Hexakopter Y6

Rámy pro coptery, závěsy pro kamery a jiná mechanika na coptérách
Zpráva
Autor
pokemon
Kontaktovat uživatele:

Hexakopter Y6

#1 Příspěvek od pokemon »

Ahoj,nenašel jsem tu nic o konfiguraci motorů Y6 ,tak jsem založil nové téma.Jaké máte zkušenosti s tímto sestavením motorů.Od Koulinka jsem se dozvěděl,že motory ztácí výkon o 20%,což není moc dobré na letové časy a váha ubráním 3 ramen asi moc neubyde.
macil

Re: Hexakopter Y6

#2 Příspěvek od macil »

Motory nestrácajú výkon, ale spodné vrtule strácajú na účinnosti.
Sofin

#3 Příspěvek od Sofin »

Je pravda, že na toto téma moc informací není. Zrovna se hraju s něčím podobným, vlákno v diskuzi je tady:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=131&t=61812
Informace budu dodávat postupně, jak bude pokračovat stavba. Něco bych měl přihodit už dnes :wink:

Nemyslím si, že by tento koncept byl tak špatný jak se občas tvrdí, nakonec i pro armádu se připravuje něco podobné:
http://www.vtusp.cz/a/bezpilotni-letajici-prostredek-cube-y6
Troll

#4 Příspěvek od Troll »

Y6 lítá docela dobře, ani s letovými časy to není žádná tragedie. Myslím, že jako vždy nejvíce straší lidi, co to nikdy neměli. :lol: Je to normálně solidně použitelná koncepce. A výhody jsou nezanedbatelné. U někoho můžou i převyšovat nevýhody , takže vůbec není třeba se bát.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od martinre »

Y6 je pro mě asi nejlepší koncepce. Dobře se čte orientace v letu, super to vypadá, lepší redundance, líp to létá ve větru a je to mnohem skladnější. Pokud si vybereš dobré vrtule = jiné na horní motory a jiné na dolní, tak ta ztráta není moc velká. Ale i se stejnýma vrtulema to jde. Je toho napsáno o tomto konceptu hodně, stačí hledat. Já mám Y6, X8 a normální octo už mi jen visí u stropu. Já už jiný koncept stavět nejspíš nebudu, teď mám rozdělaný hexa s U8 tiger motory a na 29 palcový vrtule by ani jiný koncept nepřicházel v úvahu...
HonzaS

#6 Příspěvek od HonzaS »

29 palcový vrtule? Neni to málo? :D
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
martinre
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od martinre »

HonzaS píše:29 palcový vrtule? Neni to málo? :D

Když už, tak pořádně :) . Pro lety 30min a déle je to ideální rozměr.
Marek_Km

#8 Příspěvek od Marek_Km »

martinre píše:Když už, tak pořádně :) . Pro lety 30min a déle je to ideální rozměr.

To si ani nedovedu představit, když mám na Phantomu jen 8 palcové. Kolik taková stojí? Průvan pod ní musí být ale řádný...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od koulinek »

Ono to nejsou jen ty 3 carbonové trubky ale také nezanedbatelné množství spojovacího materiálu. Kdybych to viděl jako problém, dávno sem se vrátil ke klasické hexe, ale jiné změny než další odlehčování neplánuju :D Za mě také výhody jednoznačně převyšují.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
martinre
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od martinre »

Marek_Km píše:
To si ani nedovedu představit, když mám na Phantomu jen 8 palcové. Kolik taková stojí? Průvan pod ní musí být ale řádný...

Ještě je v ruce nemám, tak si to taky nedovedu moc představit, ale už jsou na cestě. Dlouho je nikde v Evropě neměli skladem. http://shop.aerodron.ch/index.php/contr ... -pair.html
jirka_d

#11 Příspěvek od jirka_d »

To se na tom budeš vozit ty? :lol: Prosímtě jaké bude mít tricoptéra rozměry?
HonzaS

#12 Příspěvek od HonzaS »

No kdybys chtěl 47 palcové třílisty počítané přímo pro coptery, tak vím, kdo je v čr dělá :lol:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
martinre
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od martinre »

jirka_d píše:To se na tom budeš vozit ty? :lol: Prosímtě jaké bude mít tricoptéra rozměry?

To ne, to až ten další :) . Bude to podobný tomuto: http://vimeo.com/75063681 ale jen Y6 hexa.
jirka_d

#14 Příspěvek od jirka_d »

Podle odhadu 1,5 -1,6m v průměru těch 42 minut ve vzduchu je taky pěkné. Už je to hezky stabilní.
Budeš mít hezkou hračku
tomashr

#15 Příspěvek od tomashr »

Troll píše:Y6 lítá docela dobře, ani s letovými časy to není žádná tragedie. Myslím, že jako vždy nejvíce straší lidi, co to nikdy neměli. :lol: Je to normálně solidně použitelná koncepce. A výhody jsou nezanedbatelné. U někoho můžou i převyšovat nevýhody , takže vůbec není třeba se bát.

Mě asi nejvíc vadí, že se to nedá chytat do ruky, což jsme s hexou v některých lokalitách dělali a bylo to užitečné. Třeba takové přistání na jemném písku až na zem by nutně znamenalo zasypat foťák zvířeným sajrajtem... Ale to se přirozeně dá brát za výhodu jen do jisté velikosti, při jejím překročení už by stejně byl problém.

Co se týče poklesu účinnosti, tak to při stejných vrtulích nahoře i dole zanedbatelné není, ale výhody to mohou převážit. Navíc jak jsi psal v jiném threadu, mohou to trochu kompenzovat větší a účinnější vrtule. Nicméně úplný kec ten pokles účinnosti bohužel není :-(
Odpovědět

Zpět na „Coptery - technika“