spuštění tricoptery

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
jipav

Re: spuštění tricoptery

#16 Příspěvek od jipav »

Těch možností, proč Ti to nejde může být celá řada, nejspíš nějaké špatné nastavení na vysílači. Předpoklátám, že ten, kdo Ti to poslal s tím i lítal (má tam video), poslal Ti to složené i s nasazenými vrtulemi, tudíž je deska nastavená. V tom bych se pro začátek nehrabal, zvlášť, pokud s tím nemáš ještě zkušenosti. Pokud se sotva točí vrtule, tak nic nepoznáš. Musíš to pořádně chytnout a dát alespoň půl plynu. A pro začátek bych to nenutil k letu v místnosti, pokud k tomu nemáš alespoň tělocvičnu. Natáčí se ti zadní motor na správnou stranu? S tricopterou moc zkušeností nemám, ale toto může být taky příčina.
flashturbo
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od flashturbo »

nj , ale přišlo to rozdělané . vrtule jsem stejně už dvě ulámal a co se týče desky tu jsem vyresetoval a udělal vše dle návodu. motor se naklání ,ale nevím když si dám ten motor co je nakláněcí směrem ke mě
Obrázek
nakres tricoptery
a dám trošku plynu aby se začali točit vrtule a pravým knyplem kde mám plyn (mode 1) zkouším doleva tak motor půjde taky doleva nebo jak to je ?
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___
Ticcino

#18 Příspěvek od Ticcino »

Zdar,
já sice nejsem odborník přes coptery, nicméně jednu jsem postavil a dokonce i lítá. Sice quad, ale to je v podstatě jedno. Takže napíšu, jak jsem to dělal já.
Otázku pohonů máš vyřešenou, protože máš k dispozici stroj, který zřejmě už letěl.
Nyní jsi vše vyresetoval, takže je potřeba provést všechna nastavení od začátku.
Elektroniku jsem oživil, vrtule se nějak točily.

Prvním krokem bylo nastavení gyroskopů. Zisk (gain) jsem nastavil někam na střed, ale bylo potřeba prověřit, že je správný směr.
Takže koptéru do ruky, nad hlavu. Motory tak na půl plynu a zkoušel jsem naklánět vpravo, vlevo, dopředu, dozadu a rotaci vlevo vpravo. Koptéra musí mít tendenci kontrovat těmto pohybům (tzn. pokud nuceně nakloním koptéru vpravo, ona sama musí naklánět vlevo - proti pohybu, který se jí snažím rukou vnuti). To naklánění jsem prováděl s citem, ale celkem agresivně. Pokud to v daném směru nekontrovalo, ale naopak přidávalo, bylo potřeba reverzovat směr.

Dalším krokem bylo nastavení směru výchylek.
Coptéru jsem zavěsil za těžiště na lustr. Normálně na dlouhém provázku visela, asi půl metru až metr nad zemí uprostřed pokoje. Visela rovně, tzn. že nebyla nakřivo. Přidal jsem lehce plyn (asi 1/4) - a chtělo to někam utíkat. Do stran, dopředu nebo to začalo rotovat. Musel jsem trimovat tak, aby to neutíkalo nikam. Prostě se jen točily vrtule, ale koptéra byla stále rovně.
Pak jsem zkoušel směr výchylek. Páka doprava - koptéra doprava. Dopředu=dopředu. Rotace = rotace na správnou stranu.
Pokud něco bylo špatně, musel jsem reverzovat příslušný kanál a vše (trimování aby to neutíkalo) opakovat.

Posledním krokem bylo nastavení zisku gyroskopů - jak rychle budou reagovat na vnější podněty.
Koptéra stále zavěšená na provázku, ale tentokárt plyn přidaný tak, aby taktak nevisela - to je potřeba vyzkoušet. Nechceme, aby se nám to vzneslo a špagát se zamotal do vrtulí. Ale stav musí být blízko skutečnému letu.
Stále platí, že koptéra nesmí nikam utíkat.
Bylo na čase jí dát nějaký vnější impulz - drknout do ní, (ne rozhoupat, ale zespodu drknout do ramene) a pozorovat, co dělá. Pokud začne kmitat nebo naopak nereaguje (nekontruje) dostatečně rychle, je potřeba v daném směru upravit zisk gyra.

No a nakonec se jde létat. Ven! Ne v bytě. Na první let, nechť nefouká nebo to dělej v hale.
Můj první let byl velký úspěch - krásný stabilní vis.
Důležité je mít na paměti dvě věci a musím říct, že obě mi dělaly velké problémy.
1. netahat zbrkle za kniply - pak to letí někam do háje a to i dost velkou rychlostí
2. v případě problému nestahovat plyn - pak to spadne jak šutr

Naopak, doporučuji v klidu to dostat do metru a viset. Zkoušet si doleva, doprava, vpřed vzad. Vynechat rotaci kolem svislé osy. Stále být za ocasem. Pokud vidím, že to neovládám, maličko ubrat plyn a nechat to sednout.

No a to je asi do začátku vše.

Jo, a proč jsem to věšel za provázek?
Jednak, to bylo metr nad zemí, takže se již neprojevoval přízemní efekt.
Zadruhé jsem si byl jist, že mám těžiště uprostřed.
Ale hlavně, když byl problém, tak jsem prostě stáhnul plyn a ono to zůstalo bez poškození viset.
Torm

#19 Příspěvek od Torm »

flashturbo píše:Ahoj všem.
no tak po menší kolizi ze skříní v dílně opraveno , každopádně po opakované kalibraci pořád tahá jeden motor podstatně více a jak přidám plyn tak se to celé převrátí a samozřejmě neletí. Když přidám plyn aby se sotva točili vrtule vezmu jej do ruky a zkouším stím pohybovat tak si to snaží dorovnávat... vše jsem rekalibroval ,ale stále nevím kde je problém nechce se tomu.

Vidím několik možných zdrojů problému, radši je ověř jeden po druhém
  • správný smysl otáčení motorů
  • správné vrtule (levo/pravoběžná)
  • nakalibrování regulátorů (popsáno výše)
  • mechanické odpory v motorech (vyzkoušet rukou, případně bez napájení s nasazenou vrtulí)
  • nesoulad nastavení desky a rádia (ověříš v GUI, nejdřív udělaj nakalibrování akcelerometrů na rovině)
  • špatně nastavené zisky v gyrech
Co se týká serva naklápění ocasu, musí jít protiběžně k podnětu, tedy knipl doprava (= chci točit po směru hodin) znamená, že servo naklápí motor vlevo.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
macil

#20 Příspěvek od macil »

Daná doska je, ako už bolo napísané, čierna KK5.5. Teda okrem troch piezogýr a potenciometrov na nastavenie ziskov neobsahuje nič iné. Taktiež nie je k dispozícii žiaden GUI. Základný problém vidím v samotnom zapojení a zlom zostavení koptéry.
Flashturbo, ak v mode 1 hýbeš pravým kniplom do strán, neovládaš náklon zadného motora, teda rotáciu okolo zvislej osi, ale náklon koptéry, t.j. rotáciu okolo pozdĺžnej osi! Analógiou v prípade plošníkov s krídelkami sú práve krídelká. Náklon motora ovládaš ľavým kniplom a to tak, že kam vychýliš knipel, tam ide predok koptéry. (smerovka)
Tiež mi nie je jasné, ako si vyresetoval dosku.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Woita »

Zkus vzít copteru do ruky, roztoč motory (cca jako kdybys měl zaviset. tedy tak na 50% plynu), a zkus kniplama dopředu/dozadu a doleva/doprava (křidélky) a pak otáčení (směrovkou). chodí vše na správnou stranu? Jestli nemáš nějaký revers na kanále kde má být nebo naopak jestli není revers tam kde být nemá?
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
JosefSvejk

#22 Příspěvek od JosefSvejk »

Taky jednoznačně doporučuji kontrolu "v ruce". Ta deska je tak jednoduchá, že po správném napípání směru otáčení serva, nakalibrování regulátorů a nastavení trimrů do středu, to musí letět. Žádné computery, žádné GUI, zkrátka trochu větší prostor a letět (největší chybu vidím právě ve zkoušení doma, to potom lítají kusy vrtulí i nábytku).
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Woita »

Svatá Švejkova slova! Doma nezkoušet! Jedině venkuuuuu!!!
BoŠ

#24 Příspěvek od BoŠ »

No a pokud jsi nikdy nic takového, jako je RC, neprovozoval, tak oslov někoho, kdo ti s tím pomůže a poradí. Mám pocit, že se ti už někdo nabízel, případně mohu pomoci také. Ušetříš tím čas, nervy a peníze.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
macil

#25 Příspěvek od macil »

Podľa podpisu už nejaké to RC za sebou má. Ale so zapojením a nastavením koptéry by pomoc určite potreboval. Minimálne by mu to ušetrilo pár vrtúľ. :wink:
BoŠ

#26 Příspěvek od BoŠ »

macil píše:Podľa podpisu už nejaké to RC za sebou má. Ale so zapojením a nastavením koptéry by pomoc určite potreboval. Minimálne by mu to ušetrilo pár vrtúľ. :wink:

Ok, nevšiml jsem si toho.
Ale na druhou stranu, než začnu s novým modelářským oborem, tak se snažím o tom co nejvíc nastudovat. Proto jsem se mylnĕ domníval, že se jedná o nováčka ve svĕtĕ rc modelů.
Má nabídka platí, byť provozuji kvadru.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
flashturbo
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od flashturbo »

jak říkáte pánové . Letám s RC letadly a samokřídly sem tam nějaká stíhačka :) každopádně proto
COPTERY-ZAČATEČNÍK , to mne vystihuje nikdy jsem s copterama nelítal proto se tu tak hloupě ptám na všechno.

Nicméně musím opravit naklápěcí mechanizmus ,protože ten předchozí majitel použil prachobyčejné servo mystery s plastovými převody a samozřejmě to nevydrželo. Takže tak... zítra budu mit trošku času tak na to naběhnu a uvidíme jestli se zadaří.

Ještě jeden takový postřeh
Obrázek
tricopter
toto jest ona , udělal jsem to stejně jak ten předchozí majitel baterka na rám a na baterku teprve přez sucháč deska , není to chyba ? i když jemu to takto létalo ...

Používám Hitec Optic 6 Sport předělaný na FrSky 2,4Ghz jako přijímač FrSky V8FR-II 2.4Ghz 8CH Receiver (HV)
Dle manuálu k řídící desce jsem nastavil REV(revers) kanálu č.2 kanály 1,3,4 jsou NORM(normalni)
zde manuál ze kterého jsem čerpal.

Kód: Vybrat vše

http://www.lmkbabice.cz/?p=600
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___
macil

#28 Příspěvek od macil »

Zmysel výchyliek (reverzy) nastav tak, ako ti tu už viacerí radili. Chyť koptéru do ruky a skúšaj. Reakcie na povely sú podobné ako u plošných modelov. S trochou predstavivosti to zvládneš. No v prvom rade musíš mať správne rozložené ovládacie prvky. Ak nie, tak prijmi ponúknutú pomoc.
Na serve nešetri. Malo by byť digitálne, s kovovými prevodmi, pomerne robustné a bez vôlí. Mne sa osvedčili tieto:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... c_21g.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 16_5g.html
Troll

#29 Příspěvek od Troll »

flashturbo píše:toto jest ona , udělal jsem to stejně jak ten předchozí majitel baterka na rám a na baterku teprve přez sucháč deska , není to chyba ? i když jemu to takto létalo ...

Je to chyba, řídící deska má být někde upevněná stabilně. Protože ji jinak při výměně baterky nedáš do stejné polohy a také mám velmi silné obavy o přenos vibrací na desku. Předchozí majitel to neudělal správně, když to mám říci diplomaticky. Je silně pravděpodobné, že stejně udělal i něco dalšího. :roll:
Woita
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Woita »

flashturbo píše:...baterka na rám a na baterku teprve přez sucháč deska , není to chyba ? ....

Rozhodně špatně, jak píše i Troll.
Desku zkalibruješ a příště je to jinak, protože deska je na baterce posazená trochu jinak.
Deska by měla být fixovaná stále ve stejné pozici, a uchyceá by měla být na nějakém materiáli tlumícím vibrace (minimálně na silné pěnové oboustranné samolepce).
Zkus se zamyslet jestli bys nevymyslel na desku nějakou kopulku (tříramennou klenbu), na ní posadit nebo podvěsit tu desku (řídicí jednotku) a baterka by se podsouvala pod tuto kopulku. Je to dobré řešení pro budoucnost, až třeba na té kopulce budeš mít GPSku nebo mag. kompas.
Inspirace zde:
P6090144.JPG
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“