Kde nakupovat kvalitní a levné baterie
Kde nakupovat kvalitní a levné baterie
Zdravím, nějakou dobu jsem zde hledal odpověď na toto téma. Již nějakou dobu nakupuji baterie čínských značek. Především z tyto značky Power (http://www.banggood.com/Wholesale-Lion- ... 65642.html). Když jsem si řekl, že bych si pořídil baterii i u nás, nestačil jsem se divit, v mém oblíbeném obchodě (http://pvmodel.cz/) začínala cena baterie stejné kapacity na dvojnásobku této čínské.
Proto se ptám vás, zkušených. Kde nakupujete baterie? Přeci jen technologie baterií je dnes dost pozadu a v quadro asi nevydrží věčně, takže je to jedna ze součástek, které se budou celkem často obměňovat. Díky za TIP k nákupu.
Proto se ptám vás, zkušených. Kde nakupujete baterie? Přeci jen technologie baterií je dnes dost pozadu a v quadro asi nevydrží věčně, takže je to jedna ze součástek, které se budou celkem často obměňovat. Díky za TIP k nákupu.
Re: Kde nakupovat kvalitní a levné baterie?
Já myslím, že většina běžných modelářů stejně skončí v HobbyKingu na Turnigy, Zippy ...
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
Za sebe z Hobbykingu samozrejme. Nanotechy uz neberu, vsecky co jsem mel od 300mAh po 5000mAh se driv nebo pozdeji zacaly nafukovat i po mirnem pouziti (ani ne desitky cyklu). Velmi dobre zkusenosti mam s baterkama Rhino. Jedny mam pres 4 roky stare, cyklu sice nemaji stovky, ale nejsou nafoukle a stale v pohode jedou. Turnigy mi nejak nesedly, taky se mi zdaly, ze se nafukujou drive. Zippy jak kdy, ale asi v pohode. Ono dost zalezi od serie a hlavne, to co vyrabeli pred pul rokem nebo rokem uz zas nemusi platit, takze jestli kdysi byly nanotechy dobry, ted uz ne. Jestli Rhina pred dobou byly dobre, ted uz nemusi. Prijde mi to proste jako loterie a baterky beru jako spotrebak no. Do emaxxe, kde se kupovalo 4s 5Ah jsem to resil, do letadla ty 1300mAh 3S atp. kapacity v cene $10 to uz neresim.
Kuriozne - ve 2m samokridle, letam jeden pack 4S 5000mAh baterky Zippy-H (to jsou baterky z roku tusim 2008). Jezdny z prvnich rozumnych lipo z Hobbykingu. Nedavaji uz velky proud, maji velky odpor, kapacita bude tak mozna jen 4000mAH, ale NEJSOU nafoukle a stale jedou !!! Dnesni obyc baterky nevydrzi ani tretinu toho.
Kuriozne - ve 2m samokridle, letam jeden pack 4S 5000mAh baterky Zippy-H (to jsou baterky z roku tusim 2008). Jezdny z prvnich rozumnych lipo z Hobbykingu. Nedavaji uz velky proud, maji velky odpor, kapacita bude tak mozna jen 4000mAH, ale NEJSOU nafoukle a stale jedou !!! Dnesni obyc baterky nevydrzi ani tretinu toho.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Já beru Zippy nebo Turnigy. Mezi nimi jsem rozdíly nevypozoroval.
wexter píše:Zdravím, nějakou dobu jsem zde hledal odpověď na toto téma. Již nějakou dobu nakupuji baterie čínských značek. Především z tyto značky Power (http://www.banggood.com/Wholesale-Lion- ... 65642.html). Když jsem si řekl, že bych si pořídil baterii i u nás, nestačil jsem se divit, v mém oblíbeném obchodě (http://pvmodel.cz/) začínala cena baterie stejné kapacity na dvojnásobku této čínské.
Pokud by někdo chtěl být škodolibý tak by jako odpověď na název tohoto tématu mohl uvést něco jako, že nejkvalitnější a zároveň i nejlevnější baterie jsou k mání pouze na planetě Utopie v zemi Idealistán.
V reálu je víc pravděpodobné, že s vyšší cenou je i větší prostor na lepší výběr článků a jejich důkladnější výstupní kontrolu v rámci vyráběných aku packů, ale jistotu nemáte nikdy tj. případ od případu se může vyskytnout problém i u řady kusů té či oné značky.
Otázkou srovnávání ceny v eshopech je zda se skutečně porovnávají lipolky stejné značky, protože zdaleka neplatí, že stejná kapacita znamená i stejnou cenu bez ohledu na značku. Rozdíl v cenách u různých značek lipol aku packů může být velmi výrazný i v celosvětovém měřítku.
Pokud jde o vyšší cenu téže kapacity i téže značky je potřeba si také uvědomit rozdíl v tom, zda je vyšší cena způsobena pouze delším řetězcem překupníků mezi výrobcem a cílovým zákazníkem (pak bývá rozdíl ceny u některých prodejců i několikanásobný oproti jiným, kteří jsou blíže ke zdroji) a nebo zda je cena zhruba podobná v celosvětovém měřítku a pak je to spíš dáno výrobcem a lze tam předpokládat onen větší prostor na lepší výběr článků a jejich důkladnější výstupní kontrolu.
U tuzemských prodejců je také nutno si uvědomit i to, že ČR je relativně malý trh a tudíž tuzemští prodejci obvykle nedosáhnou na nějaké výrazně výhodnější ceny, které mohou získat eshopy s větším odběrem kusů. Jen pro zajímavost v roce 2012 se v tématu viz tento odkaz dělal průzkum/seznam modelářských obchodů v ČR a bylo jich nalezeno přes tři sta. Dnes už řada z nich nejspíš zanikla, ale řada nových jistě zase vznikla. Zkrátka trh na to jak je relativně malý je dost přesycen. Řada tuzemských prodejců nakupuje buď od různých subdodavatelů nebo jako běžní zákazníci zahraničních eshopů. Když pak koncový uživatel srovná svůj nákup třeba jedné lipolky z nějakého zahraničního eshopu, který má odběr třeba přímo od výrobce s cenou tuzemského eshopu, ve které jsou promítnuty náklady a zisky třeba i více subjetků v řetězci mezi koncovým zákazníkem a výrobcem tak nelze očekávat, že získá srovnatelnou cenu.
Pokud jde o kvalitu lipol aku packů tak ta může být závislá na řadě faktorů.
Přímých výrobců lipol článků je relativně málo. Daleko více je výrobců aku packů, kteří sami lipol články jako takové nevyrábějí, ale pouze je nakupují jako již vyrobenou základní surovinu a z nich pak vyrábějí aku sady pod nejrůznějšími vlastními značkami.
Na kvalitě článků v tom či onom aku packu se může podepsat i čas, který uplyne mezi výrobou a okamžikem kdy článek dostane koncový uživatel. Články totiž stárnou a jejich parametry se mohou postupem času zhoršovat i když třeba jen leží a nejsou používány.
Například procesory jejichž výroba má delší tradici a přesto nelze zaručit, že každý vyrobený kus bude mít dokonale stejné parametry a tak se na výstupu provádí selekce při níž se jednotlivé kusy rozdělují do různých skupin podle určitých parametrů.
Selekce se provádí i v případě lipol článků. Problémem je však časová nestálost článků, kterou ani rozvoj technologií zatím nedokázal vyřešit. Dle mého názoru článek, který je vyroben a vyselektován u výrobce má určité parametry, které však nelze zaručit dlouhodobě tj. čím déle trvá než se dostane ke koncovému uživateli tím více se mohou parametry zhoršit a nemusí to být vždy patrné hned jednorázovým měřením, ale až v delším časovém horizontu v průběhu používání.
Roli z hlediska trvanlivosti určitých parametrů článků mohou hrát i různé příměsi, které se mohou u různých výrobců lišit a mohou být postupně drobně pozměňovány i v průběhu produkce článků což může ovlivňovat někdy k lepšímu a jindy k horšímu vývoj parametrů článků v čase.
Kvalita toho či onoho aku packu tedy může být závislá na mnoha nezodpovězených otázkách:
1. Do jaké míry v tom či onom případě ovlivní kvalitu článků konkrétní várka u výrobce článků?
2. Nakolik dochází k chybám při selekci, které nezachytí výstupní kontrola přímo u výrobce článků?
3. Jak dlouho trvá než se vyselektovaný článek s určitými u výrobce naměřenými parametry dostane od výrobce článků v výrobci aku packů?
4. Provádí i výrobce aku packů selekci a nakolik při ní dochází k chybám, které nezachytí výstupní kontrola?
5. Jak dlouho trvá než se vyrobený aku pack dostane od výrobce aku packů přes jednoho nebo i několik subdodavatelů a pak třeba poté co leží i bůhví jak dlouho u koncového prodejce někde ve skladu než se dostane ke koncovému uživateli?
6. V konečném důsledku nakolik došlo v článcích počínaje výrobou až po okamžik kdy dostal pack uživatel ke změnám z nichž některé mohou být patrné hned a jiné třeba až v delším časovém horizontu v průběhu používání?
Toto otázky budou zřejmě z větší části bez odpovědí tj. lze se jen dohadovat, ale jednoznačné informace k tomu budou nedostupné, protože část z nich bude předmětem výrobního tajemství a část zas předmětem obchodních informací, které se prostě veřejně neposkytují.
Mimochodem ani mírné nafouknutí některých článků zdaleka nemusí znamenat konec života aku packu a leckteré mohou ještě dost dlouho sloužit.
Z části lze brát v úvahu zkušenosti ostatních uživatelů, ale problém je v tom, že tyto zkušenosti mohou být případ od případu rozdílné a co platilo třeba před rokem může za rok být jinak viz třeba tento článek konstatující nakolik se postupem času zhoršily lipolky značky Turnigy.
Obecně je vhodnější nakupovat lipolky ze známějších obchodů a zejména kde je předpoklad jejich většího obratu tedy, že bůhví jak dlouho neležely skladem, ale i tak nemáte jistotu, že se postupem času situace z téhož eshopu u téže značky nezhorší viz již zmíněný článek.
-
beginner99
Za mě ber baterky z hobbykingu , nafouklou zippy nebo turnigy jsem ještě neviděl , české ray , foxy nebo dualsky mnohokrát a né jen já , ale i modeláři z letiště .
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
Beru lipolky z HC - především Zippy a Turnigy, a jsem s nimi za tu cenu naprosto spokojen...
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
beginner99 píše:...české ray , foxy nebo dualsky...
Ray , Foxy nebo Dualsky jsou asi tolik české jako Turnigy nebo Zippy prodávané v českém eshopu. V reálu samozřejmě ani jedny nejsou vyráběny v Česku.
Předpokládám, že jsi to myslel dobře a jen to špatně napsal. Máš zřejmě na mysli to, že kvalita aku packů kupovaných od českých eshopů může být nižší než od některých zahraničních eshopů, ale to může nastat i u některých zahraničních ehopů. Je to dáno tím co jsem již dříve zmínil tj. spíš velikostí prodejce a s tím spojeným obratem lipolek. Větší prodejci s větším obratem jsou spíš zahraniční. U větších prodejců je předpoklad většího obratu aku packů tedy, že bůhví jak dlouho neležely skladem, ale i tak není jistota, že se postupem času situace z téhož zahraničního eshopu u téže značky nezhorší viz již zmíněný článek.
beginner99 píše:nafouklou zippy nebo turnigy jsem ještě neviděl
Tak se na pár mrkni.
několik nafouklých Turnigy 4S 1300mAh 30C
nafouklá Zippy 3S 5000mAh 30C
beginner99 píše:Za mě ber baterky z hobbykingu , nafouklou zippy nebo turnigy jsem ještě neviděl , české ray , foxy nebo dualsky mnohokrát a né jen já , ale i modeláři z letiště .
Ty kokos a to kde máte v ČR fabriku na výrobu Lipoliek
Za mne Gens Ace (AcePower) - zatím jediné, které mi "drží" . Např u Pecky, Helihobby...
Turnigy se druhou sezonu nafukují a výrazně roste vnitřní odpor jednotlivých článků.
Ale dá se s nimi létat - u velkých (4000-a více mAh) vícečlánkových accu ani jiná volba pro člověka s průměrnými příjmy zřejmě není
Létám převážně heli - větší zatížení pohonných accu, v letadlech někdy stačí výrazně horší accu.
Turnigy se druhou sezonu nafukují a výrazně roste vnitřní odpor jednotlivých článků.
Ale dá se s nimi létat - u velkých (4000-a více mAh) vícečlánkových accu ani jiná volba pro člověka s průměrnými příjmy zřejmě není
Létám převážně heli - větší zatížení pohonných accu, v letadlech někdy stačí výrazně horší accu.
Re: Kde nakupovat kvalitní a levné baterie
Díky všem za tipy. Nešlo mi tak ani o to sehnat nejlevnější baterii jako spíše zjistit, kde komunita nakupuje nejčastěji. Každému je jasné, že od ceny se odvíjí kvalita, ale ani nejkvalitnější baterie nejsou dokonalé. Navíc všichni víme, že technologie baterií je dnes za opicemi. Hledám zkrátka rozumný kompromis mezi cenou a kvalitou. Dneska totiž i hodně špatná čínská fabrika může mít pěkné logo a obal baterie, což pak klame zákazníka, kterému ta baterie vybuchne při letu.
Osobně mám baterie Power z Banggoodu, ale jedna se mi už nafoukla, za což si můžu sám, protože jsem ještě neměl zprovozněný hlíídač napětí a tak se mi ten jeden článek trochu nafouknul.
Objednám tedy na HK a uvidíme. Potřebuji už nějaké 5000mAh baterie.
Osobně mám baterie Power z Banggoodu, ale jedna se mi už nafoukla, za což si můžu sám, protože jsem ještě neměl zprovozněný hlíídač napětí a tak se mi ten jeden článek trochu nafouknul.
Objednám tedy na HK a uvidíme. Potřebuji už nějaké 5000mAh baterie.
Turnigy nanotech mám 3měsíce 3Ks a jsou už taky nofouklé... mám 3S 5Ah 35-70C jedu cca 30-50A a stejně se nafoukly...
Neviem co s tymi nanotechmi robite, ale ja na nich natocim 300 az 400 letov do poklesu kapacity na asi 80 az 85%
Tomas Klickanic vozi v logu 600 3d nanotech 3300mAh 25C 2x6S a po 200 cyklech jsou porad jak kdyby je vybalil z krabice.
Za me teda Turnigy ty modry, treba opevovana znacka Gens ace mi sla po 166 cyklech do pekla ... proste odesly clanky ze dne na den.
Turnigy mi po 1 roku provozu porad drzi.
A po 1,5 roku provozu 3000mAh 30C co jsem lital v logu 600 me neodesel jedinej pack ... teda ano, ale ty jsem rozbil padama. A to ty baterky doted letaji jinym majitelum v mensich heli a jsou porad ok.
Holt se k tem baterkam clovek musi rozumne chovat a taky mit stesti na dobrej kus.
Za me teda Turnigy ty modry, treba opevovana znacka Gens ace mi sla po 166 cyklech do pekla ... proste odesly clanky ze dne na den.
Turnigy mi po 1 roku provozu porad drzi.
A po 1,5 roku provozu 3000mAh 30C co jsem lital v logu 600 me neodesel jedinej pack ... teda ano, ale ty jsem rozbil padama. A to ty baterky doted letaji jinym majitelum v mensich heli a jsou porad ok.
Holt se k tem baterkam clovek musi rozumne chovat a taky mit stesti na dobrej kus.
Ja od jari 2012 lietam s copterama,kde davam iba turnigy 3S 2200 20C pri plnom plyne mi coptera bere cca 50-60A a div sa svete este sa mi nenafukly..