MultiWii a stále nic

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
orybette

MultiWii a stále nic

#1 Příspěvek od orybette »

Ahoj,
mám takový problém a i po přečtení mhona vláken se mi nepodařilo najít vhodnou odpověď...
Sestava je následující:
MultiWii (Crius SE, 2.2)
ESC Turnigy Multistar 15A
-prog. kartou nastavené na:
-- Cut off Voltage - low
-- Cut off type - slow down
-- Brake - off
-- Timing - High
-- Start Up - High
Nedaří se mi stále odjistit motory... pokud to v gui nastavím u AUX roztočí se, ale jinak přes ovladačku ne...

Trochu související, že si nejsem jistý správným nastavením config.h, především MINTHROTTLE, MAXTHROTTLE, MINCOMMAND - v GUI se mi při posunu páčky na ovladačce maximálně nahoru zobrazuje jen cca 1850 a min. 1050...
Další parametry v config.h jsem nenastavoval vyjma #define QUADX a snímačů...
macil

Re: MultiWii a stále nic

#2 Příspěvek od macil »

Máš v config.h odkomentovaný niektorý z týchto riadkov?
#define ALLOW_ARM_DISARM_VIA_TX_YAW
//#define ALLOW_ARM_DISARM_VIA_TX_ROLL

Ak áno, skús stiahnuť trim plynu.
bezo.tn
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od bezo.tn »

S tym som mal aj ja problem , vyriesilo to doladenie trimov
graupner MZ-24
Torm

#4 Příspěvek od Torm »

Zkus začít s pomalým timingem regulátorů, abys měl jistotu, že nevynechávají cykly. Pak se podívej v GUI, jakou hodnotu THR dostává deska, při odarmování musí být nižší, než máš nastaveno v MINCOMMAND, jinak se deska neodjistí. Opravíš to buď změnou MINCOMMAND na vyšší hodnotu nebo rychle pro ověření trimem plynu, jak už napsal předřečník.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Ackroyd
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Ackroyd »

Nastav si vo vysielacke chod "serv" (ATV) na 105-120%
orybette

#6 Příspěvek od orybette »

Tak jsem vyzkoušel vše popsané a zatím nic,
v GUI má THR hodnotu 1050 - 1858
v config mám tedy nastaveno
#define QUADX
#define MINTHROTTLE 1080
#define MAXTHROTTLE 1800
#define MINCOMMAND 1100

RC control set. a nastavení je jediné jak "spustím" motory, snímek je v příloze...

Takže se mi stále nedaří motory odjistit a další když už odjištěné jsou přes AUX1 tak jeden z nich vynechává - při nízkých otáčkách se netočí vůbec jako jediný, při náklonu se roztočí... A když motory pustím na víc quad se otočí na záda...
:(
Přílohy
gui.jpg
Sofin

#7 Příspěvek od Sofin »

Taková hloupá otázka, ale pro jistotu se zeptám. Když hýbeš kniplama, mění se ti hodnoty v multiwiigui u všech 4 kanálů a jsou správně přiřazené?
orybette

#8 Příspěvek od orybette »

Sofin píše:Taková hloupá otázka, ale pro jistotu se zeptám. Když hýbeš kniplama, mění se ti hodnoty v multiwiigui u všech 4 kanálů a jsou správně přiřazené?

Snad správně, aktuálně tedy:
Levý
- horizont. - yaw
- vertik. - thr
Pravý
- horizont. - roll
- vertik. - pitch
Sofin

#9 Příspěvek od Sofin »

Zkus na vysílači dotrimovat hodnoty pitch, roll a yaw tak, aby ti to při klidovém stavu v multiwiigui ukazovalo hodnoty 1500, +/- 5.
Potom zkus při minimálním plynu podržet páčku s yaw na několik sekund v pravé krajní poloze. Motory by měly naskočit, když ji opět při minimálním plynu podržíš v levé krajní poloze tak by měly motory vypnout. Pokud to ani teď nepůjde, tak zkus ještě dotrimovat plyn, aby ta hodnota v dolní poloze kniplu byla o něco nižší.
mavrick

Multiwii SE nefungují senzory nebo špatný update???

#10 Příspěvek od mavrick »

Zdravím

Potřeboval bych poradit.
Jsem začátečník. Zkoušel jsem hledat všude možně na internetu.

Včera jsem si hrál s deskou připojenou k PC a nevím co jsem přesně provedl. Nejprve jsem zkoušel nastavit/zkalibrovat senzory, atd. Pak nevím co mě to napadlo jsem se přepnul do programu arduino. Něco jsem zkoušel s nějakou verzí 2.2 a asi jsem omylem dal upload. Od té doby mám problém se k desce připojit. Když se připojím, tak mi nefungují senzory.

Proto bych potřeboval poradit jak mám do desky nahrát původní firmware a nebo jak udělat pro tuto desku správnou aktualizaci, aby fungovala.

Pokud má někdo zaručený návod na správnou aktualizaci a nastavení, tak se prosím s ním podělte.

Jsem dost zoufalý.

Předem děkuji

Mavrick
Quadcopter F450, ZMR250 s Aurora 9
Torm

Re: Multiwii SE nefungují senzory nebo špatný update???

#11 Příspěvek od Torm »

mavrick píše:Zdravím
Potřeboval bych poradit.
Jsem začátečník. Zkoušel jsem hledat všude možně na internetu.
Včera jsem si hrál s deskou připojenou k PC a nevím co jsem přesně provedl. Nejprve jsem zkoušel nastavit/zkalibrovat senzory, atd. Pak nevím co mě to napadlo jsem se přepnul do programu arduino. Něco jsem zkoušel s nějakou verzí 2.2 a asi jsem omylem dal upload. Od té doby mám problém se k desce připojit. Když se připojím, tak mi nefungují senzory.
Proto bych potřeboval poradit jak mám do desky nahrát původní firmware a nebo jak udělat pro tuto desku správnou aktualizaci, aby fungovala.
Pokud má někdo zaručený návod na správnou aktualizaci a nastavení, tak se prosím s ním podělte.
Jsem dost zoufalý.
Předem děkuji
Mavrick

OK, není důvod k panice. V prvé řadě bychom potřebovali vědět, jaký tam byl firmware původně, pokud to byla Multiwii v nějaké nižší verzi, není prakticky důvod, vracet se k ní z 2.2, kterou tam teď dle všeho máš. V prvé řadě bys měl z IDE Arduina smazat eepromku (File->Examples->EEPROM->eeprom_clear, Upload), abys dostal desku do definovaného stavu. Pak znovu nahraj firmware, který tam chceš mít - v případě multiwii si otevři příslušný sketch, v záložkách si najdi soubor config.h a ten si nastav na podle své coptéry, soubor si ulož a celý sketch nech uploadovat do coptéry. Odpoj IDE ardiuna a připoj si desku přes IDE multiwii - měla by normálně komunikovat a měl bys vidět defaultní hodnoty PID, se zapnutým rádiem by ti měly cvičit sloupečky kanálů, v průbězích senzorů by měl být vidět nějaký život na gyrech a akcelerometrech, když s deskou pohneš. Pokud to tak je, máš fakticky hotovo, už je potřeba jen na rovné ploše nechat nakalibrovat akcelerometry (tlačítko Callibrate ACC) a magnetometr (to není nezbytné, jen užitečné). Pak bys měl mít desku ve stavu, schopném alespoń teoreticky letu.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
mavrick

#12 Příspěvek od mavrick »

Omlouvám se za nově založené téma.

Původně tam byla verze 1.9. Co bych měl v config.h všechno nastavit? Bude to quadcopter X. Je to úplně v začátcích ta stavba, ale chtěl jsem si desku již v rámu vykalibrovat. Takže s tímto potřebuji pomoct kde mám co nastavit.
Kdyby se mě někdo zeptal něco ohledně PC, tak i podle zvuku řeknu co a jak, ale tohle je pro mě úplná novinka.

Díky moc

Mavrick
mavrick

#13 Příspěvek od mavrick »

Zdravím.

Takže jsem zkoušel všechno a bohužel senzory nefungují. Máte někdo někde ke stažení firmware pro tuto desku? Nebo nějaký tip proč senzory nefungují a nebo kde je zapnout?

Pokud by tu měl někdo nejlépe originální obsah firmware, tak ať dá vědět.

Jsem z toho už celkem rozladěný :-(

Díky moc

Mavrick
Sofin

#14 Příspěvek od Sofin »

Nikde nepíšeš kterou konkrétně máš řídící desku?
mavrick

#15 Příspěvek od mavrick »

Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“