Uplně od začátku

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Torm

Re: Uplně od začátku

#16 Příspěvek od Torm »

martinduba píše:Dobře dobře,zítra to zkusím venku a uvidíme co to bude dělat.Dneska jsem to zkoušel a měl jsem problém jak jsem psal na začátku.po odemčení se mi neroztočí všechny vrtule ale třeba jen jedna,tak mám strach to trochu osolit :-(

To je špatně - po odjištění musí běžet všechny motory. Překalibruj regly, vymaž na desce paměť hodnot, nahraj znova firmware a udělej kalibraci akcelerometrů. Vyzkoušej na rovné ploše bez vrtulí. Do vzduchu jdi až to bude ok. Máš opravdu na všech regulátorech stejně nastavené časování (TimingMode=Low)?
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Sofin

#17 Příspěvek od Sofin »

Jaký vliv na chování coptery má timing mode u regulátorů? jinde jsem totiž pro změnu viděl doporučení nastavit high :) tak mě to zajímá.
Torm

#18 Příspěvek od Torm »

Čím rychlejší časování regulátoru, tím lepší odezva v regulačních smyčkách. Teoreticky tedy rychlejší =>lepší. Problém je v tom, že regulátor sám má nějakou mez rychlosti a navíc má soustava motor+vrtule omezení, daná (zhruba řečeno) poměrem výkonu motoru a inerce. Při příliš vysoké rychlosti řízení může jednak regl "vypadnout z obrazu" na jedné straně a/nebo "utrhnout pole" na straně druhé. Proto je lepší při zalítávání a ladění začínat s pomalým timingem (pokud nemáte Simonovy regly).
TGY 9X, OSD, FPV
macil

#19 Příspěvek od macil »

K už napísanému len doplním, že vyššie uvedená doska má v základe len GYRO a ACC.
K časovaniu regulátorov: Ak si nie ste istí a regulátor to umožňuje, nastavte "auto". Niekde sa uvádza, že pri 9 a viacpólových outruneroch sa odporúča nastaviť časovanie na "high".
Torm

#20 Příspěvek od Torm »

macil píše:K už napísanému len doplním, že vyššie uvedená doska má v základe len GYRO a ACC.
K časovaniu regulátorov: Ak si nie ste istí a regulátor to umožňuje, nastavte "auto". Niekde sa uvádza, že pri 9 a viacpólových outruneroch sa odporúča nastaviť časovanie na "high".

Jak píšeš. Barometr a kompas se musí připojit jako externí modul(y) přes I2C sběrnici, tudíž to, co píšu výš o nakalibrování kompasu a druhé fázi ladění držení výšky nemá v základní konfiguraci téhle desky význam.
TGY 9X, OSD, FPV
martinduba

#21 Příspěvek od martinduba »

torm píše:To je špatně - po odjištění musí běžet všechny motory. Překalibruj regly, vymaž na desce paměť hodnot, nahraj znova firmware a udělej kalibraci akcelerometrů. Vyzkoušej na rovné ploše bez vrtulí. Do vzduchu jdi až to bude ok. Máš opravdu na všech regulátorech stejně nastavené časování (TimingMode=Low)?

To bude asi ta chyba.Regulátory jsem pouze kalibroval pomocí plynové páky,kvůli rozsahu plynu.Programovací kartu jsem nepoužil,tudíž budou ragly nasatvené na defaultní hodnoty viz.níže

Brzdy: vypnuto /OFF/
Typ baterie: LiPo s automatickým načítáním počtu článků baterie
Hranice vypínacího napětí: Střední ( Medium3.0V/65%)
Časování: Automatické
Rozběh: Střední
Guvernér režim: vypnutý OFF
Frekvence: 8 kHz
Způsob vypínání při vybití: Snížit výkon

Zkusím to nastavit podle vašich rad a uvidím.Ještě otázka: reset dat provedu ve wingui nebo přímo na desce jumperem ????
Kulda ml.
Torm

#22 Příspěvek od Torm »

Tu desku neznám, takže k jumperu se neumím vyjádřit, ale obecně je nejčistší použít funkci Smazání EEPROM z kitu Arduina.
TGY 9X, OSD, FPV
macil

#23 Příspěvek od macil »

Martin, stiahni si z HK návod k tejto doske. Veľkú časť odpovedí na svoje otázky nájdeš práve v ňom.
martinduba

#24 Příspěvek od martinduba »

Tak jsem naprogramoval regly pomocí karty,nastavil rozsah plynu,vymazal pamět desky,nahrál andruinem firmware do desky(nastavil jsem jen quadx a desku nanowii).Teď jsem byl venku a zkusil odarmovat.motory se rozběhly(paráda) a pak jsem zkusil pomalinku přidávat.nikam to neutíkalo,tak jsem přidal víc a šup a už to letí.V luftě mi drží krásně akorát občas sem tam poškubne,ale jinak řízení chodí pěkně.Sakryš ,je to nádhernej pocit vidět letět ten svůj výtvor.Připadal jsem si jako malej kluk při rozbalování dárků :-)Všem moc děkuju za rady,moc mi pomohly.Teď už jen vyladit to poškubávání a lítat a lítat.Ale teď zase prosba o radu,čím by to poškubávání moho být popř.jak a čím vyladit??? Jinak neměl jsem zaplej horizon,může to být tím???
Kulda ml.
Torm

#25 Příspěvek od Torm »

Nemáš zač, rádo se stalo :)
Jak se to poškubávání projevuje? Zkus to víc rozvést.
TGY 9X, OSD, FPV
martinduba

#26 Příspěvek od martinduba »

No dělá to asi zadní levej motor,dneska jsem zase poletoval a když jsem začal otáčet proti směru hodinovejch ručiček zadní motor měl určitý vibrace,když jsem přestal točit bylo to ok a to houpání je asi proto,že se to gyro snaží rovnat
Kulda ml.
Torm

#27 Příspěvek od Torm »

Motory by vibrovat neměly - to je další věc, kterou v téhle fázi můžeš udělat, že je vybalancuješ. A vrtule taky. U motorů si pomůžeš kouskem stahovací pásky a mobilem (nebo laserovým ukazovátkem) jako čidlem vibrací, videí je na to dost a líp se to ukazuje, než vysvětluje, na vrtule pořiď nebo udělej vyvažovačku. Mašinu vyvážení pohonu fakt hodně zklidní.
TGY 9X, OSD, FPV
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“