Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel
Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lzxGxmQnoIY[/youtube]
Jeti DC-16, Futaba FX-18+modul Jeti
Swing speciál, Proxima 2, Stork 4, Mig 15, P47, Torro 900
mab píše:Jen pro doplnění statistiky, odešlo mi začátkem srpna na křidélku servo Hyperion DS095-FMD (o tomhle se tu bavíte?).
Rozebral jsem jej a po připojení k servotesteru lze na motorku naměřit měnící se napětí, ale motorek nereaguje. Dál už jsem to nerozebíral, válí se mi to v šuplíku.
Napájeno bylo z bec 5V nebo 4xnimh, podle připojenho trupu. Odlétáno 1,5 sezony, přesnější statistiku nemám.
...no vítej v klubu
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
Udělal jsi veliký kus práce, chtělo to nasazení a odhodlání ale co vlastně výsledek znamená a s jakým cílem byl pokus realizován? u serv, která odcházela, se zjistilo, že odešlo. Asi bych pochopil průzkum, který by měl doložit výdrž a spolehlivost serv různých značek a typů, náročnost takovéhu pokusu je ale daleko za možnostmi normálního smrtelníka.
Možná bych se s nadhledem zamyslel nad diskuzí, kde se nekonečně řeší odcházení serv z důvodu vysokého napětí. Vždyť je to tak logické, použít akumulátor převyšující bezpečné funkční napětí serv abych ho musel snížit elektronickým udělátkem plošně, nebo dokonce u každého serva zvlášť. To se zdá tohle řešení komické a už z principu naprosto nesmyslné, neefektivní a nefunkční jenom mně? Když HV tak vše a komplet. Jinak to přece nemá smysl. berte to prosím jaku můj názor. Holt každý máme nějaký. Vývoj funkčních HV serv do křídel jde velice pomalu....
Možná bych se s nadhledem zamyslel nad diskuzí, kde se nekonečně řeší odcházení serv z důvodu vysokého napětí. Vždyť je to tak logické, použít akumulátor převyšující bezpečné funkční napětí serv abych ho musel snížit elektronickým udělátkem plošně, nebo dokonce u každého serva zvlášť. To se zdá tohle řešení komické a už z principu naprosto nesmyslné, neefektivní a nefunkční jenom mně? Když HV tak vše a komplet. Jinak to přece nemá smysl. berte to prosím jaku můj názor. Holt každý máme nějaký. Vývoj funkčních HV serv do křídel jde velice pomalu....
by takto chtělo porovnat škálu užívaných serv ... je jasné že pro zcela relevantní výsledky by to od každého chtělo několik kusů, ale alespoň orientačně to člověku něco dá
upřímně jsem nečekal že to přežije tak dlouho, my jsme kdysi bez zátěže utrápili hs-55 asi po 4 hodinách na servotesteru
upřímně jsem nečekal že to přežije tak dlouho, my jsme kdysi bez zátěže utrápili hs-55 asi po 4 hodinách na servotesteru
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Ještě se chystám udělat ten samý test s HS-81 s kterými létám na křidélkách 3 roky v Proximě 2 bez jediného problému.
michalv píše:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lzxGxmQnoIY[/youtube]
Ber ale v úvahu, že tak jak to máš, se servo rozbíhá prakticky bez zátěže a zatížení narůstá ke konci pohybu.
V reálu to takhle ideální nemusí být a o těch kartáčkách na motoru rozhodne právě ten záběrový proud.
(Ještě bych takhle zjištěnou hodnotu vydělil nějakým koeficientem . Třemi, pěti, deseti? A až potom to vynásobil nějak na skutečné letové hodiny (10x?)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
...no nemyslíš, že čím větší rychlost letadla, tím právě větší síla působí na kormidlo čím víc je to kormidlo vychýlené ? Tudíž myslím, že tak jak je to v tom testu je to tedy relativně správně, je snad jasný, že všechny podmínky působící na řídící plochy ve vzduchu doma těžko nasimuluješ, ale zkus to otestovat taky podle tvých představ, rád se na to podívám. A co se týče těch tvojich koeficintů, nevim co čekáš, že dostaneš za odpověd, prostě servo vydrželo v permanentním zápřahu se zátěží 0,5 kg 36 hodin...To co to vydrží pak reálně v luftu bude vždy otázkou a těžko se to spočítá, když někdo většinu času krouží jen v termice a někdo lítá po nebi jak postřelenej na velkých rychlostech ve výkrutech...
JETI DC-16
M1 píše:...no nemyslíš, že čím větší rychlost letadla, tím právě větší síla působí na kormidlo čím víc je to kormidlo vychýlené ? Tudíž myslím, že tak jak je to v tom testu je to tedy relativně správně, je snad jasný, že všechny podmínky působící na řídící plochy ve vzduchu doma těžko nasimuluješ, ale zkus to otestovat taky podle tvých představ, rád se na to podívám. A co se týče těch tvojich koeficintů, nevim co čekáš, že dostaneš za odpověd, prostě servo vydrželo v permanentním zápřahu se zátěží 0,5 kg 36 hodin...To co to vydrží pak reálně v luftu bude vždy otázkou a těžko se to spočítá, když někdo většinu času krouží jen v termice a někdo lítá po nebi jak postřelenej na velkých rychlostech ve výkrutech...
presne pod tohle bych se podepsal .... staci zaklady mechaniky ... tento zpusob zatizeni mi prijde genialne jednoduchy a dobre simulujici skutecne zatizeni
s timto servem take nepredpokladas ze budes permanentne zatezovat pri rychlosti prez 200 kde by to zatizeni bylo poznatelne uz pri male vychylce ... protoze to je zcela nerealny zatezovaci stav
SOVA is YouR CO-pilot
...no hlavne na motejlu jsou Futaby, ktery nejsou slim jako Hyperiony a tak maji zrejme solidnejsi strivka, mozna prave proto neodchazej a pokud vim, tak zatim kazdymu odesly Hyperiony v kridle jen na kridylkach
JETI DC-16
Kluci, test jste udělali geniálně a jsem přesvědčený, že v domácích podmínkách je to maximum. Pro nás ostatní piloty je to jednoznačně vodítko, že s modelem můžeš "BEZPEČNĚ" lítat jednu sezónu. Druhá a třetí může být pro model poslední. Díky vám za to a kdo používá testované servá alespoň ví, že to není na doživotí.

Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
jj, přesně tak Ondro 
- graup15_junior
Viking2-E-6Kw a projekty mé, či mých přátel
JMalik píše:[quote="M1"]...no nemyslíš, že čím větší rychlost letadla, tím právě větší síla působí na kormidlo čím víc je to kormidlo vychýlené ? Tudíž myslím, že tak jak je to v tom testu je to tedy relativně správně...........
.........servo vydrželo v permanentním zápřahu se zátěží 0,5 kg 36 hodin...
Ty serva odcházejí jako první na klapkách a křidélkách. Ne na výškovce, nebo motýlu. Na klapkách to odejde dost snadno, pokud s nimi manipuluješ na velké výchylky na vyšších rychlostech. Na křidélkách do toho bude taky asi nepříznivější namáhání za letu než v té simulaci.
Pokud by jsi nepřejížděl jen plynule z jedné krajní polohy do druhé, ale zvolil nějaké pocukávání 0,5kg do toho serva a chodil výchylkou i proti, nebo udělal stejný test místo 0,5kg a 1kg, tak to nemusí místo 36h vydržet půlku, ale taky třeba jenom 5 hodin.
To jsem k tomu jenom chtěl asi napsat, než si to někdo přepočítá, že pokud to vydrželo na servotesteru 36h, tak ve vzduchu už to bude jenom násobek tohoto čísla, aby se potom znovu nedivil.[/quote]
Podivej dulezite je pri porovnani serv mit jednu metodiku mereni. Pokud Michal vymeni servo za jine a udela to samy, tak muzes porovnat 2 serva, ktere byly mereny jednim zpusobem!. Pokud jedno vydrzi vice, budu verit tomu ze to servo vydrzi OBECNE vice nez to druhe. Pochopitelne by bylo dobre jich od jednoho typu vyzkouset vice, ale i tak co udelal Michal je super. A to hlavni neni to ze otestoval jedno servo, ale prave nastavil tu metodiku mereni, ktera se da ZOPAKOVAT na dalsich kouskach. Neni dokonala, ale je objektivni. Misto tveho rejpani do vseho zaplat jedno servo na test!
Ja klidne jedno servo taky poslu. Jestli budes ochotnej test udelat...
pouze tiše sleduji, ale možná by bylo dobré to testování potunit o odebranou kapacitu vždy při stejném přepákování ruzných serv, určitě by ta odebraná kapacita mohla trochu napovědět, páč podle typu a zpusobu létání asi má každý možnost si změřit svuj odběr modelu a možná, než začnete mrvit jedno drahé servo po druhém by bylo vhodné prohnat tím přístrojkem opakovaně několik levných hc serv, jestli ty naměřené hodnoty vubec vypovídají něco o výdrži daného typu serva, nebo pouze o výdrži daného kusu.
- RomanSadilek
Tak jsem vážil mazlíka a 2785g.