Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Mě se to stalo před dvěma dny. Jednalo se o HS-55 na směrovce. |Při předletové kontrole jsme zjistil, že směrovka prostě nejde a nejde. Doma asi po 20 minutách jsem éro zapnul, a všechno chodilo jako z praku. Když jsme servo vymontoval a z blízka prhléhnul, bylo vidět, že kola jsou hustě namazaná bílou vazelínou, kerá byla i na stěně serva. Radši jsme jej vyměnil za jiné, které vypadá čistší.
Stalo se to již někomu?
Vazelinou to zcela jiste neni. Nejpravdepodobnejsi pricina "zamrznuti" je teplotni zavislost elektroniky serva. Zkus inkriminovane servo pripojit na servotester a vyzkouset to s nim opet venku.
Nevím, jestli je to náhoda, ale mně se to stalo taky u stejného serva začátkem zimy. Také se mně zdálo, že ta vazelína uvnitř je nějaká zatuhlá, ale nevím, nevím. Vzhledem k nízké ceně (cca 370 Kč) jsem to neřešil a šlo raději do koše. Nerad bych kvůli kolenovrtství lepil
mě se to stalo u velmi levného serva eco 8 stálo 200kč. chvilku mi šla směrovka 3 minuty ne a tak se to opakovalo. Byl to asi vadný potenciometr nebo co v nich je. Tak jsem ho reklamoval. Byl to první let, takže výrobní vada.
Adam 400 epp - sm CF2822
Yak-54 - halolet, sm microtex HCS 60/2-rozstřelen, čeká na stavbu nového Yaka nebo jiného éra...
F3K Vertex - od Leoše Svobody
PicooZ - ten se snad ani počítat nedá
Sem ted pres vanoce na horach. Mam uz za sebou 19 letu s Capriolem, ktery ma dve HS55ky ve kridle. A i kdyz tady litam i v -5°C tak musim zaklepat, zatim bez problemu. Nak
Taky bych se přiklonil k zamrzlým lanovodům. ikdyž elektronika je prevít. Mě HS55 nezamrzají. Problém dělají ty změny teplot,pak to všechno kondenzuje a může kde co zamrznout a oxidovat. myslím,že aby zamrzla vazelína,to už by mzsel být pořádnej mrazík a to už byasi nestíhali ani aku..
To mě zase HS-55 "prasknulo"-to kdyz sem stavěl Toro 900 a lepil sem serva "na svá místa" a asi hodinu později sem to chtel jen ozkouset a seřídit výchilky (jo a lepil sem to hustym sek. lepidlem a použil aktivátor) no a najednou to proste prdlo a bylo po servu v modelářství mi řekl ze to asi byl aktivátor...
Jo a to servo který prasklo bylo z Jihlavy jinak to druhy z modelářství v J.Hradci(model-arena) a to je jeste celi nj....
......lítám teď několik startů za den. V teplotě od 0 do -6°C. V provozu je osm serv HS-55 a éro vydrží ve vzduchu kolem 40min. Musím zaklepat, chodí bez problému. Model přistane namrzlý ledem, ale je to nádhera. Má to svoje kouzlo...... Po návratu je lepší nechat "všechno" někde v garáži, nebo sklepě, kde je chladno (ne mráz) a nekondenzuje vlhkost.