Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
M1
Kontaktovat uživatele:

Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel

#436 Příspěvek od M1 »

...no hlavně, že když jsem tady nadhodil před nedávnem jako RX 4xNi-Mh, tak to byla cesta zpátky, resetování RX apod. myslim, že jsou to tlachy starýho zbrojnoše, protože na ty Ni-Mh lítá bez problémů spousta lidí a problém nemají, když člověk nelítá s nějakejma starejma vyčpělejma šunkama, daleko větší pravděpodobnost, než že se resetuje RX, tak ti vodejde tou Li-Fe napřímo servo jako už ted více lidem a zapíchneš to do země...
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
M1
Kontaktovat uživatele:

#437 Příspěvek od M1 »

...jo Stando a co ta dioda, ta už tě omrzela, nebo už jí taky nevěříš ? Prostě nic holt nebude fungovat 100% a ted je otázka co tam tedy šoupnout s co nejmenšim rizikem toho dosáhnutí těch +- 5V.
JETI DC-16
JMalik

#438 Příspěvek od JMalik »

M1 píše:...no hlavně, že když jsem tady nadhodil před nedávnem jako RX 4xNi-Mh, tak to byla cesta zpátky, resetování RX apod. myslim, že jsou to tlachy starýho zbrojnoše, protože na ty Ni-Mh lítá bez problémů spousta lidí a problém nemají, když člověk nelítá s nějakejma starejma vyčpělejma šunkama, daleko větší pravděpodobnost, než že se resetuje RX, tak ti vodejde tou Li-Fe napřímo servo jako už ted více lidem a zapíchneš to do země...

Mám cca 7? letadel kde je 2s lipol a externí BEC. Dřív v něčem byli Nixx. Proč se bráníš tomu jedinému centrálnímu BECu?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
M1
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od M1 »

...no když budu sedat ve vyšší trávě a náhodou jí skřípnu mezi klapky tak centrální 6A beck mi sice taky stabilně drží 5V, ale ten zbytek může prohulit narozdíl při tom jen 2A MKS becu na každý servo
JETI DC-16
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#440 Příspěvek od lakotamm »

Vidím to tak, že si navrhnem plošák a začnem s vlastnou výrobou. :lol: Známy mi ich vyfrézuje a osadenie je už hračka. :)
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#441 Příspěvek od JMalik »

M1:
To se mi nezdá jako argument. Když sedáš do vysoké trávy, tak necháš klapky tak jak jsou a pohneš s nimi až zvedneš letadlo ze země. Kdyby to bylo zablokované, tak to vrátíš zpátky a odstraníš trávu. Ve vzduchu se to nestane.
Na co tam dávat x dalších průserových čudlů, které tam nejsou třeba.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
M1
Kontaktovat uživatele:

#442 Příspěvek od M1 »

...no to že skřípneš trávu není až zas tak vzácná věc (když není posečeno, tak někdy holt lítáme i na trávě 30 a více cm) a taky se mi to už stalo když sem musel rovnat těsně nad zemí křidýlkama a nedávno psal někdo na Lomcováku, tuším ?Honza Kohout? stalo se mu taky že skřípnul trávu a než přišel k modelu, byla už kouřovka
JETI DC-16
RedAce

#443 Příspěvek od RedAce »

Podřizovat kompletní řešení palubního napájení LETADLA eventualitě jako je skřípnutí trávy mi nepřijde ideální.
M1
Kontaktovat uživatele:

#444 Příspěvek od M1 »

...no a ted mi tedy řekni, co považuješ za ideální řešení napájení palubní soustavy ? ...a jsme zase tam kde jsme byli, nic ideálního prostě asi neexistuje a jestli jo, tak to sem napište a můžeme to začít všichni lítat :roll:
JETI DC-16
RedAce

#445 Příspěvek od RedAce »

Kdybych to věděl, už na tom vydělávám :D
Ale nejlíp mi vychází asi ty JR HV serva a 2S LiPol. Předpokládám, že nějaká HV serva na ocas by se k tomu taky našla. A co se týče mého low-tech Pika, tak ten létá bez nehod na jeden centrální 5A BEC.
M1
Kontaktovat uživatele:

#446 Příspěvek od M1 »

...no čoveče, já už nějak těm pseudo wing HV servům prostě nevěřim (hodně se prý ted množí reklamace, pávě kvůli tomu napětí a výrobci taky mlží), je to tak titěrný když to člověk vidí uvnitř, že jediný co ted prostě nechci je lítat natvrdo z Li-Fe či Li-Po, ten centrální Bec neodsuzuju, jen jsem uved třeba i výhodu těch separátních 2A beců :wink:
JETI DC-16
michalv

#447 Příspěvek od michalv »

RedAce píše: na jeden centrální 5A BEC.

A ty si myslíš, že 5A BEC tě ochrání ? Když ti proteče přes servo 5A, tak je po smrti.
JMalik

#448 Příspěvek od JMalik »

M1 píše:...no to že skřípneš trávu není až zas tak vzácná věc (když není posečeno, tak někdy holt lítáme i na trávě 30 a více cm) a taky se mi to už stalo když sem musel rovnat těsně nad zemí křidýlkama a nedávno psal někdo na Lomcováku, tuším ?Honza Kohout? stalo se mu taky že skřípnul trávu a než přišel k modelu, byla už kouřovka

Létáme u nás dost větroně, ale tohle jsem ještě neviděl. Tím ale rozhodně netvrdím, že to není možné.
Je to ale každopádně hodně málo pravděpodobné. To, že se podělá některý z těch 2A BECů, ztratí to kontakt na těch dalších konektorech, nebo to uhnije někde v letovaném spoji je pravděpodobnější.
Řešením do nových letadel ( pokud můžeš ovlivnit vestavěná serva) je použít HV serva. Za spolehlivá sem bych považoval JR a Futabu.
Do stávajícího osazení bych dal 5A BEC VR5.
( I když připustíš tu trávu mezi klapkama, nebo křidélkem, tak maximální škoda je vyhulené servo na zemi. Ne žíně ze vzduchu s rizikem, že tohle budeš i blbě dohledávat.)
JMalik

#449 Příspěvek od JMalik »

michalv píše:RedAce:
na jeden centrální 5A BEC.
A ty si myslíš, že 5A BEC tě ochrání ? Když ti proteče přes servo 5A, tak je po smrti.

On neřeší ochranu serva. Řeší spolehlivost.
RedAce

#450 Příspěvek od RedAce »

Nemyslím si to ani náhodou. Ale současně si ani nenamlouvám, že mě ochrání jakékoliv jiné (běžně dostupné) řešení. Snažím se létat na takovém místě a takovým způsobem, aby případné selhání ohorozilo jenom model. Toho by mi bylo líto, ale asi by mi to způsobilo méně starostí a finančních výdajů, než hledání 100% bezpečného řešení, které stejně (zatím) neexistuje. Tohle bádání, pokusy, nervy a výdaje nechám na jiných a až spolehlivé řešení najdou (pozná se to tak, že to budou používat všichni), tak to dám do letadla a budu zase létat dál.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“