich :idea: :D
NIe je vsak nad vlastne skusenosti. :)
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
TheRefk

Výběr RC letadýlka

#139 Příspěvek od TheRefk »

Dobrý den, snad toto forum je aktivní, ale k tématu. Hledám nějaké letadýlko elektrické nejlépe do 6 tisíc. Chtěl bych to letadlo se vším, myslím že se tomu říka RTF. Chtěl bych přece jenom větší letadlo, né nějaké prdítko :-), je tu ještě jedna věc, chtěl bych no to letadlo upevňit kameru, konkrétně tuhle: http://www.savage.cz/cz/zbozi/rc-elektr ... torem.html děkuji za všechny typy a rady.
miťo

Re: Výběr RC letadýlka

#140 Příspěvek od miťo »

Beta 1400, FPV sada není skladem :wink:
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
Papir
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Papir »

Ahoj, vzhledem k tomu že jsi evidentně "hodně začínající" začátečník, tak bych v první řadě věnoval všechny síly pilotáži na PC simu. Pak přijde na řadu letadlo s nějakým zkušeným kolegou (když si doplníš profil o bydliště tak se třeba i někdo najde) a teprve až budeš mít v ruce letadlo tak, že si budeš opravdu jist co děláš, tak teprve potom mysli na FPV. Protože chca nechca, v první řadě musíš umět létat. Nebo nějaké zkušenosti jsou?
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
miťo

#142 Příspěvek od miťo »

Ba, ba, souhlas s tebou. Začátek na simu, pak hodný velký letadlo pod dozorem a až pak FPV. Jsem taky začátečník, létám po dvacetileté pauze rok a půl, ale na FPV bych si asi ještě netroufl. Ten displej nebude venku moc čitelný. Má tu někdo s tím zkušenost? Nejsou lepší brýle?
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
kamils

#143 Příspěvek od kamils »

Další tip:
http://www.astramodel.cz/cz/katalog/e-f ... 30818.html

Komplet sevším všudy. Lítá to nádherně. 3 letové režimy + záchranný (autopilot). Pro začátečníky jak stvořené. Kluk s tím přistál po křídle pod plným plynem a ani šrám. Několik přistání na vrtuli a vůbec nic. V základním letovém režimu je téměř problém se otočit, letadlo drží ve vzducu jak přibité. Doporučuju!
T500, T700, 350QX, SALy, Ardea, Mystique
ascentis

#144 Příspěvek od ascentis »

kamils píše:Další tip:
http://www.astramodel.cz/cz/katalog/e-f ... 30818.html

Komplet sevším všudy. Lítá to nádherně. 3 letové režimy + záchranný (autopilot). Pro začátečníky jak stvořené. Kluk s tím přistál po křídle pod plným plynem a ani šrám. Několik přistání na vrtuli a vůbec nic. V základním letovém režimu je téměř problém se otočit, letadlo drží ve vzducu jak přibité. Doporučuju!

Já nevím, mě už ta cena 8000, byť s vysílačem DX5 připadá na začátečnické letadlo trochu moc + dvě baterky a je na devíti tisících. Letadlo vypadá velmi hezky, provedení E-flite zaručuje kvalitu, ale ta ta cena ... Navíc je nutná pevná přistávací plocha, protože házet to z ruky a přistávat do žita, by byla škoda.
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
hanessh4

#146 Příspěvek od hanessh4 »

Jestli ti to pomuze, tak jsem taky zacatecnik a mam objednaneho easystara 2 + osazeni + upraveny t9x s frsky - komplet za 9000,-
Ano je to na zacatek dost, ale radsi zacnu s poradnym vybavenim, nez s tim dvakrat svihnout o zem kvuli spatne technice a vykaslat se na to uplne - i kdyby tak za vic koupis - za vic prodas.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od juraj.jurej »

To trocha popíš, akú techniku? Väčšinou sa padá na ruky. Pokiaľ tam máš kvalitnú nabíjačku tak tá cena môže byť OK.
FrSky Tandem X20
hanessh4

#148 Příspěvek od hanessh4 »

Jsem absolutní začátečník - vlastně nejsem ani to letěl jsem jen jednou asi 2min. Na svůj první let teprve čekám. Chtěl jsem si zkusit nějak začít - zjistit jestli to bude bavit, jestli na to bude čas a chuť apod. Takže jsem se samozřejmě díval po RTF sadách - beta, bixler, rokie, easystar apod. Prostě dát co nejmíň peněz za komplet vybavení a jít si zalítat s tím, že potom kdyžtak dokoupit lepší rx/tx, nabíječku, baterku apod. Ale pak mi po nějaké době došlo, že když mě to nechytne tak asi proto, že mi to nepůjde - a jeden důvod může být, že by byla vadná technika (servo, motor - výpadek, nebo rušení vysílačky atd.) a seknout s tím kvůli tomu by byla škoda a technika co by mi zbyla mimo zničeného letadla je v podstatě neprodejná. Naopak pokud by mě to chytlo - tak investice do RTF by byla pryč protože samotný letadlo zas tolik nestojí a elektronika by přišla stejně asi nová. Takže kvůli tomu radši něco "lepšího" místo RTF sady za 3500,- rovnou na začátek a kdyby náhodou, tak se to dá s malou ztrátou prodat téměř všechno. (můj názor).

K věci: jak jsem říkal letadlo easystar2, t9x s frsky modulem, regl HK blueseries 30A, serva: HXT900, HD-1581-HB, (2x) HK-15178B, (2x) Accu Zippy Compact 3S 25C 1500mAh, turnigy accucell6. Nic extra, ale pro začátek by to mělo stačit. (Btw. není to samozřejmě z mé hlavy, jako nováček bych to nedal dohromady, nebudu zmiňovat - zasvěcení ví a patří jim mé díky).

Než jsem začal nakupovat tak jsem si aspoň vyzkoušel simulátor - a nemám s ním problém (základní let + přistání, žádná extra akrobacie...).
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od juraj.jurej »

Na začiatok to máš OK simulátor nie je na škodu, ale prax je prax. RTF sety sú o ničom T9x s FrSky pokiaľ je v poriadku tak by ťa nemala zradiť. Základ je mať všetko v kondičke baterky atď. Hlavne nešetri na nabíjačke.
FrSky Tandem X20
kamils

#150 Příspěvek od kamils »

Já nevím, mě už ta cena 8000, byť s vysílačem DX5 připadá na začátečnické letadlo trochu moc + dvě baterky a je na devíti tisících. Letadlo vypadá velmi hezky, provedení E-flite zaručuje kvalitu, ale ta ta cena ... Navíc je nutná pevná přistávací plocha, protože házet to z ruky a přistávat do žita, by byla škoda.[/quote]

pokud se ti zdá přiložená baterka 3200, s kterou reálně lítáš hooodně dlouho, že ti nebude stačit, můžeš dokupovat další baterky. Běžně startujeme a přistáváme na trávníku nebo polní cestě a v pohodě.
T500, T700, 350QX, SALy, Ardea, Mystique
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“