Bude to quadrocopter cca do 1500g doufam, regulatory 30A (vím že až moc, ale budou jako investice do budoucna), baterie nejspis 5000mAh 3S asi 30 C. Chci 3S pac už nějaké doma mám (menší kapacita) a mohl bych je zaměnovat, a nebo přecejen byste tam dali rovnou 4S?
Včera jsem testoval nové vrtule plast ( gemfan ) 9x4,7 a carbon RCTIMER 9 x 4,7. S těmi plastovými gemfan se quadra chovala naprosto parádně vys v GPS mode naprosto stabilní a ani se to při vysení nehlo. Prostě pohádka. Potom jsem vyměnil za vrtule carbon RCTIMER 9 x 4,7 a bylo to takové za začátku divoké na ovládání ale rychle jsem si zvykl. Ale v GPS to lehce ujíždělo, cca do 0,5m. Na co si mám zvykat a seřizovat copteru ? Spíš na ty carbony z RCTIMER ?
ST píše:Včera jsem testoval nové vrtule plast ( gemfan ) 9x4,7 a carbon RCTIMER 9 x 4,7. S těmi plastovými gemfan se quadra chovala naprosto parádně vys v GPS mode naprosto stabilní a ani se to při vysení nehlo. Prostě pohádka. Potom jsem vyměnil za vrtule carbon RCTIMER 9 x 4,7 a bylo to takové za začátku divoké na ovládání ale rychle jsem si zvykl. Ale v GPS to lehce ujíždělo, cca do 0,5m. Na co si mám zvykat a seřizovat copteru ? Spíš na ty carbony z RCTIMER ?
Karbon je karbon V ujíždění bych nejspíš obvinil vibrace od nevyvážení.
Dneska jsem testoval plastové vrtule gemfan 9x4,7 a carbonové RCTIMER 9x4,7. Obě sady vrtulí jsem pečlivě vyvážil. S plastovými gemfan mi quadra lítá v ATTI i v GPS mode skvěle. Když přepnu na GPS tak to stojí na místě jak přibité. Když nasadím carbon RCTIMER tak je koptéra jak splašená. V ATTI mode to jde normálně lítat, ale jak přepnu do GPS tak to má snahu utíkat a to dost hodně. Zkoušel jsem RTH a coptéra se vrátí ale je to taky takové splašené s driftem. V čem může být kurňa problém ? Kontroloval jsem i podle měrky stopu vrtulí a je to s oběma sadama vrtulí v pořádku.
Jediné co mi napadá, že ty carbonky jsou poměrně těžké (8g) proti plastovým (2g). Jestli to nemá nějaký vliv ? Fakt už jsem v koncích.
ST píše:Jediné co mi napadá, že ty carbonky jsou poměrně těžké (8g) proti plastovým (2g). Jestli to nemá nějaký vliv ? Fakt už jsem v koncích.
Tak váha je dost podstatný aspekt. Těžší vrtule pomaleji reaguje na požadavky změny otáček a vytváří větší gyroskopický moment. Obecně bys pro ně měl nastavit vyšší zesílení v P větvích regulace a snížit integrující složku.
Já jsem GEMFAN taky hodně zkoušel a už bych je nikdy nechtěl. Možná je to i tím, že můj copter váží v plné palbě 1,7 kg a ty vrtule jsou strašně měkké - video s nimi, i když jsem je dobře vyvážil bylo nepoužitelné. Prostě se ty vrtule prohýbají. Možná pro lehčí stroje budou dobré, ale mě se na FPV neosvědčily. CF z RCTimer jsem měl taky a leží mi v šuplíku. Středové otvory měly totálně navrtané mimo, takže i po vyvážení nepoužitelné. Nejlepší výsledky a nejpříjemější dojem mám z vrtulí Graupner E-prop. Musí se sice dost vyvažovat, ale potom jsou fakt super...zase se ale blbě shánějí a jsou drahé.
Tak s novými unašeči pro řadu 2830 spokojenost maximální, v podstatě jsou vyvážené z výroby, jediné, co je potřeba udělat je upíchnutí hřídelí na 31 mm a pro klid duše kontrola dosedacích ploch na motorku a unašeči. Výměna - čtvrt hodinky práce na motor i se soustružením. Vrtulí kameňaček si prosím nevšímejte, na testování jsem vytáhnul ze šuplete ty nejhorší
ST píše:Je zajímavý, že já jsem s těmahle unašečema měl celkem problém, a musel jsem vypodložit dotykové plochy.
Asi to čínský dítě vrtalo v pátek v noci Projel jsem teď v soustruhu hodinkama všech deset, co jsem pořídil a dobrý, prostředkem odchylky v setinách. Ještě to pro psinu zítra dám na příměrnou desku.
Copak unašeče, to jsem ještě dal, ale, že mi po pár letech začnou odcházet ložiska v NTN motorech mě vadí. To že jsem si tam netroufnul dát nevyvážený vrtule ani nepíšu. Naštěstí jsou nová ložiska z Tobexu na cestě. Příště si těch unašečů vemu víc. Vzal jsem 4ks a dva OK a dva KO.
exanko píše:Souhlas s ST taky jsem vzal jen 4 a dva OK a na dvou je okem vidět jak se kejvou.
Asi mám štěstí na šikovný čínský děti Ale jak jsem koukal, rovinnost by nebyl problém srovnat, unašeč se dá upnout do kleštiny a přelíznout dosedací plochu zapichovákem. Díry pro šroubky jsou na roztečné kružnici celkem přesně.
Zdravím. Chtěl bych se zeptat, pokud budu mít dvě vrtule o stejném průměru se stejným motorem, bude mít teoreticky vyšší statický tah vrtule s větším stoupáním nebo s menším? Díky.