YAK 55

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: YAK 55

#46 Příspěvek od LV »

chrpos píše:Dá se k tomu pořídit i bižuterie??

Všetko od MPJ
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
McFly
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od McFly »

JMalik píše:Tuhle verzi ( dvoumetrovka 3D na 5s lipol 4000mAh) bych tedy chtěl vidět.
Pokud jsi to tedy nemyslel v EPP :wink:
Mám dvoumetrovku, myslím si, že jednu z nejlehčích, je to na 6s lipol 4200mAh a je to přiměřené. Na 5s lipol tohle přímo vylučuji.

Myslel jsem svoji 1.5m Katanu.
Scorpio A80;Cessna 182;SBach 342(3D) 1m;Fun Cub;BEDE BD-4;Yak55M(3D) 1,5m(ve vystavbe)
LMK Liberec
McFly
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od McFly »

JMalik píše:Do větších letadel se sice dávají větší baterky, ale hlavně ne napájení z BECu reglu, ale z přijímačovek. :wink:
(Pokud tedy nezabrousíš do diskuse na jiných vláknech, kde se dozvíš jak to někteří borci "zálohují" pospojováním přijímačovek na BEC apod.)

Ja ted co stavim yaka55m od gold wingu tak mam regl Jeti75 spin opto tedy bez becu a napajeni serv je reseno Max Becem od Jeti. Bec je napajen 2clankem lipol.Vahove to o moc tezsi nebude a hlavne to mam tak po zkušenostech kdy mi vypadl regl a ero za 15000kc bylo na trisky.Takze dnesni sezonu jsem uplne propas...
Scorpio A80;Cessna 182;SBach 342(3D) 1m;Fun Cub;BEDE BD-4;Yak55M(3D) 1,5m(ve vystavbe)
LMK Liberec
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

McFly píše:

Ja ted co stavim yaka55m od gold wingu tak mam regl Jeti75 spin opto tedy bez becu a napajeni serv je reseno Max Becem od Jeti. Bec je napajen 2clankem lipol.Vahove to o moc tezsi nebude a hlavne to mam tak po zkušenostech kdy mi vypadl regl a ero za 15000kc bylo na trisky.Takze dnesni sezonu jsem uplne propas...

Do cca 1,5 - 1,6m akrobata to je reálné z BECu regulátoru, pokud je to solidní, lehce předimenzovaný regulátor ve výkonové části a jeho BEC má dostatečné proudové zatížení. Vyjde to lehké a dostatečně spolehlivé.
Jestliže je ten regl zatěžovaný ve výkonové části na maximum a má dostatečně výkonný BEC, tak to nemusí řešit situaci, protože BEC se ohřeje od spínacích výkonových tranzistorů a spolu se svým nahřátím vypadne.
Takže sem ne "čínský" regl pochybných parametrů.
Dvoumetrovku (tak cca od 1,8m ) už určitě na přijímačovky. Je jedno, jestli napřímo, případně HV, nebo přes externí BEC, hlavně aby to bylo oddělené od pohonu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
LV
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od LV »

McFly píše:

Moja rada. Do dvojmetrovky jedine prijimacovky napriamo. Ziadny Bec. Ak to mas spravne oservovane tak ti raz aj 15A Bec urcite vypne na pretazenie.
Kazda elektronicka hracka zvysuje pravdepodobnost, ze tvoj model spadne.
www.elektromodely.sk
McFly
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od McFly »

serva v tom mam 4.Kolega ma 1.8metrovku a stejny BEC se stejnym napajenim na 5 serv a lite bez problemu 2roky.Vim ze je to dalsi soucast ktera se muze podelat ale pokud to ma i bez problemu jiny a je to znackovy tak snad by to mohlo vydrzet.
Ale myslim ze nejak odbocujem od toho pro co bylo toto vlakno vytvorene :)
LMK Liberec
HonzaS

#52 Příspěvek od HonzaS »

On Laco má savoxy, to jsou hrozně žravý serva. Ale 15A ve špičkách překročíš snadno čímkoliv v dvoumetrové kategorii. Osobně mám 2sA123 připojené přes 2 páry konektorů (zlacené 2mm silové). žádný BEC. Vycházím z toho, že u seriově řazených věcí se pravděpodobnost NEchyby násobí, u paralelně sčítá. A sehnat BEC s větší než 100% spolehlivostí může být problém :(
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
pepin

#53 Příspěvek od pepin »

McFly píše:.Kolega ma 1.8metrovku a stejny BEC se stejnym napajenim na 5 serv a lite bez problemu 2roky.:)

U akrobatu oproti větronum vzniká jeden zásadní rozdíl, větroně zalétáš a pak už ho celou jeho životnost jen občas řídíš, akrobata zalétáš, učíš se postupně další a další obraty, -co puvodně dostačovalo k normálnímu polétání, nestačí na razantnější let, jak se začneš zlepšovat v řízení. stačí problémy s baterkama, motorem, reglem, proč si to ještě komplikovat možností nedostatečného becu? nafouklé lipolky vyměníš, upečený motor taky, pokud selže bec, začínáš znovu.

tvrzení--létá na bec a v pohodě není žádná berná mince, jde o to, co během toho letu s tím modelem vyvádí za kousky a to se během zlepšování řízení pilota sakra rychle mění--samozřejmě né u každého, kdo má 3D akrobata, někdo má jen 3D akrobata, takových je nás ale asi většina :D

přijímačovky na tvrdo mi ale přijde jistota a ta váha navíc tam naběhne možná i násobně hned po první opravě po ráně na nějakou závadu-chybu v pilotáži.
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

k té volbě motoru-Charvátce jsou letiště na okraji vesnice, podle mého je sakra rozdíl, jestli tam občas odstartuje nějaký ul, nebo rogalo ale poprdlávající spalovák, když tam je 220v mi přijde zbytečný náběh na možné problémy, i kdyby nikdo nepřišel nadávat, tak to tam ale obtěžovat okolí bude.
JMalik

#55 Příspěvek od JMalik »

LV píše:.... Do dvojmetrovky jedine prijimacovky napriamo. Ziadny Bec. Ak to mas spravne oservovane tak ti raz aj 15A Bec urcite vypne na pretazenie.

S tím naprosto souhlasím a měl jsem to v minulém příspěvku zdůraznit, že do dvoumetrovky už ne BEC.
Navíc dnes existují do tohoto HV serva, takže možností čím napájet RX a serva je víc.
Hlavně žádné diody, "záložní" napájení atd. Jen ty přijímačovky napřímo.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
chrpos

#56 Příspěvek od chrpos »

pepin píše:k té volbě motoru-Charvátce jsou letiště na okraji vesnice, podle mého je sakra rozdíl, jestli tam občas odstartuje nějaký ul, nebo rogalo ale poprdlávající spalovák, když tam je 220v mi přijde zbytečný náběh na možné problémy, i kdyby nikdo nepřišel nadávat, tak to tam ale obtěžovat okolí bude.

Tak to už jsem si ujasnil též,budu invetovat postupně,ale osadím to elektrem,zbytečně z toho nechci mít omotorovanou cihlu!!!Prostě nebudu mít toto letadlo osazené okamžitě,ale zatím mám čím létat,tak to neřeším,beru to jako postup vpřed,a nehodlám si ho něčím zkazit :-D
LOOP,Su27/Gripen 70EDF/ViperJet 9OEDF/Mig29 2x64EDF/Ardea3m/P51 mz18_hott/
leonek
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od leonek »

LV píše:Ale muj názor je ze do 2 metrovek je lepsi benzin třeba od DA nebo ZDZ :)

No a moj nazor je, ze benzin do 2 m akrobata je v dnesnej dobe ulet a holy nezmysel.
Neexistuje jedina vyhoda benzinu voci elektru. Celkove naklady na elektro su mensie, spolahlivost lepsia, reakcie na plyn lepsie, mensia hmotnost......[/quote]

Chlapáci a jak to je u dvojplošníku ?
http://jkmodely.wbs.cz
HonzaS

#58 Příspěvek od HonzaS »

Podle hmotnosti. Můžeš mít 1,8m dvouplocha za 5kg, ale taky za 9. Takže... Tuším, že 1,8m dvouplochy běžně vycházejí kolem 7kg, tam by dobře fungoval 8-12s pohon, podle chuti. Za mě 12s, spotřeba cca 1800mAh za 4 min letu (jednoplošník 2,2m mám kolem 1500mAh).
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
LV
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od LV »

leonek píše:

Záleží na tom čo je to dvojplošník.
Tento má 2m a hmotí 7,5kg a lieta na 2,5kW Dualsky úplne lexusne.
Ale zvuk Saita to nemá :mrgreen:
www.elektromodely.sk
leonek
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od leonek »

LV píše:

Záleží na tom čo je to dvojplošník.
Tento má 2m a hmotí 7,5kg a lieta na 2,5kW Dualsky úplne lexusne.
Ale zvuk Saita to nemá :mrgreen:[/quote]

Doma mám plán http://jkmodely.wbs.cz/pitts/spirit_of_pitts_-_fuse_-_v2.pdf ,a sháním moudra
http://jkmodely.wbs.cz
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“