F1G Coupe D´hiver o cosi mensie gumaky od F1B

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
albisko
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od albisko »

super
este raz gratulujem kolegom k ME
preto sme volne s brachom zavrhli na spickove lietanie
na nasich luckach kde kazdy let konci v nejakej dedine na to fakt nemam nervy preto som sa dal viac menej na RC
ine je F1E to lietame daleko od civilizacie a model sa mi vzdy podarilo nasjt (az na poslednom svete v nemecku ked mi zamerany model "ukradli" rumuni ,odviezli ho hore na kopec autom a ja ako debil som hladal ero hodinu po dedine.....)
ako vazne nemam naladu odprasit v 8m/s vetre model kdesy do dediny na vychode slovenska a o tom to cele je
albisko
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od albisko »

otazka co je to ten system TOP-PGI ?
dik
sharkmouth

#18 Příspěvek od sharkmouth »

Jen stručně, příště třeba napíšu víc.
Při tomhle seřízení modely především nemají pylon, osa tahu prochází těžištěm, křídlo je v mínusu, VOP taky, třeba křídlo -1, VOP -4, (sic!)
Pak je třeba mít určitý profil, poměrně tenký, ne moc prohnutý-AA29 určitě ne. Taky to chce relativně větší hloubku křídla i VOP. Mechanizace žádná, maximálně dokopávání SOP a na to není potřeba budík. Modely pak jsou schopné stoupat velmi strmě, poloha při kluzu je poněkud nezvyklá.
Třeba u Francouzů je to dost oblíbený systém.
Rád bych to prubnul na Pé-třicítce, ale to bych musel stavět a ne se tu vykecávat. :lol:
albisko
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od albisko »

chcelo by to nejaky nakres!
nech je nad cim myslet!
albisko
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od albisko »

sharkmouth

#21 Příspěvek od sharkmouth »

Ne, ne, tohle je Werfl.
Ten má modely s kopáním VOP a SOP, zajímavá je velikost VOP, je podstatně větší než u podobně koncipovaných exURSS modelů, při podobné plošné délce. Má taky větší hloubku křídla a polosymetrický profil na VOP, žádný Clark nebo Woebeking. Takový docela kompaktní model pro středoevropské počasí.
Ty TOP PGI nemají vůbec pylon.
V elektronické podobě žádný plánek nemám, a skener taky ne. Koukám tu na maličký plánek modelu Gran Dux od Edgarda Figuoery.
Určitě by Ti poslal podrobnosti, pokud se domluvíte. Je to Chilan, pokud vím, anglicky nemluví, česky nebo slovensky zcela určitě taky ne :cry:
E-mail: edifigi(zavin)hotmail.com
Pokud máš stažené nějaké plány, tak blízko je tomu Super Swallow od Iana Dowsetta.
Ještě k té zkratce-Three axis Optimal Performance
PGI je z francouzštiny, anglicky- Downthrust,CG position, Incidence.
Pokud se o víkendu dostanu na skener, zkusím pár stránek z FFQ naskenovat a pošlu.
albisko
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od albisko »

adamescu

#23 Příspěvek od adamescu »

tak tu to tiez trocha zaspalo ... hmmm
tak snad vas toto nakopne ...

http://volarlibrementerubber.blogspot.com/

a.
albisko
Kontaktovat uživatele:

Re: F1G Coupe D´hiver o cosi mensie gumaky od F1B

#24 Příspěvek od albisko »

ahojte

takze sa mi podarilo ziskat od Bukina dve hlavice na F1G tak idem do kridla a vyskovky
fotky dam
Bude to PGI bez "kopačiek" este rozmyslam nad "long play" pohonom, nieco ako mal B.Rýz a jeho F1g
uvidime

profil bude pravdepodobne z rady pána Eggelstona BExxxx este musim pohladat

palo
sharkmouth

#25 Příspěvek od sharkmouth »

Palo, jsem značně skeptický ke kombinaci PGI a ,,long play" ,jak to nazýváš. Resp. nemá to podle mě smysl. Kopání VOP i PGI slouží ke zvládnutí ,,stallingu" (fakt teď nevím, jak to nazvat česky nebo slovensky :-) ) v první fázi motorového letu. Pokud tam dáš osm nití, tak žádný velký moment mít nebudeš, tedy pokud to éro nebude mít rozpětí cca 800 a vrtuli nějakých 360.
Na PGI použij profil od Figuoery a dodrž jeho zásadu hloubky 120mm. On to má zmáknuté, asi ví, proč používá profil s poměrně ostrou náběžkou. Tuponosé BE jsou určené pro rychlý motorový let s potlačením VOP, což neznamená, že to nemůže u PGI fungovat, ale držel bych se osvědčeného. Mimochodem, D-box na BE profil mám objednaný u Honza Čiháka.

Jinak já mám hlavice od svého soustruhu, experimentuji s výrobou trubek z uhlíkových punčoch, přičemž z výsledků mám smíšené pocity, jak na běžícím pásu vyrábím uhlíková křídla, nejsem schopen přilepit pylon na kopačkové éro dle vlastního návrhu a lítám s Cd´H z roku 1954 s placatým profilem... :-)
Extrenér F1D

#26 Příspěvek od Extrenér F1D »

Po mojích letošních zkušenostech s PGI seřízením - tohle se hodí pouze na ostrý motorový let, ideální je použít 12 nití gumy, s dobou motorového letu do 30 sec. Pak to má smysl a eroplán stoupá dost ostře. Já to létám na 10 nití, měřím kroutící moment a natáčím tak na doraz, že svazek je použitelný pouze na ten jeden start. Vytáčím tak 37 sec v průměru, ale to je vše na spodní hraně možností použití toho seřízení. Pokud se model plácá 60 a více sec na vrtuli, tak je úplně jedno jak je nastavenej. Viz - poznatek kluků z letošního ME v Německu - tyhle eroplány lítaj tak do 25 až 30 metrů v klidu, ve větru nad 4 m/sec je jejich použití dost problematický. Ve VL 4/2013 vyjde model vítěze V. Jiránka, naprosto obyčejnej školní balzovej eroplán s křídlem přivázaným gumou. Takže všechno tohle povídání o hlavicích, profilech a podobně je v podstatě k ničemu, důležitý je mít víc stabilních a jednoduchých modelů, a lítat, lítat, až do úplnýho zblbnutí.... :D Já mám pocit že PGI a 10 nití tvrdší gumy je optimální kompromis na spodní hraně, jak se zbavit mechanizmů - zdrojů váhy a možností poruchy, pokud jde o profil - nedělejte si iluze že to co je na papíru tam má autor ve skutečnosti, včetně Figuoery..... Je to několikrát kopírované,a taky záleží jaký má autor křivítko doma když to maluje.
sharkmouth

#27 Příspěvek od sharkmouth »

Jo, mám u sebe VL janvier 2012, kde je El Tripala od EdiFigiho. Je to sice v žabožroutštině, ale i tak je z toho jasné, že trojlistou vrtulí chtěl Edi dosáhnout většího tahu při motoru. Já vím, kdo by se s tím dělal, že jo... :lol:
Pořád mám v hlavě myšlenku na klasicky seřízený éro s placatým profilem, takové děvče do větru. Ostře stoupající, co nejstabilnější a málo citlivé na nějaké větrné cukance a turbulenci.

Dlouhý motor asi jen v kombinaci s velkou vrtulí a velkým érem, které případně něco naklouže.

A on je Venca Jiránek Mistr Evropy, jo? A co dělali všichni ti Bukinovi, Gorbanovi a Stefančukovi zákazníci...? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sharkmouth

#28 Příspěvek od sharkmouth »

Aha, tak už jsem si našel výsledkovku. Vaškův výkon je skvělý, pět minut v rozletu, to měl hodně dlouhý doutnák... :) Ten pán umí...
Ale... jedenáct přihlášených, osm skutečně létajících, z toho jeden, který v pěti letech přelezl minutu jen v jednom letu o dvě vteřiny... :? Hm, to je divné Euro. Nějak mi tam chybí jména jako Michel Picol, Jean-Luc Bodin, Mike Evatt, Bruno Murari, Guy Buisson, David Greaves, Henri Millet, Dave Hipperson…. a spousta dalších.
Extrenér F1D

#29 Příspěvek od Extrenér F1D »

Když se podíváš na výsledky z jihoanglické ligy F1G nebo Evropskýho poháru, zjistíš, že tyhle jména, často mající modely z východu, tam figurujou, nicméně že by lítali zázračně, to se říct nedá, málokdy se tam vůbec stane rozlet, většinou se výsledky motají pod 600 sec, do takových 450 sec. Prostě- lítaj s tím stejnou prdlačku jako my všichni, ono tam závisí na spoustě vlivů, aby ti soutěž sedla. Uvidíš to, až ten mechanizovanej eroplán budeš zprovozňovat, a pak se zase vrátíš k tomu spolehlivýmu, dřevěnýmu, s rovným profilem a z roku "3cihly"..... :mrgreen:
sharkmouth

#30 Příspěvek od sharkmouth »

To, ne, určitě netvrdím, že tyhle kopačkové modely jsou samospasitelné. Jen mě překvapila tak malá účast a pokud nepočítám Vaška :lol:, tak tam úplně chybí evropská špička. Tři Italové a jeden mizerně létající Němec... Dost málo, ne?
Koukni na You tube na Viabon 2013, za jakých podmínek tam létají. No a v rozletu ten frajer s dřevákem, kterého by mě ani nenapadlo stavět. A je mi jasný, že když víš jak na to, žádné vifikundace nepotřebuješ, minimálně do rozletu.
Když to kopačkový éro blbě hodíš, obzvlášť za větru, tak naletíš prd, pokud ho rovnou nerozbiješ.

Nebejt v Ilbensheimu ty větráky, vypadalo by to podle fotek jako na VČ lize, alespoň že v F-1H tam byla trochu větší účast. :D
Odpovědět

Zpět na „Volný let“