Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
PenJo

Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel

#76 Příspěvek od PenJo »

s FY30A bych byl opatrny, z me zkusenosti (cca 2 roky pouzivani) mi dlouhodobe zpusobilo asi tak stejne skody jako uzitku. je pomerne hodne citlive na zmeny teploty, coz se pozna na kontrolni ledce po zapnuti a opravdu neni radno ho pustit do vzduchu, kdyz se blikanim hlasi o rekalibraci ktera se provadi zkratovanim 2 pinu pri zapnuti. taky potrebuje napajet stabilnimi 5ti volty, umi se seknout coz se s oblibou projevi tak ze clovek vrhne ero do vzduchu pod plnym plynem a misto rizeni se serva zacnou skubat a letadlo da cumakovku.
Dneska bych asi veril nejvic Guardianu od Eagle Tree, mam ho doma ve skrini, chystam se ho dat v ramci testu do starsi Optimy a kdyz se osvedci, zkusim ho i v Backfire prave za ucelem kontrolovaneho sestupu ve failsafe a pro krouzeni v termice. Ale projektu mnoho, casu malo. U Guardianu inzeruji taky jednu hodne dulezitou funkci, a to detekci oscilaci, pri ktere by mel automaticky na chvili snizovat zisk na gyrech. Oscilace umi byt pekne neprijemna a pokud by clovek rozpalil na hranici viditelnosti Vikouse kolmo k zemi se zapnutou stabilizaci/gyrem a diky narustu rychlostimk necemu takovemu doslo, da se o model snadno prijit, protoze clovek si toho na dalku vcas mozna nevsimne. Pravda je ze chovani EPP potvor oproti pevnemu kompozitovemu stroji bez vuli je urcite jine a mozna o takovy problem nepujde. Kdyz jsem zkousel FY30 ve Slimovi od LS tak byly oscilace minimalni. Jo a Guardian je taky o dost mensi nez FY30A. Osobne bych rekl ze ciste gyro je jeste v pohode ale cokoliv co ma v sobe akcelerometry a mluvi do rizeni je kurvitko na treti a je treba s tim pocitat, tj. nevytvaret si zbytecne citove vazby na svoje vymazlene modely a mit ducha prukopnika :)

Pen
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Milan Nes »

pěknej vikouš ... já se na 9 ku futabu jen zběžně koukal do manuálu před dlouhym časem a teda moc na B mašinu se mi to nezdá vhodné, ale tak ono to šlo i s Eclipsou takžě to pujde i s 9 kou

add M1 ... já ty eneloopy klidně od tebe koupim jestli se bojíš :-d já je lítám v horších strojích (Optima, ION) a spokojenost :-d pravda nikdy asi se mi nestalo 6 serv v nějakém extrémním zápřahu ... takže sem trable nikdy neměl
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
pepin

#78 Příspěvek od pepin »

PenJo píše:
s FY30A bych byl opatrny,Pen

díky za info, já s ním chvilku blbnul v zimě, ale jinak s ním nelétám, jediné překvápko bylo napájení 5čl nimh, na rozdíl od napájení becem, nebo 4 článkem nicd, kdy při napájení pětičlánkem stále v klidové poloze kniplu pomalinku přejíždělo servo do krajní polohy.
graup15

#79 Příspěvek od graup15 »

re..PenJo
Díky za info..tohle jsou zrovna důležité informace,tak díky.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od lakotamm »

JMalik píše:To servo na motýlu má dost velkou šanci zase normálně fungovat po zvýšení napětí. Přijímač zůstane chvíli mrtvý, než znovu naběhne.
(Stalo se mi to na RX Futaba R617FS, Eneloopy byly ve výborné kondici)

Pokiaľ viem, má tam Duplex. Na tom by tieto problémy nemali vznikať.

No nieje nič jednoduchšie ako to vyskúšať (na zemi samozrejme).
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Standa Stuchlý

#81 Příspěvek od Standa Stuchlý »

pepin píše:

díky za info, já s ním chvilku blbnul v zimě, ale jinak s ním nelétám, jediné překvápko bylo napájení 5čl nimh, na rozdíl od napájení becem, nebo 4 článkem nicd, kdy při napájení pětičlánkem stále v klidové poloze kniplu pomalinku přejíždělo servo do krajní polohy.[/quote]

to servo není v pořádku, nebo není pro napětí do 6V, proto tak reaguje na 5ti. článek. Servo, které samo přejíždí do krajní polohy bych v modelu nechtěl. Minimálně bych ho poslal ke kontrole.
pepin

#82 Příspěvek od pepin »

Standa Stuchlý píše:

to servo není v pořádku, nebo není pro napětí do 6V, proto tak reaguje na 5ti. článek. Servo, které samo přejíždí do krajní polohy bych v modelu nechtěl. Minimálně bych ho poslal ke kontrole.

asi jsem se špatně vyžvejknul--všechny serva co jsou připojená přez stabilizaci napájenou pětičlánkem samovolně pomalu přejíždějí--to není problém serva, vyšší napětí zblbne tu stabilizaci a ona pak přejíždí se servem--jakýmkoli, které je do ní zapojené. ta stabilizace musí být napájena bud becem, nebo 4 článkem, respektive do ní nesmí jít přez 6 voltu, jinak blbne.
Standa Stuchlý

#83 Příspěvek od Standa Stuchlý »

pepin píše:

asi jsem se špatně vyžvejknul--všechny serva co jsou připojená přez stabilizaci napájenou pětičlánkem samovolně pomalu přejíždějí--to není problém serva, vyšší napětí zblbne tu stabilizaci a ona pak přejíždí se servem--jakýmkoli, které je do ní zapojené. ta stabilizace musí být napájena bud becem, nebo 4 článkem, respektive do ní nesmí jít přez 6 voltu, jinak blbne.[/quote]

hmm, nechci Ti moc oponovat, ale mi to spíš přijde, že tím vyšším napětím se stabilizáor , asi nic moc, pokud tam vůbec nějaký je, přetíží, čímž se napěťově přetíží i řídící elektronika, která se začne přehřívat. Nemusí ani moc, ale asi ji to stačí k tomu, aby se změnily parametry snímaného odporu potenciometru a už to ujíždí. Co to je za serva? To by mne docela zajímalo.
JMalik

#84 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:
JMalík:
To servo na motýlu má dost velkou šanci zase normálně fungovat po zvýšení napětí. Přijímač zůstane chvíli mrtvý, než znovu naběhne.
(Stalo se mi to na RX Futaba R617FS, Eneloopy byly ve výborné kondici)

Pokiaľ viem, má tam Duplex. Na tom by tieto problémy nemali vznikať.

Nevím jak to myslíš, ale i ten Duplex vypadne na pokles napětí.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
michalv

#85 Příspěvek od michalv »

Ahoj klucí, tak jsem zkoušel zatěžovat jednotlivé články Eneloop odporovou zátěží 6A a napětí článku spadne na 1,150V, což mi nepřipadá až tak měkké.
Jo a zkoušel jsem Duplexe se 6 servy a na 3 články to normálně maká.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od lakotamm »

JMalik píše:

Myslím to tak, že prijímač nabieha za 0,5s (odhad, nemám to ako zmerať :roll:). Mne je jasné že pri rýchlosti hotlinera to môže mať katastrofálne účinky, no stále sa nebavíme o sekundách ako v prípade niektorých iných prijímačov.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
graup15

#87 Příspěvek od graup15 »

Futaba má refresh cca 200ms..ale ověřené to nemám:-)
Jo dnes byla taková termika,že by šlo hodit F5J z ruky a vytočit ....
Grafy,fotky a povídání zítra.
PS měl jsem možnost lítat spolu s normálním F3B (bez motoru) ,tak mám zase zážitek.
JMalik

#88 Příspěvek od JMalik »

michalv píše:Ahoj klucí, tak jsem zkoušel zatěžovat jednotlivé články Eneloop odporovou zátěží 6A a napětí článku spadne na 1,150V, což mi nepřipadá až tak měkké.

ing. Černý uvažuje špičku pro 5 serv 60A. To se mi zdá příliš. Ale 10A efektivně a 25A špičkově to dokáže. Tak to tam dej :wink:
(Prostě ne pokusy, tohle jsou éra za dost peněz a stačí jenom používat rozum, nebo kopírovat řešení uživatele Graup 15)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#89 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:
Myslím to tak, že prijímač nabieha za 0,5s (odhad, nemám to ako zmerať :roll:). Mne je jasné že pri rýchlosti hotlinera to môže mať katastrofálne účinky, no stále sa nebavíme o sekundách ako v prípade niektorých iných prijímačov.

Proto Ti to píšu. Vzpomeň si, kolikrát jsi fláknul s F3K a kolikrát to bylo zbytečné, kdyby jsi šel prošlapanou cestou :wink:
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od lakotamm »

Otestoval som reakciu Duplex R5 prijímača na výpadok napätia. Problém je v tom, že som došiel k zvláštnym výsledkom. :roll:

Napájanie - 2 mäkké zdroje

Vychýlil som smerovku - vypol napájanie (nástenným vypínačom), následne zapol a čakal na návrat do neutrálu.

A teraz k čomu som došiel:
1. Extrémne mäkký zdroj - 4,6V padajúci na 0

Došlo k zacykleniu - zapol sa prijímač - pohol servom, padlo napätie, prijímač sa vypol. Výsledok? Smerovka skackala, vysielač nadával, komunikácia s prijímačom nemožná. Proste istá havária. :roll:

2. mäkký zdroj - 1s Lipol 3,5V
Niekedy došlo k pohybu behom menej ako 80ms - z 24fps videa som to nedokázal odmerať presnejšie a naopak, niekedy (menej často) to trvalo niečo vyše 1s. Nerozumiem prečo. :roll:

EDIT: zaujímavé, že Atlasom trval refresh dlhšie ako analógovým Hitecom. A to o dosť (0,5s?)

Inak ST - myslím, že s predajom nebudeš mať problém :)
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“