GAMA 2100 - RTF
Re: GAMA 2100 - RTF
a skúšal si používať klapky aj počas letu - plachtenie, let pod motorom a pod.?
A čo keby som si nastavil spínač, že v polohe 0 sa ovláda normálne len výškovka a v polohe1 by reagovali brzdy+ klapky + domixovaná výškovka?
A čo keby som si nastavil spínač, že v polohe 0 sa ovláda normálne len výškovka a v polohe1 by reagovali brzdy+ klapky + domixovaná výškovka?
Moje modely (tie ktoré som už zalietal) najdete na rcalbum.cz
Pokud máš Open9x, tak na to je nejlepší použít letové režimy. Pro začátek stačí 2 - MOTOR a PŘISTÁNÍ. V prvním máš klasicky vše nastaveno, jak jsi zvyklý. V druhém máš motor zablokovaný a na páce plynu máš proporcionální ovládání brzd současně s adekvátní kompenzací výškovky. Když je to dobře nastavené, při aplikaci brzd se chvání letadla nijak nemění a jenom zpomaluje. Jestli chceš, můžeš přidat třetí letový režim - TERMIKA, ve kterému budeš mít na páce plynu souhlasné vychýlení klapek a křidélek dolů pro zpomalení v termice a zvýšení vztlaku. Tohle ale u už tak pomalého modelu, jako je Gama, nemá moc smysl a zakřivování profilu nemá téměř žádný vliv. Ale u lepších větroňů je to potom velmi důležité, tak proč si na to nezvykat už od začátku...
- sechy
- Kontaktovat uživatele:
Já létám s gamou takhle: hodím, a stoupám na motor, cca 45 vteřin.
Pak vypnu motor, vysunu klapky, a v klidu si plachtím.S klapkami se
let zpomalí.Kompenzaci výškovkou nastavenu nemám, ovládám normálně
kniplem, jak je potřeba.
Na přistání používám pouze křidélka jako brzdy, fungují dostatečně.
Klapky na přistání nepoužívá.
Takto mi to vyhovuje, a svůj názor nikomu nevnucuji, jen se dělím o zkušenost
kniplem, jak je potřeba.
sechy, dikes, tiež tak nejak planujem. Zatial som lietal s gamou bez brzd a klapiek.
To plachtenie s klapkami som tiez uvazoval, predpokladam ze by mohla este lepsie drzat vysku.
To pristavanie planujem brzdy + klapky asi, ale najprv to asi vyskusam mozno bez tych klapiek, len brzdy. Momentalne mam nastavene všetko na 0, len brzdy, len klapky, butterfly (klapky+ brzdy) ale všetko cez prepínače zatiaľ.
Chcel som len vedieť názory od ľudí čo už dlhšie lietajú a poznajú ten model, že či má výhodu/zmysel použiť klapky pri plachtení a butterfly pri pristávaním.
To plachtenie s klapkami som tiez uvazoval, predpokladam ze by mohla este lepsie drzat vysku.
To pristavanie planujem brzdy + klapky asi, ale najprv to asi vyskusam mozno bez tych klapiek, len brzdy. Momentalne mam nastavene všetko na 0, len brzdy, len klapky, butterfly (klapky+ brzdy) ale všetko cez prepínače zatiaľ.
Chcel som len vedieť názory od ľudí čo už dlhšie lietajú a poznajú ten model, že či má výhodu/zmysel použiť klapky pri plachtení a butterfly pri pristávaním.
- sechy
- Kontaktovat uživatele:
Mě klapky na přistání moc nevyhovují.Hodně to zpomalí, a pak třeba z metru propadne.Takže na přistání opatrně!!
díkes za upozornenie. Zatial som s nou pristaval klasicky, bez klapiek aj bez brzd. Len to potrebuje dost dlhu drahu na pristatie -splachtenie na zem. Preto zvazujem pouzitie brzd a klapiek. S tym ze brzdy by posobili na rychlejsie klesanie, klapky zas na udrzanie sa na nizkej rychlosti a upravovanim vyskovky by sa dala posadit aj na kratsej vzdialenosti.
- sechy
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to udělal takhle.Klapky dolu na plachtění, křidýlka
nahoru na rychlé klesání.Mixy žádné nemám, klapky mám na AUX2, a křidélka na FLT.Mode, u DX7.Ono to zase nechce moc překombinovat,
ty mixy.Mě to vyhovuje takhle
nahoru na rychlé klesání.Mixy žádné nemám, klapky mám na AUX2, a křidélka na FLT.Mode, u DX7.Ono to zase nechce moc překombinovat,
ty mixy.Mě to vyhovuje takhle
- Andrews
- Kontaktovat uživatele:
Mám namixováno na DX6i tak, že si většinou při přistání cvaknu "malé klapky" a po srovnání zapnu butterfly a nakonec pokud je potřeba ještě zvýším velikost výchylek klapek dalším přepnutím. Nebo přistávám rovnou s butterfly a můžu si pricvaknout ještě dvě úrovně klapek... Jen bacha na velké zpomalení gama pak rychle propadá a v mém případě zásadně po levém křídle 
Andrews píše:Mám namixováno na DX6i tak, že si většinou při přistání cvaknu "malé klapky" a po srovnání zapnu butterfly a nakonec pokud je potřeba ještě zvýším velikost výchylek klapek dalším přepnutím. Nebo přistávám rovnou s butterfly a můžu si pricvaknout ještě dvě úrovně klapek... Jen bacha na velké zpomalení gama pak rychle propadá a v mém případě zásadně po levém křídle
S klapkama je největší problém s odbržděním. Pokud si to člověk rozmyslí a jde opakovat přistání tak nesmí odbrzdit dokud nenabere rychlost.
No a to je s klapkama na přepínač taky problém. Dělám to tak že vypínačem zapnu motor a pákou plynu pomalu zavřu butterfly.
Samotné klapky při přistání nepoužívám. Ve výšce zakřivuji celou odtokovku pomocí přepínače Přelet/Termika ale to na gamě nijak zvlášť nefunguje.
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
jabber:kouba159@jabber.cz
sechy píše:Já létám s gamou takhle: hodím, a stoupám na motor, cca 45 vteřin.
kniplem, jak je potřeba.
hm a nemôžem použiť ako brzdy klapky - vyklopím ich hore ? A ostane mi plná účinnosť krídeliek ?
Celý smysl čtyřservového křídla je v tom, že se nemusí vyklápět JENOM nahoru nebo JENOM dolů. Tak proč se drbat levou rukou na pravém uchu, když už to dávno někdo vymyslel lépe? Na zpomalení v termice celá odtokovka dolů, na rychlější přelet celá nahoru, pro lepší reakce na křidélka souhlasná výchylka klapky a křidélka, na přistání butterfly. Všchno toto ideálně proporcionálně ovládané v různých letových režimech. Pokud vám něco z toho nedovolí vysílačka, je čas na kompromisy a přepínače. Ale pokud to možné je, tak nevidím důvod zkoušet třeba přistávát s klapkami nahoru.
Spousta z toho má u Gamy malý nebo žádný výsledek (zvlášť to zakřivování celé odtokovky o pár mm), ale důležité je si na to zvykat.
Spousta z toho má u Gamy malý nebo žádný výsledek (zvlášť to zakřivování celé odtokovky o pár mm), ale důležité je si na to zvykat.
No jak tak přemýšlím o koupi Gamy,a čtu to tady, není skoro jedno jestli koupím s klapkami nebo bez? Jestli ty klapky a cena navíc za ně jsou vůbec potřeba a k něčemu. Mám jen Optica 6,a nevím jak bych to tam namixoval, no proporcionalně asi ne.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
- sechy
- Kontaktovat uživatele:
Ono to chce zas to moc neřešit, je to EEP a né žádný super výkonný
termický větroň.Takže ovládání klapek jen vypínačem podle mě úplně
stačí.
Když vezmeš verzi KIT,a doděláš si klapky sám, tak Tě vyjdou na cca 300 Kč.A s nimi je to určitě lepší
termický větroň.Takže ovládání klapek jen vypínačem podle mě úplně
stačí.
Když vezmeš verzi KIT,a doděláš si klapky sám, tak Tě vyjdou na cca 300 Kč.A s nimi je to určitě lepší
Je to tak. Čistě z praktického hlediska jsou klapky dobré jen na to přistání a i to by se bez nich dalo praktikovat vcelku pohodlně. Ale pokud to s větroni myslíš nějak vážněji a Gamu bereš jako vstup do této kategorie, tak je dobré ty klapky tam mít a pokud možno je mít plně proporcionálně ovladatelné v různých letových režimech. Velký rozdíl to neudělá, ale když se ty klapky naučíš ovládat na Gamě, u lepších větroňů jako když to najdeš. Třeba zatahování klapek těsně před dosednutím - u Gamy bezvýznamné, u lepších větroňů rozdíl mezi dobrým přistáním a vyčesanými převody u drahých serv.
Já jsem po vyzkoušení klapky přestal používat,brzděj docela moc.Přistání i bez nich v pohodě na 15 metrech.Naučil jsem se jí když je těsně nad zemí přimáčknout čumákem k zemi a na tý lyžině krásně zastaví na pár metrech.