Solius - nástupca Easyglidera

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: Solius - nástupca Easyglidera

#91 Příspěvek od RiMr »

Za a) je dobré použít servo, které nejspíše měnit nebudeš :)
Na té výškovce se moc nepředpokládá že vyhňápeš zuby jak při vysunutých klapkách při přistání atd. Za b) je dobré "smířit" se s tím, že to jsou bubliny a využít toho. Pokud to bideš potřebovat vyměnit, tak prostě vyřízneš kus Elaporu nad servem, pokud ho nalepíš tavnou pistolí, tak pak bue stačit pár kapek lihu a servo snadno vyloupneš. Vytáhneš servo ven, využiješ přitom namotané rezervy kabelu, ucvakneš a připájíš nové servo, zalepíš a zasadíš vyříznutý kus Elaporu zpátky a kápneš pár kapek vteřiňáku do řezu. Pokud použijej opravdu ostrý nůž, nebude to skoro vidět. Pod samolepkou vůbec...
Já jsem si to zkomplikoval ještě tím, že jsem kovovou vidličku k táhlu zajistil loctitem, protože se mi ta vůle, přímo vakl v závitu nezdála... Ale pokud s tím majitel neřachne ma výškovku, tak věřím tomu, že HS-65MG i ty kovové převody tam vydrží po dobu životnosti bublinového modelu...

#92 Příspěvek od RS955i »

Máte pravdu že pri vyskrutkovani tiahla a vyrezani nevelkeho otvoru pre vydlicku to nebude dramatické...
Pôvodne som zamýšľal použiť servo Corona 939MG ,mne laikovi príde papierovo zhodne s Vami odporúčaním HS65MG až samozrejme na tu diametrálne odlišnú cenu.
V čom je to?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od RiMr »

Možná je to i značkou, možná jen značkou - nevím, to by se muselo důkladně otestovat a ani pak nebude jistota že jednou kvalitní Corona bude kvalitní i podruhé... já ty Corony taky používám, ale tady v tom Soliusu je to přece jen skoro kilowatt v luftě a ty dvě tři stovky rozdílu na servu výškovky jsou v celkové ceně akceptovatelné. Třeba na směrovce mám Emaxe. Ale výškovka, kurňa, tam bacha :)

#94 Příspěvek od RS955i »

No tak s tym kilowattom to v mojom pripade tak horuce nebude :) Pouzivam trojclanky...
No a kvalita doteraz mnou pouzivanych komponentov je este stale na relativne vysokej urovni ,pretoze lietadla mi padaju vyhradne ''na ruky'' :lol:
Nad moznostou vymeny serva sa zamyslam po skusenosti s Funcubom kde som serva na klapkach TGY-9018MG vymienal hadam po tretom lete pretoze po pripojeni baterky nevedeli najst stredovu polohu a chveli sa, no a tie rozhodne ziadnu ranu neutrpeli .Po zmene na HXT900 prevadzka bez problemov a parkrat teda dostali zabrat.
Tak postupne zbieram skusenosti ,kde tu vystrel na slepo-ucim sa...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od RiMr »

Taky užívám bohatě "čínské" serva, ale snažím se serva vybírat s přihlédnutím k užití a ceně modelu.
Pokud nahrazení HXT900 něčím "lepším" způsobí, že cena serv v ceně celého modelu pak tvoří třeba 75% :) a pokud jde o model kde případný problém není až tak nebezpečný, neřeším - používám spokojeně HXT900. SKutečně nepotřebuju do Flopa pro tchána který s tím furt pere o zem jak se sirotou nějaké Dymondy..
Pokud náhrada HXT900 na výškovce za "lepší" servo (ale tím nemyslím třeba HS-55! ale třeba tu HS-65) způsobí navýšení podílu ceny serva na ceně celého modelu dejme tomu z 1% na 8% a pokud si to přímo vyžaduje určení modelu (což si 1,5kg model který létá přes 100km/h podle mého názoru rozhodně vyžaduje), volím kvalitnější servo. Přičemž kvalita je v tomto případě spíš přání, ale opravdu věřím víc HXT900 než HS-55, ale taky víc HS-65 než HXT900 :)
NEdívám se na poměr cen HXT900 vs. HS-65 50Kč vs. 450Kč ale na cenu celého modelu třeba 4050Kč vs. 4450 Kč.

Popravdě řečeno bych klidně na tu výškovku použil i lepší servo, třeba nějakého ATlase, ale tohle bylo v dosahu a jak HS-55 a HS-81 mi nesmí do éra, tak HS-65 a HS-82 mají mou důvěru - snad ji nezklamou :)
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od juraj.jurej »

Ja som na výškovku objednal do Mefista 09 (tiež je tam odporučené HS 65) toto:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... s_12g.html
Je to kopia KST113MG, Coronam sa vyhýbam.
FrSky Tandem X20
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od RiMr »

Poslední rozloučení se Soliusem před odletem k novému majiteli - malé videjko
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R7uY5tEFeQs[/youtube]

Jak jsem olaminoval dole ten trup, tak v kombinaci s uhlíkovou "vaničkou" uvnitř je teď ten trup v přední části na nějaký krut a vibrace "jak šutr". Udělám to tak i u Cularise, kde jsem měl se silnějším pohonem podobné problémy...

#98 Příspěvek od RS955i »

Všade sa píše že súčasťou stavebnice je vrtula 12x6. Na jej pohon som pouzil motor Aerodrive SK3 36-42 1000kV.Regulator YEP 60 a aku Zippy compact trojclanok 2200 25C. Po zameraní pohonu/50A/ som pouzil radšej vrtulu Graupner 11x6 /38A/koli poklesu napätia v záťaži.Dalo sa s tým svižne/teda na moje pomery a skúsenosti/ lietať cca 4 minúty motorového letu.Tak som sa rozhodol pre silnejšiu bateriu 2450mAh 35C.
Dnes som s tým niečo malo polietal s vrtulou 12x6.Pri poletovani s Funcubom som už mal predstavu ako cca1200 g lietadlo ide za vrtulou.Ale Solius stúpal rozhodne lepšie.Koli nízkej oblačnosti som to radšej zbalil aby som v mrakoch nestratil lietadlo...No a ked som v dielni ukladal trup, sklopka sa otvorila a naoko vyzerala väčšia ako 12" vrtula Funcuba .Zobral som meter a na moje prekvapenie som na Soliuse nameral 13" čo sice vysvetľuje to lepšie stúpanie modelu a aj odber 50A ale vrtula je označená mpx 12x6 a tramec je pôvodný.
Ako je to vlastne s tým značením?
PS: Ale je s tým radosť lietať ;-)
mior
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od mior »

Ja som tiež zmenil vrtuľu na 11 palcov, je to lepšie.
A aj tak mám mix motor = potlačená výškovka, inak by išiel naozaj kolmo!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
robotmz

#100 Příspěvek od robotmz »

mior píše:Ja som tiež zmenil vrtuľu na 11 palcov, je to lepšie.
A aj tak mám mix motor = potlačená výškovka, inak by išiel naozaj kolmo!

Na páčkach sa to udržať nedá či čo ? :lol: :lol:
mior
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od mior »

robotmz píše:Na páčkach sa to udržať nedá či čo ? :lol: :lol:

Ale dá, ja sa však držím toho, že model má lietať čo najviac sám, bez čo najmenšieho zásahu pilota... :wink:
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
robotmz

#102 Příspěvek od robotmz »

Len ak budeš mať slabšie/silnejšie baterky, tak ten mix budeš aj tak korigovať rukami....
Lebo závislosť kormidiel a rýchlosti je "sviňa"...
RS955i

#103 Příspěvek od RS955i »

Už treti deň sa neúspešne snažím vyguglit nejaké info o rozmeroch sklopnych vrtul vo vzťahu veľkosti trámca na konečný priemer... Akurát som zistil že 55mm kužel nie je zrovna bežný rozmer ktorý by som mohol kúpiť v ktoromkoľvek e-shope .Podľa zoznamu ND v návode Multiplex dodáva len listy vrtule o kuzeli tam nič nieje:-(
Nie že by som potreboval nový kužel len mi nejde do hlavy že originál 12" vrtula je v konečnom dôsledku o palec väčšia.Nenašiel by niekto vysvetlujuci odkaz;-)
fm

#104 Příspěvek od fm »

Ahoj,

dostal jsem Soliuse jako dárek ale bez českého návodu. Nemáte někdo prosím možnost ho oscanovat a poslat?
František
Jardátor

#105 Příspěvek od Jardátor »

Toš kurňa Richarde,krásné videjko.Taky si chcu teho Soliusa pořídit,ale toš mám aji trošku strach,protože mám tu bradku aji ty fůzky pod nosem jak ty,toš zkrátka mám strach,jestli mě ten nápor větra od vrtule kurńa neoholí. :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“