Kompletní FPV + groud station/antena tracker
Re: Kompletní FPV + groud station/antena tracker
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zase malinko klikal o našel jsem tohle. Jen jsem se zatím nikde nedostal k nějakýmu detailnímu popisu a zkušenostem. Ale pokud to chápu dobře, tak přenos telemetrie de fakto na neomezenou vzdálenost. Jen nevím, jestli to funguje na obou stranách stejně, tzn. dvě tyhle desky a Ardustation a nebo bude potřeba ještě něco.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
Ano ale je to pres mobilni sit coz je sice neomezene ale potrebujes data jako na vysilaci tak na primaci..
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
janekx píše:Ano ale je to pres mobilni sit coz je sice neomezene ale potrebujes data jako na vysilaci tak na primaci..
Myslím, že přesně nechápu, co tím myslíš.
Budu mít Arduflyera, z něj kabel místo do 3DR Telemetry půjde do DroneCell - pak telefonát na pozemní stanici tam zase DroneCell a z něj zase kabel do ArduStation.
Nebo je to úplně jinak a mnohem složitější?
Myslim ze to bude dronecell jen nahore a dole soft co z datoveho toku udela onu seriovou linku ale koulam pres mobil tak mozna ja to spatne vyhodnotil.
Jan Janekx Urbanek
Čím sú komplexnejšie telemetrické a riadiace pakety, tým je vyššia strata pri ich prenose na väčšiu vzdialenosť. Preto nikto nerobí telemetriu priamo vstavanú v UHF systéme - technicky je to maličkosť, aj napr. EzUHF je transceiver, ale práve kvôli tomuto problému ostáva táto vlastnosť nevyužitá.
Pri malých vzdialenostiach je to fuk, čo využíva Duplex alebo Frsky a pod., ale čím je signál slabší... Aj preto je telemetria v Mission Planneri skôr na úpravu konfigurácie, než na riadne riadenie, hoci aj to Mission Planner ponúka.
APM je pomerne nesúrodá sústava chlievikov, kde ku každému z nich robí software niekto iný. Osobne si ťažko viem predstaviť horšie riešenie. Ale kto chce kam...
Pri malých vzdialenostiach je to fuk, čo využíva Duplex alebo Frsky a pod., ale čím je signál slabší... Aj preto je telemetria v Mission Planneri skôr na úpravu konfigurácie, než na riadne riadenie, hoci aj to Mission Planner ponúka.
APM je pomerne nesúrodá sústava chlievikov, kde ku každému z nich robí software niekto iný. Osobne si ťažko viem predstaviť horšie riešenie. Ale kto chce kam...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
Jameson píše:APM je pomerne nesúrodá sústava chlievikov, kde ku každému z nich robí software niekto iný. Osobne si ťažko viem predstaviť horšie riešenie. Ale kto chce kam...
Tak mi prosím poraď nějaké komplexní řešení. Bohužel u každého systému jsem zatím narazil na nějaký problém, který jsem nebyl schopen vyřešit.
Chci Autopilota na letadlo, s funkcí RTH a lítání na Waitpointy (např s RVOSD mimo USA problém). Rád bych aby se tohle dalo nějak rozumně nastavovat, protože programovací jazyky jaksi neovládám. K tomuto účelu je MisionPlane od Ardu naprosto super. Chci telemetrii v brejlích. To umí skoro každej. Ale chci mít možnost na zemi použít antenna tracker abych mohl lítat s FPV na cca 3-5km. Telemetrii v reálném čase do NTB a nebo vysílačky nepotřebuju, protože ji budu mít v brejlích.
Páči, vyberaj: http://spreadsheets.google.com/ccc?key= ... lamc&hl=en
Ale rátaj s tým, že chceš veľmi rýchle športové auto s obrovským kufrom, nízkym čelným odporom, so super priechodnosťou v teréne, 4x4 s uzávierkou diferenciálu a minimálnou spotrebou, ktoré sa ľahko parkuje aj v prepchatom meste.
Ale rátaj s tým, že chceš veľmi rýchle športové auto s obrovským kufrom, nízkym čelným odporom, so super priechodnosťou v teréne, 4x4 s uzávierkou diferenciálu a minimálnou spotrebou, ktoré sa ľahko parkuje aj v prepchatom meste.
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
Jameson píše:Páči, vyberaj:
Tabulka moc hezká, ale moje požadavky splňuje jen Ikarus, kterej už se prej dál neupravuje, takže zase nic.
Ale jak tak furt prolejzám net, tak jsem zase na něco přišel. Tenhle hotovej AT potřebuje na palubě letadla jen jeden bazmek (TeleFlyOSD - 9G) kterej zakóduje GPS souřadnice do audio kanálu FPV z letadla. A není k tomu potřeba už nic dalšího. Ta cena je ranec, ale jestli to fakt funguje, tak by to mohlo bejt konečně řešení.
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
Tak o elektronice už mám vcelku jasnou představu, ale ještě bych chtěl vyřešit jednu věc. Uvažuji nakonec o EPP letadle a mám dva finalisty,ale nějak se nedokážu rozhodnout, tak bych byl vděčen za vaše názory a případně zkušenosti.
Skywalker X-8
a nebo
Beta s rozpětím 2,5m
Skywalker X-8
a nebo
Beta s rozpětím 2,5m
-
zlutyslamak
Tyrano-cz píše:Tak o elektronice už mám vcelku jasnou představu, ale ještě bych chtěl vyřešit jednu věc. Uvažuji nakonec o EPP letadle a mám dva finalisty,ale nějak se nedokážu rozhodnout, tak bych byl vděčen za vaše názory a případně zkušenosti.
Skywalker X-8
a nebo
Beta s rozpětím 2,5m
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoj,
Popravde obavam se ze Beta nebude letove zadny velky zazrak a X8 na to aby fungoval je dost divocina jak financne tak technicky. Zkus jeste juknout na starou dobrou Cularis... era od multiplexu litaj obecne hodne dobre a proto jsem ji pred casem poridil. Letam s ni cca tri mesice a bez termiky je schopna na 5Ah uletet za rozumnyho pocasi cca 30km takze na poletovani do peti kilaku staci az kam.... a co se tyka elektroniky tak do cca 3 kilometru s 1,2GHz nepotrebujes antenna tracker... byl jsem pred 14 dny na 4km na vsesmerovce i kdyz priznavam ze uz jsem mel nejaky vypadky.
Slamak
Kamaráta vo štvrtok X8 pekne pohrýzla. Má pritom za sebou niekoľko desiatok bezproblémových štartov. Videl som záznam, natočený z druhého lietadla, ktoré sa chystalo na štart (tiež X8, mimochodom, moja "ex"). Zvuk vrtule, sekajúcej kosť na prostredníku, nebol nič príjemného. Možnosť takéhoto úrazu bol jedným z dôvodov, prečo som aj svoju X8 predal, hoci sa mi to lietadlo nesmierne páčilo. Takže za mňa skôr tá prerastená Beta.
Doktor tam dal iba 3 štichy, že aby sa to vyplavovalo a čistilo, šupol to do sadry a pekne každý druhý deň na preväzy. Polovica prsta ostane zrejme bez citu. Chalan môže byť rád, že neprišiel o ten prst celý...
Doktor tam dal iba 3 štichy, že aby sa to vyplavovalo a čistilo, šupol to do sadry a pekne každý druhý deň na preväzy. Polovica prsta ostane zrejme bez citu. Chalan môže byť rád, že neprišiel o ten prst celý...
Ona ta "beta 2,4m" lítá "vcelku slušně", zatím jsem ladil a lital jenom s kamerou na dohled. Jinak u nás se prodává pod jménem sky cruise.
- Tyrano-cz
- Kontaktovat uživatele:
Díky za názory. Co vím určitě, tak nepůjdu do něčeho Cularisovýho. Měl jsem Diamonda 2500 a lítá to fakt perfektně, což dnes naprostá většina letadel, ale co rozhodně nechci je vrtule v záběru a nebo hledat na letadle místo, kde ta vrtule nebude vidět.
Rozdíly v těch letadlech mne zajímaly, například nosnosti - budou nespíš hodně podobný. X8-ka bude nespíš míň citlivá k bočnímu větru, ale lítat budou asi obě v pohodě.
Takže to bude nejspíš ta X8-ka, která se mi prostě i líbí. Co se týká těch zranění při startu, tak už jich bylo spousta a proto půjdu jednoznačně do katapultu, viz tohle vlákno a přimo odkaz na návod
Rozdíly v těch letadlech mne zajímaly, například nosnosti - budou nespíš hodně podobný. X8-ka bude nespíš míň citlivá k bočnímu větru, ale lítat budou asi obě v pohodě.
Takže to bude nejspíš ta X8-ka, která se mi prostě i líbí. Co se týká těch zranění při startu, tak už jich bylo spousta a proto půjdu jednoznačně do katapultu, viz tohle vlákno a přimo odkaz na návod
-
zlutyslamak
Tyrano-cz píše:Díky za názory. Co vím určitě, tak nepůjdu do něčeho Cularisovýho. Měl jsem Diamonda 2500 a lítá to fakt perfektně, což dnes naprostá většina letadel, ale co rozhodně nechci je vrtule v záběru a nebo hledat na letadle místo, kde ta vrtule nebude vidět.
-----------------------------------------------------------------
AHoj,
mezi X8 a Cularis je obrovsky rozdil. Hlavne jde o to si ujasnit, co vlastne chce clovek litat. Pokud jde jen o to poletovat kolem max peti kilometru motorove a delat s videa zda se mi X8 trochu velka, zizniva a neskladna. Pokud nechces tocit videa plnohodnotnou DSLR ale staci ti jako obrazovy vystup GoPro, udela ti stejnou sluzbu treba FPV Penguin. Jestli te netlaci kluz a budes spokojenej s uplne motorovym letadlem je moznosti nejakej dvoumotorak jako je treba TwinStar - vyhled neomezeny leta to pry celkem pekne a nalozit se to klidne da az na 8Ah coz dava celkem pekny letovy cas. Pokud si chces zalitat v termice na max 5km Cularis funguje celkem rozumne a da se na ni i ti GoPro pridelat tak ze vrtule je z vetsi casti mimo zaber. Kluz s GoPro neni sice zadny zazrak (ono ani bez GoPro na delsi vylet neni - precijen kulicky jsou chlupaty) ale na petadvacet minut az pul hodiny je to dostacujici - pri rychlosti kluzu cca 35km/h do tech peti kilometru vzdalenosti doletis minimalne dvakrat i rezervou bezpecnosti na 5Ah.
Slamak