Vysílač JETI DC-16 (DS-16)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
kovaco

Re: Nový vysílač od JETI DC-16 (DS-16)

#1501 Příspěvek od kovaco »

Pro:Tomashr

Ano, souhlasím s tebou. Proto bych taky rád viděl mistra s DC-16, jak letí 1,5km od sebe ve výšce cca 2-3m. To si ani v Bubákově netrumfneme. :lol: :lol: :lol: Toto měření je jenom reklamní trik, nic víc. A kluci, přijeďte do Bubákova a vyzkoušíme, jak daleko doletíte vy s DC-16 a jak my s Futabou. :lol: :lol: :lol: Tak a válka začala.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
tomashr

#1502 Příspěvek od tomashr »

kovaco píše:Pro:Tomashr

Ano, souhlasím s tebou. Proto bych taky rád viděl mistra s DC-16, jak letí 1,5km od sebe ve výšce cca 2-3m. To si ani v Bubákově netrumfneme. :lol: :lol: :lol: Toto měření je jenom reklamní trik, nic víc. A kluci, přijeďte do Bubákova a vyzkoušíme, jak daleko doletíte vy s DC-16 a jak my s Futabou. :lol: :lol: :lol: Tak a válka začala.

Hele zas to tak nehroť, ještě se toho někdo i přes smajlíky chytne a bude úplně zbytečný flame.
On dnes opravdu není s dosahem RC souprav problém v naprosté většině situací, ta zmíněná F3J/F5J jsou pomalu jedinou situací, kdy se na to naráží a to ještě jen u pilotů na špičce, kteří jsou ochotni zariskovat a letět fakt na hraně. Takže všichni ostatní mohou zachovat klid, pokud někdo praští modelem 300m od sebe či dokonce blíže, tak to opravdu nebude problém Jeti (či kohokoli jiného) s dosahem, jde buď o prachobyčejnou poruchu anebo spíš o chybu v instalaci na straně modeláře (nebo taky o pád na ruce, že...).
cervik

#1503 Příspěvek od cervik »

Takhle vypadalo uchycení vysílače a přijímače:

[album]3192[/album]

[album]3194[/album]

Antény visely kolmo na sebe v prostoru bez zastínění. Samozřejmě, v modelu to tak nikdy není, vždycky je ale potřeba věnovat péči instalaci antén. Jejich osy být umístěny kolmo na sebe, ideálně nejmíň jednu vlnovou délku (125 mm) od sebe, aktivní konec spolu s úsekem přívodního kabelu stejné délky v ose bez ohybu a co nejdál od vodivých ploch. To je samozřejmě v uhlíkatých modelech problém, lze si ale pomoci satelitem jehož antény umístíme k části trupu bez uhlíku (pokud tam takové je).

Měření jsem dělal pro sebe, F3J nelétám takže neřeším model v kilometrové vzdálenosti 50 m vysoko. Model mám nad sebou a proto jsem chtěl umístěním vysílače do 1,5 m odstranit vliv zastínění zemí. On i vysílač byl při testu naklopen tak aby simuloval model ve výšce pod úhlem cca 45°.

Takový test si může udělat každý sám se svojí vysílačkou a konkrétní instalací v modelu, jenom je potřeba najít vhodnou lokalitu, na rovině to nemá smysl. Pokud je někdo z okolí Hradce a měl by zájem, můžeme se domluvit a test zopakovat s jeho aparaturou.
Naposledy upravil(a) cervik dne ned 15.09.2013 13:51, celkem upraveno 1 x.
tomashr

#1504 Příspěvek od tomashr »

Podle mě strašně podceňuješ ten rozdíl mezi realitou a teorií... V tom zmíněném testu kolem FPV na RCG jim u zmíněné Aurory vyšel dosah až něco k 10km, u Futaby tuším 6km - podle všeho provedení dost podobné jako u tebe.
Jenže v praxi se "FPV magoři" dost shodují, že vlastně žádné komerční rádio na 2.4GHz není moc spolehlivé ani na vzdálenosti něco kolem dvou kilometrů a nad tři kilometry už jsou nějaké více či méně nelegální úpravy (ať už zesilovače nebo kompletní LRS systémy) naprosto nezbytné. Neřešme teď legalitu, popravdě mě potíže těchto jedinců spíš těší, protože to tvoří jistou bariéru proti tomu, aby takto neblblo více lidí, než je žádoucí :-) Ale jako zdroj informací to docela poučné je a pro mě je z toho hlavní postřeh to, že teoretické testy fakt moc nesedí :-(
cervik

#1505 Příspěvek od cervik »

Souhlasím, v praxi asi bude dosah nižší a závislý na mnoha dalších záležitostech. Mě to stačí, já létám max do kilometru výšky a ještě zhruba nad sebou. Pro vaše (závodní) účely by bylo zajímavý porovnání více vysílačů s přijímači ve stejných modelech, vysílačky by drželi piloti stejně jako v reálu.
kovaco

#1506 Příspěvek od kovaco »

Myslím, že obě mašinky jsou supr a už to dál nemá smysl komentovat. Kdo chce, udělá rekord, kdo nechce, bude létat do např. 600m.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#1507 Příspěvek od Kuba78 »

M1 píše:...ano, v realnem case, bud na displeji nebo lepe to mam to ve smycce hlasoveho odrikavani, stejne jako vysku z varia nebo rychlost z Mgps atd...Nulovy bod ziskas "vynulovanim" pocatku a z toho mista to pak pocita....

takze predpokladam ze pokud treba padne nekde model daleko do pole, na displeji vidim jak daleko je ode me, ale kdyz treba pujdu s vysilacem smerem k modelu, tak uz mi to neukazuje smer kterym mam jit ani zbyvajici vzdalenost, ze? protoze pokud vim GPS ve vysilaci neni.. myslim ze sem videl u nekoho ze graupner mc-20 takovou vec ukazovalo - jak je model daleko a vysoko a smer k nemu.

haloo, jeti, mam tu jeden namet na update DS16 v2... dejte GPS cip primo do vysilace at to umi tyhle veci, dejte tam BT cip at to umi prenaset v realnem case i pozdeji data do BT zarizeni (ipad, iphone, android tablet) a nejen do jetiboxu. a bude to dokonale zarizeni :-)
Drondys

#1508 Příspěvek od Drondys »

Kuba78 píše:takze predpokladam ze pokud treba padne nekde model daleko do pole, na displeji vidim jak daleko je ode me...

Když padne model někde v dálce na zem apod. tak obvykle ztratíš signál úplně. Takže leda pokud by si DC/DS-16 pamatovala poslední přijatou GPS polohu (souřadnice) před dopadem. Případně by to mohlo jít vyčíst z logu.

Kuba78 píše:haloo, jeti, mam tu jeden namet na update DS16 v2... dejte GPS cip primo do vysilace at to umi tyhle veci, dejte tam BT cip at to umi prenaset v realnem case i pozdeji data do BT zarizeni (ipad, iphone, android tablet) a nejen do jetiboxu. a bude to dokonale zarizeni :-)

Jasně dodělají tam celou navigaci a když už budou při tom tak by tam mohli ještě integrovat i minigril. :lol:

Tablety a chytré mobily v dnešní době už celkem běžně obsahují i navigace. Telemetrie s GPS umožňuje zobrazování případně i log záznam GPS polohy (souřadnic). Pokud budeš mít zapamatovanou poslední přijatou polohu před dopadem tak ji stačí zadat do navigačního softu ať už v mobilu nebo tabletu a pak už jdeš podle navigace.
M1
Kontaktovat uživatele:

#1509 Příspěvek od M1 »

to Kuba: ano poznáš to DC-16 loguje GPS sořadnice, tak že si vytáhneš na displej poslední známé souřadnice a můžeš jít :wink:
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
mafraf

#1510 Příspěvek od mafraf »

Zvláštní, že údajný problém s dosahem mají jen lidi na českém fóru a nikde jinde v zahraničí. Že by Češi létali nejdále a nejvýše ze všech? To se mi nechce věřit. Pokud má někdo problém s konkrétním vysílačem, je třeba řešit konkrétní situaci přímo s výrobcem - tady na fóru se to samo nevyřeší.

Kuba: Dají se okamžitě zobrazit poslední známé souřadnice, jen je nutné vysílač nevypínat před tím, než si souřadnice opíšeš do navigace :-). Pak se ale stejně dají vyčíst z logu na SD kartě.
PetrD

#1511 Příspěvek od PetrD »

mafraf píše:Zvláštní, že údajný problém s dosahem mají jen lidi na českém fóru a nikde jinde v zahraničí. Že by Češi létali nejdále a nejvýše ze všech? To se mi nechce věřit. Pokud má někdo problém s konkrétním vysílačem, je třeba řešit konkrétní situaci přímo s výrobcem - tady na fóru se to samo nevyřeší.

Jestli to nebude tím, že lidi co soutěžně létají na špičkové úrovni většinou na fórech moc nepotkáš, klidně si svůj problém řeší s výrobcem nebo vymění vysílačku a nikam to nepíšou :wink:
mafraf

#1512 Příspěvek od mafraf »

Tak potom to vždycky budou ohlasy typu JPP...
graup15

#1513 Příspěvek od graup15 »

Trošku s tím GPS trackingem a logem jeho dat přibrzděte...:-) Až na vás vystartuje nějaké vemeno,že jste se zhmotnili v ..např nepatřičné výšce...tak čím míň toho může prokázat---tím líp.
Záznam ze skyassistenta znevěrohodním i já..a lehce,neb v PC se dá překonfigurovat tak,že měří kraviny. Ale DC 16 plná GPS dat....no radši to nechci.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#1514 Příspěvek od Kuba78 »

juj, to se to rozjelo a pritom takovy nevinny dotaz :-) jasne ze to neni neco kvuli cemu bych zatracoval radio od jeti jako nepouzitelne - koneckoncu sem uz prezbrojeni na duplex zahajil takze koupe DS16 je otazka casu (jaro). jen mi nebylo uplne jasne jak toto funguje. primarne mi jde o to, pokud bych treba padnul letadlem nekam do prcic, do pole s obilim, kukurice ja nevim tak podle logu vytahnout soradnice, hodit do telefonu a jit podle mapy tam. jen sem psal ze by bylo komfortnejsi mit gps a bt modul primo ve vysilacce, tak aby stacilo treba jit s vysilackou v ruce a ona by ukazovala smer a jeste vzdalenost k poslednimu znamemu bodu - neni to nic krucialniho, neni to must-have, je to jen nice-to-have ficura. a jelikoz sem u znameho videl neco podobneho na mc-20 a nebyl si jisty jak to umi jeti, tak se holt zeptam..
mimochodem, sledujete nekdo Jeti vlakno na rcgroups? vylouply se tam zajimave veci:

1) esprit zverejnil na strankach centralbox http://www.espritmodel.com/jeti-central ... witch.aspx
2) esprit ve vlakne neurcite zminuje nejake nove vyrobky od Jeti, jakoze "highend", asi nove radio? otazka je jak moc vic funkci se do toho da jeste nacpat aby to byl uplny highend? a co je uplny highend?
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 1&page=306
M1
Kontaktovat uživatele:

#1515 Příspěvek od M1 »

...DC-16ka ti taky přímo na displeji ukáže vdálenost od modelu "s" (dráha), čili přistanu třeba 30m od sebe, tak na vysílači vidíš "s = 30m" (resp. od místa počátku, kterej já si nuluju v místě startu), akorát z tohodle konkrétního údaje nezjistíš jakým směrem je těch 30m :mrgreen: :D na to prostě potřebuješ juknout do logu GPS, který taky najdeš ve vysílači a zobrazíš na displeji...
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“