salamander píše:Drondys plne s Tebou súhlasím.
Mne to pripadá ako ísť na zajace s bubnom .
Veď , keď sem tam čosi pofotím alebo nafilmujem pre známeho / veď je to môj koníček / a čosi mi za to dá , to nie je zárobková činnosť.
Ak niekto chce na tom zarábať veľké peniaze – podľa mňa je to ilúzia – tak nech zarába, ak sa mu to vôbec vyplatí pri vloženej investícií do techniky.
Za komunizmu som 25 rokov fotieval, svadby ,spoločenské akcie a podobne, bol to môj koníček a nie zárobková činnosť.
Potom som prešiel na filmovanie videokamerou, investícia do techniky vyše 100 tis. korún , nikdy sa mi to nevrátilo lebo to bol môj koníček . Ak by to nebol koníček, tak sa na to vykašlem .
Ak by som mal s tejto činnosti žiť musel by som makať od svitu do mrku , aby sa investícia vrátila, mal som s čoho žiť a našetril si na investovanie do obnovy techniky .
To , čo sa tu rieši je o ničom, veď sme hobbysti a nie profesionáli , je to náš koníček, ak niekto chce zarábať filmovaním s koptéri, tak to podľa mňa nepatrí sem aby sa tu riešili jeho sni . Toť vsio .
S.
To je všechno pravda, je to hezké, lidsky pochopitelné a já bych byl taky rád, kdyby to tak bylo.
JENŽE
Pokud chodíš někam fotit (a stejně tak když někomu třeba natáhneš pár drátů), tak to děláš někde se souhlasem toho dotyčného a pokud způsobíš škodu, tak maximálně jemu (focením asi moc škody nezpůsobíš, a tu elektriku tak jako tak musí někdo zrevidovat, jinak má ten majitel problém).
U lítání (jakéhokoliv) je to jinak. Obecně se pohybuješ ve vzdušném prostoru, kde je spousta uživatelů, nad cizími pozemky a nad jinými lidmi. Proto to MUSÍ mít nějaká pravidla a stát chce, aby to dělali jen prověření lidé (piloti). A protože stát není úplně striktní, tak to nevyžaduje tam, kde si myslím, že se nebude lítat nad lidma a věcma - tj. u malých modelů, kde se apriori předpokládá, že se s nimi bude lítat někde na louce.
Při nějakém focení - třeba i jednou za rok - už z principu věci vyplývá, že se nad věcma a lidma lítat bude.
Navíc jde i o pojištění - a ostatně to je největší nákladová položka u těch papírů - žádné "běžné" pojištění domácnosti nechrání pro škodě, která vznikla při komerční činnosti, a je úplně jedno, že to bylo jednou za rok. Proto to podléhá evidenci a regulaci - úplně stejně, jako auta.
Taky bych byl raději "svobodnější", ale upřímně řečeno, chápu stát, že chrání práva těch dalších lidí, kterým třeba copter spadne na hlavu a způsobí trvalé následky - a škody v řádu milionů. A ujišťuju vás, že je to naprosto reálné. A ti postižení si pak "nic nevezmou" na samotném pilotovi - kdo z nás by byl schopný tohle platit?
Takže závěr - obávám se, že
pravidla vč. "doplňku X" musíme chápat trošku naruby:
NEJDE O
BUZERACI "větších a komerčních" modelů, ale o
BENEVOLENCI vůči modelům provozovaným pro radost.
Pokud dojde z závažnému průseru (a trochu se bojím, že při současném boomu kvadrokoptérového natáčení všude možně k tomu dříve nebo později dojde), je klidně možné, že zákonodárce tuto benevolenci zruší nebo výrazně omezí a registrovat se budou muset všichni.