Nabíjení - začátečník

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Nabíjení

#31 Příspěvek od JMalik »

Brembo píše:opraveno, na 3. článek by mohla stačit ne?

"Stačit" bude. Uvědom si, že dnes můžeš baterku 2200mAh nabíjet 5C. Nemusíš chodit do extrému, ale 3C je reálný kompromis.
Takže cca 100- 200W výkonu na nabíječi určitě není přehnané.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Brembo

#32 Příspěvek od Brembo »

teď sem nějak nepochopil o čem se tu bavíme :D co je to C? a takže tahle sada vyhovovat nebude, tim to nenabiju nebo jak?
Jsem navrácený začínající RCčkář co uvítá nějakou tu radu
JosefSvejk

#33 Příspěvek od JosefSvejk »

Ale neboj, nabiješ. Jenom ne tak rychle, jak bys mohl se "silnější" nabíječkou. :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
minikuboo

#34 Příspěvek od minikuboo »

teď sem nějak nepochopil o čem se tu bavíme :D co je to C? a takže tahle sada vyhovovat nebude, tim to nenabiju nebo jak?

C-nominálna kapacita akumulátoru.
Ide o to, že pri nabíjaní trojčlánku nebudeš môcť využiť maximálny nabíjací prúd 6A ktorí síce tá nabíjačka zvládne, ale kedže má len výkon 50W, a plne nabitý Li-Pol trojčlánok má napätie cca 12,6V tak maximálny nabíjací prúd ku koncu nabíjania klesne na cca I=50W/12,6V=3,97A
Nabíjačka pôjde na plný výkon a bude jej to dlhšie trvať, no a ak sa nebudeš mať počas nabíjania na letisku s kým porsprávať prestane ťa to baviť.:D
Pepiks

#35 Příspěvek od Pepiks »

Používám tuhle nabíječku i se zmíněným zdrojem mnoho let Je pravdou ,že nabíjení baterie s kapacitou 2200 mAh tříčlánek trvá asi 40 minut ale nabíjím desetinou kapacity což je 2.2 ampér.Nepotřebuji nabíjet baterii čtyřmi či pěti ampéry což by se ani nemělo. Mám v zásobě dost baterií abych to na letišti stačil dobít.Tenhle nabíječ je pro tyto baterie dostačující.
coro

#36 Příspěvek od coro »

Pomalšie nabíjanie baterke asi ničím nevadí, teda za predpokladu že to nabíjač nevytiahne na 4,3V na článku a nedrží to tam dve hodiny - v takom prípade by mohlo byť lepšie keby to bolo 3C a viac a držal to tam len pár minút.. (je to len podpichnutie aj keď nie celkom mimo realitu).
Môj Accucell6 je hodne nepresný. Aj nabíja na trochu vyššie napätie (no pri nastavení LiIon nabíjania na 4,1V to nabije pekne na 4,16-4,18V), aj balancer trochu uhýba (sady mám poväčšine zrovnané aby pri kontrole 4miestnym merákom nebol rozdiel nad 5mV a po "zrovnaní" cez Accucell by bol rozdiel až 10x vyšší - do 50mV, to je stále použiteľné ak je to niekomu jedno, ale radšej som balancovanie zlikvidoval zásahom letovačky.. No vraj novšie kusy nezrovnávajú balancerom ak sa nastaví len "Charge" režim, to je super možnosť, meria a dá pozor aby neprebil článok aj tak ale nerozhodí.).

Ale dnešné baterky nemajú s nabíjaním do tých cca 3C žiaden problém, tak na letisku sa hodí čím vyšší výkon. Keby išlo o väčšie baterky čo by už robilo autobaterke problém a nechávalo by sa naštartované auto, tak to je dosť podstatný rozdiel aj v čase vrčania, ale je to aj o potrebnom počte bateriek.
Na doma to je zrejme úplne jedno, stačilo by včas dať nabíjať a ono by sa to nabilo aj malým prúdom. Preto zdroj nepovažujem za nutné aby bol výkonný.

Myslím že ICharger napr 206B+ by bol lepšou voľbou.. Nielen kvoli výkonu, aj presnosť a možnosti sú dosť inde.
Keby si v texte spomínal nejaké 2s 800mAh alebo 1250mAh baterky z malých setov, bol by reálnejší Accucell, ale keď začínaš hneď 3s 2200mAh, tak by sa PODĽA MŇA oplatilo kúpiť silnejší hneď, lebo po pár mesiacoch ho aj tak budeš chcieť a cena Accucell pojde do prázdna.
JosefSvejk

#37 Příspěvek od JosefSvejk »

Pepiks píše:... nabíjím desetinou kapacity což je 2.2 ampér.

Pepíku, Pepíku, ty nás taháš za nos. :D
minikuboo

Re: Nabíjení - začátečník

#38 Příspěvek od minikuboo »

Ako tak čítam toto vlákno, tak nikto neporadil použiť zdroj z PC.
Ja ho k mojej accucell-6 používam, a zohnať ho ma nestálo skoro nič....
Drondys

#39 Příspěvek od Drondys »

Pepiks píše:...Je pravdou ,že nabíjení baterie s kapacitou 2200 mAh tříčlánek trvá asi 40 minut ale nabíjím desetinou kapacity což je 2.2 ampér...

To ses poněkud přepočítal. Pokud nabíjíš aku o jmenovité kapacitě 2200 mAh proudem 2.2A tak to neodpovídá desetině kapacity, ale jedné celé tj. nabíjecí faktor 1C, protože 2200 mAh = 2.2Ah.

Aku se nevybíjí až k nule. U lipolek je optimální úroveň vybití tak, že v ní zůstane cca 20%. Opakované hlubší vybíjení obvykle škodí v tom smyslu, že lipolka rychleji stárne (zvyšuje se jí rychleji vnitřní odpor). Někdo třeba vybíjí ještě méně a nechává v lipolkách i okolo 40% apod. Doba nabíjení závisí jednak na úrovni vybití a pokud se nabíjí v režimu balancování pak i na tom jak moc se rozcházejí články dané lipolky a jak to zvládne balancér v příslušné nabíječce. V horších případech může balancování i významně prodloužit dobu nabíjení.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

minikuboo píše:.... nikto neporadil použiť zdroj z PC....

tomu se nediv... zurila tu flame, tak si ti znalí daji chvili pozor...
ale nic proti nim jinak nemam, sam jsem je pouzival, dokud mi vykonove stacily. Je ovsem dost vhodne vedet co a jak s nimi...
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Woita »

Já nedávno dostal od kámoše zdroj z IBM serveru,12V/56A (pouze 12V, žádné 3,3 a 5V apod.), prostě pohádka! Naštěstí moje nabíječka má povolený vstup 11 - 18V, takže těch 12V jí stačí. Lepšího si nic nedovedu představit, uvnitř kvalita a zvenku to má půdorys jako nabíječka, takže jsem to slepil oboustrannou samolepkou k sobě do patra :D
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
JosefSvejk

#42 Příspěvek od JosefSvejk »

Woita píše:...zvenku to má půdorys jako nabíječka, takže jsem to slepil oboustrannou samolepkou k sobě do patra :D

A vozíš to s sebou na letiště?
Moje nabíječka (ich206B) nedá při 12 V plný výkon.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Woita »

JosefSvejk píše:A vozíš to s sebou na letiště?
Moje nabíječka (ich206B) nedá při 12 V plný výkon.

Ne-e, nevozím. Výjimečně pokud tam nabíjím, tak na to mám Accucellku, tahle na 12V je Quadro 400W a je to dost velké na to někam to vozit, takže je jen stacionární:
1.jpg

2.jpg
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“