Bezmotorvý upoutanec

Krása letu v kruhu či na polokouli má něco do sebe. jak spalováky, tak elektro. Od cvičných modeů přes UŠ až po F2B. Samozřejmě včetně maket.
Zpráva
Autor
Azy
Kontaktovat uživatele:

Bezmotorvý upoutanec

#1 Příspěvek od Azy »

Zdravím
U nás vedu kroužek mladých modelářů kde jsem je "donutil stavět " upoutance kterého už skoro finišují ale pořád je nemohu zbavit strachu s toho že se jim v kruhu nezatočí hlava. No přišel jsem na jednu věc, vzpomněl jsem si na svoje mladé leta kdy jsem tak nějak s kámošem blbly a našly v nějakým modeláři tohle éro roztočilo se na vlascích nad hlavou a když dosáhlo rychlosti dalo se snim letět jako s účkem cca deset okruhů než to éro ztratilo rychlost celkem zábava. No proč to sem píšu ... neví náhodou někdo v jakém modeláři by se to dalo najít ??? či něco podobného ???
MK Katoda Sokolov :-)
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Bezmotorvý upoutanec

#2 Příspěvek od Woita »

Z dětských let si pamatuju na takovou hračku, vypadalo to jako dvacetkrát zvětšená včela nebo nebo moucha nebo tak nějak podobně. Průhledný žilkovaný křídla, žlutý tělo. Na vlasci se to točilo dokola, a pak to lítalo (docela hezky) a bzučelo. To by mě taky zajímalo, jestli je to dneska někde k vidění???
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
pert
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pert »

Jo na to si pamatuju, to éro se jmenuje LOOPING a taky jsme se s tím vykravili. Ale z toho se točí škeble 5x víc než z klasickýho upoutance. :D
Vyhledej si modelář č. 9 rok 1979
Přílohy
LOPING.png
Naposledy upravil(a) pert dne úte 08.10.2013 8:25, celkem upraveno 2 x.
martin z

#4 Příspěvek od martin z »

Na bezmotorový upoutanec si pamatuju a uvažoval o něm, motorů jsem se tenkrát bál že mi to zpřeráží ruce a že umřu při používání jedovatého metylového paliva. Dal jsem se ale cestou pohonu na motor na CO2, postavil jsem si malý kombat a pak i akrobat, oboje rozpětí cca 40-50cm, konstrukce balsová konstrukční potažená papírem. To kombatové samokřídlo se dostalo i na start, pamatuju si jak se v kotrmelcích kutálelo vzduchem až do trávy, totálně podmotorované... :lol: Mohl to být tak rok 85-87, než jsem přestal na dlouho modelařit.
Petr 63
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Petr 63 »

risah

#6 Příspěvek od risah »

Azy píše:Zdravím
U nás vedu kroužek mladých modelářů kde jsem je "donutil stavět " upoutance ....

Velice chválihodná činnost.
O bezmotorových upoutancích jsem několikrát slyšel. Eroplán 400 - 500 mm s vahadlem a tedy řízenou VOP, lasa 3 - 4 metry, Přední lanko je "taženo" cca 1,5m prutem (či klackem), kterým pilot udržuje rychlost modelu. heftem se klasicky řídí vejškovka, dá se s tím nacvičit třebas přemet, nebo let na zádech.

Rychlost upoutaného modelu se nastavuje na 5 až 5,5 vteřiny kolo, a to jak u venkovního, tak u halovky. Letí-li pod 4 vteřiny, je to na zamotání makovice (i když už jsem viděl UŠku lítat 2,8 vteřiny kolo - měl velmi krátký dráty a motor jel jak pila). Když kolo trvá déle, eroplán míň napíná lanka, ačkoliv to je odvislé od velikosti upoutance. Čím větší (a těžší), tím může mít delší lanka i dobu kola.

Pokud budete mít elektriku, doporučuji pro první lítání všech nováčků dát místo časovače přijímač, a zvenčí kruhu "šlapat" plyn. Když se cokoliv přihodí, dá s rychle ubrat, přidat či zastavit.
RisaH - C/L team Rakovník
corona

#7 Příspěvek od corona »

Ten úplně origo "Looping" (opravdu s dvěma "oo") od V. Procházky měl křídlo z překližky.
Taky měl takový nějaký pomocný zařízení, levou rukou se táhlo a pravou se řídilo.
Plánek někde mám.....
Ticcino

#8 Příspěvek od Ticcino »

Azy píše:... ale pořád je nemohu zbavit strachu s toho že se jim v kruhu nezatočí hlava...

OT: to mi připomnělo, když jsem narazil na tohle video... http://www.youtube.com/watch?v=4vAw1CC4A3g
BUBI

#9 Příspěvek od BUBI »

Loping je hračka pre zábavu. Na točenie hlavy je ľahká pomoc. Treba sa naučiť ignorovať mihajuce sa pozadie, a sústrediť pozornosť iba na model. Po pár letoch sa to chlapci rýchlo naučia.
Jano Bubeník
kocour
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kocour »

Jako kluk tak v r. 1953 - 4 jsem to zkoušel. Ten výkres modelu Looping mě nějak minul, vymyslel jsem si to tehdy sám. Žádné zařízení kromě normálního vahadla a ovládání to nemělo. Lítalo to, na silonových vlascích délky tak 3 - 4 m, ale byla to celkem nuda.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od veka1 »

Azy píše:Zdravím
....přišel jsem na jednu věc, vzpomněl jsem si na svoje mladé leta kdy jsem tak nějak s kámošem blbly a našly v nějakým modeláři tohle éro roztočilo se na vlascích nad hlavou a když dosáhlo rychlosti dalo se snim letět jako s účkem cca deset okruhů než to éro ztratilo rychlost celkem zábava. No proč to sem píšu ... neví náhodou někdo v jakém modeláři by se to dalo najít ??? či něco podobného ???

.. zdá se ,že jsi při čtení df nedával pozor,že? 8)

Skus odrolovat na konec stránky ,možná to trochu pomůže :

viewtopic.php?f=11&t=42762&hilit=looping&start=45 :)

veka1
corona

#12 Příspěvek od corona »

Dyk to říkám, že tam byla ta tyčka - dva metry dlouhá, drží se pravou rukou, viz poslední obrázek dole....
MaPaCZE

#13 Příspěvek od MaPaCZE »

corona píše:drží se pravou rukou, viz poslední obrázek dole....
u nás se týhle ruce říká levá :-)
BUBI

#14 Příspěvek od BUBI »

Corona je rozhodený z debaty s pdp7 v smetišti. Ani sa mu nedivím.
:lol: :lol: :lol:
Jano Bubeník
zahal

#15 Příspěvek od zahal »

Azy,taky vedu kroužek s kámošem lítáme hlavně učka a problém s točením hlavy řešíme chůzí do kruhu ( u chůze se hlava nemotá ). Perfektní bezmotorový učko vlastní xdada ( combat ) umí to zalítat osmičky,přemety i 2x ( ale z toho se hlava motá :lol: :lol: ).
Odpovědět

Zpět na „Upoutané modely“