Coptery -posouzení dílů

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Duffs

Re: Copter pro GoPro3

#226 Příspěvek od Duffs »

Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
Torm

#227 Příspěvek od Torm »

Jestli jsi jen trochu manuálně zručný (což u modeláře předpokládám), zvolil bych na tvém místě stavbu doma, nic na tom není. Dost ušetříš - jak při stavbě, tak v zalétávání a provozu. Rám postav radši větší, širší báze dá lepší stabilitu, podle mne je na nošení kamery 600 mm naprosté minimum. Motory radši s menší strmostí v kombinaci s většími vrtulemi (přidávají další stabilizační moment), jenom počítej s tím, že taková platforma jen velmi nerada reaguje na to, že s ní chtějí taky hýbat :) Celkem dobrá kombinace je motor 850KV+vrtule 11x4,7 nebo 750/12x4,7, obojí vede na majestátně vzduchem se šinoucí parník :)
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Nojby_Michal

#228 Příspěvek od Nojby_Michal »

Torm píše:Jestli jsi jen trochu manuálně zručný (což u modeláře předpokládám), zvolil bych na tvém místě stavbu doma, nic na tom není. Dost ušetříš - jak při stavbě, tak v zalétávání a provozu. Rám postav radši větší, širší báze dá lepší stabilitu, podle mne je na nošení kamery 600 mm naprosté minimum. Motory radši s menší strmostí v kombinaci s většími vrtulemi (přidávají další stabilizační moment), jenom počítej s tím, že taková platforma jen velmi nerada reaguje na to, že s ní chtějí taky hýbat :) Celkem dobrá kombinace je motor 850KV+vrtule 11x4,7 nebo 750/12x4,7, obojí vede na majestátně vzduchem se šinoucí parník :)

Díky za rady, co jsem si chvíli hrál s http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.htm?ecalc&lang=cz tak jsem pochytil že motory s menší KV mají menší odběr a relativně k tomu se prodlužuje délka letu. Utvrdil si mě v názoru na stavbu, už jsem začal kreslit přípravný plány, zvažuju rozteč středů motorů kolem 800 mm, rád bych se pokusil udělat rychle skládací rám kvůli přestavbě. Snažil jsem se vygooglit odkazy na vlastní stavby copterů ale nic jsem nenašel... Mohl by někdo laskavý připojit pár odkazů ? Díky.
ST
Kontaktovat uživatele:

Re: První copter-posouzení dílů

#229 Příspěvek od ST »

Parník je hezká věc, ale takovej rozdivočelej dáblík jako je TBS Discovery taky není od věci. S parníkem bude za chvíli nuda. Každej není Felini.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
zdekar

#230 Příspěvek od zdekar »

Nojby_Michal píše:Snažil jsem se vygooglit odkazy na vlastní stavby copterů ale nic jsem nenašel... Mohl by někdo laskavý připojit pár odkazů ? Díky.

Na nošení GoPro stačí i trikoptéra. Nebo pokud chceš hexu, pak může být i ve tvaru trikoptéry :) (tedy Y6) - tři ramena s motory nahoře a dole. Ale bohatě stačí i normální trikoptéra, tedy Y3. Navody na stavbu najdeš třeba zde:
http://rcexplorer.se/projects/2010/11/t ... pter-v2-2/
nebo další projekty:
http://rcexplorer.se/category/projects/

Projdi si všechny a naplánuj si vlastní stavbu (nikde není řečeno, že to musíš mít úplně stejně) ;-) Já jsem svoji Y3 stavěl podle vícero verzí a nejen z této stránky (převážně však mě inspirovaly verze V1,5 a 2,5) :) Ale v mojích úpravách nemám pro kameru typu GoPro místo (jedině pro mini kamerku zavěsitelnou pod podvozek).

Pokud bys chtěl QUAD, pak tam má pěkně vypadající stroj na nošení foťáku. No a nebo bych pak doporučil nějaký stroj typu TBS Discovery, na který toho můžeš hodně naložit.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
zdekar

#231 Příspěvek od zdekar »

Nojby_Michal píše:1) Poraďte jaký zvolit optimální frame pro nošení GoPro + gimbalu.
2) Rád bych dosáhl letového času ve visení kolem 15 minut. K tomu uvažuji kombinaci paralelního zapojení 2ks 5000mAh, pro další použití preferuji 3S. (Vhodné napětí pro další modely.) Ale hlavně mi jde o kombinaci motoru a vrtule. Nevím zda vzhledem ke stabilitě záznamu je lepší zvolit KV kolem 750-950 a vrtule 12 na 3.8 (cca) a nebo motory s KV 1000-1250 a vrtule 8-10 na 4.5 ?
3) Váhám zda postavit hexacopteru nebo quadrocopteru. U hexy vidím jako plus větší nosnost ale k tomu větší proudový odběr a nižší letový čas . U quadro mi přijde menší možnost zátěže, v budoucnu zvažuji FPV.

Tak tohle jsem přehlídnul...
1) Buď tu trikoptéru (je jedno jaký rám zvolíš, hlavně abys zachoval 3 ramena a ty úhly tak nějak trefil) :) Ramena můžou být buď v tvaru Y nebo T. No a nebo pro nošení těch obřích baterek bych spíš volil TBS Discovery.
2) Motory bych dal 750 a vrtule 12x3.8 - nižší KV je lepší pro klidnější let jako natáčení nebo FPV. Vyšší KV a menší vrtule pro prudší reakce a tedy akrobacii.
3) Nejspíš bych zvolil ten TBS. Podle mě by mohl být i víc obratnější než klasická hexa.
https://www.youtube.com/watch?v=XOeogYyJwlc

Pro inspiraci:
http://fpvlab.com/forums/showthread.php ... quad-build
Ale klidně to můžeš stavět podle sebe. Osobně bych dal dřevěná ramena (smrkový nosník 12x12). Pokud bys havaroval, tak se dřevo zlomí a neohne se ti deska v místě uchycení a líp se to opravuje. Tělo obdelníkového tvaru buď z překližky nebo sklotextitu 1,5 nebo 2mm. No, zkus si něco navrhnout jak se ti to bude zdát nejlíp... hlavně dodržet těžiště a pak se s tím řídící deska už nějak popere. ;-) :D
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Nojby_Michal

#232 Příspěvek od Nojby_Michal »

zdekar píše:Tak tohle jsem přehlídnul...
1) Buď tu trikoptéru (je jedno jaký rám zvolíš, hlavně abys zachoval 3 ramena a ty úhly tak nějak trefil) :) Ramena můžou být buď v tvaru Y nebo T. No a nebo pro nošení těch obřích baterek bych spíš volil TBS Discovery.
2) Motory bych dal 750 a vrtule 12x3.8 - nižší KV je lepší pro klidnější let jako natáčení nebo FPV. Vyšší KV a menší vrtule pro prudší reakce a tedy akrobacii.
3) Nejspíš bych zvolil ten TBS. Podle mě by mohl být i víc obratnější než klasická hexa.
https://www.youtube.com/watch?v=XOeogYyJwlc

Pro inspiraci:
http://fpvlab.com/forums/showthread.php ... quad-build
Ale klidně to můžeš stavět podle sebe. Osobně bych dal dřevěná ramena (smrkový nosník 12x12). Pokud bys havaroval, tak se dřevo zlomí a neohne se ti deska v místě uchycení a líp se to opravuje. Tělo obdelníkového tvaru buď z překližky nebo sklotextitu 1,5 nebo 2mm. No, zkus si něco navrhnout jak se ti to bude zdát nejlíp... hlavně dodržet těžiště a pak se s tím řídící deska už nějak popere. ;-) :D

TBS Discovery - zajímavá volba, nečekal bych jí, ovšem dovolím si jí zavrhnout , nemá v základu gimbal, sice se dá určitě přidělat, ale radši zvolím vlastní stavbu. -ve vrtulích a motorech už začínám mít jasno, nicméně ještě jeden dotaz mám.

U zvažované hexy - samostavby jsem předpokládal posunutí kamery v předozadním směru tak aby motory nebyly v záběru, jak ovšem tohle by bylo reálně splnitelné a realizovatelné můžu jen odhadovat.

Když už bych šel do trikoptéry tak Y6 radši než Y3, u Y3 musí být servo na ocasním motoru - nemýlím-li se. (Pokud ano, napište.) Jak je to u Y6 tam je 6 motorů 3 nahoře a 3 dole, musí tam být servo ?
zdekar

#233 Příspěvek od zdekar »

Nojby_Michal píše:TBS Discovery - zajímavá volba, nečekal bych jí, ovšem dovolím si jí zavrhnout , nemá v základu gimbal, sice se dá určitě přidělat, ale radši zvolím vlastní stavbu.

Tak spíš jsem myslel něco v tom tvaru jako TBS a postavit si to komplet sám... gimbal si můžeš přidělat jak chceš a kam chceš :) Tvar TBS je dobrý v tom, že máš dost velké tělo na uložení všemožné elektroniky. V kolika vrstvách si to tělo postavíš pak záleží čistě na tobě. Pokud bys stavěl tělo ve tvaru H (ne ramena do X),pak bys měl kameru ve předu na úrovni motorů a ty by nemusely být vidět v záběru. Případně můžeš kameru i předsadit s tělem před vrtule a pak to bude vůbec vyřešené. Hlavně musíš dát správně těžiště a to do pomyslného středu kružnice opsané kolem motorů.
Nojby_Michal píše:U zvažované hexy - samostavby jsem předpokládal posunutí kamery v předozadním směru tak aby motory nebyly v záběru, jak ovšem tohle by bylo reálně splnitelné a realizovatelné můžu jen odhadovat.

Tak u hexy si to taky nedovedu představit, asi by to musel být dost prapodivný tvar těla. :)
Nojby_Michal píše:Když už bych šel do trikoptéry tak Y6 radši než Y3, u Y3 musí být servo na ocasním motoru - nemýlím-li se. (Pokud ano, napište.) Jak je to u Y6 tam je 6 motorů 3 nahoře a 3 dole, musí tam být servo ?

Ano, u Y3 potřebuješ na zatáčení mít ocasní motor naklápěcí, tedy na servo.
- Jiné varianty, které servo nepotřebují jsou Y4 (tedy 2 motory na ocase jako u Y6, ale ve předu jen po jednom), Y6 no a nebo pak Y s V ocasem (na V ocase máš motory do stran a chová se to jako Y3 se servem, ale servo nepotřebuješ).
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Nojby_Michal

#234 Příspěvek od Nojby_Michal »

Přemýšlím o tom a zdá se že mám jasno, bude to quad alá TBS frame, domácí výroby. Všechno už to tak nějk do sebe zapadá, jediné nad čím se pozastavuju ( a doufám že z těch hlavních věcí už je to poslední) je ještě zda ten tvar quadu alá TBS nebude mít problém uřídit FC deska, kterou plánuju, vzhledem k tomu netradičnímu uspořádání motorů, asi bude potřeba zvolit uspořádání quad X . Váhám mezi multiwii a KK2.0, spíš se kloním k KK2.0. Naza by byla samozřejmě hezká ale finančně je to někde jinde, možná časem.
Nejprve udělám asi homemade gimbal pro serva, časem až budou peníze tak pořídím brushless. Proto KK2.0 která má v modifikované vezi FW ovládání roll a tilt.

Když to teĎ píšu tak přemýšlím i nad Y6. Y3 ne kvuli náchylnosti zničení serva. Y4 nevím když tak pak už rovnou Y6, musím ještě propočítat celkovou uvažovanou hmotnost fíčurek co na coptera chci dát.

Každopádně díky za reakce a komentáře.
zdekar

#235 Příspěvek od zdekar »

Ještě k té KK2.0: Mám ji na trikoptéře (Y3), těch možností nastavení tam je dost... gimbal umí verze tuším 1.5 a novější, ale nejsem si 100% jistý. Já používám verzi 1.6++ (modifikovaná 1.6 jiným maníkem).
To uspořádání H nastavíš na desce jako X, jí je to jedno v jakém tvaru máš ramena, hlavní je, aby věděla kde má předek. Druhá důležitá věc je správně zapojit motor 1 do pozice 1 atd... ale to se ti zobrazí na LCD jak to má být pro daný typ. I na jakou stranu by se ti měli otáčet motory, ale to si můžeš odladit až při zapojování, jelikož v každém případě budeš potřebovat 2 vrtule pravotočivé a 2 levotočivé.
Při nahrávání Firmware do desky hlavně nezapomeň všechny kabely (kromě programovacího) odpojit, aby sis desku nezablokoval.

EDIT:
Co je nového ve verzi 1.6++ se můžeš podívat zde... co je ve verzi 1.5 a 1.6 se mi teď nedaří najít...
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1899326
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Nojby_Michal

#236 Příspěvek od Nojby_Michal »

zdekar , díky za rady, určitě se hodí, o KK 2.0 jsem si toho dost přečetl, i tady jsem našel vlákno a celí jsem ho přečetl. Další věc co mě láká ale nemá to s copterama co dělat je T9XR frimware do ní si upravit a pak FrSky telemetrie - tu bych taky rád hacknul a přidělal si vlastní další doplňky a třeba i jiný vlastní displej atd. ale to až jindy a v jinym vlákně.
HMW

#237 Příspěvek od HMW »

Příspěvek smazán.
Naposledy upravil(a) HMW dne sob 14.09.2013 9:48, celkem upraveno 1 x.
johny107

#238 Příspěvek od johny107 »

Velmi pekna konstrukce, ram TBS discovery sa moze skovat..
Kolik to tak muze jet? Aka je hmotnost ramu resp aj komplet bez baterky a kamery?
Tiez chcem nieco taketo postavit na nosenie gopro..no podmienka je musi to byt lahke..
Ako ramena chcem pouzit karbom trubky 8mm. A ostatok DPS ..
HMW

#239 Příspěvek od HMW »

Příspěvek smazán.
Naposledy upravil(a) HMW dne sob 14.09.2013 9:49, celkem upraveno 1 x.
Troll

#240 Příspěvek od Troll »

HMW píše:Ahoj, celkem jsem našel také něco zajímavého na copterách a líbí se mi QAV 400.
Tak jsem si říkal, že bych něco takového mohl zvládnout. Výsledek je ne fotu. Jsem s tím velmi spokojený a je to jak pro zábavu, tak to umí být celkem klidné pro pěkné záběry.Řídící desku tam mám CC3D, reg. a motory jsou ala RC Timer. Rám jsem si nakresli a sklolaminát mu celkem sluší, no a ramena, držáky motorů a spojovák je Hobbyking. :D

Super práce. :) Jsem rád, že se tady objevilo i něco jiného než TBS. Taky mám něco podobného a tahle koncepce se mi moc zamlouvá. Fotky mého výtvoru jsou zde: http://troll427.rajce.idnes.cz/Variace_na_QAV_500/ Bohužel velmi nekvalitní, protože je to jenom z telefonu. A protože jsem v době focení GoPro půjčil kolegovi , tak je to osazeno jenom FPV kamerou. Ale ta zase stojí za to. Má čip Pixim seawolf a jsem z ní nadšen. :D
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“