Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Otázky o F3K

#1276 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Keď sa mi pretrhne 0,08 na smerovke dám vám vedieť. :) V mieste trenia je trochu načatá - uvidím. :wink:

Skontroloval som tú oceľ na výškovke a zatiaľ nič nereže.

Já tohle asi už nechápu. Vidíš, že je to načaté, že je to blbě udělané a budeš s tím létat dál?
Buď tě vyloženě baví opravovat ty trosky, pádluješ v penězích....., nevím. Fakt to nechápu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#1277 Příspěvek od lakotamm »

Keď som SG staval, dal som tam obal z horejšího bowdenu. No problém nastal keď som potreboval vymeniť niť - proste v prípade že tam dám tie bowdeny, už ich bez naleptania nevymením, lebo bežne nite do trupu ťahám za obyčajným káblom. Samotná niť mi nikde nedôjde až do kabínky.

Tu máš foto ako to mám - už je tma a s uzávierkou 1/10s sa mi blbo fotilo. Zajtra to môžem odfotiť lepšie.

Zrejme budem musieť vymeniť lanko na výškovke - zaväzoval som ho min 5 krát, pritom má len cca 5 mesiacov. Obidva sú nenapnuté.

Stratu ovládanie smerovky nepovažujem za dôvod prípadnej havárie - navyše jej stav sa ľahko kontroluje.

EDIT: samozrejme všetko je to vŕtané pod uhlom.
Přílohy
P1070874.JPG
P1070883.JPG
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#1278 Příspěvek od vojta mansfeld »

No dneska jsem se ještě šel kouknout do jednoho obchodu u nás a Dynemu měli 0,18 tak jsem jí vzal, teď koukám jaký jsem debil-všude mám bowdeny, paráda ale na jedno místo mi nešly zasunout, jde o přechod trubky na gondolu a nechal jsem to bez, jdou jen volně, no nedrbou se ale o příjmač se opírají a jde o to že jak se bude posunovat příjmač bude se měnit vytrimování, já debil jsem si neuvědomil že tam můžu dát druhý bowden a teď mi to schne, nevím jestli to mám ještě rozdělat nebo už na to kašlat :cry: :cry: :cry:
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
JMalik

#1279 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Keď som SG staval, dal som tam obal z horejšího bowdenu. No problém nastal keď som potreboval vymeniť niť - proste v prípade že tam dám tie bowdeny, už ich bez naleptania nevymením, lebo bežne nite do trupu ťahám za obyčajným káblom. Samotná niť mi nikde nedôjde až do kabínky.

Zrejme budem musieť vymeniť lanko na výškovke - zaväzoval som ho min 5 krát, pritom má len cca 5 mesiacov. Obidva sú nenapnuté.

Stratu ovládanie smerovky nepovažujem za dôvod prípadnej havárie - navyše jej stav sa ľahko kontroluje.

Novou niť protahuji tak, že jí nalepím v cca 1cm délky na kytarovou strunu, nebo 0,3mm ocel drát a protáhnu to tou trubičkou bez problémů.

Nevím, jak to máš, že jsou ty nitě takhle povolené. To je čuňárna šílená.
Uvážeš to nejdřív na páce serva = uzlík+ kapka řídkého vteřiňáku (minikapka, jenom co nabereš na špičku špendlíku, nekapej to tam rovnou z lahvičky, jinak ta niť zcepení v centimetru délky). Potom to uvážeš na páce kormidla (výškovky, nebo směrovky). Přitahováním uzlíku to vyladíš tak, aby byla páka serva v neutrální poloze, kormidlo v neutrálu a niť napnutá. (kormidlo máš přelepené papírovou samolepicí páskou, aby jsi nemusel hlídat neutrál). Jak to máš správně napnuté, znovu to pojisíš minikapkou vteřiňáku.

Na ztrátu ovládání směrovky to jde zrušit na sr.čky, pokud se ta směrovka při hodu rozfletruje, nebo si to zvolí nějakou nedefinovanou výchylku. Buď to rovnou zareješ, nebo ulítne směrovka, taky jde tím fletrem ulomit celá ocasní trubka.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#1280 Příspěvek od JMalik »

vojta mansfeld píše:No dneska jsem se ještě šel kouknout do jednoho obchodu u nás a Dynemu měli 0,18 tak jsem jí vzal, teď koukám jaký jsem debil-všude mám bowdeny, paráda ale na jedno místo mi nešly zasunout, jde o přechod trubky na gondolu a nechal jsem to bez, jdou jen volně, no nedrbou se ale o příjmač se opírají a jde o to že jak se bude posunovat příjmač bude se měnit vytrimování, já debil jsem si neuvědomil že tam můžu dát druhý bowden a teď mi to schne, nevím jestli to mám ještě rozdělat nebo už na to kašlat :cry: :cry: :cry:

Není mi to jasné, dej sem fotku.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1281 Příspěvek od maroslong »

Pridám sa. Dyneemu už dlho nepoužívam, len pletené oceľové lanká a odvtedy podstatne menej trimujem. Ale vždy som dával aj dávam na výstup lanka z trupu buď kúsok trubky z mikrobovdenu, alebo z bežného bieleho, natiahnutého nad plameňom na menší priemer. Je to minimum práce a technicky oveľa čistejšie (a bezpečnejšie) riešenie. Vždy ju len zakvapnem riedkym sekunďákom a pri prípadnej výmene lanka nie je problém ju z otvoru odstrániť. Lanko preťahujem trupom s pomocou 0,5 mm oceľového drôtu, koniec lanka prilepím k jeho koncu kvapkou sekunďáku. Nikdy by som to lanko nenechal voľne drieť o dieru v trupe, nevidím preto jediný dôvod. :wink:
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#1282 Příspěvek od vojta mansfeld »

JMalik píše:Není mi to jasné, dej sem fotku.

Fotku nedám, drží to pevně vlepené v trupu...
Měl jsem tu tubku a tu jakoby kabinu na dvě části které se pak lepily k sobě, v trubce nitě šly v bowdenu a v té kabině až k servům měli jí taky jenže když jsem lepil kabinu k trupce nešly mi dovnitř do kabiny protáhnout do bowdenů tak jsem je tam dal volně a jdou volně od posledního bowdenu až k servům skoro 10 cm podél příjmače... Trubka je vyrobená kamarádem a vše je neskutečně natěsno, no rozhodl jsem se to tak nechat, příjmač jsem zatlačil úplně dolů, nitě se neškrábou jen kdyby se příjmač třeba odstředivou sílo rval nahoru tak jde přez ně, vyřeším to tak že na podlahu trupu dám kapku vteřiňáku a na to příjmač aby tam držel a kabely taky narvu dolů takže na nitě nic tlačit nebude. Hlavní je že se nemají o co odřít. Zezačátku jsem z toho vyšiloval ale pochopil jsem že když příjmač narvu dolů a nebude do nití tlačit je to v pohodě, líp to popsat neumím a na fotce by nitě v trupu poznat tou škvírkou co se kouká nebyly :)
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#1283 Příspěvek od lakotamm »

JMalik píše:Novou niť protahuji tak, že jí nalepím v cca 1cm délky na kytarovou strunu, nebo 0,3mm ocel drát a protáhnu to tou trubičkou bez problémů.

0,3 mám náhodou doma - na 1. raz som sa trafil. :oops: Niekedy mi zastáva rozum nad tým ako si komplikujem veci, vďaka za radu. :wink:

JMalik píše:...Nevím, jak to máš, že jsou ty nitě takhle povolené. To je čuňárna šílená... ...(kormidlo máš přelepené papírovou samolepicí páskou, aby jsi nemusel hlídat neutrál)...

Nite mám povolené preto, lebo mám servá v krajnej polohe, aby bolo vidno poškodenú časť (čo aj tak nevidno :roll: ). V podstate všetko robím +- rovnako akurát nepoužívam pásku ale čisto odpor trenia - výchylky mám cca 80% z max (fyzický limit kormidla), takže sa môžem seknúť o +-20%.

JMalik píše:Na ztrátu ovládání směrovky to jde zrušit na sr.čky, pokud se ta směrovka při hodu rozfletruje, nebo si to zvolí nějakou nedefinovanou výchylku. Buď to rovnou zareješ, nebo ulítne směrovka, taky jde tím fletrem ulomit celá ocasní trubka.

Pri štarte by to zrejme fakt neprežilo... A práve vtedy sú tam najväčšie sily.

Mňa momentálne vnútorne štve, že na Thowtovi nebudem mať na smerovke pružinku z Horejšího bowdenu ale obyčajnej 0,3jky. Vyvesovať sa mi to fakt nechce.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#1284 Příspěvek od JMalik »

vojta mansfeld píše:Fotku nedám, drží to pevně vlepené v trupu...

Ty bowdeny v celé délce jsou tam na nic. Jen to zvýší hmotnost , tření v tom bowdenu, protože to nemáš po celé délce upevněné.
Základem těch instalací v Káčkách je nic neprasit, nelepit tavným lepidlem, nebo vteřiňákem serva, přijímače..... apod.
Serva jdou dát do rámečků, do naprosto přesně definovatelné polohy a potom vyjde niť, nebo struna přesně z gondolky do ocasní trubky. Kousek bowdenu dáš jenom na výstupu vzadu z trupu.
Jak to tam začneš nějak prasit, včetně toho pohyblivého RX, nebo baterky, tak je jenom otázka času co se kde podělá, nebo co urveš při zapínání baterky.
Teď udělám instalaci do trupu za večer. Když jsem s tím začínal, tak jsem to dělal tři večery, ale výsledek nakonec nebyl horší než dnes. Jenom nad tím musíš napřed přemýšlet, když se ti to zdá dobré, tak to ještě nedělat a počkat na nápady na druhý den. :wink:
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#1285 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ne, to jsme si nerozuměli, bowden nemám po celé délce ale jen na výstupu na konci trupu a lože křídla je do trubky natěsno a není tam místo-dželo by se to o šrouby a vadily by tam provléknuté kabely tak je v trubce kolem lože asi 10 cm bowdenu, není to po celé délce samozřejmě. Nic jsem vteřiňákem neprasil, jen jsem prostě na přechodu trubky s kabinou zapoměl dát kus bowdenu ale to neva.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#1286 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ahoj, chci se zeptat někoho kdo má Mimi- jak živé jsou reakce na směrovku? Je potřeba dodělávat křidélka nebo to stačí jen na sop a vop, nechci (kdybych jí v budoucnu dělal) dělat výkruty ale do zatáček musí chodit klasicky s náklonem a být prostě dobře ovladatelná. Např. Skylady- tam pro létání stačí jen směrovka, na plnou výchylku jde udělat i výkrut, pěkně živé, a Rally XP od SIGu je taky jen pro sop a vop ale směrovka reaguje ploše, když se přidává postupně náklonu lze docílit ale je to o ničem.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1287 Příspěvek od maroslong »

Pri dodržaní vzopätia podľa výkresu je na smerovku až prekvapivo živá a výborne ovládateľná.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#1288 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ok, díky, no mám zatím v plánu něco jiného ale třeba na ní časem taky dojde, jen mě to tak zajímalo.
Jinak ségra tady četla ten můj příspěvek (ona už má mimino) a říkala- hele, řekni jim že já mám taky Mimi, a že na směrovku se směje. :D :D :D taky jen jsem chtěl vyřídit, třeba pobaví :D
Golfista

#1289 Příspěvek od Golfista »

a už to mimi lítá? :D :D
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#1290 Příspěvek od vojta mansfeld »

Golfista píše:a už to mimi lítá? :D :D

Pokud budou jezdit ke mě postarám se o to aby to létalo dřív než to bude chodit :D
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“