Beta 1400 - další souhrn a další diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
xpertvis

Re: Beta 1400 - další souhrn a další diskuze

#76 Příspěvek od xpertvis »

to neodporucam, ten vystredovaci kruzok tam treba, inak ti bude vrtula vybrovat, nech to dotiahnes ako kolvek...

hrubsia strana vrtule musi ist dopredu, rovnako ako je hrubsia strana krudla v predu. Otacat sa musi tak, ze ked sa bude lietadlo pohybovyt, vrtula bude "odkrajovat" zo vzduchu pred sebou, a tlacit ho za seba... Skus si to tak predstavit :)
ascentis

#77 Příspěvek od ascentis »

xpertvis píše:hrubsia strana vrtule musi ist dopredu, rovnako ako je hrubsia strana krudla v predu. Otacat sa musi tak, ze ked sa bude lietadlo pohybovyt, vrtula bude "odkrajovat" zo vzduchu pred sebou, a tlacit ho za seba... Skus si to tak predstavit :)

Dobře je to vysvětleno třeba tady:
http://www.rc-foto.cz/inpage/proc-je-tr ... na-vrtule/
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
Smajdalf

#78 Příspěvek od Smajdalf »

No dobře, ale asi nejsem jediný na světě, kdo má Betu s orig. vrtulí. Vrtuli mohu na motor nasadit jen jedním směrem - vzadu je otvor užší, když bych ji nasadil opačně, tak by nezapadla až na doraz. Když se motor roztočí, tak vrtule funguje dobře (tlačí letadlo dopředu). Ale točí se tou ostrou hranou napřed. Nechce se mi věřit, že jsem první, kdo si toho všiml, ale fakt nevím, co dělám blbě. Koupil jsem náhradní vrtuli, jelikož původní jsem při nepovedeném "přistání" (kolmo na plný plyn) roztrhl, ale je stejná jako ta polovina staré, kterou jsem našel a nová vrtule byla zatavená v originálním balení...
jirakus

#79 Příspěvek od jirakus »

Máš ji opačně. Musí krájet vzduch tou silnější náběžnou hranou,při pohledu ze zadu se točí po směru hodinových ručiček. A na unašeč musí jít takto nasadit,matka jí tam při utažení natlačí. Zkus a na zemi vyzkoušej pomalým zvyšováním otáček,házet by to nemělo. Já tam teda mám 6x4,tu originál mám taky a jsou stejný.
Přílohy
IMAG0772.jpg
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
Smajdalf

#80 Příspěvek od Smajdalf »

Tak dík! Co nejde udělat silou, jde udělat ještě větší silou, nakonec jsem to tam narval. Asi jsem měl i minulou vrtuli opačně, tak doufám, že to bude létat ještě lépe, doufám, že bude o víkendu počasí na vyzkoušení ;-)
Michail

#81 Příspěvek od Michail »

Zdravím,
potřeboval bych radu pro začátečníka - nejde o létání, ale o elektroniku - Beta, teda spíš motorek, mi při posledním letu asi po 15 minutách začal pípat stejně, jako když signalizuje vybitou baterii - tak jsem přistál a baterii vyměnil za plně nabitou. Jenže motorek pípá dál. Všechny serva ale normálně fungují. Zkoušel jsem i jiný motorek, ale pořád stejné. Napadá mě buď poškozený regulátor (přeci jen lítal jsem hodně v létě, když byly vedra, klidně i dvě hodiny v kuse), takže bych se ani nedivil, anebo tři baterie zničené v jeden den.
Měli jste někdo podobnou zkušenost?
Dík za odpovědi.
Beta 1400, Mustang P51D (snaha o více než jen deset vteřin slávy...)
xpertvis

#82 Příspěvek od xpertvis »

Hmm procesor asi funguje (lebo ti motor pipa), fety asi funguju (lebo ti motor pipa).
Jedine co ma napada, ze je bud ADC co mera napätie v tahu, alebo je na plosaku zly kontakt (prasknuty cinovy spoj alebo prerusena cesticka). Podobnu skusenost zatial nemam, takze len hadam. Ja by som sa pozrel na plosak.
EDIT: mozno som isiel na to moc komplikovane, ono ti to bude pipat aj ked regulator nebude mat signal. Skusal si ho prehosit na iny kanal ? mozno je kanal v tahu, alebo len odpojeny kablik.
Michail

#83 Příspěvek od Michail »

Díky za tip, xpertvis. Regulátor jsem kontroloval, ale nic vadného jsem na něm nenašel. Dnes jsem ale koupil nový regulátor 25A a už to opět funguje. Díky za radu.
Beta 1400, Mustang P51D (snaha o více než jen deset vteřin slávy...)
rexikrex

#84 Příspěvek od rexikrex »

ahoj,Betaci,mam problem. Beticku mam prez rok,verze 3,pruhledna kabinka,vse original,jenom vysilacka Turnigy 9x. Ani zaboha nemuzu nastavit brzdu. Procet a vyzkousel vsechno mozny. :(
xpertvis

#85 Příspěvek od xpertvis »

nu to bude mozno problem, kedze ten spartansky regulator asi brzdu nema. Neviem ci ma vobec nejake programovatelne funkcie. Brzdu musi podporovat regulator !
rexikrex

#86 Příspěvek od rexikrex »

Diky za info,ale nerikej mi,ze jsem jediny komu to nejde :( . Na moje rekreacni litani to sice nema vliv,ale z principu me to stve.
xpertvis

#87 Příspěvek od xpertvis »

no jak pisem, myslim ze ten setovy regulator nema podporu programovania (teda ani brzdu). Vacsina majitelov bety ten regulator vymeni. A taky NEsetovy regulator byva potom programovatelny. Aj ten najlacnejsi na HobbyKing ma programovatelnu brzdu. Ti co lietaju so setovym regulatorom asi brzdu neriesia.
rexikrex

#88 Příspěvek od rexikrex »

potom mi ale nejde do hlavy , proč prodejce "Pecka model",píše jak nastavit brzdu?http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/rc-letadla-a-nahradni-dily/rc-letadla-pro-zacatecniky/4st1480-a-beta-1400-arf-pnp-bez-tx-rx-bat-a-nabijece
xpertvis

#89 Příspěvek od xpertvis »

aha tak potom asi brzdu podporuje. Sory, setovy regulator som vymenil po par letoch, takze som taketo veci neriesil... Ako si teda prisiel na to, ze brzdu nemas aktivovanu ? Motor by sa mal zo zapnutou brzdou (a samozrejme stiahnutym plynom na nulu) tazsie otacat, ale aj tak je ho jednoduche otocit. Brzda ti motoz nezabrzdi uplne napevno... S neaktivnou brzdou ide motor otacat o poznanie lahsie...
Hafan
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Hafan »

Mam taky Betku 3 verze a nešla nastavit brzda ani za boha regl odpípal změnu a nic vrtule se při bezmotorovém klesání roztočila,zkoušel jsem to několikrát a nic.Někde jsem se dočetl,že když se vrtule roztáčí má to větší odpor. Dal jsem tam jinej motor tudíž i regl no a brzda mastavena hned na poprvé :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“