Guardian 2D/3D stabilizace

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jara11

Re: Guardian 2D/3D stabilizace

#91 Příspěvek od Jara11 »

Nožák jsem neměl možnost vyzkoušet, ale myslím, že to dát do nožáku a pustit směrovku není správně. Je to tak někde popsáno, ale určitě se musí řídit. Jenom v poloze ve které se nachází kniply a přitom to někam letí, tak tuto polohu a směr to udrží. Nevím co by mělo za význam pustit knipl - jakýkoli a čekat, že to poletí ve výkrutu a podobně. Pochopil jsem to tak, že do nožáku uvést a držet kniply v poloze v jaké chci ero mít a ono to drží a nemusím korigovat cokoli.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
Petlok

#92 Příspěvek od Petlok »

kengura píše:Takže guard.dám do éra a můžu letět? Já se snažím nastavit tu horizontální polohu...

Guard můžeš dát do éra a můžeš letět - ale zprvu jen s vypnutým Guardianem. Je potřeba nejprve model vytrimovat, a až potom po přistání a položení modelu do letové polohy provést načtení hotizontální roviny a trimů do Guardiana. Pokud bys pak později měnil trimování modelu, ale s horizontálním letem byl spokojený, stačí znovu načíst jen to trimování (to znamená přepnout přepínač na jednu stranu a zpět ne jedenkrát, ale dvakrát).
Jara11

#93 Příspěvek od Jara11 »

No s tím moc nesouhlasím. Dal jsem to do Iona, měl jsem to na dvoupolohový přepínač a nastavil jsem pouze smysl serv a chodilo to perfektně. Pokud jsem za letu při zapnutém Gurd. dotrimoval, tak to prostě respektovalo a letělo bez problémů. Potom jsem se v tom začal vrtat, dal to na 3p přepínač a připadá mi, že to bylo spíše k horšímu. Je pravda, že montáž jsem provedl alespoň vizuelně perfektně jak v příčné, tak podélné rovině.
Jara11

#94 Příspěvek od Jara11 »

Ještě dotaz. Vše mi sice funguje, ale pokud namontuji stabilizaci jak se má (vodorovně s osou modelu) odstartuji (bez zap. guard.), natrimuji ero, přistanu - vypnu vše, znovu zapnu a do 15s cvaknu přepínačem podle toho co potřebuji. Při tomto přepnutí je ale problém, protože například u makety větroně, která má trup tvarově tak, že těžko odhadnu letovou polohu to může být z kopce dozadu , nebo dopředu. Příčně není problém. Kdyby to letově neodpovídalo - myslím nastavení VOP, tak jsem dal ero na stojan a se zapnutým Guard. našel polohu, ve které je VOP po natrimování s vypnutým Guard.Neboli přepnu na stab., nebo jej vypnu, tak VOP se nesmí hnout a měla by být výchozí poloha s a bez Guard totožná.
Potvrdíte mi to, nebo je to špatně?
kengura

#95 Příspěvek od kengura »

Podařilo se mi to rozchodit na dvoupolohovým přepínači na DX6i,přepínám mezi 2D/3D i ta kalibrace funguje.Jinak je to pohoda.Všechny moje začátečnický chyby to srovná jinak už bych dávno nelítal a jenom lepil.Pokud nemáte zkušeného modeláře, který by vás hlídal tak vřele doporučuju.Jako začátečník jsem dělal na vysílači velké pohyby,nešlo mi nastoupat do bezpečné výšky,éro se mi zdálo moc rychlý, nestíhal jsem to srovnat atd.Guard.to uhlídá a začátečník má tak čas si zvyknout na model a naučit se dělat pohyby na vysílači.Bomba. :lol:
wolf
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od wolf »

Předem se omlouvám jestli to někde v tomto vlákně již padlo, ale chtěl bych se zeptat, zda jde tento stabilizátor použít i s vysílačem, který je pouze čtyřkanálový a nemá tedy volný přepínač. Jak se to potom kalibruje ( resetuje ) ?
FeriGGGG

#97 Příspěvek od FeriGGGG »

wolf píše:Předem se omlouvám jestli to někde v tomto vlákně již padlo, ale chtěl bych se zeptat, zda jde tento stabilizátor použít i s vysílačem, který je pouze čtyřkanálový a nemá tedy volný přepínač. Jak se to potom kalibruje ( resetuje ) ?

da se, kalibrovanie spravis cez USB kabel v PC :!:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Dejfak »

Nebo by to možná šlo skalibrovat přes proporcionální kanál.
Třeba to hodit místo směrovky, po skalibrování bude Guardian stále zapnutý v 2D režimu.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
miťo

#99 Příspěvek od miťo »

Včera jsem dal první let s Guardianem v trvalé 2D stabilitaci na Toru 900 za poměrně silného větru. Toro letělo rovně tam, kam jsem ho namířil. To bylo neskutečné! Prostě ve výšce 100m přešněrovalo celou oblohu ve stálém kurzu. Jsem nadšen.
K dotazu výše. Mám na Toru přijímač AR400 a jako výchozí polohu modelu beru tu při připojení aku, kdy model držím rovně na kolenou. Trochu opruz, ale dá se to. Případné nedostatky, padání na čumák, jsem dotrimoval za letu :wink:
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
wolf
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od wolf »

Díky. Přes ten počítač to bude asi nejjednodušší.
sobi

#101 Příspěvek od sobi »

Dávam do pozornosti hlasovanie o novú funkciu Guardianu 2D/3D na rcgroups. Autor témy je človek z EagleTree.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1986208
miťo

#102 Příspěvek od miťo »

Tak jsem si koupil ještě jeden Guardian na Graupnera Rookie. Má přeci jen specifické upevnění stabilizátoru v trupu a nešlo to přendavat se samokřídla (kde ho mám spojený s AR600 v jeden celek).
Rookie se hodně zklidnil, on je i tak hodný, ale zmizela těžkopádnost křidélek při řízení v bezmotorovém letu a také vzpínání se s plným plynem (asi pro větší úhel náběhu?) se hezky eliminuje.
Podotýkám, že Guardian vozím kvůli kameře :wink:
Přijímač je AR400, Guardian je trvale v 2D módu a neutrální pozice je ta od výroby. Bez přepínání módů ji není totiž možné přímo na modelu zresetovat. Na akrobacii Rookieho nevozím, takže velká spokojenost. Včera v turbuleních za sídlištěm držel Rookie statečně obě roviny, podélnou i příčnou, jen sem tam celý model plul v nějakém vzduchovém víru jakoby letěl v bubnu pračky, ovšem stabilně :wink:
jio

#103 Příspěvek od jio »

Jak máš řešené mixy u toho samokřídla?

V manuálu píšou, že mix musí dělat přímo Guardian a kousek dále, že to není nutné a že je možné využít mix přímo z rádia.

a) "Když máte model s elevony nebo s motýlkovými ocasními plochami, musíte příslušné mixy ve vysílači zrušit."
b) "Výjimka z požadavku pro vstup bez mixování je pro křidélka nebo flaperony ovládané dvěma servy. Nastavení z výroby akceptuje použití signálu, který byl namixován ve vysílači."

Zatím mám informaci, že a) je správně. Pak ale nechápu, proč tam tu variantu b) (což je právě samokřídlo) uvádějí.
sobi

#104 Příspěvek od sobi »

jio píše:Jak máš řešené mixy u toho samokřídla?

V manuálu píšou, že mix musí dělat přímo Guardian a kousek dále, že to není nutné a že je možné využít mix přímo z rádia.

a) "Když máte model s elevony nebo s motýlkovými ocasními plochami, musíte příslušné mixy ve vysílači zrušit."
b) "Výjimka z požadavku pro vstup bez mixování je pro křidélka nebo flaperony ovládané dvěma servy. Nastavení z výroby akceptuje použití signálu, který byl namixován ve vysílači."

Zatím mám informaci, že a) je správně. Pak ale nechápu, proč tam tu variantu b) (což je právě samokřídlo) uvádějí.

Správna odpoveď je a) - Guardian MUSÍ robiť mix pre elevon alebo v-tail.
Možnosť b) je myslená napr. pre prípad klasického lietadla, kde zvlášť ovládaš pravé a ľavé krídielko (čiže napr. mixuješ vo vysielači práve flaperon) - ak v Guardiane nastavíš, že používaš tento mix už vo vysielači, bude ho akceptovať.

Edit - doplnenie z vlastných skúseností: "Bude ho akceptovať" znamená v tomto prípade, že lietadlo sa bude dať ovládať, ale Guardian bude mix ignorovať pre 2D aj 3D režim. Mix bude použitý len pre manuálny režim.
miťo

#105 Příspěvek od miťo »

Trojitým přepnutím módu (3x mezi 2D a 3D v mém případě) se aktivují mixy pro samokřídlo. Toto je mutné udělat do 15sec.od zapnutí modelu (připojení baterie).
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“