Serva na křidýlka u Accipter Badius

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
František Jeřábek

Serva na křidýlka u Accipter Badius

#1 Příspěvek od František Jeřábek »

Ahoj všichni,

Můžete mi, prosím, někdo poradit, jaká serva mám dát na křidýlka modelu Accipter Badius?
Těžko se mi ovládá pouze směrovkou, tak bych jej rád vylepšil.
Děkuji za odpověď.
Filip 400 Sport TII; Multiplex FunCub;ACROMaster;Robbe Parabolic(úp);Parkzone Corsair;Graupner MX-20
JiriB

Re: Serva na křidýlka u Accipter Badius

#2 Příspěvek od JiriB »

..... žádná,
resp. nemá cenu se Accipterem dále moc zabývat....pokud ano, tak směrovku zvětši, t.zn. nalep na konec pohyblivé části pásek z balzy, stačí tak 15mm široký a uvidíš....
Jestli opravdu Acciptera zvládáš, pořiď si jiné ero na "křidélka", pokud ne objednej si Flopa
http://sad.okdar.net/flop.html
a vybavení z Accipter do Flopa "přestěhuj", polétáš si rozhodně lépe.....
ahoj J.
jag42

#3 Příspěvek od jag42 »

To máš Ac.Bad. s rovným křídlem? U ušatého není se směrovkou žádný problém, točí to na obrtlíku.
Na tomto modelu jsem se před mnoha lety učil a že toho chudák musel vytrpět. Učil jsem se sám , bez simulátoru a jakýchkoli předchozích znalostí. Dokoupil jsem nové díly, rozbil to a koupil další :roll:
Až najednou jsem to přestal rozbíjet a díly ležely, tak jsem z nich sestavil letadlo nové a dosud mám oba. V obou mám stříďáky a lipolky a docela rád je jednou za čas proženu vzduchem.

Ty se ale ptáš na servo. V době mých pokusů jsem koupil nové rovné křídlo s křidélky (dělal to někdo tady), ale hned při prvním pokusu jsem je zlomil - měl jsem obráceně nastavené výchylky křidélek).
Bylo to řešené na jedno servo z vrchní strany křídla těsně za náběžkou. Pro toto řešení vyhoví každé 9g servo.
František Jeřábek

#4 Příspěvek od František Jeřábek »

Ja mám FunCuba, Parabolica, a Filipa400 sport...ale chci mu dat ještě šanci...
Filip 400 Sport TII; Multiplex FunCub;ACROMaster;Robbe Parabolic(úp);Parkzone Corsair;Graupner MX-20
jag42

#5 Příspěvek od jag42 »

To chválím...
Ten model není vůbec špatný, ale původní setový motor a baterky, to byla katastrofa. :roll:
František Jeřábek

#6 Příspěvek od František Jeřábek »

Jo však já jsem byl zděšenej...našel jsem ho starej, po bráchovi, kterej s tím letěl dvakrát...ale rád bych to vylepšil, protože je mi toho líto...bohužel nemám ponětí, jak tam narvat li-polky...a baterka je hotovo...jo a křídlo mám náhradní EPP.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od veka1 »

František Jeřábek píše:Jo však já jsem byl zděšenej...našel jsem ho starej, po bráchovi, kterej s tím letěl dvakrát...ale rád bych to vylepšil, protože je mi toho líto...bohužel nemám ponětí, jak tam narvat li-polky...a baterka je hotovo...jo a křídlo mám náhradní EPP.

Tak bracha , jo? A co ty,... .uz si s tim modelem letel?

veka1
František Jeřábek

#8 Příspěvek od František Jeřábek »

Jo.Letěl. Samozřejmě, jinak bych nevěděl, že je ta směrovka tupá :roll: .
Vím na svých ostatních letadlech používám směrovku na pohyb nízko u země, na visení, na různé akr. prvky a kulaté zatáčky...a to je u FunCuba velká plachta. Ostrou zatáčku s tím prostě neuděláš...a už vubec s Badiusem.Prostě bych to tam rád dal, a jen se ptám, jestli někdo neví, jaká serva tam dát, aby to bylo dost silný, ale ne zas moc velký...aby mi to neprošlo durch křídlem :DDD :D
veka1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od veka1 »

František Jeřábek píše:Ostrou zatáčku s tím prostě neuděláš...a už vubec s Badiusem.Prostě bych to tam rád dal, a jen se ptám, jestli někdo neví, jaká serva tam dát, aby to bylo dost silný, ale ne zas moc velký...aby mi to neprošlo durch křídlem :DDD :D

Hmm,zeby? Tak skus trochu zvetsit vzepeti, to uz z principu pomuze. Kdyz se ti bude zdat malo ,tak pridej plochu na pohyblive casti SOP. Je to ucinejsi ,nez velke vychylky male smerovky. Obecne by max vychylky smerovky nemeli prekrocit 35- 40 st. Leda ze bys ji pouzival jako brzdu.

Uvedeni do zatacky prospeje i lehke pritazeni Vop tesne pred vychylenim smerovky.

Pak je mozne trochu poladit polohu teziste. Pokud je teziste kolem ca 28-35 % SAT pak je model dost tupy. Posunuti vzad(k neutralnimu bodu letadla) ,znacne pomuze, ale je potreba najit rozumnou hranici,abys to jeste ukociroval.

V kazdem pripade,zataceni pouze smerovkou funguje aerodynamicky trochu jnak nez s kridelky a tomu je potreba prizpusobit pilotaz.
Zakladnim predpokladem je primerene vzepeti kridla (bez vzepeti to prakticky nefunguje,nebo jo ale nedokonale ). V realu po vychyleni smerovky musi nejdrive vybocit trup,kridla jsou tim padem ofukovana pod ruznym uhlem nabehu.Nesymetricky se zmeni vztlak i odpor na jednotlivich polovinach , vysledkem cehoz je naklon a zatoceni modelu)

Kukni napr sem: http://www.vekamodel.cz/aerodynamika-a- ... ni-modelu/ .a naroluj na Stranova stabilita modelu. Mam tam vsak momentalne nejaky problem.Pro cteni je potreba otevrit obrazky v novem okne , jinak se zobrazuji pouze vetsi nahledy.

Nejake info najdes i v tomto clanku: http://www.airspace.cz/akademie_letectv ... mi-kridly/

veka1
František Jeřábek

#10 Příspěvek od František Jeřábek »

Ahoj, děkuji, že se mi snažíš pomoct...
Ale opravdu tam chci dát křidýlka...mám ho jen na odzkoušení, jinak lítám s FuCubem a Filipem.
Směrovka je fajn věc, ale když si člověk zvykne na ovládání křidýlkama a dělá ostrý zatáčky tak to prostě nejde.
Jde mi jen o to, jaké rozměry serv dat do toho epp křídla.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od veka1 »

František Jeřábek píše:Ahoj, děkuji, že se mi snažíš pomoct...
Ale opravdu tam chci dát křidýlka...mám ho jen na odzkoušení, jinak lítám s FuCubem a Filipem.
Směrovka je fajn věc, ale když si člověk zvykne na ovládání křidýlkama a dělá ostrý zatáčky tak to prostě nejde.
Jde mi jen o to, jaké rozměry serv dat do toho epp křídla.

Ja ti kridelka nerozmlouvam jen jsem prihodil par informaci k objasneni blematiky nezataceni. :)
Je jasne ze s kridelky se to bude jinaka lepe ridit, ale bude to muset opravdu ridit.
Bez kridelek to lita i samo ( z principu je stabilnejsi) coz je vyhodou ,kdyz je model trochu vys ,nebo dal tj .na hranici viditelnosti.
Litam s nekolika modely bez kridelek : http://www.vekamodel.cz/historici/ a na obratnost si nestezujuPricemz, ty puvodne volne modely skutecne sporadane litaji i bez radia.
Vosa, Cejka, Major jsou jakoze historicke poletuchy,s opravdu malymi ridicimi ploskami. V motorizovanych verzich jsou schopne odlitat zakladni akrobaticke prvky(ostre zatacky na uchu,premety, souvraty, vykruty, zada) i ve vetru kolem 10m/s. Toz neverim, ze to nezalitne i ta tvoje poletucha.

technicka: serva staci 9g.
Vnejsi okraj kridelka nedavej az ke konci kridla,at je trochu chraneno pred zemekouli , pri nepovedenych pristanich, nebo tam namachruj koncovy oblouk.
Ze stejneho duvodu bych dal i ovladaci packy a tahla na horni povrch kridla.Zhorsi to sice vykony,ale je to provozu odolnejsi reseni.
Druha (standartni)moznost jsu nahony a packy umistene na spodni strane kridla, chranene tvarovanymi krytkami.
O zpusobu provedeni nahonu a delce ovladacich pak,do urcite miry rozhodne i charakter a umisteni zavesu (v ose,nebo na horni strane).
Servo i paka by meli byt v cca 1/3 -1/2 rozpeti kridelka,aby nedochazelo k nesymetrickemu krouceni.
Doporucil bych vyrobit kridelka bud zbrousenim cca 8-10mm tluste zrcadelkove balsy, nebo je udelat konstrukcni.
Pokud by meli zustat z puvodniho materialu,je lepsi je udelat radeji hlubsi a kratsi.

Z duvodu zachovani schopnosti konce kridla prenest zatizeni od ohybu a krouceni, by se predni hrana otvoru pro servo mela nachazet min za 1/3 -1/2 hloubky tetivy kridla v montaznim miste. A tom i za cenu, ze kousek serva bude vyzlezat z obrysu kridla. V kazdem pripade by nemeli byt porusene pasnice nosniku,zalepene v epp.

veka1
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“