výkonější motor vs spotřeba vs hmotnost atd...

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Zpráva
Autor
Tomino69

výkonější motor vs spotřeba vs hmotnost atd...

#1 Příspěvek od Tomino69 »

Ahojte, mám horneta 460 od dualského, je to osazený standartníma réglama 22a dualsky, nazou-m s gps, gimbalem zenmuse h3-2d, a gopro hero 3.Celková hmotnost je 1,6kg a není už co odlehčovat.
Copter létá v pohodě , ale díky této hmotnosti je líný, třeba při brždění mám opravdu co dělat.Létám na baterku lipol 3s 2700mah., která má 200g. a letím na ní 7min, pač z ní krmím i gimbal.
Má otázka zní, jestli si pomůžu upgradem motorů viz:http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=2115
tak aby se mi trochu zvýšil výkon, ale nechci se dostat pod těch 7min letu, i to už je málo..Má s tímto někdo zkušenost, nebo raděj začít stavět nového coptera a řádně ho přemotorovat?
johny107

Re: výkonější motor vs spotřeba vs hmotnost atd...

#2 Příspěvek od johny107 »

Vacsie vrtule 10 az 11 palcov ten motor utiahne.
Tomino69

#3 Příspěvek od Tomino69 »

to už jsem zkoušel, vrtule 10/3.8 a výsledek stejný, navíc byly carbonové...
Poradí někdo, jestli si pomůžu těma motorama od dualského?popřípadě jaký set použít, aby měla opravdu výkon ale i letový čas slušný????
a chtěl bych létat na 3s lipol, pač jich mám spoustu koupených, tak se mi nechce řešit zase nové 4s, pokavad to nebude nezbytné..
ale ted je opravdu o strach s tím létat, pač fakt nemá výkon...
coro

#4 Příspěvek od coro »

o copteroch nič neviem ale keď tu je tak ticho tak nadhodím názor:
- tie motory majú jasne lepši max výkon aj účinnosť pri vyššom zaťažení, podľa menšieho odporu vinutia,
- aj im asi primerane zdvihli otáčky (kv), trochu, tak by to malo aj s rovnakou vrtuľou točiť viac.
takže výkonovo by som sa nebál.

Čo ma zaráža je prúd naprázdno až 1,8A @10V, oproti nejakým 0,57A tých 2830 "hornet".
Ak je to pravda, lebo je to len info z webu..
Hľadal by som motor čo je minimálne rovnako účinný pri vise, nemyslím že je podstatná
účinnosť naplno. Takže je zaujímavý aj ten prúd bez vrtule (ten to určuje aj keď nepriamo).
Proste motor podobného KV a odporu, s čo najmenším prúdom naprázdno.

Nedopočítam sa len tak teoreticky až k spotrebe pri visení, ale ak bude pod hranicou kde tie
tuningové motory prekonajú účinnosťou tie obyčajné, doba letu by sa mohla aj skrátiť.
2,7Ah baterka na 7 minút a to deleno 4 motory, je totiž dosť malý prúd, niekde možno okolo 8A..
2,7 ale určite nie je spotrebovaná kapacita a navyše občas aj pridáš..

Na druhej strane, je mi čudné že Ti nestačí plný výkon aj keď priemerný odber je tak malý.
Koľko to žerie naplno? (Inak podstatné je zistiť koľko to potrebuje na samotný vis..)
Ale s coptermi fakt skúsenosti nemám, tak sa možno niekto ozve kto vie viac.
coro

#5 Příspěvek od coro »

Hodím sem info o motoroch ako som to našiel:
XM2830CA-Hornet Motor
Specification:
KV: 830RPM/V
Alias(Stator diameter, Magnet length):2212
Weight:55g
Diameter:27.5mm
Length28mm
Diameter of Shaft:3.2mm
Mounting holes pitch:16/19mm
Slots,Poles:12,14
Idle Current(Io) @10V:0.57A
Resistance(Ri):145mOhm
Bursts current[15s]:15A
Peak power[15s]:200W

XM4010TE-5 Motor
Specification:
KV: 880RPM/V
Weight:78g
Diameter:40mm
Length:25mm
Diameter of Shaft:3.175mm
Mounting holes pitch:16/19mm
Slots,Poles:24,48
Idle Current(Io) @10V:1.8A
Resistance(Ri):44mOhm

Cruising power[8 mins]:193.92W
Bursts current[15s]:31.76A
Peak power[15s]:352.59W
Recommended ESC:XC3012BA
Setup 1 (No. of Cell, Prop.): 3S, 9x5 - 11x5
Max. weight of 4-rotor copter: 1.94kg
Max. weight of 3D models: 0.65kg
Memo: 2KG 4-rotor copters, 480 class airplanes
macil

#6 Příspěvek od macil »

Silnejšími motormi si určite pomôžeš, ale nečakaj od toho, že s rovnakou baterkou poletíš rovnako dlho, ako s predchádzajúcimi motormi. Ten výkon sa odniekaľ musí zobrať. Od perpetua má koptéra veľmi ďaleko.
coro

#7 Příspěvek od coro »

Pri rovnakej účinnosti alebo dokonca lepšej, hlavne pri použití väčších vrtulí, by rovnaké visenie
nemalo žrať o nič viac - len pre prípad že tomu pridá tak to samozrejme na moment cucne možno dvojnásobok, čo sa ale prejaví aj kratším časom potrebným na dosiahnutie zmeny.

Takže zmena vlastností bez skrátenia času, myslím že to je pointa zadávateľa.
Samozrejme pri akrobačke či blbnutí to môže vycucnúť aj za 2 či 3 minúty ale zdá sa mi že na to sa nechystá.

Mňa by osobne zaujímalo či by nemohol byť "probém lenivosti" spojený len s malým stúpaním, , a nebol by náhodou spokojnejší s 10x4,7" alebo podobnými vrtuľami. Aby mal väčší rozsah plynu na pridanie, t.j. žeby to viselo na nižší plyn (to neznamená menej prúdu).
macil

#8 Příspěvek od macil »

Myslím, že zo súčasných motorov viac nedostane. Už quadrokoptéra s letovkou 900g a podobnou konfiguráciou pohonu (2830/kv1000, 10x4,7", 3S1P) nie je žiadny športovec. Jemu to váži ešte o takmer trištvrte kila viac.
johny107

#9 Příspěvek od johny107 »

Tomino 69 tak s tym motorom od dualskyho by si si tak pomohol iba v pripade keby si na ne nahodil 12 palcove vrtule,len to ti tvoja konstrukcia nepomoze..
Neviem co ti tam ten radi na stranke k tym motorom ze vhodne pre multikoptery 1,9kg, ved pri 3clanku a vrtule 9az 11 palcov by sa ani neodlepil zo zeme.
Tu si to pozri na kalkulatore:
http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.htm?ecalc&lang=cz
Proste 1,6 kg je hodne..Tak ked tak tak quatro
1000kV cca 250W motory a 11 vrtule
1100kV s 10 vrtulama
alebo hexa 6 motorv s 10-11 vrtulami
alebo odlahcit..
Sak pozri na kalkulacku..
Aby sa s tym dalo ako tak lietat,potrebujes mat plyn max 50-60 percent..pri vise podla kalkulacky.
Mne sa najlepsie lieta ked mi vide velka rezerva pod 40 percent..
Ak vide nad 60 uz tam nemas vela priestoru na nejake zvysenie..
Tomino69

#10 Příspěvek od Tomino69 »

tak se dívám , že jste tu debatu luxusně rozdělali-díky všem!!!Já z toho coptera nechci akrobata, potřebuji s ním natáčet videa a fotit fotky, tedy odlehčit nemůžu, gimbal tam prostě musí být a nic lehčího, než gopro při té kvalitě není.
Jde mi vyloženě o to, žě chci, aby byl model pro létání bezpečný, to znamená, že když potřebuji při klesání zabrzdit, tak to musí být otázka chvilky a né, že se mi ještě o metr propadne dolů při plném plynu.
Když tam nebyl brushless gimbal, ale servogimbal, váha byla o 200g níž, choval se luxusně, výkonově mi stačil.a létal o 5min déle!!!ale samozřejmě gimbal sežere za let dobře 500mah.
Takže myslíte, že do těch motorů mám jít??maximálně časem vyřešit třeba 30A régly a 4s lipo?
Přímo dualsky říká, že se u upgradu motorů nemusí měnit vrtule, ale je mi to divné, má doma ještě karboncevlarové vrtule 10/3.8-budou na to vhodné??díky fakt všem.
Troll

#11 Příspěvek od Troll »

A nechtěl by sis místo boje s motory raději postavit něco jiného? Vyrobíš si to přesně tak, jak to potřebuješ. Předělávat stroj, který byl konstruktérem vymyšlen na něco jiného není podle mne ta úplně nejlepší cesta.Stejně jako z dobře létajícího lehkého Phantoma udělají lidi těžkou mrchu. Navěsí tam spoustu krámů a pak nejsou spokojeni s tím , jak to létá. Prodej to celé jak to je a postav něco lepšího.
Tomino69

#12 Příspěvek od Tomino69 »

tak čistě teoreticky dokážu prodat horneta jako celek i s origo řídící jednotkou. a koupit ,,jen" régly, motory , rám , vrtule...to celé osadit nazou-m a gimbalem atd....
Co třeba ten rám z hobbykingu f550, poradí někdo nějaké odkazy, abych tohle poskládal a opravdu to letělo?No a vzhledem k tomu, že už mám nakoupených spoustu nových 3slipo, bych na ně rád létal, kdyby to jen trochu šlo.(at zas nemusim řešit 4s a pod..)nebo régly z toho hornetu asi nepoužiju, co?
Hexu řešit nechci, chci určitě quadru..no a kamarád má djí f550 o hmotnosti 2,5kg taky z zenmuse h3-2d a gopro3 a taky to není žádná výkonostní sláva...jediné, co opravdu funguje je mašinka s800, která má sice téměř 7kg, ale i tak letí skvěle..bohužel je to vše o penězích..
Troll

#13 Příspěvek od Troll »

To je těžká rada, když nic dalšího nevíme. Předpokládejme, že to bude mít celé cca 2 kg. Spíš ještě víc i když teď se to nezdá. :( Dvoukilový copter na 3s nebude žádá sláva. Doufám, že máš ty baterky 5000mAh. Váha potřebuje výkon aby se to zvedlo , to nejde nijak očurat a při nízkém napětí holt musíš tahat vyšší proud. S tím taky nejde nic dělat. Takže potřebuješ vysokou kapacitu. Pokud nemáš, tak můžeš ty tvoje dát paraleně v nejhorším případě. Aby se uvezl takový quad, tak potřebuješ vrtule cca 12 palců. Větší by byli ještě lepší. Tak velké vrtule už nestačí obyčejné plasťáky, budou vibrovat. Ty Tvoje desítky jsou v tomto případě k ničemu pokud nebudeš tvořit hexu. :( K tomu motory s odpovídajícím KV ( cca 800) . Motory musí mít taky přiměřený výkon, hmotnost motorů určitě aspoň 70-80g. Menší nebrat. Budou slabé. Rám musí být dost velký aby tam vešly ty vrtule ( s nějakou rozumnou mezerou mezi vrtulemi ) já bych to viděl tak na 650 mm + mezi motory. Tož asi tak, velmi hrubý počáteční odhad. Pokud má copter kolem dvou kilo a má slušně letět tak se to finančně dostává na zcela jinou úroveň.
Tomino69

#14 Příspěvek od Tomino69 »

Ano mám baterie 2700mah, to bych spojil paralelně.Dejme tomu, že bych se mohl do 2 kg vlézt,takže stačí mi čistě teoreticky koupit větší rám, silné motory a veliké uhlíkové vrtule.Pokavad bude létat na 3s lipo, tak by mi mělo stačit i použit stávající régle dualsky 22A?
Což by tedy nemusel být až tak strašný rozpočet, může mi nekdo dát tedy tip na motory?
vidim to rám:cca 450g
motory cca 350g
gimbal a kamera cca 380g
2 baterie 3slipo 400g(tedy kapacita 5400mah)
řídící jednotky , gps, régly, kabeláž cca 150g
podvozek 150g
fpv 60g

suma 1.9kg-2 kg.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“