Čištění starých motorů MVVS a Modela

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Čištění starých motorů MVVS a Modela

#31 Příspěvek od VTjr »

jio píše:Přidám podotázku.

Mám motory, které leží 20 let v šuplíku a jsou zatuhlé. Vyčistím je a čím je pak nakonzervovat, aby mohly třeba dalších 20 let ležet v šuplíku a když pak na ně přijde řada, tak aby stačilo je jen propláchnout například v lihu nebo benzínu.

Bylo již řečeno výše. Parafínový olej, Konkor na zbraně, ale já mám velice dobré zkušenosti i s obyčejným olejem na šicí stroje, který koupíš 100 za babku (jen je řídký a motor je pak celý zmaštěný). Stejně tak petrolej nebo nafta (ale taky řídké ale účinné). Petrolej a nafta nedovolí ricínu zaschnout na kámen.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jio

#32 Příspěvek od jio »

Byl jsi rychlejší, než jsem to stačil doplnit. :-)
VTjr

#33 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:Já se nestačím divit,jak někdo může být tak....Jaký C 6000 na 2 dny?Dosud jsem nepochopil,co v čištění motorů hledáte za vědu.Palivo je na bázi lihu,tudíž stačí,vymontovat svíčku,dát na karbecu plné plyn, hodit ho do omniovky a zalít technickým lihem.Za hodinu ho vytáhnu,vyliju a valí.Když ho nechám přes noc v nálevu,pokud je napečenej z venku,pak stačí odrbat mosazným drátěným kartáčem,popř.ocelákem a motor je jak novej.Znám jednoho tragéda,kterýmu přes zimu zatuhlo neošetřený šoupátko karbecu,tak je nahříval plynovou mikropájkou,místo toho,aby je pokapal lihem a počkal 10 minut,až se zatuhlej rycin rozpustí.

Rozdíl mezi nezaschlým ricínem a zaschlým ricínem je asi takový jako mezi nezaschlou a zaschlou olejovou fermežovou barvou. Dokud není zaschlá, tak se dobře ředí petrolejem, fermeží, a jinými ředidly, ale jakmile zaschne, tak s ní už tato ředidla nehnou a pomůžou jedině agresivní odstraňovače nátěrů na bázi louhů. Protože zasýchání samotného ricínu stejně jako samotné fermeže není založeno na odpařování nějakého ředidla, ale na pomalých chemických změnách, jakési polymerizace. které z toho vytvoří zcela jinou látku. ředidlo jako C6000 je pak sice taky nerozpustí, ale v něm změknou a naboptnají a to pro rozhýbání motoru stačí. Tenhle proces u ricínu však trvá několik měsíců až let, ale nejprve se z něj musí odpařit prchavé složky paliva a pak začne samotné tuhnutí ricínu. Metyl, etyl, etér se odpaří poměrně rychle, ale petrolej a nafta (v detoňáku) se odpařuje velice dlouho, takže ten ricín nikdy nezatuhne tak dokonale jako v žhavíku.
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:...Petrolej vyschne taky, stejně jako časem zatuhne i detoňák.

Ale co nezatuhne je ... parafínový olej. Maže, nezasychá a při nastartování shoří. Ke koupi v lékárně, dvoudecka vystačí do důchodu...

S tím parafínovým olejem určitě souhlasím. 8)
Ale to zda a jak rychle zatuhne detoňák vím z vlastní zkušenosti.
Petrolej či nafta se odpařují velice pomalu a navíc do detonačního paliva se často půlka oleje dávala minerální a druhá půlka ricín. Možná i to je důvodem, proč nezaschnou úplně jako žhavíky. :wink: Ja jsem měl vzhledem k minulé 25-leté pauze nezakonzervované detoňáky, a protočit šly. Ale koupil jsem jednu zaschlou MVVS2,5GRR, která byla odložena jen 15 let, byla jako kámen a pomohla až týdenní lázeň v C6000. Ale dnes šlape jako hodinky s vrtulí 7/4 a palivem Tornádo 10% nitra přes 20 tisíc ot/min.
igorb

#35 Příspěvek od igorb »

Chlapci neviem sice co tu riesite, lebo cistenie a konzervacia modelarskych motorov je vec vyriesena minimalne 50 rokov. Ricinovy olej, ktory presiel spalovacim procesom, polymerizuje a tym alkohol ani nehne, kto mal v ruke stary motor, vie to. Neporadi si s tym ani aceton alebo podobne riedidla, ale tie agresivnejsie ho aspon zmekcia, takze motor potom ide rozobrat a mechanicky vycistit ... samozrejme nie zmienovanou drotenou kefou.

No a konzervovat zasadne mineralnymi olejmi, parafinovy olej nie je ziadny zazrak, je to nespracovana frakcia dostatocne tazka aby sa pomaly odparovala (pomalsie ako nafta, a este pomalsie ako petrolej) takze je to dobra volba na konzervaciu, ale ak sa pouzije klasicky mineralny 2T olej s inhibitormi korozie atp tak sa dosiahne este lepsi ucinok. Zasadne nepouzivat rastlinne oleje, tie hustnu. Daju sapouzit synteticke 2T oleje ale tam nie je istota ze to nie je najaky vymet ktory urobi po case nejaku blbost.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Juris »

Čištění motoru drátěným kartáčem,je myšleno z venku.Čištění zakarbonovanýho pístu,jakýmkoli způsobem je hovadina,po odstranění karbonu z pístu je výbrus většinou na vyhození,takže je jen dobře,když metyl karbon nerozpouští.Sám jsem si to vyzkoušel na staré MVVS 6,5 a 2 roky usilovně lítané MVVS 15 s vrtulí,která na něho asi byla těžká.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Juris »

Ještě k té dlouhodobé konzervaci,díly,který vím,že nebudu dlouho potřebovat,nastříkám Konkorem,dám do igelitovýho sáčku,slámkou vysaju vzduch,zavážu,dám do ještě jednoho sáčku s tím zavíracím patentem a ukládám.
Z nabízených mazadel na straně 2 bych použil olej na šicí stroje.
VTjr

#38 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:Čištění motoru drátěným kartáčem,je myšleno z venku.

Já si stejně myslím, že je to hovadina, ať už zevnitř nebo zvenku :P
Juris
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Juris »

Myslet znamená prd vědět.Nemysli,vyzkoušej si to a pak sem napiš,jak to dopadlo.Na doladění žebrování hlav používám jemný šmirgl.Podívej se sem,toto byl starej opečenec.
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=7892
zdzd

#40 Příspěvek od zdzd »

Jenže když ohrabeš motor ocelákem a šmirglem, tak už to nevypadá jako motor, ale jako oleštěný hnus...
Juris
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Juris »

Kdyby sis to tady pořádně přečetl,tak bys zjistil,že jsem mj psal o kartáču s mosazným chlupem.A jak by měl motor podle tebe vypadat,chytráku?Nakonec,já mám motory na to,aby chodily,na vypadání je možná máš ty.
zdzd

#42 Příspěvek od zdzd »

Juris píše:Kdyby sis to tady pořádně přečetl,tak bys zjistil,že jsem mj psal o kartáču s mosazným chlupem.A jak by měl motor podle tebe vypadat,chytráku?Nakonec,já mám motory na to,aby chodily,na vypadání je možná máš ty.

Vzhledem k tomu, že jsem ten pitomý nápad přejet motor kartáčem kdysi dostal taky, tak přesně vím jak potom vypadá. Zničí se sametově šedý povrch odlévané klikovky, který začne přecházet do lesku. A vypadá to hnusně.
JardaRůžička

#43 Příspěvek od JardaRůžička »

Juris : Nic ve zlém, ale vizáží toho motoru bych se nechlubil. Je na něm na první pohled vidět, že byl mechanicky orván. Pokud má i nadále vypadat jako motor, musí se čistit jen chemicky.
VTjr

#44 Příspěvek od VTjr »

Juris píše:Myslet znamená prd vědět.Nemysli,vyzkoušej si to a pak sem napiš,jak to dopadlo.Na doladění žebrování hlav používám jemný šmirgl.Podívej se sem,toto byl starej opečenec.
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=7892

Jak to můžeš tvrdit? :?: Nemáš ponětí, kolik motorů jsem vyčistil já nebo někdo jiný na tomhle fóru. Ale já nikdy kovovým kartáčem, ať už ocelovým či mosazným :!:
Je totiž spousta mnohem šetrnějších metod. Nemusíš zrovna používat nějaké vůči kovům agresivní chemikálie. Mnou zmíněné ředidlo C6000 sice rozleptá lecos organického, mnohé plasty, ale kovům zaručeně neublíží. A pak už nemusíš používat kovový kartáček, ale postačí i starý kartáček na zuby (a nevadí, že se v průběhu čištění v tom ředidle rozpadne, vezmeš pak další a další). Případně pomáhá taky vařit ty díly v JARové vodě. A můžeš je vařit opravdu jak dlouho chceš, dokonce i v papiňáku a nic se jim nestane. Všechny organické usazeniny a zaschlý ricín se prostě nakonec rozvaří stejně jako zelenina, maso nebo kůže. A pak zase stačí zubní kartáček. :wink:

A mj., ten Tvůj motor by lépe vypadal, kdybys ho nečistil vůbec :lol: , než když je takový osmirkovaný. Kdybych byl sběratel motorů, tak Ti za něj nedám ani cent :mrgreen:
Lubor Čechura
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Lubor Čechura »

Ještě konzervace - nevím kde jsem asi před 40-ti lety vyčetl následující doporučení:
Asi 80% petroleje + 20% oleje (M2T nebo olej pro šicí stroje)! Mám to v umělohmotné flaštičce se "sosákem" a hned po létání motor tou směsí pořádně nakrmím, protočím párkrát vrtuli a vyleju. Když ho vezmu po roce do ruky, jde lehce a po protočení se vrtule pěkně "zamrská" sem a tam! Stejným "viksem" motory i konzervuji a funguje to - se zárukou, Lubor
Lubor
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“