SU 29 EPP (RC factory) - tazisko

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
prop

SU 29 EPP (RC factory) - tazisko

#1 Příspěvek od prop »

Ahojte, mam tento model http://www.rc-factory.cz/detail.php?id=363
a chcem sa opytat skusenejsich, ze v akej vzdialenosti mate tazisko? Ide mi o to, ze nedokazem ten model udrzat vo vise. Samozrejme je to hlavne moja neschopnost, ale rad by som mal vylucene taketo faktory. Tym padom budem vediet, ze je to uz iba o rukach a nemusim stale laborovat a hladat chybu.
Honza.V

Re: SU 29 EPP (RC factory) - tazisko

#2 Příspěvek od Honza.V »

Těžiště je napsané v návodu http://www.rc-factory.cz/ke-stazeni/dokument-363-1.pdf

Přesně takto jsem nastavil své a byl jsem spokojen
JMalik

#3 Příspěvek od JMalik »

Měl jsem Yaka, dnes jsem byl zalétat tohle Sůčko synovi. U Yaka jsem měl těžiště cca o 1cm více vzadu proti doporučené poloze. Na Sůčku to sedí přesně dle uvedeného v manuálu = 95mm od náběžky.
Přesto ti doporučuji vyříznout díru na baterku v páteři trupu tak, aby jsi jí tam dával napříč , protože máš možnost ten výřez popořezávat postupně dopředu a dozadu a najít vhodnou polohu těžiště úplně přesně. Až ti to bude vyhovovat, tak jenom umístíš dalším zvětšením výřezu baterku do konečné polohy na délku.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
prop

#4 Příspěvek od prop »

Dakujem, mam to tak. Skusal som aj posuvat baterku ako pise JMalik. Nikdy sa mi to ale nejavilo ako vyhra :)
Vo vise ho dokazem udrzat max par sekund a stale mi to niekam vypadne. Ale teraz chapem, ze je to rukami a idem teda trenovat.
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

prop píše:....... Skusal som aj posuvat baterku .......... Nikdy sa mi to ale nejavilo ako vyhra :)...........

Pokud posunuješ baterku, tak pro to musí být věcný důvod. Doporučuji ti to seřídit na začátek tak, aby to létalo horizont s mírným taháním do výškovky a na zádech bylo třeba mírně tlačit výškovkou. Ty korekce výškovkou jsou velmi malé. Za bezvětří by to mělo na délce cca 50m vyklesat v obou polohách cca 5m . O metrů je špatně, 20m je taky už moc.
Předpokladem samozřejmě je, že už předtím jsi to zalétal na kolmá stoupání a klesání, kdy to musí stoupat kolmo nahoru bez výraznějšího uhýbání někam a to samé to klesání. Na stažený plyn a vypnutou brzdu to musí pikovat stále střemhlav bez snahy vybírat do normálu, nebo na záda.
Potom se to ještě dá lehce seřídit těžištěm do nožového letu ....................................
Je na to celý postup, jak to systematicky zalétat , aby jsi to jenom pilotoval do obratů a nebojoval s nevhodně nastaveným modelem.
Nakonec si odmixuješ to, co už se nedá lépe nastavit. V tomto konkrétním případě lehce výškovku do směrovky pro nožový let ( směrovka je master, výškovka slave).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
prop

#6 Příspěvek od prop »

No ja som to robil tak, ze najprv som vyosoval motor v kolmom lete. Hore a dole. Samozrejme s taziskom podla navodu. Potom som skusal normalny let a let na chrbte. Ked sa mi to +- zdalo, tak som skusil visiet. To mi neslo ani nahodou. Baterku som mal pod trupom vo vyreze kvoli moznosti posuvania. Nozovy let mi mierne utekal. Tak som zacal posuvat baterku do zadu. Samozrejme sa mi rozhodil vodorovny let. Ten som dotrimoval a tym padom nozovy utekal este viac. Visiet sa mi ale nedarilo stale. Ked som si popozeral vsetky videa s tymto modelom, tak som este prehodil vybavenie - vacsina to tak mala. Beterka isla hore na bok trupu a Rx som dal miesto nej do vyrezu pod trup. To visenie je uz trosku lepie, ale v nozi to uteka tak, ze model robi zatacku. Stihol som zatial ale iba dva 6 min lety, lebo stale fuka, tak som to skusil tu. Podotykam, ze visiet nazivo neviem. V sime sa mi to dari bezproblemovo. Na modely mam urobene lankove nahony. Tie pred kazdym lietanim napinam, cize cast letu musim trimovat smer a vysku. Zvazoval som aj, ci ich nevymenim za uhlikove pevne tiahlo s voditkami a bude pokoj.
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Vojc29 »

Navíc je to prostě EPP a bude si ti ve vzduchu kroutit a prakticky nikdy nedosáhneš úplné spokojenosti ...je docela časté že letadla v noži uhýbají a musíš jej řídit výškovkou...Viset se dá prakticky řečeno s těžištěm kdekoliv neber mě úplně za slovo zase. Spíš bych to viděl že ti dělá problém techniky řízení visu ...takže ruce nejspíš.
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
Krpas

#8 Příspěvek od Krpas »

Teziste mam oproti manualu cca 0,5 cm za, ale to uz neni takovy rozdil oproti doporucenemu. Co se tyce vysení je to o zvyku, trenuj a uvidis ze to pujde. V simu je to onicem, tam to stoji samo bez nejake snahy nekam utikat v realu to tak nikdy neni. Jedine pokud ti ve vysu vzdy uhyba na stejnou stranu, mrkni na vyoseni motoru. U tehlech EPP akrobatu vyoseni delam vzdy stylem: Chytnu do ruky a pomalu pridavam plyn a pozoruji kam se mi to snazi tahat a podlouzkuji tak dlouho dokud pri tahu opravdu sedi rovne (vetsinou jen lehce vpravo) A jeste jeden poznatek k padani na podvozek nebo kabinu v nozaku. Kdysi mi nekdo poradil tohle resit jemnym prizvednutim/snizenim kridelek a musim uznat ze je to mnohem lepsi nez to mit jako mix smerovka/výškovka.
Držím palec at to doladís, je to nezabavnejsi letadlo jake jsem kdy mel :-D
Nahoru to může, dolu to bohužel musí ...
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vojc29 »

Nechápu na co někdo mixuje směrovku vyškovku pro nožový let ...to se snad dá řídit rukama ...to už pak člověk namixuje skoro všechno a nemusí řídit vždyť to o tom není...Já se všechno naučil bez nějakých mixů a podobných ptákovin nožáky lítám 10cm nad zemí a mix k tomu není potřeba prostě řídím.
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
prop

#10 Příspěvek od prop »

No presne to spolocne ovladanie krideliek som si teraz naprogramoval na zvlastnu fciu. Chcem to vyskusat, ze ako sa to bude chovat, ked ich budem za letu ovladat. A co sa tyka modelu - to iba potvrdzujem - je to naozaj super lietadlo :)
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

Vojc29 píše:Nechápu na co někdo mixuje směrovku vyškovku pro nožový let ...

Aby jsi třeba v tom noži letěl plynulou osmičku a ne šišoid.
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

prop píše:....................

Pokud se s tím učíš viset, tak základ je, aby nefoukalo a nemusel jsi to navíc korigovat do harieru.
Musíš si zvyknout, že ve vertikální poloze to držíš jen směrovkou a výškovkou ( chce to dost velké výchylky) a křidélka používáš jen k zastavení otáčení ( máš je přiměřeně trvale vychýlená). Na větší korekci do směrovky, nebo výškovky krátce přidáš plyn na ofouknutí kormidel, který zase musíš stáhnout kousek pod hodnotu na které jsi visel a zpátky ho vracet, aby jsi neměnil výšku.
Základ je ta plynulá kombinace výškovky a směrovky. Většinou je to tak, že dlouho to nejde a pak se to během jednoho odpoledne změní a nedělá ti to dál problém přicouvat k sobě, nebo sunout se dopředu a jít za tím.Další věc je potom otáčení ve visu. Nesmíš viset příliš vysoko, protože nevidíš co to chce, kam páčkovat. I na začátek je dobré s tímhle viset cca v úrovni hlavy a při prvním vykácení do strany z toho odlétnout nahoru.
honzis

#13 Příspěvek od honzis »

Tak s mixem souhlasím a zrovna u tohoto jej používám. Mix směrovka do výškovky a na obě strany trochu jinak. Musíš totiž vyrovnat moment motoru při obrácených nožácích. Řízení éra - to budeš fakt muset sám.
No a pokud se týče celkového "zkrucování" toho éra je to podle toho jak je uskladníš a převážíš v autě. Teď můžu začít oteplotě a............. :D .
A samozřejmě to všechno nepůjde hned. Dva měsíce (denně) jsem se pokoušel o různé obraty a pak to tam najednou bylo. Teď se divím proč to jiní neovládaji. Nepodceňuj směrovku ta tě z lecčeho vytáhne a ještě před každým letem si pořádně prohlédni éro. Zvykneš si na to.
Ještě další postřeh - nepovídej si za letu a ani při vzletu. Dost se to podceňuje a je z toho spoustu karambolů.
Tak a máš to.
To těžiště klasika ...baterku zaříznout napříč a až vyladíš to těžiště tak ji tak zařízni podél.
Já na baterku nalepím suchý zip (tu jemnější stranu aby nedrtila EPP) a pak neklouže a drží.
To prostě musíš vyzkoušet a zažít a můžu říct že je to spoustu hodin. A pokud někoho seženeš k sobě jen líp.
prop

#14 Příspěvek od prop »

Dakujem pekne za navody. Fakt je to, ze to skusam stale vo "velkej" vyske a tym padom nereagujem okamzite na zmenu a ked zareagujem, tak mi uz model z visu vypadne. Na uroven hlavy som si netrufol :) Dalsia vec je to, ze u nas nefuka asi 10x do roka :). Ale to nevadi. Podstatne je, ze viem ako ma byt model zoradeny a zvysok je uz na mne. Cize iba trenovat a trenovat. A co hovorite na spolocne vychylovanie kridelok? Nemoze to pomoct nozaku? Som naozaj zvedavy ako sa to prejavy v celkovom letovom podani.
JMalik

#15 Příspěvek od JMalik »

Mírným fixním přizvednutím, nebo spuštěním křidélek se to můžeš taky pokusit dorovnat, ale tímhle nastavením si zbytek prvků většinou rozházíš víc než mixem směrovky do výškovky. Už jsem viděl na tohle i mix směrovky do souhlasných křidélek. No, nevím, nějak jsem to buď nedokázal přesně nastavit................., moc mě to nenadchlo.
Ještě k tomu visu. Nejlépe to asi nacvičíš teď v zimě s nějakou halovkou. Třeba Clik, nebo něco podobného visí jako uzené na háku - samo.
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“