Turnigy 9x - zpomalení serva - jak na to
Turnigy 9x - zpomalení serva - jak na to
Zdravím všechny. Mám následující dotaz. Dostavěl jsem staebnici F16 se zatahovacím podvozkem. Vše funguje jak má, ale pokud chci zatahnout resp. vysunout podvozek, je to šíleně rychlé! Věřím, že s takovou rychlostí vysouvání by mohlo dojít k nějakému poškození. Poradil by mi prosím někdo (ale polopatě
)) jak servo pro podvozek zpomalit? Tedy doufám, že to nějak vůbec jde. Předem díky moc za radu! Jura.
Re: Turnigy 9x - zpomalení serva - jak na to
Nevim jak s T9X, ale pokud to radi nebude umet tak na HK se da koupit spomalovac serva, ktery se pripoji mezi prijimac a servo. Mozna by to slo sehnat i u nas.
hates píše:Nevim jak s T9X, ale pokud to radi nebude umet tak na HK se da koupit spomalovac serva, ktery se pripoji mezi prijimac a servo. Mozna by to slo sehnat i u nas.
Předem díky za odpověď, ale doufám, že to půjde i nějak v nastavení. Snad má někdo radu.
Pokud mas ve vysilaci sw open9x nebo er9x tak to pujde. Tu volbu najdes v menu mixu pod submenu jednotlivych kanalu. S originalnim sw to nejde. Nak
Záleží, jaký FW máš. Pokud máš OpenTX, tak tam ta volba u každého mixu je dole vespod. Je tam zpomalení mixu při spuštění i vypnutí a případné zpoždění.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
V open9x na obrazovke č. 6 v menu nastavenia modelu (dlhé podržanie šípky doprava) nazvanej MIXER, pri otvorení nastavenia mixu, je v spodnej časti voľba slow down/up česky zpomalení (+,-). Tu stačí pre Tvoj kanál, na ktorom máš servo podvozku nastaviť hodnotu spomalenia.
Poradím Ti stiahnuť si manual k open9x. Zodpovie množstvo prípadných otázok : http://open9x.googlecode.com/files/Open9X%20Manual%20CZ.pdf
Poradím Ti stiahnuť si manual k open9x. Zodpovie množstvo prípadných otázok : http://open9x.googlecode.com/files/Open9X%20Manual%20CZ.pdf
Ano mám vysílač flashnutý (Er9x) tuším. Tak se na to podívám a snad budu úspěšný. Doufám, že to tam někde najdui jak píšete. J.
- Paris Ivan
Ahoj,
Napřed si ujasni jestli je to klasické servo? tak tam to půjde nastavením z vysílače.
Jiná situace bude, jestli to jsou levné podvozky dodávané v setu. Tam nejsou klasická serva ale motorky s převodem a koncovými spínači.
Tyto podvozky zpomalit nejdou, nastane jen časová prodleva po sepnutí.
Když budeš dále "zpomalovat" dojde k poškození ochranné elektroniky.
Dej foto těch podvozků.
Ivan
Napřed si ujasni jestli je to klasické servo? tak tam to půjde nastavením z vysílače.
Jiná situace bude, jestli to jsou levné podvozky dodávané v setu. Tam nejsou klasická serva ale motorky s převodem a koncovými spínači.
Tyto podvozky zpomalit nejdou, nastane jen časová prodleva po sepnutí.
Dej foto těch podvozků.
Ivan
parda píše:...
...
toto som nepochopil v súvislostiach, ale budiž.
No a keby tam bol naozaj len motorček s koncovými snímačmi, tak motor sa spomaľuje aj so zmenou napätia, a na to by mohlo stačiť vložiť nejaký odpor alebo radšej diody. Pri 2,5V by sa mal točiť takmer presne polovičnou rýchlosťou oproti 5V čo pravdepodobne má teraz - len si treba dať pozor aby sa to neprehnalo, a spoľahlivo sa rozbehol a nezostal stáť, čo by v následku mohlo niečo prehriať (ak nie elektroniku a tie pridané diody, tak bec).
Ďalšia možnosť je použiť iné motorčeky, s menšími otáčkami na volt - keby sa niekde v šuflíku vyskytli. Tak by zrejme nedošlo ani k výraznejšiemu zníženiu momentu.
Úplne najlepšie by bolo zmeniť prevodový pomer, t.j. nejaký pár kolečiek x milimetrov od seba za iný pár kde by "na vstupe" bolo výrazne menšie a "na výstupe" o to väčšie.
- Paris Ivan
Tu zkušenost s ne-servy jsem udělal. Po rozebrání agregátu a zjištění stavu, jsem jej opět složil a odložil na náhradní díly. Něco jako výměna motorků nebo převodových koleček je naivní představa.
Za těch pár $ se nevyplatí to dále řešit.
Za těch pár $ se nevyplatí to dále řešit.