Spínání baterky na BEC
Spínání baterky na BEC
Je vhodné spínat napájení ještě před vstupem do BECu? Jde mi konkrétně o to, že před samotným BECem je ještě na přímo připojený přijímač a celé toto bych rád vypínal a zapínal. Tedy sestava a představa je CC Pro + např. SPS-20 hned za konektorem od baterky?
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Re: Spínání baterky na BEC
Logicky musíš baterku odpojit od všeho co by jí vybíjelo. Tedy SPS-20 osaď ve směru od baterie před jakýkoli další aktivní prvek.
Předpokládám, že to musí být v návodu k SPS-20 i s obrázkem.
Pat
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Kissman píše:Je vhodné.......
Obavam se, ze na to, jak zapojit vypinac jsem se neptalPatMat píše:Logicky musíš baterku odpojit od všeho co by jí vybíjelo. Tedy SPS-20 osaď ve směru od baterie před jakýkoli další aktivní prvek.
Pat
Takže jestli jsem pochopil,tak postup zapojení je : aku-SPS 20-max bec-příjmač.
Kissman píše:Obavam se, ze na to, jak zapojit vypinac jsem se neptal ;)
Obavam se, ze ti topologii zapojeni popsal zcela korektne... :-)
jyrry.webnode.cz
Kissman píše:.......tazal jsem se, zda-li je vhodne spinat silove kabely z baterie a nikoli primo BEC jako napr. Jeti BEC s vypinacem......
PatMat ti ale odpověděl dost jasně.
1) I když máš jakýkoliv elektronický vypínač vřazený kdekoliv v obvodu, tak po ukončení létání musíš odpojit baterku konektorem, nebo mechanickým vypínačem ( na ten bych radši ale zapoměl). Důvod je ti asi jasný = nějaký stálý minimální odběr elektronického vypínače.
2) Jestliže máš odbočku na přijímač před BECem ( nevidím sice důvod proč), tak můžeš před BEC vřadit další elektronický vypínač, kterým budeš vypínat současně obvod před BECem. Jestli použiješ potom ještě ten vypínač BECu je už na Tobě
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
-
JardaRůžička
Osobně používám výhradně elektronické spínače, jednoduché zapojení s mosfet tranzistorem. Jeho odběr ve vypnutém stavu je cca 50 uA. ze zdroje tedy odčerpá 1 mAh za 20 hodin, za měsíc "ležení" tedy asi 36 mAh. Při kapacitě zdroje 2000 mAh tedy odpojování baterie podle mého názoru má význam jen "přes zimu".
JMalik píše:...
2) Jestliže máš odbočku na přijímač před BECem ( nevidím sice důvod proč), ....
Ad2 - třeba kvůli měření napětí přijímačové baterky? (např. SPS vstup přijímačů Optima)
fireball: trefa do cerneho
jak jsem to nakonec udelal je popsano tu - viewtopic.php?f=39&t=60608&start=90#p1036791
Lip to snad ani nejde
Lip to snad ani nejde
Kissman píše:fireball: trefa do cernehojak jsem to nakonec udelal je popsano tu - http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t= ... 0#p1036791
Lip to snad ani nejde
Jde to lépe.
Jenom přeceňujete v tomto případě tu telemetrii.
Přijímačovky máš mít tak, že v žádném případě nedojde na nějaké hlášky telemetrie. Ta je od toho, aby jsi v podobném případě zjišťoval stav pohonných aku a zbytkové energie pro BEC.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Ty jsi asi stale nepochopil SPC vid... pokud prijimac umi vyuzivat zdroj naprimo tak, ze je oddeleny napajeni serv, nevidim zadny negativni duvod, proc toho nevyuzit. To, ze ze stejneho vstupu dostanu i informaci o napeti baterky uz je vedlejsi efekt.
Kissman píše:Ty jsi asi stale nepochopil SPC vid... pokud prijimac umi vyuzivat zdroj naprimo tak, ze je oddeleny napajeni serv, nevidim zadny negativni duvod, proc toho nevyuzit. To, ze ze stejneho vstupu dostanu i informaci o napeti baterky uz je vedlejsi efekt.
Pochopil jsem to dobře:
http://images.pichrt.info/subdom/images/?v=vstiekkuk.png
Oddělené napájení serv budeš mít až v případě, že napájení serv mine přijímač.
ne, nepochopil... jednak to schema uz je neaktualni (pouziti SPS-20 a bez BECu a LiPol) a druhak oddelene napajeni serv a prijimace je realizovane primo v prijimaci Hitec.
NiCd -> Jeti SPS-20 -> SPC (pouze přijímač)
-------------+-------> BAT (pouze serva)
NiCd -> Jeti SPS-20 -> SPC (pouze přijímač)
-------------+-------> BAT (pouze serva)
Kissman píše:.................
Dej sem prosím aktuální schema.