Capriol

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Capriol

#1 Příspěvek od Nakadah »

Panove stavim si ted doma Capriola z ARF stavebnice. Vcelku zatim zadny problem, ale tak bych potreboval radu, zda ma smysl delat mu podvozek nebo je to jen zbytecna zatez navic ? Wildhawka sem jenom hazel z ruky a pristaval na bricho do travy. Kazdopadne, tady kdyz uz ho jednou vlepim, tak uz ven nepujde.

Obrázek

Diky Nak
safi

#2 Příspěvek od safi »

Nak- asi podle toho kde s tím budeš mlátit.Jestli na travu nebo něco rovného.Je to ale fešák.
wildhawk, stryker ,stryker 2 ,SU 31
SrAjni

#3 Příspěvek od SrAjni »

AK pristavas do travy tak ho tam radsej nedavaj este ho mozes vytrhnut.Stalo sa mi to na edgovi dosadol som si asi do 10-15cm travy a zrazu chrst a bol tam. :( A ten trup vyzera byt laminat nie ? Takze by som ho tam nedaval a zlepsia sa ti aj letove vlastnosti .
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.
maťo

Re: Capriol

#4 Příspěvek od maťo »

Nakadah píše:Panove stavim si ted doma Capriola z ARF stavebnice. Vcelku zatim zadny problem, ale tak bych potreboval radu, zda ma smysl delat mu podvozek nebo je to jen zbytecna zatez navic ? Wildhawka sem jenom hazel z ruky a pristaval na bricho do travy. Kazdopadne, tady kdyz uz ho jednou vlepim, tak uz ven nepujde.

Obrázek

Diky Nak

keď budeš pristávať na pokosenú trávu tak tam daj vačšie kolesá a hneď to pôjde :wink:
letieť vodorovne nieje také ľahké ako sa zdá

šimo -cvičný hornoplochextra 3D,Blade 3D,breeze 3D, blink blink V3placka,mustang, sun rider, canary, samokridlo arkhawk,hlg micro,air blastermini discuslazy beeplameniak
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

No ja ho tam zatim asi nedam, ale necham volnou moznost kdyz tak ho vlepit do spary kde patri :wink: ten trup je DEPRON, zadny laminat. Je az nechutne lehky. Kridlo je krasne potazene Oracover folii, krasavec proste...

Mel sem nutkani udelat si radost, skocil sem do SCZmodel v Ostrave a hle, byl tam. Ve sleve a na cedulce 999,- (na netu sem ho videl za 1699,-)...a snad kvuli vanocum sem dostal nakonec cenu 790,- Kc :D

Uz tady uspesne vlepuju do trupu prepazky, kdo vi esi pujdu spat vubec :D Nak
avionic
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od avionic »

Tento model jsem mel, leta pekne ale ten trup je strasne krehkej, hlavne zadni cast je krehka, urcite to vylaminuj! nebo parkrat normalne pristanes a budes spravovat
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Nakadah »

avionic> Ups pozde :) nevim jak bych ted vylaminoval trup, kdyz uz tam mam vlepene prepazky. Precetl sem si to pozde :D

Muzes mi jeste poskytnout nejaky zkusenosti s tim modelem? Jaky motor si tam pouzival? Nak
avionic
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od avionic »

Motor jsem tam mel AXI 2808 a Li-pol 3S, byl to poslusny akrobat, na nauceni perfektni, na nic jineho krom toho krehkeho trupu jsem si stezovat nemohl. Ve vzduchu byl pekne videt, velky rozsah rychlosti, nemel snahu padat po kridle v malejch rychlostech, proste takove poslusne ero. Bohuzel jsem ho vlastni vinou rozmlatil, ale pote jsem jeste dlouho uvazoval ze si ho znova poridim. A popravde kdybych na nej nekde prisel za takovej peniz jako ty, tak bych nevahal ani minutu.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nakadah »

Avionic> no me uz jaksi na stridavy pohon nezbylo, tak tam soupnu prozatim 480ku s osmiclankem a v lednu si skocim pro RAY B2845/09...maji ho v setu i regulatorem za fajn cenu.

Se 480kou to poleti, zjevne zadna slava ale aspon vyzkousim. Fajn zes odepsal, bal sem se toho soumerneho profilu kridla, ale asi neni ceho :) Nak
avionic
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od avionic »

no on to soumerny profil neni, je polosoumerny, na tu 480ku poleti ale zazrak to bohuzel nebude ale na seznameni to asi stacit bude.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Nakadah »

Obrázek

Tak a hotovo. Chybi jenom polepy a upevneni anteny k trupu. Vybaveni 2xHS-55 a 2xNoname microservo, Hitec SuperSlim 8k, MIG480 7,2V Race, 8mi clanek KAN 1100mAh + Jeti 020. Je mi jasny ze 480ka zadna slava, ale aspon to s ni zkusim. Podvozek sem tam nakonec soupl a kridylka jsou namixovany i jako klapky/brzdy. Celkovou hmotnost neznam, digitalni vahu mam na chalupe. Teziste vyslo 70mm od nabezky (manual uvadi 65-70mm).
Drzte mi palce :D az bude hezky tak ho zkusim, treba o vikendu...Nak
avionic
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od avionic »

tak dej urcite vedet jak to dopadlo, budu drzet palce
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

Takze mam nekolik novych poznatku ze zaletu. Trup je krehky jako skorapka od vajicka, to vylaminovani rozhodne neni spatny napad. Pri prvnim pristani (ponekud nezdarene, ale zadna katastrofa) se nalomil trup hned u VOP. Po oprave PU lepidlem a skelnou paskou jsem sel znovu na start. Z vlastni blbosti pri rozjezdu mi sjel Capriol do prikopy, hodil hvezdu, ocas zakmitnul a ulomil se uplne (v jinem miste). Takze jsem trup opravil epoxidem a cast trupu od kridla pod VOP jsem polepil skelnou paskou.
Puvodni letova vaha byla 740g, po oprave uz 754g. Jeste jsem prekontroloval teziste a vychazelo 85mm od nabezky, takze jsem dopredu po d motor nalepil dve AAA baterie (23g). Teziste vychazi asi na 60mm od nabezky. Dnes rano jsem sel znovu na zalet.

Vychylky kridelek jsem zmensil na 40% (+-8mm) a taky je vhodne mit je exponencialni (80%). VOP a SOP jsem nechal na +-15mm. MIG480 na vzlet s klapkami staci i kdyz Capriol pri startu pripomina nasraneho cmelaka. Ale jak uz je ve vzduchu tak je hodne svizny. Nakonec jsem vrtuli 6x4" nahradil oranzovou GWS 6x5" (snaze se zlomi kdyby slo letadlo na cumak, a nevylomi motor s prepazkou). Rozsah rychlosti je velky, s klapkami umi letet hodne pomalu. Za letu mi akorat porad lehce padal doleva, takze jsem SOP trimoval o 15% doprava a kridelka doprava o 8%. Nejakou akrobacku jsem nezkousel, jenom pokus o vykrut, ale byl strasne sudovity (az sem se lekl). Cim to je nevim, asi to chce diferenciaci kridelek ale nevim jak na to.

No takze jsem jen tak poletoval sem a tam, vytrimoval a byl rad kdyz jsem po 5ti minutach pristal. Dal jsem si pak jeste jeden let, a zbytek dnesniho letani jsem doletal s WildHawkem.

Kdyby me nekdo umel poradit jak vyladit vykrut, byl bych rad. Nak

PS: stridak tam 100% pujde ;)
woro
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od woro »

Diagnostika: (nemusíš mi věřit, pro pár lidí jsem teď naprostý začátečník s jediným házedlem řízeným směrovkou :wink: )
1. "Adverse Yaw" - spraví se difrenciací:
Přeletíš si nad hlavou a kopneš tam křidélka. Když model nejprve vybočí na opačnou stranu a pak teprve začne klonit, dej tam víc diferenciace. Když bočí na stranu shodnou s kloněním, uber.

2. Těžiště - výkrut kazí asi hlavně ta diferenciace, ale těžiště je také dobré vyladit, prostě už pro klid duše:
Vytrimuj si model tak, aby letěl v pomalém letu vodorovně, pak ho otoč na záda a opět vytrimuj. Když je rozdíl velký (větší než třetina dráhy trimu), máš těžiště zbytečně vepředu. Pokud to má málo prohnutý polosymetrický profil, mělo by to na zádech létat skoro samo. Nebo zkus exaktnější metodu: Udělej Dive test (tady sice není o dive testu - ještě jsem to nedopsal - ale je tam, jak funguje vyvážení a podélná stabilita) a podle stylu létání pošteluj těžiště - na akrobacii neutrální nebo jen trochu před NB, pro klidné poletování tak o 5-8% hlouubky křídla před NB.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nakadah »

Aha no sice tomu moc nerozumim, ale je mi jasny ze kridelka by mela jit nahoru mene nez dolu a nebo naopak. Zkusim zitra :) Nak
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“