Jakou navigaci do auta?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
robotmz

Re: Jakou navigaci do auta?

#16 Příspěvek od robotmz »

Ja som na tú svoju NOKIU kúpil aj originálny držiak, mám dojem že stál až 15 eur, ale stojí za to, je "ovládateľný" 1 rukou a z húževnatého materiálu, ktorý tlmí vibrácie. Niekedy sa vyplatí priplatiť si za originál.
LV
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od LV »

Používam Sygic tretí rok v dvoch mobiloch (platené verzie). Jazdím veľa po slovensku, česku, A, DE, CH, F a oproti MIU čo mám je to Lamorgini. Jediné čo je na MIU čo lepšie vyriešené je okamžité vyhľadanie obchádzky. Keby som nemal "vhodné" mobily, tak si kúpim najlacnejší tablet s GPS a kúpim do toho Sygic. Vznikne tak za málo peňazí Luxusná navigácia a ako bonus tablet zvláda aj iné aplikácie.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

Mám Sygic, tel. LG e610. Ten Sygic jsem dostal za 500,- při koupi s mobilem. Aktualizace napořád, funguje, naviguje, jsem spokojený. Nemá cenu kupovat smartfoun a navigaci (krabičku) zvlášť, řekl bych.
Pomáhá i v lese na houbách, tedy ne cestu k houbám, ale zpátky k autu :-)
jyrry.webnode.cz
holmer83

#19 Příspěvek od holmer83 »

Používám iPhone 5 + free google mapy, další navigačku mám již od r. 2010 a to Garmin 62s, což je sice primárně outdoor, ale mám v něm topografické mapy ČR 2010 Pro a dovede i perfektně po silnicích, další velkou výhodou je obrovská výdrž na baterie, zatímco iPhone je za chvíli vyždímanej, tak Garmin jede v pohodě celý den.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
kope
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kope »

Kdysi jsem hodně chtěl :) navigaci, ale pak jsem si koupil "chytrý" telefon od Nokie a už bych neměnil - navigační soft zdarma, mapy ke stažení zdarma (takže v zahraničí jedeš "offline" a neplatíš drahé datové přenosy). Používám to už pár let a zatím naprostá spokojenost.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
robotmz

#21 Příspěvek od robotmz »

kope, tie OVI mapy by nemali chybu, keby sa dala plánovať trasa, teda zadať aj bod "odkiaľ".

- to jediné mi na nich vadí. nemôžem si proste v kancli na stole naplánovať trasu z bodu A do bodu B
kope
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kope »

robotmz píše:kope, tie OVI mapy by nemali chybu, keby sa dala plánovať trasa, teda zadať aj bod "odkiaľ".

- to jediné mi na nich vadí. nemôžem si proste v kancli na stole naplánovať trasu z bodu A do bodu B

Jakto že ne? Běžně to tak používám (pokud teda oba myslíme to samé). Zadám startovní bod, koncový bod a nechám vygenerovat trasu.
robotmz

#23 Příspěvek od robotmz »

A sú to OVI mapy, konkrétne aplikácia "autom" ?
Možno som slepý ale ja tam dokážem zadať iba cieľový bod. :oops:
Kovboj

#24 Příspěvek od Kovboj »

Luky-plane píše:Taky jsem se dozvěděl názor, že kupovat navigaci je už dnes zbytečné. Daleko vhodnější je prý pořídit si např. "chytrý" telefon, který ji má už v sobě.

Osobně mám radši telefony spíš menší. Naopak navigace je fajn spíš větší displej. Ale pokud třeba naopak preferuješ velké telefony, tak bych to řešil jediným přístrojem.
kope
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od kope »

robotmz píše:A sú to OVI mapy, konkrétne aplikácia "autom" ?
Možno som slepý ale ja tam dokážem zadať iba cieľový bod. :oops:

No jasně že OVI. Kolem oběda ti sem napíšu jak na to, teď musím taky trochu pracovat :-)
robotmz

#26 Příspěvek od robotmz »

O.K. budem rád, pretože jeden manažér čo dosť často cestuje po číne rôznymi taxíkmi a tak, tak ju ospevuje do neba že častokrát ich pomocou tej navigácie on navigoval do hotelov a tak podobne keď nevedeli.

Je pravda že máš komplet aktuálne mapy celého sveta doživotne zadarmo čo iné navigácie neponúkajú, ale hovorím, kvôli tej veci ju nepoužívam.
tomashr

#27 Příspěvek od tomashr »

oplu píše:a co malý tablet? tchán používá tablet velký, sice v kamionu, ale nemůže si to vynachválit :-) velký přehledný displej a nemusí sledovat malé šušně, co zkusit něco menšího, velikost cca 7"? :-)

Já to mám - Google Nexus 7 s Tomtom. Jako telefon mám iPhone s Dynavixem, navigace super, ale blbě na ni vidím (mám brýle jen na blízko, které při řízení naopak mít nemůžu). Tak když jsem si kvůli něčemu úplně jinému koupil Nexus, napadlo mě to zkusit i v autě a super. Pouze doporučuji nešetřit na držáku, tablet je přeci jen těžší. Já mám modulární Brodit ze Sunnysoftu - http://www.sunnysoft.cz/brodit a je OK.

Co se týče aplikací, tak Sygic není špatný, ale má totálně tragický import POI - to fakt tvořil MEGAKOKOT!!!! Nepříliš obvyklý formát, konvertor od Sygicu tragický (dovolím si říct, že běžný uživatel to ani nespustí, taková sbírka podpůrných Visual C knihoven k doinstalaci se jen tak nevidí). A kupodivu ani s thirparty aplikacemi moc rozumných postupů není.

Garmin má na tabletu horší podporu a navíc má tragickou obchodní politiku, je to hodně založeno na tlaku k dokupování doplňků, což mě dost točí. Jinak je ale dobrý, to ano.
Nakonec jsem v nějaké letní akci koupil Tomtom pro celou Evropu a jsem celkem spokojen. Nemohu si pomoci, ale podle mě je Tomtom nejlepší kompromis - netvrdím, že v té či oné funkci není jiná aplikace lepší (je!), ale podstatné je, že mi u Tomtoma nepřijde, že by měl nějaký fatální problém. Prostě možná vždy nenadchne, ale taky nevytočí...
kope
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kope »

robotmz píše:O.K. budem rád, pretože jeden manažér čo dosť často cestuje po číne rôznymi taxíkmi a tak, tak ju ospevuje do neba že častokrát ich pomocou tej navigácie on navigoval do hotelov a tak podobne keď nevedeli.

Je pravda že máš komplet aktuálne mapy celého sveta doživotne zadarmo čo iné navigácie neponúkajú, ale hovorím, kvôli tej veci ju nepoužívam.

Počítače počítají, takže můžu napsat postup, jak na to. Používám telefon Nokia 5230, verzi OVI mám 3.06, verzi map 0.2.42.122 (ale to není podstatné, uvádím jen pro jistotu-což mi připomíná, že bych měl asi aktualizovat, dost dlouho jsem to nedělal).
Postup nastavení trasy "z bodu do bodu":
1) v aplikaci OVI vybereme položku "Mapa"
2) v dolní části displeje je stavová lišta, kde vybereme "Hledání"
3) na obrazovce, která se otevře, zadáme ulici, popř. město odkud chceme jet
4) OVI vypíší seznam nalezených, vybereme tu naší ulici. Tím se vrátíme do mapového okna
5) v mapovém okně vidíme lokalitu, kterou jsme vybrali a v horní části okna je proužek s jejím jménem. Ten proužek je "živý", takže pokud na něj klikneš, dostaneš se do dalšího menu, kde máš na výběr 3 možnosti - Navigovat, Uložit, Sdílet. Volbou "Uložit" ho dostaneš do oblíbených (osobně dost využívám pro místa, kam často jezdím, pak nemusím složitě hledat, ale jen v oblíbených vyberu lokalitu a přidám jí do trasy)
6) tebe ale v tuhle chvíli zajímá volba "Navigovat". Když jí vybereš, dostaneš tři možnosti na výběr - "Přejít sem" (pro pěší navigaci od místa kde se zrovna nacházíš do vybrané lokality), "Jet sem" (pro autonavigaci od místa kde se zrovna nacházíš do vybrané lokality) a konečně "Přidat do trasy"
7) po vybrání volby "Přidat do trasy" skočíš do okna "Trasa", kde už máš přidanou lokalitu, kterou jsi právě vybral a hlavně volbu "Přidat nový bod trasy"
8 ) po vybrání volby "Přidat nový bod trasy" se otevře menu, kde máš různé možnosti, jak ten bod/lokalitu vybrat:
-Moje poloha (tj. místo, kde stojíš)
-Oblíbené (pro výběr ze seznamu uložených lokalit (viz. bod 5)
-Historie (pro výběr z uložené historie míst, která jsi v poslední době prohlížel)
-Z mapy (pro interaktivní výběr v mapovém okně)
-Z hledání (opakuješ postup z bodu 3 a 4 - rozdíl je v tom, že už neskočíš do mapového okna, ale místo se po provedení bodu 4 přidá rovnou do trasy)
9) když si vybereš cílové místo některým ze způsobů v bodě 8, tak si v okně "Trasa" můžeš buď trasu nechat spočítat (tlačítko "Zobr.trasu" v dolní části obrazovky nebo můžeš přidat další body trasy (pokud třeba chceš jet do cílového místa přes nějaké konkrétní mezizastávky)
10) co je trochu otrava, je to, že nově vybraná lokalita se vždycky přidá na konec trasy. Takže pokud si nejprve zadáš start, cíl a pak si vymyslíš ještě mezizastávky, přidají se na konec a musíš si tedy trasu "přeuspořádat". To ale není nic složitého. Klepneš na lokalitu, kterou chceš přesunout a otevře se ti menu, kde jedna z voleb je právě "Přesunout". Po jejím výběru se vrátíš zpátky do okna s itinerářem trasy a u té lokality, kterou chceš přesouvat, máš teď na pravé straně symbol šipky nahoru a dolů. Takže jednoduše klepneš na lokalitu v trase, se kterou se má ta přesouvaná lokalita vyměnit a máš hotovo.
11) když máš trasu uspořádanou podle svých přání, vybereš "Zobr.trasu", trasa se spočítá a ukáže se na mapě. Ty pak můžeš přes tlačítko "Volby" vybrat, jestli chceš zahájit navigaci nebo trasu uložit (uloží se do "Oblíbených")

Pokusil jsem se to popsat co nejpodrobněji, takže to možná bude vypadat složitě, ale je to v podstatě dost jednoduchá záležitost. Samozřejmě, že výběr lokality nemusíš dělat přes "Hledání", jak je popsané v bodech 2+3+4, ale můžeš místo vybrat interaktivně v mapě. Ideální by asi bylo, kdybych ten postup mohl udělat jako "komiks" z ofocenými obrazovkami, ale to teď bohužel nezvládám a hlavně se dají dát jen 3 (pokud se nepletu) obrázky do příspěvku. Pokud to budeš zkoušet a někde se zasekneš, napiš, pokusím se vysvětlit.
robotmz

#29 Příspěvek od robotmz »

Díky za návod, takže skončil som v 6. bode, kde mám iba 2 ponuky - "pešo sem" a "autom sem".

Mimochodom prednedávnom som sa pýtal práve toho človeka čo ju často používa a napísal mi, že z bodu A do bodu B sa nedá zadať trasa, naviguje ťa v tejto novej verzii vždy iba od bodu, ktorý ti zistia satelity, teda kde sa momentálne nachádaš po bod, ktorý si zadáš.

verziu mám v3.09 12wk20b01
Map version 0.2.50.103

Byť tebou, aktualizoval by som si iba mapy, nie soft, pre istotu.

edit: zrejme to ide tak, že podržíš prst hore na tej "živej lište" a zadáš "pridať k trase".
Takže díky za dobrý návod, čudujem sa že zrejme si sám kto to v tom softe vyštráchal :-))))))))))))))))))) gratulujem, díky.
kope
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kope »

No tak to by byl fatal, pokud by to fakt nešlo. Večer se zkusím mrknou k ženě na telefon (má nějakou novou Lumii, takže tam asi bude aktuálnější soft), jestli to není schované jinde.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“