Slim [LS MODEL] - rozmístění elektroniky v trupu

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
cabannos

Slim [LS MODEL] - rozmístění elektroniky v trupu

#1 Příspěvek od cabannos »

Zdravím,
zkompletoval jsem model "Slim Univerzál" od LS. V trupu se nachází motor TGY 2836/1200 kV, TGY Plush 40 A a baterie TGY 1800 mAh 3S 40C. Zalétával jsem za docela nepříznivého počasí a několikrát jsem bohužel šel při přistání přes "čumák". Objevil jsem tak jeden velký neduh. Pokud je baterie upevněna pouze na suchém zipu (3M Dual Lock), tak dojde k jejímu odtržení a následnému poškození o motor. Přemýšlím, jak tomu zabránit. Bohužel baterie je kvůli vyvážení modelu pouze nepatrný kousek od motoru. Napadlo mě tedy zkrátit vodiče od regulátoru, ten posunout co nejvíc do špice, baterií posunout dozadu a pokud to nebude stačit, tak ještě dovážit. Jaké máte zkušenosti s uchycením komponent v modelech s podobnou konstrukcí?
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Slim [LS MODEL] - rozmístění elektroniky v trupu

#2 Příspěvek od Milan Nes »

já lítal s reglem těsně za motorem (přilepen na horní stranu trupu) a baterkou několik cm za motorem ...

ale tvoje řešení je koupě kovového L profilu a jeho vlepení nebo přišroubování a opírání baterky o něj
s tím že ideálně na to nalepit nějakou mechovou vložku - těsnění do dveří např. aby při nárazu to tlumilo

ale narovinu slim přistává tak v pohodě, že sem s tím neměl problémy, pravda za větru sem nelítal
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
cabannos

#3 Příspěvek od cabannos »

Milan Nes píše:já lítal s reglem těsně za motorem ...

Procházel jsem fotografie na rc albu, většina uchycení je řešena přes suchý zip. Napadlo mě, že to udělám jako pánové ve svých velkých letadlech. K baterií přidělám laminátovou desku s otvorem pro šroub a do trupu "zalaminuji" matici. Otvor v desce udělám podlouhlý, takže zde bude prostor pro pohlcení energie při tvrdším přistání, ale zároveň zde bude i doraz.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

toto řešení jsem v zásadě měl na mysli
SOVA is YouR CO-pilot

RedAce

#5 Příspěvek od RedAce »

Já to vždycky měl uchycené klasicky sucháčem a baterku ještě přitaženou páskem se suchým zipem. Ten pojistil, že se baterka neodtrhla a po smyku se nemá šanci po sucháči posunout. Rychlé, jednoduché a není tam žádný pevný doraz, který by v podstatě diskvalifikoval použití jiné baterky...
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od TERAZKY »

Problém bude niekde inde. Tvoje doterajšie riešenie používam na vetroňoch bežne a problém v tom nie je. Predpokladám, že sa Ti odlepuje časť prilepaná v trupe. Dôkladne trup odmasti a zdrsni až potom tam vlep pásku.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kouba159 »

Já vystřihl vždy takovou kruhovou úseč která šla vložit do trupu mezi motor a baterii a vlepil epoxidem. pak už baterie nemá šanci dostat se až k motoru.
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Milan Nes »

akorát pak už motor nevyměníš ani nic a ta 2836 ka jednou bude oitřebovat vyměnit ložiska ... jinak je to super motor, honil jsem ho ve slimu i na 4s ko a to byl docela rachot :)
SOVA is YouR CO-pilot

semi
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od semi »

Nejprve jsem měl vyndávací přepážku a k ní přilepené lože z balzy a olaminovéné, ale nebylo to ono. Nakonec jsem na spodek trupu přilepil podlahu a na ni dostatečně velký dual lock, aby baterka šla ještě zasunout a přitlačit. Ale je fakt je, že trdší přistání jsem měl se Slimem jen jedno, takže druhá varianta uložení baterky neprošla zátěžovým testem :)
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kouba159 »

Milan Nes píše:akorát pak už motor nevyměníš ani nic a ta 2836 ka jednou bude oitřebovat vyměnit ložiska ... jinak je to super motor, honil jsem ho ve slimu i na 4s ko a to byl docela rachot :)

No uznávám že toto jsem moc nedomyslel, ale doufám že půjde motor vyměnit i tak
nebo to mám dost daleko od motoru a dost malé. Schválně to někdy zkusím
Jaroslav Kuba
cabannos

#11 Příspěvek od cabannos »

Dostat motor 2836/1200 do Slima byl docela oříšek. Nechci tedy v trupu žádné pevné překážky. Proto připájím regulátor co nejblíže motoru a pod baterií přidělám hliníkový plíšek s drážkou pro polyamidovým šroube 3M. Baterie bude mít určitý prostor pro pohyb dopředu, při nejhorším to odskáče šroub. Tak snad docílím absorpce energie při tvrdším přistání a vyhnu se tak poškození trupu i baterie. Později se podělím o fotografie. Poslední věc, která mi trochu vrtá hlavou je ta, zdali je hliníkový plíšek vhodný, nebo je lepší jiný materiál. Co vy na to?
RedAce

#12 Příspěvek od RedAce »

Pokud skutecne planujes na pravidelne bazi pristavat tak, ze musis nejak konstrukcne resit absorpci energii utrzene baterie, tak je problem jinde. Bezne zcela staci ten suchac...
cabannos

#13 Příspěvek od cabannos »

RedAce píše:Pokud skutecne planujes na pravidelne bazi pristavat tak, ze musis nejak konstrukcne resit absorpci energii utrzene baterie, tak je problem jinde. Bezne zcela staci ten suchac...

Samozřejmě, že nehodlám neustále mlátit s modelem o zem. Chtěl jsem to takhle vyřešit pro všechny případy.
carpenters

#14 Příspěvek od carpenters »

Zdar,

nejjednodušší řešení, které používáme je "airbag". Kousek pěnové hmoty, např. EPP chycené izolepou, nebo oboustrankou, na baterce.

M.
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od kouba159 »

carpenters píše:Zdar,

nejjednodušší řešení, které používáme je "airbag". Kousek pěnové hmoty, např. EPP chycené izolepou, nebo oboustrankou, na baterce.

M.

Ano toto vypadá opravdu i použitelně. Nakonec už jsem to i někde viděl, ale možná to dost zhorší chlazení v trupu.
Jaroslav Kuba
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“