PAL58 od Pelikana
PAL58 od Pelikana
Ahoj,
jaký máte názor na tenhle systém FPV? Nebo někdo přímou zkušenost.
Děkuji.
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=69945
jaký máte názor na tenhle systém FPV? Nebo někdo přímou zkušenost.
Děkuji.
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=69945
Re: PAL58 od Pelikana
Docela mě fascinuje, jak distributor taktně mlčí o výkonu, zrovna tak vynechá jediné slovo o legalitě atd. - tohle je podle mě už na hranici žalovatelnosti
Funkčně asi bude displej, přijímač, kamera i držák OK (klasická čínská sada). Vysílač nechci hodnotit, když neznám výkon a tak nelze ani odhadnout dosah, ale nejspíš OK (provedení je hodně podobné typu, který tu mám a je poměrně dobrý).
Cena je ovšem vysoká, aktuálně se dá koupit z číny lepší monitor s integrovaným přijímačem (dokonce diversitním) za 170 USD, k tomu vysílač a kamera za cca 100USD - to je dohromady cca 5400 za sadu, kde přijímač bude jasně lepší. I kdybys na to platil ještě clo a DPH, tak proti Pelikánovi ušetříš. A pokud bys chtěl minimální cenu a přijímač podobný jako nabízí Pelikán, tak by se asi dalo dostat ještě o pár desítek USD níže.
Ale někomu třeba bude ta vyšší cena stát za lepší možnost reklamace a nákup v ČR...
Funkčně asi bude displej, přijímač, kamera i držák OK (klasická čínská sada). Vysílač nechci hodnotit, když neznám výkon a tak nelze ani odhadnout dosah, ale nejspíš OK (provedení je hodně podobné typu, který tu mám a je poměrně dobrý).
Cena je ovšem vysoká, aktuálně se dá koupit z číny lepší monitor s integrovaným přijímačem (dokonce diversitním) za 170 USD, k tomu vysílač a kamera za cca 100USD - to je dohromady cca 5400 za sadu, kde přijímač bude jasně lepší. I kdybys na to platil ještě clo a DPH, tak proti Pelikánovi ušetříš. A pokud bys chtěl minimální cenu a přijímač podobný jako nabízí Pelikán, tak by se asi dalo dostat ještě o pár desítek USD níže.
Ale někomu třeba bude ta vyšší cena stát za lepší možnost reklamace a nákup v ČR...
No ohledně výkonu jsem psal dvěma prodejcům. Oba mi bohužel napsali, že výrobce tento údaj v manuálu nepíše, nicméně uvádí dosah minimálně 2km, což se mi zdá přehnaný až nepravdivý. Nevyžaduju výkony v řádech km, ale do 1 km by mi to stačilo, jelikož má Futaba deklaruje dosah 1km.
Co se týče nákupu v HC. Tomu se chci vyhnout, jednak proto, že se platí clo a dph a hlavně kvůli případné reklamaci.
Co se týče nákupu v HC. Tomu se chci vyhnout, jednak proto, že se platí clo a dph a hlavně kvůli případné reklamaci.
No ono to právě smrdí tou snahou vyhnout se legislativě tím, že se prostě něco zamlčí... Což se mi tedy dost silně nelíbí
Při udaném odběru 200mA to klidně 200mW mít může a pak se na 1-2km dá dostat (případně s lepší "clover" anténou), ale je to poněkud koupě zajíce v pytli.
K té reklamaci - já tě sice chápu, ale celé to asi neodejde a když ti odejde třeba kamera nebo vysílač, tak i když reklamaci vyřešíš metodou "hodím do koše a objednám nový", tak pořád dost ušetříš. Navíc vysílač i kamera ti prakticky jistě přijde bez DPH, to samé samotný přijímač. Problém může být jen s displejem, ale ten zase jde koupit za docela slušné peníze i v ČR mimo FPV. Já třeba celkem spokojeně užívám Sencor, koupený v CZC s plnou zárukou za 800 korun a není to jediná možnost...
Při udaném odběru 200mA to klidně 200mW mít může a pak se na 1-2km dá dostat (případně s lepší "clover" anténou), ale je to poněkud koupě zajíce v pytli.
K té reklamaci - já tě sice chápu, ale celé to asi neodejde a když ti odejde třeba kamera nebo vysílač, tak i když reklamaci vyřešíš metodou "hodím do koše a objednám nový", tak pořád dost ušetříš. Navíc vysílač i kamera ti prakticky jistě přijde bez DPH, to samé samotný přijímač. Problém může být jen s displejem, ale ten zase jde koupit za docela slušné peníze i v ČR mimo FPV. Já třeba celkem spokojeně užívám Sencor, koupený v CZC s plnou zárukou za 800 korun a není to jediná možnost...
Hmm, tak nevím no. Mohl by jsi mi poslat odkazy jaká sestava by byla nejlepší?
Karas píše:Hmm, tak nevím no. Mohl by jsi mi poslat odkazy jaká sestava by byla nejlepší?
Máš tady toho ve fórech tuny...
Já teď testuji přijímač http://www.himodel.com/FPV_Telemetry/FP ... ition.html , u kterého mi vyhovuje, že umí všechny normy, takže pak nejsem nijak omezen u výběru vysílače. Vysílač mám jak "značkový" Immersion 600mW, tak levný něco jako http://www.himodel.com/FPV_Telemetry/FP ... er_TX.html - oba celkem OK. Monitor mám Sencor 5703, kameru si teď nevybavím. Prostě se to dá poskládat...
Kdybych kupoval něco nového, tak mi bude hlavou vrtat tohle: http://www.himodel.com/FPV_Telemetry/5. ... C-701.html - to je celkem novinka, pojetí disleje klasické, ale nové je využití toho 32ch multinormního RXu.
Ale je toho fakt moc
tomashr píše:Docela mě fascinuje, jak distributor taktně mlčí o výkonu, zrovna tak vynechá jediné slovo o legalitě atd. - tohle je podle mě už na hranici žalovatelnosti...
U vysílacího zařízení prodávaného na území ČR má být k dispozici k tomuto zařízení prohlášení o shodě s předpisy EU pro provoz vysílacích zařízení. Pokud k zařízení není k dispozici prohlášení o shodě riskuje prodejce uvádějící produkt na trh postih od ČTÚ. Navíc pokud se dodatečně prokáže, že kupujícímu bylo prodáno zařízení, u něhož nebylo řádně provedeno posouzení shody, má kupující právo odstoupit od kupní smlouvy. Je to uvedeno i na webu ČTÚ viz tento odkaz.
Dále ČTÚ píše:Všechna telekomunikační zařízení uvedená na trh po 1. 5. 2004 musí mít tyto náležitosti:
a) kopie Prohlášení o shodě, vystaveného výrobcem, dovozcem nebo osobou odpovědnou za uvedení výrobku na trh EU, podle nařízení vlády č. 426/2000 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rádiová a na telekomunikační koncová zařízení, v platném znění (dále jen "NV č. 426"), nebo podle Směrnice 1999/5/ES, o rádiových zařízeních a telekomunikačních koncových zařízeních a vzájemném uznávání jejich shody (dále Směrnice 1999/5/ES), u každého výrobku (přípustné je rovněž přiložení tohoto prohlášení v elektronické formě – na CD, nebo uvedení webové adresy, na níž je prohlášení o shodě zveřejněno),
b) v případě, že prohlášení o shodě není v češtině, musí být (např. v návodu k použití) vyjádření v češtině, že výrobce prohlašuje, že výrobek je ve shodě se základními požadavky a dalšími příslušnými ustanoveními NV č. 426 nebo Směrnice 1999/5/ES (toto vyjádření musí být přiloženo rovněž, není-li Prohlášení o shodě u výrobku v písemné formě),
c) evropská značka shody "CE" na výrobku a na obalu a v návodu k obsluze,
d) označení typu, výrobní série nebo výrobní číslo a jméno výrobce nebo osoby odpovědné za uvedení přístroje na trh uvedené na výrobku,
e) informace o způsobu a podmínkách použití na obalu zařízení (tj. u rádiových zařízení informace, ve kterých zemích EU lze zařízení provozovat bez omezení či na individuální oprávnění; u koncových zařízení informace, ke kterým telekomunikačním sítím je zařízení možno připojit),
f) návod k obsluze v českém jazyce.
Dle citovaného bodu e) musí být k zařízení uvedena informace, ve kterých zemích EU lze zařízení provozovat bez omezení (to znamená dle všeobecného oprávnění a tím je logicky dáno, že musí splňovat příslušná kritéria stanovená všeobecným oprávněním tj. v daném případě by to muselo splňovat vysílací výkon pouze do 25mW) nebo že lze zařízení provozovat pouze na individuální oprávnění. Pokud to není uvedeno přímo na výrobku nebo v jeho návodu a ani prodejce to nikde neuvádí opět riskuje postih od ČTÚ.
Prohlášení o shodě může vydávat výrobce (bez ohledu na to, zda má sídlo v ČR, v jiných zemích EU nebo mimo EU) nebo jeho zmocněný zástupce / dovozce do zemí EU. Prohlášení o shodě je možno vydat na základě předepsané technické dokumentace stanovené v NV č. 426 (popis zařízení včetně vysílacího výkonu, frekvence atd., schémata, výkresy, zkušební protokoly).
tomashr píše:Při udaném odběru 200mA to klidně 200mW mít může...
Nebo taky i mnohem víc. Těch 200 mA totiž Pelikán u té sady PAL58 v záložce Technické údaje uvádí jako proudový odběr při 12 V. Když si to suše vynásobíš tak 12 * 0,2 = 2,4W tj. zhruba celkový příkon. Otázkou je kolik z toho jsou různé ztráty atd. a kolik jde na vysílání.
Jen pro zajímavost třeba AV vysílač Boscam 5.8GHz 600mW viz tento odkaz má při 12V odběr 220 mA tedy velmi podobný. Vůbec bych se tedy nedivil pokud by i vysílač v tom setu PAL58 od Pelikána měl podobně "osolený" vysílací výkon, a to může být i důvod toho, že to tam Pelikán raději ani neuvádí.
Postup je jednoduchý.
Vyžádat si k tomu setu od Pelikána nebo i jiného prodejce, který to nabízí v ČR prohlášení o shodě a informaci o tom zda je k provozu vysílače, který je součástí toho setu nutné na území ČR dle předpisů ČTÚ mít individuální oprávnění nebo zda ho lze provozovat dle všeobecného oprávnění.
Pokud to Pelikán nebo kterýkoli jiný prodejce v ČR prodává bez těchto základních informací tak riskuje postih.
Výmluvy typu, že výrobce tyto naprosto základní informace neposkytuje jsou bez předmětné. Pokud to chce prodejce prodávat přímo v ČR a tyto údaje od výrobce nebo zahraničního distributora nedostane je na něm, aby si je opatřil dotazem přímo u výrobce než začne daný produkt nabízet a pokud mu výrobce tyto informace neposkytne pak by neměl produkt vůbec nabízet a měl by zvolit jiný produkt, u kterého tyto informace budou dostupné.
Já ten odhad výkonu bral trochu i podle provedení vysílače, pár mi jich rukou prošlo... Obvykle je navíc napětí uvnitř stabilizované dolů někam k 8V, zde to bude taky tak, protože udávají rozsah od 8.5V, takže v kombinaci s obvyklou účinností vf dílu to přes 400mW nebude a spíš to vidím na těch 200-250mW.
tomashr píše:Já ten odhad výkonu bral trochu i podle provedení vysílače, pár mi jich rukou prošlo... Obvykle je navíc napětí uvnitř stabilizované dolů někam k 8V, zde to bude taky tak, protože udávají rozsah od 8.5V, takže v kombinaci s obvyklou účinností vf dílu to přes 400mW nebude a spíš to vidím na těch 200-250mW.
Jak už jsem zmínil. AV vysílač Boscam 5.8GHz 600mW má při 12V odběr 220 mA tedy velmi podobný. Dokud nebude znám k tomu vysílači ze setu PAL58 jasný údaj od výrobce může být při tom odběru 200 mA odhad klidně i okolo 500mW. Nikdo z nás neví jak přesně je to v tom vysílači řešeno a odhady mohou být samozřejmě i velmi nepřesné.
Pokud to má být provozováno dle všeobecného oprávnění pak je maximum jen 25mW. Pokud to má víc a je úplně jedno jestli 200 mW nebo 500 mW pak musí Pelikán nebo kterýkoli jiný prodejce v ČR nabízející tento produkt jasně uvést, že dané vysílací zařízení nelze na území ČR provozovat dle všeobecného oprávnění a k provozu by tedy uživatel měl mít individuální oprávnění od ČTÚ.
Postup je jednoduchý.
Vyžádat si k tomu setu od Pelikána nebo i jiného prodejce, který to nabízí v ČR prohlášení o shodě a informaci o tom zda je k provozu vysílače, který je součástí toho setu nutné na území ČR dle předpisů ČTÚ mít individuální oprávnění nebo zda ho lze provozovat dle všeobecného oprávnění.
Pokud to Pelikán nebo kterýkoli jiný prodejce v ČR prodává bez těchto základních informací tak riskuje postih.
Výmluvy typu, že výrobce tyto naprosto základní informace neposkytuje jsou bezpředmětné. Pokud to chce prodejce prodávat přímo v ČR a tyto údaje od výrobce nebo zahraničního distributora nedostane je na něm, aby si je opatřil dotazem přímo u výrobce než začne daný produkt nabízet a pokud mu výrobce tyto informace neposkytne ani na výslovnou žádost pak by prodejce neměl produkt v ČR vůbec nabízet a měl by zvolit jiný produkt, u kterého tyto informace budou dostupné.
V případě problémů se získáním informací od některého prodejce můžete podat oznámení na ČOI, která ve spolupráci s ČTÚ mimo jiné řeší i různé případy vysílacích zařízení prodávaných na trhu v ČR bez patřičných informací a oni to dotyčnému prodejci už jistě vysvětlí.
Původně jsem tuto sadu měl v plánu pořídit, protože je tady vše pohromadě. Zrovna včera jsem se chtěl zeptat, jestli má někdo s touto sadou zkušenosti. Nechci lítat daleko, používám TX od Phantoma, kde asi dosah extra velký nebude, takže by mi stačil vysílač o legálním výkonu. I když se houfně používají větší výkony...
Marek_Km píše:Původně jsem tuto sadu měl v plánu pořídit, protože je tady vše pohromadě. Zrovna včera jsem se chtěl zeptat, jestli má někdo s touto sadou zkušenosti. Nechci lítat daleko, používám TX od Phantoma, kde asi dosah extra velký nebude, takže by mi stačil vysílač o legálním výkonu. I když se houfně používají větší výkony...
Tak naokraj - pokud fakt chceš legální sestavu, tak když vezmeš značkový TX/RX od Hořejšího - http://www.horejsi.cz/Pages/ListProdukt ... 239&fraze= , tak jsi na 3790 korun. K tomu ten mnou zmíněný Sencor displej z CZC za 800 a nějaká kamera z HK či ebay za maximálně 50 USD (minimum tak 16 USD, tohle přijde bez cla prakticky jistě) a máš sestavu legální, mimo kamery vše koupeno v ČR, tedy se zárukou a celková cena přitom znatelně nižší než u Pelikána.
Kvalitativně bude RX od Hořejšího lepší, naopak mnou zmíněný Sencor asi o něco horší, ale celkově podobné.
tomashr, prosímtě, kolik řádků má ten displej? Já mám OSD Immersion a když je počet řádků 240, jak se většinou prodává, tak mi chybí spodní řádek s informacema. U 480 řádkového je to v pořádku. A ještě dotaz jak se chová při výpadku signálu? Zrní, nebo je tma?
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
jirka_d píše:tomashr, prosímtě, kolik řádků má ten displej? Já mám OSD Immersion a když je počet řádků 240, jak se většinou prodává, tak mi chybí spodní řádek s informacema. U 480 řádkového je to v pořádku. A ještě dotaz jak se chová při výpadku signálu? Zrní, nebo je tma?
Díky za odpověď.
S řádky je problém - o tomto Sencor taktně mlčí a podle mě má 240. To je to, co míním tím, že displej dokonalý není, ale za ty prachy... V praxi mi to nevadí, protože mám Minim OSD, kde jsem si mohl zobrazení nastavit podle potřeby, takže mi nechybí nic, s nějakým tupějším OSD to může vadit víc.
Co se týče výpadku, tak jde do tmy (modré), ale timeout před tím je je natolik dlouhý. že se mi to za letu nikdy (fakt nikdy!) nestalo. Ani když už byl obraz byl opravdu hodně rozsypaný, tak neměl tendenci se "vypnout", prostě držel. V momentu, kdy by došlo na vypnutí displeje už by model asi byl na zemi (nebo v režimu RTH)...
Tohle už jsem psal v jiné diskusi - ty teorie o důležitosti "no blue screen" jsou podle mě spíš lehce urban legend, založená na zkušenosti někoho s nějakým displejem, který padal do vypnutí nesmyslně brzy. Pokud ale je toto nastavení udělané rozumně, tak to má dopad fakticky nulový.
Díky za info. Koupil jsem si monitor, který nepustí ani nejmenší rozhození obrazu. Okamžitě vypíná a to i když jsem tak 10m od sebe a otáčím s copterou. Sebemenší pokles kvality sidnálu ho hned vypne a trvá tak 2s než znovu naskočí. V brýlích je vše v pohodě. Proto jsem se ptal. 3500.- Kč vyhozených.
Zkusil jsem napsat na Pelikana dotaz, zda tento produkt splňuje veškerá povolení pro provoz v ČR. Psal jsem to včera navečer a doposud jsem nedostal odpověď. Takže uvidím jak to bude dál.