Graupner MX-20 HOTT (1)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner MX-20 HOTT

#961 Příspěvek od lakotamm »

Skôr sa divím že to niekto v tej fabrike nakalibroval tak, aby mal v strede 0... Niekto tú kalibráciu a výstupnú kontrolu odflákol.

Inak mne ten popis na odpojený kábel nesedí. Jedine studený spoj/zlý kontakt.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#962 Příspěvek od JMalik »

tomíno píše:tak sem si dneska konecne prines MX-20. jen me napadlo jestli by neslo vyresit hlidani napeti na 3S-lipo jinak nez pomoci jejich modulu. konkretne me napadlo ze bych moh zapojit napajeni prijimace trosku jinak. na "minus" bych prived napeti BEC tedy cca 5V.

To jsi dost odvážný chlapec. Naštěstí v případě spínaného měniče to nepůjde, protože tam není spojený ten výstup +5V proti druhé straně baterky + 11,1V.
V případě lineárního BECu už si nejsem tak jistý, ale to stačí ověřit pro konkrétní BEC voltmetrem.
Hlavně riskuješ, že stačí, aby se místo +5V objevila na tomhle potenciálu zem (mínus pól) a máš po přijímači a po všech připojených servech.( Tuhle výbavu vyndáš použitelnou dost často i po značné čenichovce, tady by jsi po ráně měl tohle jako bonus navíc)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#963 Příspěvek od jyrry »

tomíno píše:spis ti modul obsadi kanal....

to jo, to jsem taky řešil... Nakonec jsem dal křidélka na V-kabel, pohrál si s táhly a bylo to...

Ještě jedna věc by to brzdila - měl bys na přijímači jinak posazenou zem a tím pádem by servosignál pro regl byl potenciálem úplně jinde, tipuju na odprásknutí vstupu.

V případě lineárního BEC by to voltmetrem ověřit šlo, ten napěťový rozdíl tam bude, (jak jinak - je nesmysl aby nebyl :-) ) Akorát že to ukáže napětí na horním bodu odporového děliče zpětné vazby, to nebude nijak zatížitelné (na zem vede jen ten dělič - to nakonec u spínaného BECu také, formulaci kolegy jsem nepochopil, respektive má špatné informace).

Ale to "plovoucí" napájení by se dalo vytvořit - pomocí výkonového operačního zesilovače, stejným stylem, jako se dělá umělý střed pro symetrické napájení; jen by se musela vychytat zpětná vazba, aby to chodilo v rozsahu napětí ve kterém chodí přijímač. Napájet tím jen ten přijímač, serva určitě ne...
Sice dělám všeliké různosti, ale nevím jestli bych do toho šel, spíš pro zajímavost, jako vymakanou bejkárnu :-)
jyrry.webnode.cz
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#964 Příspěvek od ZIPP »

tak jsem problém vyřešil....problém byl v nastavení v kalibraci kniplu 4 kanálu, které se nachází ve skrytém menu. Zarážející na tom je to, že to takto špatně nastavené - kalibrované, bylo již z výroby. Takže jsem rád, že problém nabyl mezi mou židlí a vysílačem, ale mezi synkem, který v Graupneru tento vysílač nastavoval a zmíněným vysílačem.... :lol: ...jsem zvědav jaké mne ještě čeká při studování návodu a vysílače překvapení. Zatím jsem si dal do paměti název modelu a spároval vysílač s přijímačem. Teď mne čeká aktivace zbylých kanálů, diferenciace křidélek, aktivace klapek a butterfly a mnoho dalších dolaďovacích aktivit....to bude mazec....snad to do jara stihnu :lol:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#965 Příspěvek od lakotamm »

ZIPP píše:tak jsem problém vyřešil....problém byl v nastavení v kalibraci kniplu 4 kanálu, které se nachází ve skrytém menu. Zarážející na tom je to, že to takto špatně nastavené - kalibrované, bylo již z výroby. Takže jsem rád, že problém nabyl mezi mou židlí a vysílačem, ale mezi synkem, který v Graupneru tento vysílač nastavoval a zmíněným vysílačem.... :lol: ...jsem zvědav jaké mne ještě čeká při studování návodu a vysílače překvapení. Zatím jsem si dal do paměti název modelu a spároval vysílač s přijímačem. Teď mne čeká aktivace zbylých kanálů, diferenciace křidélek, aktivace klapek a butterfly a mnoho dalších dolaďovacích aktivit....to bude mazec....snad to do jara stihnu :lol:

4 servové krídlo so 4 letovými režimami a rozdelenou pákou plynu mi zabralo 24h.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#966 Příspěvek od ZIPP »

Do teď jsem používal vysílač Hitec Focus 4...myslím, že to nemusím dále komentovat , že? :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#967 Příspěvek od jyrry »

To je možná lepší, učíš se to od začátku; třeba já přecházel ze staré Eclipse a musel jsem se odnaučit zažitou filozofii programu a přejít na jinou... Návod jsem si nosil i na kakání, abych neztrácel čas :-D
Dodneška mám v návodu místy pole neoraná, až bude potřeba, načtu to...
jyrry.webnode.cz
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#968 Příspěvek od lakotamm »

Jediná vec čo mi vadí je, že nemá logické mixy.
Vlado C

#969 Příspěvek od Vlado C »

lakotamm píše:Jediná vec čo mi vadí je, že nemá logické mixy.

Co je to za zviera ze "logicke mixy"?
Tiez prechadzam zo starej Eclipse a mam z toho "zamotanu sisku".... :wink: :D
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#970 Příspěvek od lakotamm »

AND, OR, NOR, EXL-OR, EXL-NOR. Zabudol som niečo?

MX-24 to má. MX-20 je niečo medzi MX-22 a 24.
longarone63

#971 Příspěvek od longarone63 »

ZIPP píše:....problém byl v nastavení v kalibraci kniplu 4 kanálu...

Ještě když jsem tento strojek měl, rozjížděla se mi kalibrace na směrovce a výškovce (křidélka držely) o zhruba jedno procento za 2 - 3 dny (v neutrálu). takže jsem kalibroval docela často. určitě tu kalibraci kontroluj, aspoň zezačátku to dělej častěji.....
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#972 Příspěvek od jyrry »

longarone63 píše:.... rozjížděla se mi kalibrace na směrovce a výškovce (křidélka držely) o zhruba jedno procento za 2 - 3 dny (v neutrálu).......

hmm, zajímavý... to bych se měl podívat, jestli už nemám směrovku ohnutou o 90° z neutrálu...
:-)
jyrry.webnode.cz
longarone63

#973 Příspěvek od longarone63 »

Taky tě zlobí kniply ..... ? Smutné, ale kdo by tohle při koupi tušil....
Vlado C

#974 Příspěvek od Vlado C »

lakotamm píše:AND, OR, NOR, EXL-OR, EXL-NOR. Zabudol som niečo?

MX-24 to má. MX-20 je niečo medzi MX-22 a 24.

Aha!
Nuz to mi zatial nechyba. Ale to bude mozno tym ze este nie som v tejto problematike dostatocne zorientovany.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#975 Příspěvek od jyrry »

Vlado C píše:... Nuz to mi zatial nechyba. ...

já už narazil na záležitost, kde by to logické fce pořešily, ale dalo se to obejít jinak; nicméně bylo by to milé, třeba se to v některém upgrade objeví.
jyrry.webnode.cz
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“